Ziua mondială de prevenire a accidentului vascular cerebral

Pe 29 octombrie marcăm Ziua mondială a accidentului vascular cerebral (AVC). „Concentrați-vă pe prevenție” este genericul din acest an și are ca scop de a spori conștientizarea faptului că prevenirea AVC este posibilă prin controlul factorilor de risc și promovarea unui mod de viață sănătos. Potrivit Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, în Republica Moldova, anual, peste 10 mii persoane suferă un AVC, dintre care 13% fiind la vârstă aptă de muncă. 

Aproximativ 35% dintre cei afectați mor în perioada acută a bolii. Mortalitatea prin AVC este de trei-patru ori mai mare în ţara noastră decât în ţările Uniunii Europene, iar incidența este de 2,5-3,0 cazuri la 1000 de locuitori pe an.

AVC apare atunci când alimentarea cu sânge a unei părți a creierului este întreruptă: fie din cauza unui tromb/cheag de sânge (AVC ischemic) sau din cauza leziunii unui vas de sânge ce duce la hemoragie (AVC hemoragic). Impactul AVC poate fi pe termen scurt și lung în funcție de ce parte a creierului a fost afectată, sau în ce perioadă de timp s-a intervenit medical.

AVC este principala cauză de dizabilitate la nivel global și a doua cauză de deces. Riscul de a dezvolta un AVC pe parcursul vieții a crescut cu 50% în ultimii 17 ani și se estimează că 1 din 4 persoane ar putea suferi un AVC pe parcursul vieții. Actualmente, peste 110 milioane de oameni din întreaga lume au suferit un AVC. Incidența crește semnificativ odată cu vârsta. Peste 60% dintre AVC se întâmplă în cazul persoanelor sub 70 de ani și 16% – celor sub 50 de ani.

Cea mai mare parte a poverii globale a AVC este în țările cu venituri mici și medii, ceea ce creează provocări serioase familiilor cu puține resurse. Impactul economic global al AVC reprezintă, în prezent, 0,66% din PIB-ul global, iar costul total al AVC este estimat la un 1 trilion de dolari, până în 2030.

Cum reducem riscul de AVC ?

  • Monitorizarea tensiunii arteriale cu regularitate și consultarea medicului specialist pentru a primi tratamentul necesar. Important! Mai mult de jumătate din cazurile AVC sunt asociate cu hipertensiunea arterială netratată sau tratată necorespunzător.
  • Doar 30 de minute de activitate fizică de cinci ori pe săptămână vă pot reduce riscul de AVC cu 25%. (Peste 1 milion de atacuri cerebrale pe an sunt asociate cu inactivitatea fizică).
  • AVC este legat de un nivel ridicat de colesterol LDL. Reducerea grăsimilor saturate din meniu și excluderea celor trans pot micșora considerabil riscul apariției AVC.
  • Kilogramele în plus (supraponderabilitatea) măresc riscul AVC cu 22%, iar obezitatea cu 64%. Menținerea unei greutăți normale a corpului este un pas important în reducerea riscului AVC.
  • Fumatul crește riscul AVC de șase ori. Renunțarea la fumat va reduce considerabil riscul acestei afecțiuni.
  • Consumul excesiv de alcool, fie în mod regulat, fie mai rar dar abuziv, crește riscul AVC. La nivel global, consumul excesiv de alcool e asociat cu peste 1 milion de accidente vasculare cerebrale în fiecare an. Pentru a preveni apariția acestuia, renunțați la alcool.
  • 1 din 5 persoane care suferă un AVC, suferă concomitent și de diabet. Dacă suferiți de această patologie, consultați medicul pentru a stabili tratamentul eficient și abordați un stil de viață sănătos.
  • Depresia și stresul cresc riscul de accident vascular cerebral aproape de două ori. 1 din 6 AVC sunt strâns conectate de sănătatea mintală. Aveți grijă de acest aspect al vieții.

Cunoașterea semnelor AVC și solicitarea ajutorului medical de urgență prompt poate salva vieți și poate îmbunătăți rezultatul tratamentului pentru supraviețuitori. 

