Zece simptome ale stresului care te anunță că organismul tău se îmbolnăvește

Mulți dintre noi trec prin perioade stresante fie la muncă sau în viața personală, dar cum ne putem da seama când stresul ne afecteze sănătatea? Există mici indicii care ne arată că ar trebui să facem un pas în spate și să luăm o pauză de la factorii care ne cauzează aceste simptome ale stresului. Astfel, pentru binele nostru trebuie să facem tot posibilul să ne relaxăm trupul și mintea pentru a funcționa normal.

separator

1. Durerile de cap
Durerile de cap pot apărea din mai mule cauze, dar stresul este una dintre principalele surse în general. Când iei pastile câteva zile la rând și nu simți nicio îmbunătățire în starea de sănătate este cazul să iei poate o pauză de la ceea ce îți provoacă anxietate și stres. O plimbare în natură și consumarea de multe lichide pot face minuni în acest caz.

2. Scăderea dorinței sexuale
Acesta poate fi un semn îngrijorător. Deși încerci să te relaxezi, ceva nu te lasă și mereu te trezești că te gândești la altceva în loc să te concentrezi pe relația dintre tine și partenerul tău. Nu lăsa lucrurile așa, altfel partenerul tău se va simți și el neglijat iar asta îți va aduce și mai mult stres. Ia o vacanță alături de familie și reconectează-te cu oamenii care sunt cu adevărat importanți.

 3. Iritațiile pielii și mușchii încordați

Poate sună ciudat, dar iritațiile pot apărea categoric și din cauza stresului. Pot să apară pete roșii sau urticarie pe suprafața stomacului, spatelui, dar de asemenea și pe mâini și picioare. Unii experți consideră că acest efect are legătură cu efecte adverse pe care stresul le are asupra sistemului nostru imunitar. Exercițiile respiratorii pot preveni apariția acestor iritații. Concentrează-te, respiră adânc de 5-10 ori pe zi, iar asta sigur te va ajuta. Iar durerile de gât sunt categoric datorate orelor în șir petrecute în fața calculatorului și pot fi simptome ale stresului. Stresul afectează cu siguranță sistemul musculo-scheletic, rezultând în încordări, spasme și contractări ale mușchilor. Dacă ceea ce ți se întâmplă crezi că are legătură cu stresul, alocă 5-10 minute pentru a masa gâtul sau roagă pe cineva să o facă pentru tine.

4. Ți se „zbate” ochiul
Sigur ți s-a mai întâmplat asta, dar știai că poate avea legătură și cu stresul? Să închizi ochii și să-ți imaginezi un loc liniștit chiar poate ajuta în acest caz. Poți evita problemele cu ochii cel mai bine luând o pauză din când în când de la monitorul calculatorului, aproximativ la fiecare 20 de minute, sau de câte ori simți nevoia. Privește în depărtare la o imagine mai amplă sau închide ochii pentru puțin timp.

5. Cuticule proeminente
Dacă observi că unghiile și cuticulele degetelor tale încep să aibă un aspect neplăcut, probabil asta se datorează de asemenea stresului. Multe persoane își rod unghiile, unii făcând acest lucru chiar inconștient. Acest obicei nervos este des întâlnit la femeile stresate sau anxioase. Dacă vrei să scapi de asta, te poți juca cu o minge antistres.

6. Cariile
Oboseala cauzată de stres te poate face să sari peste rutina curățării dinților, iar asta duce la apariția cariilor, lucru total nedorit. Scrâșnitul dinților poate cauza carii de asemenea, acest obicei deteriorând dinții. În cazuri cronice, scrâșnitul dinților poate duce chiar și la pierderea acestora, lucru pe care chiar actrița Demi Moore l-a trăit pe pielea ei. Încearcă să fii conștientă de ceea ce faci și să îți redirecționezi atenția către un pix sau o jucărie antistres când simți că stresul pune stăpânire pe tine.

7. Amețeala
Dacă te-ai îngrijorat vreodată pentru sănătatea cuiva drag sau pentru propria sănătate și ai apelat la Google pentru ajutor, probabil că te-a luat amețeala cănd ai citit de ce boli ai putea suferi. Stresul poate supăra stomacul, iar amețelile pot fi îngijorătoare. Să te îngrijorezi pentru sănătatea ta sau a celor dragi este un lucru normal, dar obsesivitatea poate fi foarte nesănătoasă Dacă anxietatea ta îți cauzează amețeli, încearcă acest truc: Lasă apă călduță să îți curgă pe degete. Asta îți va calma amețeala.

