Ziua mondială de prevenire a accidentului vascular cerebral

Pe 29 octombrie marcăm Ziua mondială a accidentului vascular cerebral (AVC). „Concentrați-vă pe prevenție” este genericul din acest an și are ca scop de a spori conștientizarea faptului că prevenirea AVC este posibilă prin controlul factorilor de risc și promovarea unui mod de viață sănătos. Potrivit Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, în Republica Moldova, anual, peste 10 mii persoane suferă un AVC, dintre care 13% fiind la vârstă aptă de muncă. 

Aproximativ 35% dintre cei afectați mor în perioada acută a bolii. Mortalitatea prin AVC este de trei-patru ori mai mare în ţara noastră decât în ţările Uniunii Europene, iar incidența este de 2,5-3,0 cazuri la 1000 de locuitori pe an.

AVC apare atunci când alimentarea cu sânge a unei părți a creierului este întreruptă: fie din cauza unui tromb/cheag de sânge (AVC ischemic) sau din cauza leziunii unui vas de sânge ce duce la hemoragie (AVC hemoragic). Impactul AVC poate fi pe termen scurt și lung în funcție de ce parte a creierului a fost afectată, sau în ce perioadă de timp s-a intervenit medical.

AVC este principala cauză de dizabilitate la nivel global și a doua cauză de deces. Riscul de a dezvolta un AVC pe parcursul vieții a crescut cu 50% în ultimii 17 ani și se estimează că 1 din 4 persoane ar putea suferi un AVC pe parcursul vieții. Actualmente, peste 110 milioane de oameni din întreaga lume au suferit un AVC. Incidența crește semnificativ odată cu vârsta. Peste 60% dintre AVC se întâmplă în cazul persoanelor sub 70 de ani și 16% – celor sub 50 de ani.

Cea mai mare parte a poverii globale a AVC este în țările cu venituri mici și medii, ceea ce creează provocări serioase familiilor cu puține resurse. Impactul economic global al AVC reprezintă, în prezent, 0,66% din PIB-ul global, iar costul total al AVC este estimat la un 1 trilion de dolari, până în 2030.

Cum reducem riscul de AVC ?

 • Monitorizarea tensiunii arteriale cu regularitate și consultarea medicului specialist pentru a primi tratamentul necesar. Important! Mai mult de jumătate din cazurile AVC sunt asociate cu hipertensiunea arterială netratată sau tratată necorespunzător.
 • Doar 30 de minute de activitate fizică de cinci ori pe săptămână vă pot reduce riscul de AVC cu 25%. (Peste 1 milion de atacuri cerebrale pe an sunt asociate cu inactivitatea fizică).
 • AVC este legat de un nivel ridicat de colesterol LDL. Reducerea grăsimilor saturate din meniu și excluderea celor trans pot micșora considerabil riscul apariției AVC.
 • Kilogramele în plus (supraponderabilitatea) măresc riscul AVC cu 22%, iar obezitatea cu 64%. Menținerea unei greutăți normale a corpului este un pas important în reducerea riscului AVC.
 • Fumatul crește riscul AVC de șase ori. Renunțarea la fumat va reduce considerabil riscul acestei afecțiuni.
 • Consumul excesiv de alcool, fie în mod regulat, fie mai rar dar abuziv, crește riscul AVC. La nivel global, consumul excesiv de alcool e asociat cu peste 1 milion de accidente vasculare cerebrale în fiecare an. Pentru a preveni apariția acestuia, renunțați la alcool.
 • 1 din 5 persoane care suferă un AVC, suferă concomitent și de diabet. Dacă suferiți de această patologie, consultați medicul pentru a stabili tratamentul eficient și abordați un stil de viață sănătos.
 • Depresia și stresul cresc riscul de accident vascular cerebral aproape de două ori. 1 din 6 AVC sunt strâns conectate de sănătatea mintală. Aveți grijă de acest aspect al vieții.

Cunoașterea semnelor AVC și solicitarea ajutorului medical de urgență prompt poate salva vieți și poate îmbunătăți rezultatul tratamentului pentru supraviețuitori. 

