Preotul Maxim Melinti vorbește despre practicile păgâne la înmormântările creștine

Atunci când vine despre o înmormântare, fiecare familie vrea să respecte rânduielile pentru a-l petrece pe răposat așa cum se cuvine în lumea celor drepți. Obiceiuri sunt multe, însă potrivit preotului Maxim Melinti nu toate sunt justificate din punct de vedere creștin.

separator

Iată ce nu trebuie să faceți la o înmormântare:

,,1. Acoperirea oglinzilor şi altor obiecte din domiciliul decedatului.

În tradiţia populară s-a încetăţenit obiceiul ca, din momentul morţii şi până în ziua înmormântării să se acopere oglinzile din casă cu pânză albă, deoarece cel ce se uită în oglindă cât timp trupul neînsufleţit se află în casă va fi următorul care va deceda. Această practică reflectă o superstiţie străveche, prin care se împiedica întoarcerea defunctului şi poposirea lui în casa unde a trăit. Sufletele celor adormiți nu se rețin prin case cu ajutorul oglinzii, nici nu stau la poarta cimitirului „la strajă”, cu atât mai mult nu trec prin oglinzi din lumea aceea în lumea noastră și nu pot trage pe alți după el.

2. Punerea diferitor obiecte în buzunarul decedatului (pieptene, bani, fes, batista, etc).

3. Punerea banilor în sicriul decedatului şi aruncarea banilor în groapa.

Sunt puşi în coşciug, încă de acasă, de cei veniţi la priveghere, sau în biserică, atunci când se dă „sărutarea din urmă“. Aceasta este o reminiscenţă a tradiţiilor pre-creştine, potrivit cărora morţii plătesc trecerea peste râul infernului. Romanii puneau în gura mortului sau în sicriul acestuia un ban, obolus, crezând că repauzatul îl va da lui Charon, păzitorul de la poarta „împărăţiei umbrelor“, anume ca să-l treacă cu o luntriţă peste fluviul Acheron sau peste apa Styx (greci). La fel nu pot nicicum compensa deficitul de fapte bune. Desigur că aceşti bani nu vor putea fi folosi nici simobil, pentru a fi plăti cele 24 de vămi. Vămile trebuie înţelese în mod spiritual, ca tribunale ale conştiinţei, nicidecum în sens material.

4. Trecerea cocoşului/găinii peste sicriu sau peste groapă.

În multe părţi se dă de pomană, peste sicriu, un cocoş. Acesta ar avea rolul să-l alunge, prin cântarea lui, pe diavol, care caută să prindă sufletul mortului. Are temei pre-creştin, din epoca geto-dacă, când funerările erau combinate cu aducerea unor jertfe sub formă de animele.

5. Atârnarea hainelor, prosoapelor de cruci şi streaguri.

6. Purtarea căldării cu vin în drum spre biserică şi cimitir și servirea pe drum a trecătorilor.

7. Pregătirea mesei cu carne şi brânză în perioada celor patru posturi şi în zile oprite (miercurea şi venirea), precum şi zi speciale din decursul anului bisericesc. La fel, nu se acceptă pregătirea mesei separate „de post” pentru preot şi dascăl.

8. Atârnarea pomenelor (colaci, pleduri, altele) la coşciug (năsălii).

9. Bocetul „la comandă”, cu adăugarea unor texte lipsite de perspectivă creştină: ţi-ai făcut căsuţă, te-ai supărat pe noi, de ce ne-ai luat Doamne…

În unele părţi ale ţării sunt chemate femei care se pricep să bocească morţii. Versurile funebre (bocite) prezintă viaţa decedatului, pe un ton monoton, astfel încât asistenţa îndoliată să lăcrimeze, ceea ce măreşte durerea familiei. Ele cultivă în cele mai multe cazuri deznădejdea în loc să mângâie şi să dea speranţă şi îmbărbătare, ceea ce constituie un păcat. De aceea, rolul preotului este să încurajeze familia, având în minte cuvintele Apostolui Pavel: „…despre cei ce au adormit, nu voim să fiţi în neştiinţă, ca să nu vă întristaţi ca ceilalţi, care nu au nădejde. Pentru că, de credem că Iisus a murit şi a înviat, tot aşa credem că Dumnezeu pe cei adormiţi întru Iisus îi va aduce împreună cu El“ (I Tes. 4, 13-14). Aşadar, bocetul este un semn de egoism, fiindcă plângem pentru noi, cei rămaşi în viaţă, în loc să ne bucurăm că cel drag va ajunge în ceruri.

10. Insistarea consumării vinului pe toata durata înmormântării, inclusiv la masă de pomenire.

Aici se spiculează cu vorbe de genul: Să-i Dumnezeu parte celui adormit cu ceea ce se dă pe masă; decedatului tot e sete – lucruri lipsite de logică şi temei scripturistic, mai ales că Hristos spunea că morţii „nici nu se însoară, nici nu se mărită… căci sunt la fel cu îngerii” (Luca 20, 35, 36).

