Tu de ce porți ciorapi? Mi-am pus și eu această întrebare și cu toate că răspunsul inițial a fost legat de confort, a urmat un șir de argumente care țin de etichetă și stil. Dar haideți să tragem o privire în trecut și să vedem de unde își au începutul aceste accesorii nelipsite din garderoba fiecăruia din noi.
Șosetele ca element de protecție
Strămoșii noștri au folosit pielea animalelor pentru a-și înveli picioarele, ceea ce reprezenta o primă idee de protecție împotriva obstacolelor exterioare. Bineînțeles, nu putem să vorbim despre croială, forme sau alte detalii sofisticate, în raport cu acele vremuri. Erau doar o formă primitivă de protecție ce le confereau oamenilor un plus de confort în viața de zi cu zi.
În epoca medievală, însă, lucrurile se schimbă. Șosetele apar ca mărfuri de lux, lucrate manual de către meseriași și erau destinate pentru cei înstăriți, care le-ar putea purta ca un simbol al statutului, precum și pentru a menține căldura și a absorbi picăturile de transpirație.
Date curioase privind istoria ciorapilor încep în 1589, când William Lee a inventat prima maşină de tricotat ciorapi din lume. Astfel, începe să se dezvolte tricotarea bumbacului, a lânii şi a mătăsii. Așa au apărut primii ciorapi care puteau fi fabricaţi din oricare dintre aceste materiale. Până la mijlocul secolului al 16-lea, atât femeile cât şi bărbaţii îi purtau cu scopul de a se proteja de frig, fără a se gândi la succesul pe care urmau să îl aibă peste câteva secole.
Evoluția ciorapilor
În secolul XX, pe piață apare nylon-ul și alte materiale artificiale. Atunci se schimbă și ia amploare și industria șosetelor, pe măsură ce se pot produce șosete superfine. Oamenii observă că materialul sintetic îți fac picioarele să transpire. Cu toate acestea, elementul de confort al ciorapilor devine mai puțin important și începe producția în masă a ciorapilor.
Chiar și așa, nu a durat mult până tehnologia de producție a țesăturilor de calitate să devină una accesibilă.
Din acest moment, rolul principal al ciorapilor este să asigure nu doar protecție exterioară pentru picioare, ci și protecția pielii împotriva inamicului acesteia – transpirația.
În cele ce urmează, vom relata despre calitatea ciorapilor și cum să îi alegem potrivit, atât pentru confort, cât și pentru a ne proteja de transpirația picioarelor.
Materiale recomandate pentru starea de bine a picioarelor tale
Bumbacul – cel mai căutat material care se poartă direct pe piele.
Atunci când ne gândim la bumbac, ne imaginăm protecție și siguranță. Acest lucru se datorează faptului că bumbacul este un material care lasă pielea să respire, este produs din plante sustenabile și este hipoalergenic. Nu în zadar hăinuțele pentru nou-născuți și lenjeria de corp se recomandă să fie din bumbac.
Țesătura de bumbac poate avea grosimi diferite, în așa fel încât ciorapii să poată fi purtați atât în sezonul cald, cât și în cel rece.
Cu siguranță, la fel ca în alte industrii, cum ar fi producerea vinului, ciocolatei, fabricarea țesăturii de bumbac și calitatea acesteia variază de la producător la producător.
Calitatea bumbacului se măsoară în lungimea fibrei: cu cât e mai lungă cu atât firul de bumbac e mai puternic și mai fin comparativ cu una mai scurtă.
Cu cât bumbacul este de o calitate mai bună, cu atât piesele vestimentare confecționate din el sunt mai durabile în timp.
La moment, companiile care administrează afaceri cu haine de lux utilizează tipuri diverse de bumbac egiptean (Pima, Supima și Sea Island), toate având fibre extra-lungi, cu o lungime de peste 33 mm.
Calitatea ciorapilor, în funcție de durabilitatea acestora
De câte ori nu ne-am indispus din cauză că am purtat o pereche de ciorapi doar o singură odată, iar când am ajuns acasă am descoperit că sunt deteriorați. De cele mai dese ori, la vârful degetelor sau la călcâie.
Iată de ce, vă recomandăm ca atunci când alegeți ciorapii să fiți atenți ca anume vârful ciorapului și porțiunea de la nivelul călcâiului să aibă o textură întărită, diferită de restul ciorapului. Anume așa o să puteți prelungi durata de utilizare a ciorapilor, indiferent dacă sunt din bumbac, mătase, cașmir sau material sintetic.
Îți poate afecta direct starea de sănătate o pereche de ciorapi de calitate proastă?
Într-o zi, unul dintre clienții noștri, după ce i-am oferit o consultație și i-am explicat cum să își aleagă ciorapii, m-a întrebat la modul direct: ,,Îmi poate afecta starea de sănătate o pereche de ciorapi de calitate proastă?”.
Ei bine, să știți că da. Pentru că de cele mai multe ori problemele mari vin din cauza unor probleme mici cărora nimeni nu le atrage atenția.
Pe lângă eleganță, stil și maniere, să nu uităm că rolul ciorapilor este de a ne simți bine și confortabil în încălțămintea noastră, ore în șir.
Optați mereu pentru ciorapii din fibre naturale, în defavoarea celor din țesături sintetice, oricât de rezistente ar fi acestea. Unul din argumente, cum am explicat mai sus, este componența bumbacului ce permite ca acest material să ia forma piciorului, să se adapteze, permițând circulația aerului. Astfel, picioarele respiră și mai bine, țesătura absoarbe umiditatea de pe piele împiedicând dezvoltarea microbilor (are proprietăți antibacteriene). Această proprietate a bumbacului oferă confort picioarelor, atât pe timp rece, cât și în sezonul cald. Iar avantajul cel mai mare este că sunt hipoalergenici. Ciorapii de bumbac sunt alegerea perfectă pentru pielea sensibilă.
Și, ca să vă convingeți și mai mult, observați aspectul și diferența pe care o oferă bumbacul, cașmirul sau mătasea și materialele sintetice. Chiar și arată luxos și elegant, nu doar se simte! Așadar, alegerea îți aparține!