Simptomele AVC sunt următoarele:

  • amorțeli sau slăbiciune a feței, brațului sau piciorului, în special pe partea afectată a corpului;
  • tulburări de vorbire;
  • confuzie;
  • probleme de vedere la unul sau ambii ochi (reducerea câmpului medical);
  • dificultăți la mers, amețeli, pierderea echilibrului sau a coordonării;
  • durerea de cap severă fără cauză cunoscută.

Circa 80% din accidentele vasculare cerebrale ar putea fi prevenite prin abordarea factorilor de risc: hipertensiunea arterială, alimentația nesănătoasă, consumul de tutun și de alcool, inactivitatea fizică. Importanța conștientizării modului de prevenție este esențială și fiecare dintre noi poate acorda o atenție specială monitorizării tensiunii arteriale, menținerii greutății optime, alimentației sănătoase, practicării exercițiilor fizice, renunțării la fumat, alcool, screeningul sau controale periodice la specialist în cazul afecțiunilor preexistente.

ANSP menționează că în Republica Moldova vor fi instituite 13 centre pentru pacienții care au suferit AVC (11 primare, unul multidisciplinar și unul comprehensiv), unde pacienții cu AVC vor avea acces la o gamă largă de servicii de diagnostic, tratament și reabilitare. Centrele vor activa 24/24 de ore, șapte zile în săptămână și vor asigura accesibilitatea geografică a pacienților cu AVC la servicii de diagnostic și tratament. 

Mai exact, centrele primare vor fi localizate: la Spitalul Clinic Bălți, Spitalul Clinic Municipal „Sfânta Treime”, spitalele raionale Edineț, Soroca „Anatolie Prisacari”, Florești, Orhei, Ungheni, Hîncești, Căușeni „Ana și Alexandru”, Cahul și Comrat. Centrul multidisciplinar AVC se va afla în cadrul Institutului de Neurologie și Neurochirurgie „Diomid Gherman”, iar cel comprehensiv – la Institutul de Medicină Urgentă.

Sală de fitness pentru amatori, deschisă la Ciocana! Tinerii pot adopta un stil de viață sănătos

Primăria Chișinău informează tinerii despre deschiderea unei săli de fitness pentru amatori la Centrul de Tineret din sectorul Ciocana, str. Petru Zadnipru 3/2, informează unica.md cu referire la un comunicat al muncipalității.

În contextul în care Centrele de Tineret din Capitală sunt spații sigure și prietenoase tinerilor, municipalitatea a identificat și necesitatea de a lansa un loc, unde aceștia să poată adopta un stil de viață sănătos.

Astfel, acest nou obiectiv realizat are ca scop oferirea tinerilor unui spațiu sigur și adecvat pentru îmbunătățirea condiției fizice, prin facilitarea accesului la echipamente moderne și programe de antrenament eficiente.

Vă așteptăm la Centrul de Tineret Ciocana, de marți și până sâmbătă, orele 10:00- 18:00, pentru a profita la maxim de timpul vostru liber și de a vă putea descoperi pasiunile în compania altor tineri.

Important! Doritorii de a frecventa sala de fitness trebuie să îndeplinească un formular de înscriere, accesând https://calendly.com/centru-ciocana/sala-de-fitness.

Reabilitarea danturii cu implanturi dentare în doar 7 zile/P

Mulți dintre noi ajung, la un moment dat, să se confrunte cu probleme dentare complexe. Fie că este vorba despre pierderea dinților, dificultăți în masticație sau dorința de a avea din nou un zâmbet frumos și sănătos, aceste provocări afectează considerabil calitatea vieții.


Acesta este și cazul dnei Ana, care, la vârsta de 70 de ani, și-a dorit din nou să zâmbească fără rețineri și să poată mesteca fără dificultăți. De-a lungul anilor, dantura ei a suferit multiple probleme, ajungând în situația de a nu mai avea niciun dinte în partea de jos și doar câțiva dinți în partea de sus.

După multe încercări și dezamăgiri, Ana a ajuns la clinica DentPoint, cu speranța că acolo ar putea face o schimbare. Și nu a rămas dezamăgită. Echipa de stomatologi i-a propus utilizarea de implanturi dentare, o soluție modernă și eficientă pentru înlocuirea dinților pierduți, care asigură stabilitate, durabilitate și un aspect natural al zâmbetului.