8. Simptome ale stresului: Somnolența
Stresul îți poate deteriora grav calitatea somnului, iar lipsa odihnei te va face somnoroasă toată ziua și nu te va lăsa să te concentrezi pe ceea ce ai de făcut. Ce poți să faci este să mergi la culcare mai devreme sau să dormi în timpul zilei (20 de minute fiind durata ideală). Te vei trezi foarte odihnită, iar productivitatea ta sigur va crește.

9. Amnezia
Întreabă orice femeie care face mai multe lucruri în același timp și sigur vei afla că a uitat ceva. Se întâmplă, stresul te poate face să uiți chiar și de lucruri importante precum a-ți lua copii de la școală sau de o întâlnire importanta la job. Cercetările arată că stresul cronic poate să micșoreze literalmente volumul hipotalamusului, care este responsabil pentru unele memorii. Din fericire, mărimea acestuia revine la loc odată ce nivelul de stres este redus.

10. Confuzia
Dacă ai probleme asemenea „nu știu cu ce să mă îmbrac” sau „nu știu ce să gătesc diseară”, știi care este cauza deja. Stresul. Poate cauza confuzie si te poate distrage de la gândurile tale, rezultând în lipsa concentrării de-a lungul zilei. Soarele (vitamina D) și plimbările în natură în general sunt cele mai bune căi de a scăpa de stresul cotidian și de a te reconecta cu tine însăți. Incearcă să petreci timp în natură cel putin o dată pe săptămână, iar simptomele stresului vor începe să se evapore.

Sursa

Studiu: O dietă bogată în fructe și legume poate reduce șansele de răspândire a cancerului de prostată

O dietă bogată în fructe, legume, nuci și cereale integrale poate reduce șansele de răspândire a cancerului de prostată la aproape jumătate, potrivit unui studiu, conform Daily Mail.  

Bărbații care au consumat cele mai multe alimente pe bază de vegetale au avut mai puține șanse să vadă cum cancerul lor crește, se răspândește la oase sau, în cele din urmă, să moară din cauza acestuia decât cei care au mâncat cel mai puțin.

Oamenii de știință cred că acest lucru s-ar putea datora, printre altele, nivelului ridicat de antioxidanți și compuși antiinflamatori din fructe și legume, care s-au dovedit a proteja împotriva bolii.

Constatările indică faptul că schimbările simple ale stilului de viață pot ajuta mulți bărbați care trăiesc cu o boală la un nivel mai scăzut să trăiască o viață normală.

Cercetarea a implicat peste 2.000 de bărbați din SUA diagnosticați cu cancer de prostată localizat între 1999 și 2018, care nu se răspândise.

Aceștia au fost chestionați cu privire la regimul alimentar și la stilul de viață și au fost urmăriți în medie timp de 6,5 ani.

Cei care aveau cele mai multe diete bazate pe vegetale mâncau, de obicei, cu 1,9 porții mai multe de legume, cu 1,6 porții suplimentare de fructe și cu 0,9 porții mai multe de cereale integrale pe zi decât cei care mâncau cel mai puțin.

De asemenea, aceștia au mâncat în medie cu o porție mai puțin de lactate – cum ar fi brânza – cu 0,4 porții mai puțin de grăsimi animale, puțin mai puține ouă și marginal mai puțină carne.

Cercetătorii de la Universitatea din California, San Francisco, spun că evoluția cancerului de prostată, inclusiv recidiva, tratamentul secundar au fost cu 47% mai mici la cei care au avut cele mai ridicate niveluri de alimentație bazată pe vegetale.

„Aceste constatări sugerează că consumul unei diete bazate în principal pe legume și fructe poate fi asociat cu rezultate mai bune pentru sănătatea specifică cancerului de prostată în rândul bărbaților” au scris aceștia în revista JAMA.

sursa

Un plasture aplicat pe scalp ce poate trata alopecia. Este noua descoperire a cercetătorilor britanici

Cercetătorii de la MIT, Brigham and Women\”s Hospital și Harvard Medical School au dezvoltat un nou tratament potențial pentru alopecia areata, o boală autoimună care provoacă căderea părului și afectează persoane de toate vârstele, inclusiv copii.

Majoritatea pacienților cu acest tip de cădere a părului nu au niciun tratament eficient. Echipa a dezvoltat un plasture cu microneedule care poate fi aplicat fără durere pe scalp și care eliberează medicamente care ajută la reechilibrarea răspunsului imunitar la fața locului, oprind atacul autoimunitar.

Într-un studiu efectuat pe șoareci, cercetătorii au constatat că acest tratament a permis regenerarea părului și a redus dramatic inflamația la locul tratamentului, evitând în același timp efectele imunitare sistemice în alte părți ale organismului. Potrivit cercetătorilor, această strategie ar putea fi adaptată și pentru a trata alte boli autoimune ale pielii, cum ar fi vitiligo, dermatita atopică și psoriazisul.

