Sfinţii Mihail şi Gavriil: vezi ce nu trebuie să faci astăzi

Creştinii ortodocşi de stil vechi îi sărbătoresc astăzi pe Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil, cunoscuţi drept conducătorii cetelor de îngeri, păzitorii oamenilor de la naştere şi până la moarte şi călăuze ale sufletelor în drumul acestora spre rai.

separator

sfintii-mihail-si-gavriil-vezi-ce-nu-trebuie-sa-faci-astazi-340901Arhanghelii din calendarul bisericesc sunt conducătorii cetelor de îngeri, având aripi şi purtând săbii, ca simbol al biruinţei, şi sunt călăuze ale sufletelor în drumul acestora spre rai.

Arhanghelul Gavriil a fost trimis de Dumnezeu la Fecioara Maria să-i vestească taina cea mare a întrupării Domnului şi tot el a adus dreptilor Ioachim şi Ana vestea zămislirii Maicii Domnului, iar Arhanghelul Mihail este considerat voievodul oştilor cereşti.

În folclorul religios românesc, Arhanghelul Mihail poartă cheile raiului, este un înfocat luptător împotriva diavolului şi veghează la capul bolnavilor, dacă acestora le este sortit să moară, sau la picioarele lor, dacă le este hărăzit să mai traiască.

În această zi, credincioşii merg la biserică pentru a se ruga şi a aprinde lumânări.

În tradiţia creştină, Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil sunt consideraţi ocrotitori şi călăuze ale sufletelor spre Rai.

Această zi este specială pentru cei care îşi marchează onomastica, iar în mai multe localităţi din ţară se sărbătoreşte hramul.

De astăzi, este trimisă pe lumea cealaltă vara, iar Sf. Mihail începe să slobozească treptat gerul iernii.

Sf. Arhanghel Mihail este mai des întâlnit în tradiţiile româneşti. Niciun sfânt nu este aşa de puternic precum Sf. Mihail, căci lui i-a dat Dumnezeu să poarte Soarele şi Luna, pe care le eliberează atunci când sunt furate de diavoli. Sub mâna lui sunt toate vieţile şi oamenii, atât cei vii, cât şi cei morţi. Arh. Mihail ia sufletul omului în ceasul cel de pe urmă.

Fiind mai tot timpul plecat, Sfântul nu stă în Rai decât de Vinerea Mare şi de Paşte.

Obiceiuri de Sfinţii Mihail şi Gavriil

În Ajunul sau în ziua Arhanghelilor se fac pomeni şi se aprind lumânări, atât pentru vii, cât şi pentru cei dispăruţi fără lumânare, lumânarea va lumina în veci pe înecaţi, spânzuraţi, sau morţi din alte pricini.

Finii merg cu colăcei la naşi.

Au pus mâna pe trofee! Iată cine sunt câștigătorii Moldova Music Awards 2019
Articolul anterior
Cele mai bune alimente care te ajută să slăbeşti
Articolul următor
Alte articole interesante