Viaţa după Covid. Mesajul unui bărbat: ,,Un an de luptă pentru a reveni la cel ce am fost”

Un bărbat externat din spital în urmă cu un an, după ce a fost bolnav de coronavirus, vorbește despre lupta pe care încă o duce pentru a scăpa de toate simptomele.

Mesajul bărbatului este distribuit de platforma RO Vaccinare. 

„Un an… Ieri s-a împlinit un an de când m-am externat… Un an de când am părăsit spitalul învingător în lupta pentru viață dar simțindu-mă mai mult ca un învins … SARS-CoV-2 nu este o glumă … Nu este o simplă răceală, nu este un complot mondial cum mult prea mulți consideră că este. Un an de luptă pentru a reveni la cel ce am fost. Un an în care viața mea s-a desfășurat axată mai mult pe înlăturarea efectelor bolii decât pe a trăi. Un an de supraviețuire …”, scrie fostul pacient.

COVID-19 i-a stricat vederea, suferă de oboseală, dureri ale picioarelor de la genunchi în jos și de amorțirea labelor picioarelor, de probleme cardiace și de diabet, fiind insulino-dependent.

„Unde am ajuns după un an de tratamente: port ochelari pentru apropiere, după internare nu am mai fost capabil să citesc altfel. Prin martie am făcut un accident vascular ocular în ochiul stâng. De atunci, fac lunar niște injecții care înlătură cheagurile și am început să văd mai bine. Dar mai durează. Oboseala am reușit să o înlătur cu kinetoterapie, după o evaluare profesionistă într-un cabinet de medicină sportivă cu specialiști foarte buni. Plus un supliment (…).

De unde nu mă puteam ridica de pe marginea patului, să desfac o sticlă de apă de 0,5 litri, acum pe la 10 km mers pe jos încep să mă resimt. Pot vâsli fără probleme segmente de 2 kilometri, cu un ritm susținut, ceea ce nu reușesc mulți oameni sănătoși. Mișcarea este foarte importantă, exercițiile specifice făcute în urma evaluării., programul cu un instructor de calitate. De durerile de picioare și amorțeală nu am scăpat.

Am încercat balneoterapie, tratamente galvanice, lasere, etc… Nimic. Exact la fel sunt… Voi încerca oxigenoterapie, dar pentru asta sunt necesari bani, mulți bani. Trebuie să mă pregătesc. Problemele cardiace sunt sub control, am avut un episod de fibrilații paroxistice, iau medicație, este în regulă. Când am ieșit din spital făceam trei injecții de insulină rapidă după mesele zilei, 8-10 unități. Înainte de somn făceam o insulină lentă de 48 de unități. Am reușit să recuperez mult. Acum iau două comprimate de Glucophage pe zi, plus 15 unități de insulină lentă înainte de somn. Sper să scap de insulină în scurt timp…”, afirmă bărbatul, potrivit Mediafax.

Acesta adaugă că, după părerea sa, cea mai bună abordare împotriva virusului și a bolii sale este vaccinarea: „să riști din încăpățânare să ajungi în situația în care am ajuns eu într-o vreme în care nu exista vaccin, acum că există variante perfecționate, este stupid”.

Cum prepari fasolea ca să nu te baloneze

Cu un conţinut excepţional de nutrienţi, fasolea este valoroasă în orice dietă sănătoasă. Prin componenţa ei, fasolea este un aliment unic, combinaţia proprie de fibre cu proteine nemaifiind întâlnită la un alt produs. Pe lângă aceasta, fasolea conţine amidon rezistent, minerale, vitamine, antioxidanţi şi fibre, fără grăsimi.    

separator

1

Beneficiile fasolei sunt mult peste cele pe care ţi le-ai închipuit. Rămâi aici, ca să le afli pe toate.

Fasolea – sprijin sănătos pentru funcţia tractul digestiv

Cercetările recente au arătat că fasolea în alimentaţie oferă un sprijin important pentru sănătatea tubului digestiv, în special colon. Fasolea este bogată în fibre dietetice (15g fibre, adică ½ din doza zilnică/100g produs), iar fracţiunea nedigerabilă a acestora este o sursă importantă de hrană pentru bacteriile intestinale din intestinul gros, acolo unde gazele sunt produse natural. Fasolea albă, neagră, roşie îmbunătăţeşte funcţia intestinelor şi previne cancerul de colon. În plus, fasolea conţine amidon rezistent, care ajunge nedigerat la nivelul intestinului gros şi contribuie la întreţinerea bacteriilor dorite în acea zonă a tractului digestiv.