„Această abordare inovatoare marchează o schimbare de paradigmă. Mai degrabă decât să suprimăm sistemul imunitar, ne concentrăm acum pe reglarea acestuia cu precizie la locul de întâlnire cu antigenul pentru a genera toleranță imunitară”, spune Natalie Artzi, cercetător științific principal în cadrul Institutului de Inginerie și Știință Medicală al MIT, profesor asociat de medicină la Școala Medicală Harvard și la Spitalul Brigham and Women\”s și membru asociat al facultății la Institutul Wyss al Universității Harvard.

Artzi și Jamil R. Azzi, profesor asociat de medicină la Harvard Medical School și Brigham and Women\”s Hospital, sunt autorii principali ai noului studiu, care a fost publicat în revista Advanced Materials. Nour Younis, postdoctorand la Brigham and Women\”s, și Nuria Puigmal, postdoctorandă la Brigham and Women\”s și fostă afiliată de cercetare la MIT, sunt autorii principali ai lucrării.

Cercetătorii lucrează în prezent la lansarea unei companii pentru a dezvolta în continuare tehnologia, condusă de Puigmal, care a primit recent o bursă Blavatnik Fellowship de la Harvard Business School.

Alopecia areata, care afectează peste 6 milioane de americani, apare atunci când propriile celule T ale organismului atacă foliculii de păr, ceea ce duce la căderea părului. Singurul tratament disponibil pentru majoritatea pacienților – injecții de steroizi imunosupresori în scalp – este dureros și, adesea, pacienții nu îl pot tolera.

Unii pacienți cu alopecia areata și alte boli autoimune ale pielii pot fi, de asemenea, tratați cu medicamente imunosupresoare care se administrează pe cale orală, dar aceste medicamente duc la o suprimare generalizată a sistemului imunitar, ceea ce poate avea efecte secundare adverse.

„Această abordare reduce la tăcere întregul sistem imunitar, oferind o ameliorare a simptomelor inflamației, dar conducând la recurențe frecvente. În plus, crește susceptibilitatea la infecții, boli cardiovasculare și cancer”, spune Artzi.

În urmă cu câțiva ani, la o întâlnire a unui grup de lucru din Washington, Artzi s-a întâmplat să stea lângă Azzi (locurile erau în ordine alfabetică), un imunolog și medic de transplant care căuta noi modalități de a administra medicamente direct în piele pentru a trata bolile legate de piele.

Conversația lor a dus la o nouă colaborare, iar cele două laboratoare și-au unit forțele pentru a lucra la un plasture cu microneedule pentru a administra medicamente la nivelul pielii. În 2021, aceștia au raportat că un astfel de plasture poate fi utilizat pentru a preveni respingerea în urma unui transplant de piele. În noul studiu, au început să aplice această abordare la afecțiunile cutanate autoimune.

„Pielea este singurul organ din corpul nostru pe care îl putem vedea și atinge, și totuși, când vine vorba de administrarea de medicamente la nivelul pielii, revenim la administrarea sistemică. Am văzut un mare potențial în utilizarea plasturelui cu microneedule pentru a reprograma sistemul imunitar la nivel local”, spune Azzi.

Plasturii cu microace utilizați în acest studiu sunt realizați din acid hialuronic reticulat cu polietilenglicol (PEG), ambele fiind biocompatibile și utilizate în mod obișnuit în aplicații medicale. Cu această metodă de administrare, medicamentele pot trece prin stratul exterior dur al epidermei, care nu poate fi penetrat de cremele aplicate pe piele.

„Această formulă de polimer ne permite să creăm ace foarte durabile, capabile să penetreze eficient pielea. În plus, ne oferă flexibilitatea de a încorpora orice medicament dorit”, spune Artzi. Pentru acest studiu, cercetătorii au încărcat plasturii cu o combinație de citokine IL-2 și CCL-22. Împreună, aceste molecule imune ajută la recrutarea celulelor T de reglementare, care proliferează și ajută la reducerea inflamației. Aceste celule ajută, de asemenea, sistemul imunitar să învețe să recunoască faptul că foliculii de păr nu sunt antigeni străini, astfel încât să nu-i mai atace.

Cercetătorii au descoperit că șoarecii tratați cu acest plasture o dată la două zile, timp de trei săptămâni, au avut mult mai multe celule T reglatoare prezente la fața locului, împreună cu o reducere a inflamației. Părul a putut să crească din nou în acele locuri, iar această creștere a fost menținută timp de câteva săptămâni după ce tratamentul s-a încheiat. La acești șoareci, nu au existat modificări ale nivelurilor de celule T de reglementare în splină sau în ganglionii limfatici, ceea ce sugerează că tratamentul a afectat doar locul unde a fost aplicat plasturele.

