Odihna are un rol primordial în viața omului, mai ales atunci când acesta are un program de lucru destul de încăcat. Cu toate că pare imposibil de crezut, potrivit savanților un somn odihnitor nu ține neaparat de numărul de ore dormite, ci de tehnica folosită. Vezi în informațiile de mai jos ce presupune somnul sănătos în fucție de anumite formule.
Somnul strămoşilor- 6 ore
Formula de dormit : 4 ore (prima fază) + 2 ore (a doua fază) = 6 ore Strămoşii noştri dormeau în două faze separate de o perioadă de veghe. Această perioadă era folosită pentru practicile spirituale. Dacă doriţi să încercaţi somnul polifazic, dar nu ştiţi de unde să începeţi, aceasta este o bună metodă de început. Pentru majoritatea oamenilor, este cea mai confortabilă opţiune şi poate fi suplimentată cu 30 de minute de somn în perioada de adaptare.
Dymaxion – 2 ore
Formula de dormit: 4 reprize de 30 de minute la fiecare 6 ore = 2 ore Buckminster Fuller a venit cu cea mai eficientă tehnică de dormit constând în 4 faze de 30 de la fiecare 6 ore. El pretindea că nu s-a simţit niciodată mai energic. După 2 ani de la acest program, faimosul inventator a fost examinat de medici, care au constatat că este într-o stare de sănătate perfectă. Se pare că acesta este una dintre cele mai drastice metode de dormit.
Superhuman – 2 ore
Formula de dormit : 6 reprize de 20 de minute pauză la fiecare 4 ore dormite = 2 ore Pentru mulţi, aceasta este o tehnică de dormit eficientă şi nu foarte drastcă. Există însă un neajuns: nu puteţi să întrerupeţi programul şi să treceţi peste anumite perioade de dormit, pentru că altfel vă veţi simţi obosiţi. Această metodă era folosită de Leonardo da Vinci şi Salvador Dali. Conform legendei, Dali aşeza o tavă metalică lângă pat şi stătea cu o lingură în mână. Când lingura cădea, artistul se trezea. Această stare intermitentă, între somn şi veghe, îi oferea idei noi pentru creaţiile sale.
Siesta – 6,5 ore
Formula de dormit : 5 ore pe timp de noapte + 1,5 ore în timpul zilei = 6,5 ore Winston Churchill este unul dintre practicanţii acestui program. Se ducea la culcare la 3 dimineaţa, se trezea la 8 şi apoi mai dormea aproximativ o oră după-amiază. „Trebuie să dormi între prânz şi cină, să-ţi scoţi hainele şi să intri în pat. Asta e tot ce fac mereu, să nu crezi că vei lucra mai puţin pentru că dormi în timpul zilei. Vei fi capabil să realizezi mai mult“, a spus Churchill.
Tesla – 2 ore 20 minute
Formula de dormit : 2 ore pe noapte + 20 minute în timpul zilei = 2 ore, 20 minute Fizicianul şi inventatorul Nikola Tesla dormea doar 2 sau 3 ore pe zi. El putea lucra toată noaptea atunci când folosea această tehnică de dormit, care mai târziu a i-a preluat numele.
„Everyman“ – 2,5 ore
Formula de dormit : 2,5 ore pe timp de noapte + 3-4 reprize a câte 15 de minute în timpul zilei Oamenii de ştiinţă au studiat modelele de dormit ale copiilor, ale persoanelor în vârstă şi ale animalelor. Elefanţii, de exemplu, respectă un program numit „Everyman“ şi dorm în medie 2 ore pe zi: 1 oră pe timp de noapte şi apoi 3 sau 4 reprize de 15 minute în timpul zilei. Trebuie să existe intervale egale între perioadele de somn scurt. Acest program este considerat cel mai flexibil şi uşor. În plus, somnul scurt poate fi omis, fără a afecta sănătatea.