Antioxidanţii din fasole combat cancerul

Fasolea, în special cea neagră şi roşie, este un pretendent de valoare în materie de fitonutrienţi antioxidanţi. Partea exterioară a fasolei colorate este o sursă remarcabilă de flavonoide antocieni: delfinidina, petunidina, malvidina, kaempferol, quercetina, acizi hydroxycinamic, ferulic, sinapic, acid clorogenic, triterpenoide. Brazilia şi India sunt ţările campioane în cultivarea fasolei negre, acolo unde zilnic se consumă cel puţin o porţie de fasole. În studii de laborator antioxidanţii din fasole au inhibat dezvoltarea celulelor tumorale intestinale. Este posibil ca fasolea să contribuie la prevenirea cancerului de sân şi ficat.

72454_iahnie-de-fasole_520

Fasolea – combinaţie unică de proteine şi fibre, fără grăsimi  

Dintre toate alimentele consumate la nivel mondial, fasolea este unică prin combinaţia sănătoasă de proteine cu fibre, fără grăsimi. 100g de fasole îţi oferă 15g de fibre (28g fibre este doza zilnică recomandată) şi 21-23g de proteine (aproape 1/3 din DZR, cât s-ar conţine în 56g carne de pui sau somon). Această combinație remarcabilă de proteine cu fibre nu există în alt produs!

Fasolea conţine amidon rezistent

Tipul de amidon rezistent din alimente ajută ca acestea să nu ducă la absorbţia rapidă a carbohidraţilor din intestin şi previne astfel creşterea bruscă a nivelului de glucoză în sânge, prin urmare fasolea este un aliment cu indice glicemic scăzut, iar acest lucru este foarte important când vine vorba de diabetul zaharat tip 2. Pe deasupra, proteinele şi fibrele ajută ca zahărul să nu fie eliberat excesiv din tractul digestiv în sânge.

Fasolea scade riscul bolilor cardiovasculare

Bogată în fibre şi antioxidanţi, fasolea previne apariţia aterosclerozei – duşmanul vaselor sanguine. Fitonutrienţii antioxidanţi din fasolea neagră şi cea roşie împiedică înfundarea arterelor cu grăsimi. Aceştia scad riscul de boală coronariană, infarct miocardic şi accidente vasculare cerebrale. Fasolea este încărcată în magneziu şi kaliu (1795mg/100g produs), minerale deosebit de importante în valori crescute ale tensiunii arteriale şi tot mai mult necesare cu vârsta. Mai mult, antioxidanţii au şi acţiune anti-inflamatoare asupra organismului, anti-îmbătrânire.

Fasolea este o sursă excepţională de folaţi, benefici pentru făt

O cana de fasole furnizează 2/3 din necesarul zilnic de acid folic – una dintre cele mai importante vitamine ale grupului B, necesară pentru scăderea riscului bolilor de inimă, demenţei şi malformaţiilor congenitale neurale la făt.

Fasolea – sursă excepţională de minerale

Conţinutul de mangan, fier, cupru, magneziu, zinc, calciu, seleniu este uimitor în boabele de fasole. Fasolea conţine de 50 de ori mai mult fier decât mărul şi de 1,5 ori mai mult calciu decât laptele (vezi mai jos cum poţi spori absorbţia mineralelor din fasole). Fierul şi cuprul participă la sinteza hemoglobinei, manganul şi calciul combat osteoporoza.  Magneziul este un stimulent metabolic, ajută la producerea, distribuirea energiei, dar şi sinteza de proteine. Kaliul este important pentru buna funcţionare a inimii, sistemului nervos şi muşchilor.

Recomandat este consumul minim a 3 căni (cana are 240ml) de leguminoase fierte pe săptămână sau 1/2 cană – șase zile pe săptămână, pentru a reduce riscul de boli cardiovasculare, cancer, obezitate şi diabet zaharat tip 2.

