Sfântul Nicolae, unul dintre cei mai populari sfinţi din calendar, este prăznuit de către creștinii ortodocși de rit vechi în fiecare an la 19 decembrie. Supranumit „Făcătorul de minuni”, numele Sfântului Nicolae este legat blajinitate, dărnicie și compasiune. Sfântul Nicolae este considerat ocrotitorul copiilor, văduvelor, orfanilor, soldaților și a marinarilor.
Fiind de origine grecească, numele Nikolaos este format din două cuvinte: nike, ceea ce înseamnă „victorie“ (de la nikao, „a invinge“), şi laos, ceea ce înseamnă „popor“, adică numele este tălmăcit prin „obştească biruinţă“.
Tradiția spune că Sfantul Nicolae s-a născut în jurul anului 270, în localitatea Patara, din Asia Mica, în familia unor oameni credincioși și înstăriți. Din vremea prunciei, Nicolae s-a arătat a fi un copil deosebit. Se hrănea numai din sânul drept al mamei sale, iar în fiecare zi de miercuri și de vineri, mânca o singură dată și numai după apusul soarelui.
Crescut în spiritul poveţei creştine „să împarţi averea săracilor”, Sfântul Nicolae şi-a dat întreaga moştenire pentru a-i ajuta pe nevoiaşi.
Sfântul Nicolae, sărbătorit pe 6/19 decembrie, supranumit „Făcătorul de minuni”, patron al Greciei şi al altor oraşe din Apusul Europei, este unul dintre cei mai populari sfinţi ai creştinătăţii, numele lui fiind legat de dărnicie şi compasiune, dar şi de cadourile aduse copiilor. Astfel, el a făcut multe daruri săracilor, i-a liniştit pe cei întristaţi şi a vindecat, cu putere dumnezeiască, pe bolnavi.
De numele sfântului sunt legate mai multe poveşti creştine, printre care şi aceea potrivit căreia acesta ar fi oferit, în secret, diferite bunuri materiale fiicelor unui om sărac, aflate în pericol de a ajunge sclave pentru că nu aveau o zestre suficientă pentru a-şi găsi un soţ.
Sfântul Ierarh Nicolae a murit în anul 340, iar din anul 1087, moaştele sale sunt păstrate la o biserică ce îi este dedicată, în Bari, în sudul Italiei.
Sfântul Nicolae nu este numai protectorul celor săraci, ci şi al copiilor, al marinarilor şi al victimelor judecăţilor nedrepte, fiind venerat în întreaga lume.
În tradiţiile româneşti, Sfântul Nicolae apare pe un cal alb, aluzie la zăpada care cade în luna decembrie; păzeşte soarele, care încearcă să se refugieze pe lângă el spre tărâmurile de miazănoapte pentru a lăsa lumea fără lumină şi căldură; stăpâneşte apele, fiind patron al corăbierilor pe care îi scapă de la înec; apără soldaţii în război, ajută văduvele, orfanii şi fetele sărace care vor să se mărite.
Se mai spune, că Sfântul Nicolae aduce iarna prin părțile noastre. Sfântul Nicolae este acel bătrîn, cu barbă albă, care trebuie să aducă de ziua sa zăpada, o divinitate a naturii, ajutător al gospodăriilor, un sfânt bogat, dătător de noroc pentru fetele sărace precum și tare milostiv, blând și bun cu toți cei necăjiți.
De asemenea, în această zi există obiceiul să se pună în apă crenguțe de pomi fructiferi în casă, lângă icoane, care să înflorească de Anul Nou. În funcție de crenguța care a înflorit, se așteaptă recoltă de fructe în noul an. Există obiceiul, la sate, ca în ziua de Sfântul Nicolae, feciorii să se organizeze în cete și să-și aleagă gazda unde vor merge pentru repetițiile colindelor de Crăciun și de Anul Nou.
În popor se zice că de la Sfântul Nicolae ziua începe să se mărească cîte puțin. Sfîntul Nicolae este acela, care aduce daruri copiilor și le pune în ciorapi sau în ghetuţe.
Sărbătoarea este cinstită de numeroși creștini ce îi poartă numele. În Republica Moldova peste 50 de mii de oameni îşi sărbătoresc onomastica de Sfântul Nicolae. Toți cei care poartă numele de Nicolae sau nume derivate din acesta precum Nicoleta, Nicuşor, Niculiţă, Niculina, Nicu, Nicola, Nicoară, Neculai, Nae.
Aproximativ 46.650 de moldoveni poartă numele Nicolae, peste 36.000 sunt înregistraţi ca Nicolai, 70 – ca Neculai, iar în jur de 1.000 sunt numiţi Nicu. Numele este popular şi în rândul femeilor. Astfel, 10.100 de femei poartă numele Nicoleta, iar alte peste 200 de femei sunt înregistrate ca Nicolina.
Creștinii ortodocși de rit vechi îl prăznuiesc pe 19 decembrie pe Sfântul Ierarh Nicolae, Făcătorul de Minuni. Această sărbătoare este cinstită două ori pe an: Sfântul Nicolae „de iarnă”, cum i se mai spune în popor, se sărbătoreşte la 19 decembrie, iar la 22 mai se sărbătoreşte Sfântul Nicolae „de vară”.
Sfântul Nicolae este considerat un simbol al milosteniei, al generozităţii şi al faptelor bune.