De reguli de conduită e bine să ne folosim în fiecare zi. Iată 30 de reguli simple pe care ar fi bine să nu le încalci. Pentru unii, regulile de mai jos ar putea fi o noutate.
1. Dacă cineva îți arată o poză pe telefon, nu glisa mai departe. Omul a vrut să-ți arate o singură poză, nu încălca spațiul lui personal.
2. Nu privi videouri la volumul maxim atunci când te afli în transport, în instituții publice sau oriunde sunt oameni străini. E o regulă elementară pe care astăzi o respectă tot mai puțini.
3. Dacă cineva ascultă muzică la căști și e pe lungimea lui de undă, lasă-l în pace. Nu-l sâcâi cu întrebări. Poate că a avut o zi proastă, poate că e modul lui de a se relaxa, poate că ascultă un curs sau o carte audio. Căștile pe urechi sunt un semnal că omul are nevoie de intimitate.
4. Nu arunca gunoiul pe jos. O regulă banală pe care, judecând după străzi, o respectă mult prea puțini.
5. Dacă ai împrumutat ceva, fii bun și întoarce bunul în aceeași stare. Nu tărăgăna cu termenul, nu aștepta să ți se amintească de datorie și nu te eschiva.
6. Nu ridica privirea în timp ce savurezi băutura. Nu ești Marele Gastby. Este etic și practic să privești în pahar. Altfel, interlocutorul tău se poate simți stânjenit.
7. Întoarce caruciorul la loc atunci când faci cumpărături!
8. Dacă mergi alături de cineva și, între timp, interlocutorul tău a salutat un străin cu care v-ați intersectat, este etic să îl saluți și tu, chiar dacă nu îl cunoști.
9. Șoferii trebuie să fie atenți când străbat o baltă, pentru a nu stropi pietonii. Inversul e o manifestare crasă de incultură.
10. Nu atinge burta unei femei însărcinate fără permisiunea ei, chiar dacă vă cunoașteți. Și nu atinge niciodată o femeie străină fără acordul ei, decât dacă o ajuți să urce sau să coboare din transport.
11. Dacă cineva te strigă “Hey, tu”, “Fato”, “Șefu” sau fluieră în direcția ta. Nu te obosi să te întorci. Lasă-i să o facă politicos.
12. Regula de aur atunci când te dai cu parfum: folosește-l cu măsură! Dacă spre seară încă îi mai simți aroma, să știi că cei din jur s-au „sufocat” demult.
13. Așteaptă ca toți pasagerii să iasă din autobuz (troleibuz, tramvai, tren) înainte să urci.
14. Salută întotdeauna cealaltă persoană. Indiferent cine se află în fața ta.
15. Nu comenta niciodată greutatea unei persoane dacă aceasta a slăbit sau s-a împlinit. Chiar dacă vrei să-i faci un compliment unei doamne, nu-i spui: vai, ce zveltă te-ai făcut, pentru că într-un fel sau altul îi sugerezi că înainte era grasă.
16. Dacă mergi la sală, e etic să ai un prosop cu tine pentru a șterge halterele de sudoare. Totodată, se recomandă să le fixezi în poziție joasă, ca persoana care vine după tine să nu se traumeze încercând să ridice o greutate prea mare.
17. Nu vorbi (la telefon) cu voce tare atunci când ești în transportul comun. Și așa transportul public nu e cel mai confortabil loc. Nu e nevoie să crești tensiunea cu problemele tale.
18. Indiferent de statutul pe care-l ai: director, politician, cosmonaut, măturător, student sau Papa de la Roma, atunci când intri într-o încăpere – tu trebuie să fii cel care salută, de preferat să te și prezinți.
19. Dacă toate scaunele sunt ocupate, este obligatoriu să cedam locul bătrânilor, femeilor însărcinate sau cu copii mici, infirmilor sau bolnavilor.
20. Dacă ceri mașina de la un prieten, întoarce-o cu rezervorul plin. Sau cel puțin la nivelul care era înainte.
21. Nu întreba o femeie dacă este însărcinată sau nu! O întrebare grosolană, indiferent dacă femeia chiar e însărcinată sau pur și simplu e plinuță.
22. În prezența unei femei, bărbatul va fuma doar cu permisiunea ei.
23. Dacă cineva plătește pentru tine la restaurant, comandă ceva ieftin.
24. Ultima felie de pizza îi aparține celui care a cumpărat-o.
25. Respectă intimitatea altora. Părinții nu trebuie să se holbeze în telefonul copiilor și nici soțiile în telefonul soților.
26. Când mergi la film sau la teatru și te îndrepți la locul tău, întotdeauna trebuie să o faci cu fața către persoanele care s-au așezat deja. Primul trece bărbatul.
27. Niciodată să nu faci o vizită neanunțat.
28. Să râzi zgomotos, să vorbești tare la telefon și să privești insistent în direcția unei persoane – e un ton rău.
29. Dacă spui “te invit”, tu ești cel care plătește. Dacă folosești o formulă neutră, gen “ce-ar fi să mergem la restaurant?”, atunci fiecare plătește în numele lui. Dacă un domn dorește să plătească pentru o doamnă, e în regulă ca ea să accepte.
30. Dacă în farfurie au rămas doar câteva delicii sau aperitive, nu te grăbi să le mănânci. Așteaptă până ospătarul va suplini stocul sau până vor pleca oaspeții. Nu se cuvine să fii tu acela care mănâncă ultima bucățică.
sursa: www.eushtiu.com