11. Tot aici amintim despre obiceiul de a varsa vin din pahar pe jos. Cine varsa vin pe covoare dovedeşte nu numai că se ţine de obiceiuri păgâneşti, dar este lipsit de bună-cuviinţă, murdărind fără rost covorul ori altceva acasa sau la biserica.
Când cineva pleacă beat de la masa de pomire, a păcătuit atât acela, dar şi cel care i-a dat băutura peste măsura.

12. Doliul este la fel înțeles greșit: Haine negre, bărbați nu se bărbieresc timp de 40 de zile, nu dau mână, de la jumătate până la un an nu se fac nunți, zile de naștere… Doliul trebuie să fie manifestat nu în plan exterior, prin purtarea hainelor negre, panglicelor legate la piept sau mână, ci prin rugăciune pentru cel adormit, milostenia (atenția nu pomana standartă, ci milostenia față de cei nevoiași) și amintirea faptelor din viața celui decedat!

Concluzionăm, cu cuvinte Sfânutului Ioan Gură de Aur: „Nu în zadar se fac aduceri pentru morţi, nu în zadar rugăciuni, nu în zadar milostenii (…) Duhul Sfânt dorind prin acestea unul altuia să aducem folos (…). Vom aduce mângâiere în loc de tânguire, în loc de înfrumuseţarea mormintelor, prin milostenii, prin rugăciuni, prin aduceri, astfel ca şi ei şi noi să câştigăm făgăduinţele eternei fericiri, prin daruri şi iubirea de oameni a unuia născut Fiul lui Dumnezeu””, comunică părintele Maxim Melinti.

Butonul secret din mânerul portierei de la mașină. 90 la sută din șoferi habar nu au de el

Chiar și cei mai experimentați șoferi pot învăța trucuri noi legate de autoturismul pe care îl conduc. Foarte puțini știu despre existența unui buton secret din mânerul portierei de la mașină. În ce situații trebuie folosit?

Butonul secret din mânerul portierei de la mașină. 90 la sută din șoferi habar nu au de el

La ce folosește butonul secret din mânerul portierei de la mașină

An de an, producătorii auto scot pe piață noi și noi modele de autoturisme. Cumpărătorii sunt atrași fie prin designul mașinilor, performanțele tehnice sau dotările speciale ce pot transforma orice deplasare într-un răsfăț. Ajunși acasă cu noua achiziție, puțini mai stau să studieze cu atenție manualul de utilizare al vehiculului, ceea ce înseamnă că riscă să nu îi descopere niciodată pe deplin toate funcțiile.

Poate unul dintre cele mai neglijate părți ale unei mașini sunt mânerele. Un videoclip publicat în mediul online face furori în rândul internauților, fiind apreciat de peste un milion de persoane. În imagini este dezvăluit un buton secret din mânerul portierei de la mașină. Cu toate că foarte mulți șoferi nu au habar de existența sa, este de mare folos într-un moment…delicat.

Știm foarte bine că pentru încuia și descuia mașina, ne referim aici la cele fabricate în ultimii ani, nu mai avem nevoie de cheie, ci de apăsarea unui singur buton de pe telecomandă. Dar ce faci în momentul în care telecomanda rămâne fără baterie și nu ai un înlocuitor? În videoclipul postat pe Instagram se dezvăluie că mânerul al portierei are un mic buton ascuns care, odată apăsat, va scoate carcasa de plastic care îl acoperă și sub care se găsește lăcașul în care se bagă cheia clasică.

sursa: www.playtech.ro

Cum să te ferești de energiile negative, în funcție de zodie

Energii negative pot fi reale sau aparente. Din fericire, stă doar în puterea oamenilor să se ferească de ele. Dacă vrei să știi cum să te protejezi de energiile negative și ce să faci pentru a le evita, vezi recomandările specialiștilor astrologi.

Energiile negative din corp. Scapă de ele prin 7 metode simple!

Berbec

Chiar dacă lucrurile nu merg întotdeauna într-o direcție perfect dreaptă, asta nu înseamnă neapărat că este vina dumneavoastră. Concentrați-vă pe calitatea lucrurilor pe care le faceți și încercați să luați mai puțin în seamă părerile celor care nu acceptă evoluția celorlalți.

Taur

Pentru nativii Taur, energiile negative pot avea un impact devastator, iar din acest motiv este bine să vă protejați permanent de ele. Fiți deschiși cu cei apropiați vouă și încercați să fiți, pe cât posibil, extrovertiți!

Gemeni

Persoanele născute în zodia Gemeni au ca punct tare faptul că își apreciază singuri eforturile și știu care le sunt meritele. Este bine să nu vă lăsați influențați de părerile altora și să căutați mereu să reliefați realizările pe care le-ați obținut.

Rac

Chiar dacă oamenii vor căuta permanent să te descurajeze spunându-ți că nu te încadrezi în limitele trasate de societate, nu înseamnă că trebuie să fii de acord cu ei. Setează-ți propriile limite și dă-ți silința să fii cea mai bună variantă a ta, indiferent de părerea lumii!

Leu

În cazul nativilor Leu, plăcerea lor de a epata în discuții este grav taxată. Este important să vă alegeți cu grijă cercul de prieteni și ar fi în beneficiul dumneavoastră să ignorați politicos orice vorbă care nu vă aduce un compliment.