Fasolea în managementul greutăţii corpului

Fasolea nu îngraşă. Ea conţine 333 de calorii/100g produs, se digeră uşor, oferă energia de care ai nevoie, saţietate, o suită de nutrienţi importanţi pentru sănătate, fibre şi proteine pentru a slăbi şi zero colesterol.  Calorii în plus aduce fasolea consumată cu pâine – o combinaţie periculoasă în dieta de slăbire.

fasole-cu-sos-de-rosii-800x600-22106

Sfaturi pentru a preveni flatulenţa:

  • Înmoaie fasolea în apă timp de 12 ore înainte de consum, pentru a ajuta fasolea să dizolve amidonurile care cauzează probleme gastro-intestinale.
  • Fibrele nedigerabile din fasole provoacă flatulenţă în cazul în care tractul digestiv nu este pregătit funcţional pentru a le digera, iar asta ar putea să însemne că mănânci fasole rar de tot (încearcă să le introduci treptat în dietă).
  • Disconfortul intestinal poate fi redus dacă apa este schimbată de câteva ori în timp ce boabele sunt puse la înmuiat, întrucât aceasta aruncă o parte din fibre, însă trebuie de ştiut că apa înlătură şi fitonutrienţi benefici.
  • Consumă fasolele cu lichid, bea suficientă apă după ce le mânânci, aceasta reduce din balonare.
  • Prelungeşte timpul ei de fierbere.

Absorbţia fierului din fasole poate fi îmbunătăţită dacă aceasta este consumată la masă cu o bucăţică de carne, fructe de mare sau în combinaţie cu alimente bogate în vitamina C, cum ar fi portocale, lămâi, roşii, ardei graşi.

Dacă ai uitat să pui fasolea la înmuiat peste noapte, fierbe-o timp de 2-3 minute şi las-o să stea acoperită timp de o oră la temperatura camerei înainte de preparare, pentru a-i reduce timpul de fierbere şi riscul de disconfort digestiv.



Vitamina care nu trebuie să le lipsească femeilor: protejează de cancer la sân și osteoporoză

Vitamina care să nu le lipsească femeilor. Toate femeile care au împlinit 20 de ani ar trebui să ia zilnic vitamina D pentru a reduce riscul de cancer la sân, potrivit unui medic britanic, scrie doctorulzilei.ro.

Profesorul Kefah Mokbel, chirurg la London Breast Clinic, susține că administrarea de vitamina D ar putea salva aproximativ o mie de vieți anual. El a început să prescrie vitamina D pacientelor sale și recomandă tuturor femeilor, inclusiv celor care nu au fost diagnosticate cu cancer de sân, să ia acest supliment.

„Cred că femeile care au împlinit 20 de ani ar trebui să primească gratuit suplimente de vitamina D, deoarece aceasta este foarte eficientă în prevenirea cancerului de sân”, a declarat profesorul Mokbel.

Profesorul subliniază că există dovezi științifice care arată că femeile cu niveluri mai ridicate de vitamina D au șanse mai mari să combată boala. Studiile arată, de asemenea, că femeile cu niveluri mai crescute de vitamina D au un risc redus de a dezvolta cancer la sân.

O analiză globală a unui studiu prospectiv amplu, împreună cu două trialuri clinice randomizate, realizată de cercetătorii de la Universitatea California, San Diego School of Medicine, a examinat legătura dintre nivelurile ridicate de vitamina D în sânge și un risc mai scăzut de cancer la sân.

Concluziile lor sugerează că niveluri mai mari ale vitaminei D sunt asociate cu o reducere „semnificativă” a riscului de cancer mamar. Aceste descoperiri au fost publicate în revista „PLOS ONE”.

Rolul extins al vitaminei D

Deși vitamina D este bine cunoscută pentru rolul său în menținerea sănătății sistemului osos, cercetările recente au arătat că aceasta joacă un rol crucial și în susținerea sistemului imunitar și în reglarea diviziunii celulare, ambele fiind esențiale în prevenirea și combaterea cancerului.

Conform Harvard School of Public Health din SUA, deficitul de vitamina D poate crește riscul de a dezvolta diverse boli cronice, inclusiv osteoporoză, boli cardiovasculare, anumite tipuri de cancer, scleroză multiplă și boli infecțioase precum tuberculoza și gripa.

Profesorul Mokbel menționează că, după ce a testat nivelurile de vitamina D la pacientele sale, a descoperit că jumătate dintre acestea aveau un deficit de vitamina D.

„Am recomandat vitamina D tuturor pacientelor mele, deoarece nivelurile mai mari protejează împotriva cancerului de sân. Vitamina D întărește sistemul imunitar și ajută la eliminarea celulelor canceroase”, explică chirurgul.

