Vrei ca încălțămintea ta să arate mereu ca nouă? Cu ajutorul produselor speciale pentru așa gen de probleme și un pic de ajutor din partea ta, poți avea cei mai îngrijiți pantofi, cizme sau balerini.
Îți propunem câteva metode simple, dar eficiente, care te vor ajuta să “prelungești durata de viață” a încălțămintei tale!
Curățarea
Primul lucru pe care trebuie să-l faci o dată ajunsă acasă, e să cureți încălțămintea, pentru a evita ca praful și mizeria să se îmbibe în material. Dacă nu vei ține cont de acest sfat, riști să pierzi mai repede aspectul nou și strălucitor al încălțărilor tale. În plus dacă nu ai grijă și nu le cureți la timp, te poți trezi cu bacterii periculoase în casa ta.
Pași de curățare
- Mai întâi curăță rezidurile cu o perie moale, după care sterge pantofii cu o cârpă și o soluție specială, pentru a le oferi luciu și hidratare pielii încălțărilor tale ( pielea pantofilor trebuie hidratată pentru a-și menține strălucirea). Pentru o hidratare strălucită și deosebită, un amestec de vaselină și lanolină este opțiunea perfectă pentru pantofii tăi din piele.
- Sarea poate fi îndepărtată de pe încălțăminte cu ajutorul unei cârpe și unui amestec din două părți egale de apă și oțet alb. Înmoaie cârpa în soluția obținută și freacă bine părțile pătate de sare.
- Cu siguranță mereu te gândești cum să-ți protejezi încălțămintea de molii, mucegai sau chiar de șoareci. Uite că un amestec din nouă părți de ulei de terebentină și o parte de ulei camfor poate fi salvarea ta numărul unu. Dar pentru a nu te complica atât de tare, poți miza şi pe uleiul de ricin. După ce ai uns încălțămintea cu ulei, nu uita să o acoperi, deoarece uleiul atrage foarte ușor praful.
- Pantofiii din piele întoarsă pot fi curățați foarte ușor cu ajutorul unei perii moi,. specială pentru asemenea material sau cu o cârpă umezită cu apă. Acest gen de încălțări nu au nevoie de cremă. Aceeași regulă de curățare o poți aplica și la pantofii din materiale sintetice.
- Dacă ai prin garderoba ta și pantofii albi sau în culori deschise, trebuie să le acorzi o atenție dublă de îngrijire. În magazinele specializate pentru incălțăminte, vei găsi uşor produse care redau albul imaculat. Dar pentru a le reda un luciu suplimentar, îi poți unge cu puțină cremă de față.
- Ai grijă și de talpa pantofilor tăi! Aceasta trebuie spălată cu ajutorul unui burete îmbibat în apă și detergent.
Depozitarea corectă!
După fiecare anotimp, de regulă îți depozitezi încălțămintea pentru sezonul viitor. Dar trebuie să știi cum să faci corect acest lucru. Nu îți lăsa pantofii aruncați pe hol sau afară. Optează pentru un loc uscat și curat, ferit de praf sau mucegai. Cel mai indicat e să-i pui în cutii. Depozitează pantofii sau cizmele de iarnă într-un loc uscat, ferit de lumina soarelui, pentru a nu-i decolora. Ar fi bine ca toate încălțările tale, indiferent de materialul din care sunt confecționate, să fie pulverizate cu un spray special care combate umiditatea.
E bine să știi că…
- ar fi indicat să dezinfectezi interiorul pantofilor cu o soluţie antimicrobiană, pentru a evita apariţia ciupercilor sau alte probleme cauzate de bacterii;
- pielea întărită poate fi mai moale, dacă este frecată cu o cârpă umezită în ulei de ricin;
- tălpile tari pot deveni mai flexibile dacă sunt unse cu ulei fierbinte de in;
- pantofii de dans pot arăta mai perfect şi pot aluneca mai bine dacă sunt unşi cu un amestec de benzină şi stearină şi apoi şterşi cu o cârpă moale.
Text: Cristina Mihalachi