Încă de la prima întâlnire, echipa de stomatologi a realizat că provocarea nu va fi una ușoară. Totuși ei au fost hotărâți să îi redea Anei zâmbetul și încrederea pierdute prin metoda revoluționară ALL ON 4, care permite reabilitarea completă a danturii cu ajutorul a doar patru implanturi dentare.
În doar 7 zile, medicii au reușit să realizeze ceea ce Ana credea că este imposibil. Au aplicat cele patru implanturi dentare, reabilitând astfel funcționalitatea și estetica danturii ei. În partea de jos, au reconstruit întreaga arcadă dentară, iar sus, cei cinci dinți rămași au fost înlocuiți cu implanturi noi, perfect funcționale și estetice.

                              PÂNĂ LA IMPLANTARE                         

DUPĂ IMPLANTARE

Ana a plecat din clinică cu un zâmbet larg și o mulțumire profundă. Acum, poate zâmbi și mânca fără nicio grijă, bucurându-se de fiecare moment al vieții sale. Pentru Ana, DentPoint a fost locul unde și-a regăsit încrederea și confortul de a trăi viața la maxim.

Implanturile dentare reprezintă o inovație revoluționară în domeniul stomatologiei moderne, oferind o soluție durabilă și estetică pentru înlocuirea dinților pierduți. Acestea constau în șuruburi din titan, care sunt inserate în osul maxilar sau mandibular, acționând ca rădăcini artificiale pentru dinții de înlocuire.
La DentPoint medicii nu se opresc doar la servicii stomatologice de calitate. Acum, clinica oferă reduceri speciale pentru pacienții pensionari (60+): -15% la implanturi dentare și -10% la protezare.
Ce poate fi mai eficient decât soluții personalizate pentru a-ți menține zâmbetul sănătos în toate etapele vieții?

Nu ezita să contactezi DentPoint la numărul de telefon 060 100 677 sau să vizitezi clinica lor din Chișinău, situată pe bd. Renașterii Naționale 6.

Pentru a obține informații suplimentare despre serviciile lor stomatologice, accesează site-ul lor oficial www.dentpoint.md.

/P/ Acest material este un articol comercial și nu prezintă punctul de vedere al redacției.

Noi restricții pentru fumători! Autoritățile vor să interzică fumatul, inclusiv a țigărilor electronice, în spațiile publice deschise

Noi restricții pentru fumători. Fumatul va deveni interzis în spațiile publice deschise, cum ar fi terase, stații de așteptare, parcuri de distracții. Mai mult,  restricțiile se aplică nu doar pentru țigările obișnuite, dar și pentru țigările electronice, scrie IPN.

Ministrul Sănătății, Ala Nemerenco, spune că proiectul de lege se află pe agenda Guvernului, a trecut prin consultări publice și urmează să fie aprobat în curând. Ala Nemerenco combate informația că țigările electronice ar fi mai puțin nocive decât produsele obișnuite de tutungerie și spune că, prin lege, vor fi interzise toate tipurile de țigări în spațiile publice deschise.

Potrivit proiectului de lege, fumatul va fi interzis pe teritoriul parcurilor de distracții, în zonele cu statut de zonă de odihnă și agrement atribuit de autoritățile publice locale, în parcurile acvatice, dar și în preajma piscinelor. Ministrul Sănătății spune că restricțiile se aplică pentru tipurile de țigări, întrucât țigările cu tutun încălzit sunt la fel de nocive ca și țigările obișnuite.

Potrivit ministrului Sănătății, prin lege, va fi introdus un semn unic de interzicere a fumatului, iar din 2026 va fi interzisă comercializarea țigărilor cu arome.

Copiii de la Centrul Republican de Reabilitare au vizitat Grădina Zoologică, grație implicării mai multor oameni cu suflet mare
Articolul anterior
Dezastru în Fâșia Gaza! Oamenii fură mâncare din depozitele cu ajutoare. ONU avertizează: Ordinea civilă se prăbușește
Articolul următor