Simptomele AVC sunt următoarele:

 • amorțeli sau slăbiciune a feței, brațului sau piciorului, în special pe partea afectată a corpului;
 • tulburări de vorbire;
 • confuzie;
 • probleme de vedere la unul sau ambii ochi (reducerea câmpului medical);
 • dificultăți la mers, amețeli, pierderea echilibrului sau a coordonării;
 • durerea de cap severă fără cauză cunoscută.

Circa 80% din accidentele vasculare cerebrale ar putea fi prevenite prin abordarea factorilor de risc: hipertensiunea arterială, alimentația nesănătoasă, consumul de tutun și de alcool, inactivitatea fizică. Importanța conștientizării modului de prevenție este esențială și fiecare dintre noi poate acorda o atenție specială monitorizării tensiunii arteriale, menținerii greutății optime, alimentației sănătoase, practicării exercițiilor fizice, renunțării la fumat, alcool, screeningul sau controale periodice la specialist în cazul afecțiunilor preexistente.

ANSP menționează că în Republica Moldova vor fi instituite 13 centre pentru pacienții care au suferit AVC (11 primare, unul multidisciplinar și unul comprehensiv), unde pacienții cu AVC vor avea acces la o gamă largă de servicii de diagnostic, tratament și reabilitare. Centrele vor activa 24/24 de ore, șapte zile în săptămână și vor asigura accesibilitatea geografică a pacienților cu AVC la servicii de diagnostic și tratament. 

Mai exact, centrele primare vor fi localizate: la Spitalul Clinic Bălți, Spitalul Clinic Municipal „Sfânta Treime”, spitalele raionale Edineț, Soroca „Anatolie Prisacari”, Florești, Orhei, Ungheni, Hîncești, Căușeni „Ana și Alexandru”, Cahul și Comrat. Centrul multidisciplinar AVC se va afla în cadrul Institutului de Neurologie și Neurochirurgie „Diomid Gherman”, iar cel comprehensiv – la Institutul de Medicină Urgentă.

Testul de sânge care poate depista cancerul în stadiu incipient

Un studiu arată că testul de sânge poate depista anumite tipuri de cancer în stadii incipiente, chiar și în lipsa simptomelor. Testul de sânge numit Galleri depistează ADN-ul celulelor canceroase și ajută la diagnosticare înainte ca pacienții să înceapă să dezvolte simptome.

Ce rezultate a avut testul de sânge care poate depista cancerul Studiul realizat pe 6.621 de persoane de peste 50 de ani a scos la iveală mai multe tipuri de cancer în stadiu incipient, iar aproape trei sferturi erau forme care nu ar fi fost testate în mod obișnuit, potrivit libertatea.ro.

Testul de sânge a detectat 19 tumori solide localizate la sân, ficat, plămâni și colon, dar și cancere ovariane și pancreatice, care sunt de obicei detectate într-un stadiu avansat și au rate de supraviețuire scăzute. Dintre tipurile de cancer identificate, 14 au fost în stadiu incipient și 26 au fost forme ale bolii nedepistate în mod obișnuit.

Testul Galleri arată și unde este localizat cancerul Testul Galleri mai arată și unde este localizat cancerul, iar asta ajută medicii să pregătească pacientul pentru următoarele etape. Chiar dacă testul de sânge nu poate fi momentan aplicat la scară largă, „oferă un indiciu privind ceea ce poate rezerva viitorul, o abordare foarte diferită a screening-ului pentru cancer”, a transmis Deb Schrag, un medic care a luat parte la studiu.

Planta care încetineşte procesul de îmbătrânire și fortifică organismul slăbit

În unele țări, rozmarinul se cultivă ca plantă medicinală, condimentară şi ornamentală. Această plantă este energizantă, fortifică organismul slăbit şi încetineşte procesul de îmbătrânire.

Rozmarinul este recomandat pentru activarea şi îmbunătăţirea funcţiilor digestive şi în special pentru facilitarea funcţiei vezicii biliare. Este un antispastic şi are o acţiune stimulantă asupra sistemului nervos, fiind indicat în tratamentul diverselor cazuri de astenie.

