Mulți dintre noi trec prin perioade stresante fie la muncă sau în viața personală, dar cum ne putem da seama când stresul ne afecteze sănătatea? Există mici indicii care ne arată că ar trebui să facem un pas în spate și să luăm o pauză de la factorii care ne cauzează aceste simptome ale stresului. Astfel, pentru binele nostru trebuie să facem tot posibilul să ne relaxăm trupul și mintea pentru a funcționa normal.
1. Durerile de cap
Durerile de cap pot apărea din mai mule cauze, dar stresul este una dintre principalele surse în general. Când iei pastile câteva zile la rând și nu simți nicio îmbunătățire în starea de sănătate este cazul să iei poate o pauză de la ceea ce îți provoacă anxietate și stres. O plimbare în natură și consumarea de multe lichide pot face minuni în acest caz.
2. Scăderea dorinței sexuale
Acesta poate fi un semn îngrijorător. Deși încerci să te relaxezi, ceva nu te lasă și mereu te trezești că te gândești la altceva în loc să te concentrezi pe relația dintre tine și partenerul tău. Nu lăsa lucrurile așa, altfel partenerul tău se va simți și el neglijat iar asta îți va aduce și mai mult stres. Ia o vacanță alături de familie și reconectează-te cu oamenii care sunt cu adevărat importanți.
Poate sună ciudat, dar iritațiile pot apărea categoric și din cauza stresului. Pot să apară pete roșii sau urticarie pe suprafața stomacului, spatelui, dar de asemenea și pe mâini și picioare. Unii experți consideră că acest efect are legătură cu efecte adverse pe care stresul le are asupra sistemului nostru imunitar. Exercițiile respiratorii pot preveni apariția acestor iritații. Concentrează-te, respiră adânc de 5-10 ori pe zi, iar asta sigur te va ajuta. Iar durerile de gât sunt categoric datorate orelor în șir petrecute în fața calculatorului și pot fi simptome ale stresului. Stresul afectează cu siguranță sistemul musculo-scheletic, rezultând în încordări, spasme și contractări ale mușchilor. Dacă ceea ce ți se întâmplă crezi că are legătură cu stresul, alocă 5-10 minute pentru a masa gâtul sau roagă pe cineva să o facă pentru tine.
4. Ți se „zbate” ochiul
Sigur ți s-a mai întâmplat asta, dar știai că poate avea legătură și cu stresul? Să închizi ochii și să-ți imaginezi un loc liniștit chiar poate ajuta în acest caz. Poți evita problemele cu ochii cel mai bine luând o pauză din când în când de la monitorul calculatorului, aproximativ la fiecare 20 de minute, sau de câte ori simți nevoia. Privește în depărtare la o imagine mai amplă sau închide ochii pentru puțin timp.
5. Cuticule proeminente
Dacă observi că unghiile și cuticulele degetelor tale încep să aibă un aspect neplăcut, probabil asta se datorează de asemenea stresului. Multe persoane își rod unghiile, unii făcând acest lucru chiar inconștient. Acest obicei nervos este des întâlnit la femeile stresate sau anxioase. Dacă vrei să scapi de asta, te poți juca cu o minge antistres.
6. Cariile
Oboseala cauzată de stres te poate face să sari peste rutina curățării dinților, iar asta duce la apariția cariilor, lucru total nedorit. Scrâșnitul dinților poate cauza carii de asemenea, acest obicei deteriorând dinții. În cazuri cronice, scrâșnitul dinților poate duce chiar și la pierderea acestora, lucru pe care chiar actrița Demi Moore l-a trăit pe pielea ei. Încearcă să fii conștientă de ceea ce faci și să îți redirecționezi atenția către un pix sau o jucărie antistres când simți că stresul pune stăpânire pe tine.
7. Amețeala
Dacă te-ai îngrijorat vreodată pentru sănătatea cuiva drag sau pentru propria sănătate și ai apelat la Google pentru ajutor, probabil că te-a luat amețeala cănd ai citit de ce boli ai putea suferi. Stresul poate supăra stomacul, iar amețelile pot fi îngijorătoare. Să te îngrijorezi pentru sănătatea ta sau a celor dragi este un lucru normal, dar obsesivitatea poate fi foarte nesănătoasă Dacă anxietatea ta îți cauzează amețeli, încearcă acest truc: Lasă apă călduță să îți curgă pe degete. Asta îți va calma amețeala.
8. Simptome ale stresului: Somnolența
Stresul îți poate deteriora grav calitatea somnului, iar lipsa odihnei te va face somnoroasă toată ziua și nu te va lăsa să te concentrezi pe ceea ce ai de făcut. Ce poți să faci este să mergi la culcare mai devreme sau să dormi în timpul zilei (20 de minute fiind durata ideală). Te vei trezi foarte odihnită, iar productivitatea ta sigur va crește.
9. Amnezia
Întreabă orice femeie care face mai multe lucruri în același timp și sigur vei afla că a uitat ceva. Se întâmplă, stresul te poate face să uiți chiar și de lucruri importante precum a-ți lua copii de la școală sau de o întâlnire importanta la job. Cercetările arată că stresul cronic poate să micșoreze literalmente volumul hipotalamusului, care este responsabil pentru unele memorii. Din fericire, mărimea acestuia revine la loc odată ce nivelul de stres este redus.
10. Confuzia
Dacă ai probleme asemenea „nu știu cu ce să mă îmbrac” sau „nu știu ce să gătesc diseară”, știi care este cauza deja. Stresul. Poate cauza confuzie si te poate distrage de la gândurile tale, rezultând în lipsa concentrării de-a lungul zilei. Soarele (vitamina D) și plimbările în natură în general sunt cele mai bune căi de a scăpa de stresul cotidian și de a te reconecta cu tine însăți. Incearcă să petreci timp în natură cel putin o dată pe săptămână, iar simptomele stresului vor începe să se evapore.