Fecioară

Nativii Fecioară sunt persoane extrem de sensibile, orice vorbă nelalocul ei îi poate afecta profund. Este bine să vă țineți departe de oamenii negativiști, deoarece vă pot influența starea de spirit extrem de ușor.

Balanță

Orice critică sau corecție li se aduce este extrem de dăunătoare emoțional pentru nativii Balanță, deoarece le pune piedici în a mai fi productivi. Acestora li se recomandă să încerce să se corecteze singuri ori de câte ori au ocazia.

Scorpion

Posesorii semnului zodiacal al Scorpionului sunt mai mereu supuși energiilor negative, deoarece prin intermediul acțiunilor lor fac mereu subiectul unor discuții. Vi se recomandă să fiți mai prudent și mult mai discret.

Săgetător

Nativii Săgetător sunt firi puternice și, de regulă, ignoră orice fel de energie negativă care se propagă în jurul lor, voluntar sau nu. Cu toate acestea, este bine să fiți raționali în gândire și să țineți cont și de ceea ce vă spun ceilalți.

Capricorn

Pentru nativii Capricorn, cele mai neplăcute momente sunt cele în care oamenii cu care își petrec tmpul caută să le scoată în evidență defectele. Pentru ei recomandarea presupune să nu mai relaționeze cu persoanele de acest fel.

Vărsător

În ceea ce îi privește pe nativii Vărsător, dăunătoare sunt însuși gândurile lor care, de cele mai multe ori, depășesc aria realului. Pentru ca negativismul să nu se mai răsfrângă asupra lor, recomandarea noastră este să își ocupe timpul liber cu diverse activități…

Pești

Energiile negative sunt parte integrantă în viața nativilor Pești. Pentru a vă sustrage din stările care vă împierdică să vă desfășurați viața în echilibru, este bine să ieșiți mai des și să socializați mult mai mult cu oamenii cu care vă face plăcere să stați.

sursa

Opt obiecte pe care să nu le pui niciodată în mașina de spălat vase

Nu toate vasele și ustensilele de bucătărie se pot spăla în mașina de spălat vase. E bine să spălați următoarele opt obiecte în mod tradițional.

Mașini de spălat vase SmartFlex | gorenje-ro

Oalele și tigăile acoperite cu un strat de aderență previn arderea alimentelor și lipirea acestora de vas. Dacă acestea intră în contact cu detergentul pentru mașina de spălat vase, stratul se dizolvă cu fiecare ciclu de spălare la temperaturi ridicate. Acest lucru va face ca alimentele să se ardă mai ușor.

Reziduurile de detergent din mașina de spălat vase care se lipesc pe fundul tigăii sau oalei pot forma un compus chimic în timpul încălzirii care eliberează substanțe cancerigene.

Ce să nu speli în mașina de spălat vase

Cuțite

Cuțitele și accesoriile cu lame nu trebuie puse în mașina de spălat. Acestea trebuie să fie spălate merue manual. Combinația de detergent și sare de spălat vase atacă suprafața lamelor și le toacă semnficativ.

Ustensile din lemn

Fie că este vorba de plăci de tocat, linguri de lemn, boluri de salată sau tăvi, acestea nu trebuie niciodată curățate în mașina de spălat vase. Apa fierbinte și agenții de curățare fac ca lemnul să se schimbe, să crape și să devină casant.

Sticlă mată și cristal

Obiectele din sticlă mată sau cristal trebuie să fie întotdeauna spălate în chiuvetă. Dacă sunt curățate în mașină își pot pierde strălucirea. Sticla mată va căpăta o culoare gălbuie și inestetică. În acest caz, combinația de apă caldă și detergenți agresivi pentru mașina de spălat vase provoacă daune ireparabile.

Vase din acril și plastic

Plasticul se poate deforma, zgâria și chiar se poate topi. Puteți afla dacă pot fi spălate în mașină de pe produs sau de pe ambalajul producătorului. Dacă nu există indicații, cel mai bine este să le spălați manual.

Cafetiera

Dacă piesele aparatului de cafea nu sunt marcate ca fiind sigure pentru mașina de spălat, atunci e mai bine să nu le puneți în ea. Totuși, dacă o faceți este posibil ca acestea să oxideze. Indicat este să le spălați manual și să le lăsați să se usuce la aer.

Termosuri, cupe termice, recipiente termoizolante

Acestea funcționează pe principiul vidului care împiedicp schimbarea temperaturii din interior. Tabletele de curățare și sarea de spălat vase deteriorează garniturile de cauciuc și deteriorează izolația.

Vase din aluminiu, bronz, cupru, aramă

Astfel de ustensile pot deveni ușor decolorate, terne și înegrite. Dacă nu vreți să își piardă din estetică este mai bine să le spălați în chiuvetă.

sursa

Ștefan Bănică va mai avea o fetiță?
Articolul anterior
De luni, locuitorii comunei Durlești vor putea ajunge în Capitală cu troleibuzul
Articolul următor