Pe cale externă este folosit pentru reducerea durerilor reumatice sau pentru tratarea problemelor legate de circulaţia sanguină periferică. Se aplică sub formă de comprese cu decoct de rozmarin sau sub formă de creme, geluri sau loţiuni ce conţin ulei esenţial de rozmarin.

O baie în care se adaugă ulei de rozmarin este un mod excelent de combatere a reumatismului sau a oboselii, arată sursa citată, potrivit Agerpres.

Cel mai simplu mod de folosire este sub forma de infuzie sau decoct. Pentru tratamente de lungă durată se pot folosi capsulele cu rozmarin.

Uleiul de rozmarin se poate folosi pentru masaj, pentru baie, sau se poate lua pe cale orală, sub formă de picături

Ceaiul de rozmarin accelerează tranzitul intestinal, fortifică organismul slăbit, încetineşte procesul de îmbătrânire şi este energizant. De asemenea, calmează tulburările gastrice şi ajută funcţionarea optimă a ficatului.

În cosmetică, extractele pe bază de rozmarin sunt utilizate pentru obţinerea loţiunilor care ajută la regenerarea părului şi previn căderea excesivă a acestuia.

Cum păstrezi rozmarinul în ghiveci

Pe timpul iernii, rozmarinul în ghiveci va fi păstrat într-o încăpere luminoasă, dar rece. Temperatura potrivită pentru iernare este de 10-15 grade Celsius. De asemenea, spaţiul trebuie aerisit constant. Ghiveciul se udă rar în perioada de iernare.

Rozmarinul poate fi păstrat şi în grădină, planta trebuie însă să fie suficient de maturizată, tulpina să fie lemnoasă. În acest caz, pregătirea pentru iernare se face prin acoperirea plantei cu un strat gros de paie şi frunze.

sursa: www.frunza-verde.ro

Spitalele Raionale din Edineț și Cahul au fost dotate cu câte o unitate radiologică mobilă

La Spitalul Raional Edineț a avut loc evenimentul de transmitere oficială a unei unități radiologice mobile, cu capacități de utilizare în timpul operațiilor, care va asigura un diagnostic rapid și precis pentru cetățeni, inclusiv pentru refugiații din Ucraina, sprijinind astfel eforturile medicilor în furnizarea serviciilor medicale de calitate.

Echipamentul este deja instalat în secția de traumatologie și ortopedie a Spitalului Raional Edineț și este funcțional, iar primii trei pacienți au beneficiat de investigațiile necesare. Utilajul facilitează  vizualizarea cu precizie a poziționării fragmentelor osoase, ghidează proceduri precum fixarea fracturilor, introducerea șuruburilor și plăcilor în oase, evaluează articulațiile în timpul intervențiilor chirurgicale.

La eveniment au participat: Secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Ion Prisăcaru, coordonatoarea de programe din cadrul Organizației Internaționale pentru Migrație, Vismara Margherita și conducerea spitalului.

Echipamentul reprezintă o donație a Ministerului Federal de Afaceri Externe al Germaniei, în cadrul proiectului „Asistență umanitară și de protecție a persoanelor vulnerabile din Ucraina și din țările învecinate afectate de conflict”. Suma totală a donației este de 140 000 de euro și include două unități radiologice mobile care au fost livrate către spitalele raionale din Edineț și Cahul.

Ministerul Sănătății, împreună cu partenerii internaționali, continuă să lucreze împreună pentru îmbunătățirea sistemului de sănătate și pentru asigurarea accesului la servicii medicale de calitate pentru toți cetățenii Republicii Moldova.

Copiii de la Centrul Republican de Reabilitare au vizitat Grădina Zoologică, grație implicării mai multor oameni cu suflet mare
Articolul anterior
Dezastru în Fâșia Gaza! Oamenii fură mâncare din depozitele cu ajutoare. ONU avertizează: Ordinea civilă se prăbușește
Articolul următor