Într-un alt set de experimente, cercetătorii au grefat piele umană pe șoareci cu un sistem imunitar umanizat. La acești șoareci, tratamentul cu microneedle a indus, de asemenea, o proliferare a celulelor T reglatoare și o reducere a inflamației.

Cercetătorii au conceput plasturii cu microneedule astfel încât, după eliberarea încărcăturii de medicament, să poată colecta și probe care ar putea fi utilizate pentru a monitoriza evoluția tratamentului. Acidul hialuronic face ca acele să se umfle de aproximativ zece ori după ce intră în piele, ceea ce le permite să absoarbă lichidul interstițial care conține biomolecule și celule imunitare din piele.

După îndepărtarea plasturelui, cercetătorii pot analiza eșantioanele pentru a măsura nivelurile de celule T reglatoare și markerii inflamației. Acest lucru s-ar putea dovedi valoros pentru monitorizarea viitorilor pacienți care ar putea fi supuși acestui tratament. Cercetătorii intenționează acum să dezvolte în continuare această abordare pentru tratarea alopeciei și să o extindă și la alte boli autoimune ale pielii.

sursa

Cancerul pulmonar în creștere alarmantă în rândul nefumătorilor, legată de prezența unui gaz radioactiv din aer

Cancerul pulmonar, cunoscut în termeni medicali drept carcinom bronho-pulmonar, se dezvoltă în celulele din plămân care prezintă o creștere anormală și se înmulțesc, ceea ce duce la apariția unui nodul sau a unei tumori. Acest tip de cancer este cel mai întâlnit în rândul bărbaților (după cancerul de prostată) și al treilea cel mai întâlnit în rândul femeilor (după cancerul de sân și cel de colon și rect).  La nivel mondial, cancerul de plămân provoacă peste 1,6 milioane de decese.

Deşi acest cancer este considerat în mod tradiţional ca fiind o ”boală a fumătorilor”, un procent surprinzător de 15-20% din cancerele pulmonare nou diagnosticate apar la persoane care nu au fumat niciodată, multe dintre acestea având între 40 şi 50 de ani, transmite News.ro.

Gazul radon: principala cauză de creștere a numărului de cazuri de cancer pulmonar la nefumători

Specialişti din Statele Unite spun că această creştere îngrijorătoare a numărului de cazuri de cancer pulmonar la nefumători este probabil legată de expunerile mari şi pe termen lung la gazul radon.

Acest gaz incolor şi inodor este emis prin descompunerea materialelor radioactive care se găsesc în mod natural în solul din întreaga lume.

Radonul poate intra în case prin crăpăturile din podele, pereţi şi fundaţie. Când se acumulează în interior, radonul poate deveni o problemă de sănătate serioasă. Inhalarea acestuia poate creşte riscul de cancer pulmonar.

Gazul poate să persiste şi să se acumuleze în casele şi în plămânii oamenilor în mod silenţios, în absenţa unui test de depistare a acestuia.

Într-un studiu publicat în 2009, cercetătorii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) au arătat că radonul este cauza principală pentru 15% dintre cazurile de cancer pulmonar din lume.

Agenţia Internaţională pentru Studiul Cancerului (IARC) clasifică radonul ca fiind principalul agent de mediu cancerigen pentru populaţie.

La rândul său, Organizaţia Mondială a Sănătăţii numeşte radonul ca fiind principala cauză de cancer pulmonar în rândul nefumătorilor, respectiv a 2-a cauză de risc pentru fumatori, şi estimează că provoacă între 3% şi 14% din toate cancerele pulmonare dintr-o ţară, în funcţie de nivelul mediu naţional de radon şi de prevalenţa fumatului. Ca atare, combinaţia dintre expunerea la radon şi fumat este extrem de toxică pentru plămâni.

În Statele Unite, Agenţia pentru Protecţia Mediului din Sattele Unite (EPA) recomandă testarea periodică a radonului şi măsuri corective pentru a reduce nivelurile de expunere în locuinţe.

Un nou sondaj realizat pentru Centrul de cancer al universităţii de stat din Ohio (OSUCCC) şi publicat vineri arată că un procent extrem de mare (75%) dintre americani nu şi-au testat locuinţele pentru radon, iar peste jumătate (55%) nu sunt îngrijoraţi de expunerea la radon în locuinţele, comunitatea sau şcolile lor.

sursa

Iată ce modele de sandale sunt la modă în acest sezon!
Articolul anterior
Kim Kardashian mănâncă acadele ca să slăbească. Fanii au criticat-o dur!
Articolul următor