Orice durere puternică în piept aparută spontan ce durează mai mult de 10-15 minute și care poate fi simțită în spate, braț, mână sau abdomen, poate semnala instalarea unui infarct miocardic, în special dacă apare la un bolnav cu probleme cardiace, în principal cardiopatie ischemică. Iată ce spune doctorul Lăcramioara Petrescu despre infarctului miocardic într-un inteviu acordat pentru MedLive.ro.
„Tatăl meu a suferit un infarct. S-a simțit rău, spunea că îl doare în piept, s-a albit la față, simțea transpirații reci, febra. Durerea din piept l-a lăsat abia după vreo 20 de minute. La spital, diagnosticul a fost dur: infarct miocardic acut. După o lună, a murit…”. a menționat medicul.
Într-un infarct miocardic acut, durerea poate fi atroce, comparabilă cu o lovitură de pumnal în piept. Durerea este însoțită în unele cazuri de greață, vărsături și dureri abdominale. Mai rar, durerea poate fi percepută doar ca o jenă, o durere surdă, iar în cazul bătrânilor au a suferinzilor de diabet zaharat, aceasta poate lipsi, infarctul fiind depistat clar doar în urma unei electrocardiograme.Cum se manifesta un infarct miocardic, care sunt simptomele?
Dr. Lăcrămioara Petrescu: „Cea mai obișnuită formă de manifestare este reprezentată de durerea toracică, care poate iradia spre umăr, baza gâtului sau spate, dar uneori se poate manifesta prin lipsa de aer la efort sau tulburări de ritm. În infarctul miocardic, durerea este foarte intensă, de durată prelungită, peste 10-15 minute, și poate fi însoțită de transpirații și fenomene digestive: grețuri, vărsături, dureri epigastrice. În cazul apariției simptomelor menționate, trebuie să vă adresați cât mai repede unui medic specialist. Din păcate, uneori, un infarct duce la decesul imediat (moartea subită).”
Atenție: Tratamentul medical este obligatoriu dupa un infarct, însa nu oferă protecție 100% pentru evenimente cardiovasculare ulterioare.
Cum se deosebesc durerile normale de articulatii sau junghiuri in piept si umar de durerile cardiace?
Dr. Lăcrămioara Petrescu: „Durerile toracice pot fi manifestarea unei suferințe cardiace (cardiopatie ischemică), dar pot avea și cauze reumatologice, uneori chiar și digestive sau dezechilibre minerale. Durerile cardiace pot îmbrăca foarte multe forme, inclusiv la nivelul abdomenului superior. De aceea este recomandat ca, în cazul aparției unor dureri toracice, să vă adresați unui medic pentru a stabili cauza acestora.”
Ce trebuie de făcut în cazul unor bătăi neregulate ale inimii?
Dr. Lacramioara Petrescu: „Bătăile neregulate ale inimii se încadrează în diferite categorii, având un pronostic diferit în funcție de boală cardiacă de care suferă pacientul și de eventualii factori externi, care le pot precipita și care pot fi corectați. Este important să efectuați un consult cardiologic și un set de analize uzuale. Daca ați avut o operație pe cord, ar trebui reevaluate structura și funcția inimii. Datorită antecedentelor familiale, prezentați, în plus, un risc crescut de cardiopatie ischemică.”Prolaps de valvă mitrala – intră în categoria factorilor de risc pentru infarct?
Dr. Lăcrămioara Petrescu: „Nu, prolapsul de valva mitrala nu constituie un factor de risc pentru infarct.”
Infarctul miocardic ocupă un loc fruntaș în topul cauzelor mortalitații în lume. Statisticile din România în ceea ce privește numărul suferinzilor de cardiopatie ischemică nu sunt foarte clare sau nu sunt de dată recentă. În statisticile medicilor de familie de acum câțiva ani, existau circa un milion de bolnavi. Cât privește numărul infarctelor, oficial se vorbea de circa 13.000 de infarcte pe an, însă cifra reala se situa in jur de 20.000.
Ai grijă de sănătatea ta!!!