Atenție! Consultați întotdeauna un medic înainte de a începe orice supliment!

Tot mai multe cazuri de cancer intestinal depistate la tineri. Care sunt cauzele

Experții avertizează că rata cancerului intestinal este în creștere în rândul adulților tineri, fără un motiv clar. Deși boala continuă să afecteze mult mai des persoanele în vârstă, creșterea înregistrată în multe țări în rândul persoanelor sub 50 de ani este îngrijorătoare, afirmă Cancer Research UK, potrivit BBC citat de digi24.ro.

Anglia este una dintre țările cu cea mai mare creștere, cu o creștere medie de 3,6% pe an, informează cercetătorii în revista Lancet Oncology. Alimentația necorespunzătoare și obezitatea pot fi printre factorii de risc implicați, spun cercetătorii. Consumul de prea multă carne procesată și de prea puține fibre poate crește riscul.

„Fenomen global”

Studiul, care a vizat 50 de țări între 2007 și 2017, a constatat că 27 au înregistrat o creștere a cazurilor în rândul persoanelor tinere. Multe erau națiuni mai bogate, dar unele erau țări în curs de dezvoltare, spun cercetătorii de la American Cancer Society. „Creșterea cancerului colorectal cu debut precoce este un fenomen global”, a declarat unul dintre autori, Dr. Hyuna Sung. „Studiile anterioare au arătat această creștere în țările occidentale cu venituri predominant ridicate – dar acum, ea este documentată în diferite economii și regiuni din întreaga lume”.

Studiul, care a vizat 50 de țări între 2007 și 2017, a constatat că 27 au înregistrat o creștere a cazurilor în rândul persoanelor tinere. Multe erau națiuni mai bogate, dar unele erau țări în curs de dezvoltare, spun cercetătorii de la American Cancer Society. „Creșterea cancerului colorectal cu debut precoce este un fenomen global”, a declarat unul dintre autori, Dr. Hyuna Sung. „Studiile anterioare au arătat această creștere în țările occidentale cu venituri predominant ridicate – dar acum, ea este documentată în diferite economii și regiuni din întreaga lume”.

Care sunt primele semne și simptome ale cancerului intestinal

Și oamenii trebuiau să fie conștienți de primele semne și simptome, cum ar fi sângele prezent în fecale. Alte simptome pot include: o schimbare persistentă a tranzitului intestinal –  mers la toaleta mai des, cu scaune mai moi, dureri abdominale, disconfort sau balonare.

Cauzele creșterii ratei cancerului intestinal pot ține și de o diagnosticare mai timpurie

Cancer Research UK a subliniat că ratele la adulții tineri au rămas scăzute, aproximativ unul din 20 de cancere intestinale din Regatul Unit fiind diagnosticat la persoanele sub 50 de ani. Din cele 44.100 de cazuri noi în fiecare an în Regatul Unit, aproximativ 2.600 au fost în 25-49 de ani. Purtătorul de cuvânt Jon Shelton a declarat: „Numărul de cazuri de cancer de intestin cu debut precoce, atât pentru bărbați, cât și pentru femei, în fiecare an în Regatul Unit, este foarte scăzut, prin urmare este dificil să spunem cu certitudine de ce vedem ratele crescând într-un ritm mai rapid într-un grup decât în altul”. Dar factorii de risc precum dieta, obezitatea, alcoolul și fumatul ar putea fi implicați. „Îmbunătățirile în materie de depistare, ceea ce înseamnă că oamenii sunt diagnosticați la o vârstă mai tânără, ar putea juca, de asemenea, un rol-cheie în creșterea ratelor”, a adăugat Shelton. Dr. David Robert Grimes, expert în biostatistică, de la Trinity College din Dublin, a declarat că sunt necesare mai multe cercetări. „Această constatare este interesantă – dar trebuie să rezistăm impulsului de a sări la concluzii, mai ales cu date contradictorii și complicate”, a spus el. „În timp ce titlul ar putea părea îngrijorător în mod izolat, ar putea însemna, de asemenea, că screening-ul și detectarea îmbunătățită ne permit să prindem cancerele mai devreme”.

Cel mai bine plătiți sportivi din lume în 2021
Articolul anterior
Creștinii ortodocși de stil vechi îl sărbătoresc astăzi pe Sfântul Sava cel Sfințit, ocrotitorul copiilor
Articolul următor
Close menu