A ajuns pe patul de spital din cauza unei perechi de blugi!

Atunci când cumpărăm o haină vedem doar prețul care este scris pe etichetă, nu și cel pe care-l vom plăti mai târziu. Abia atunci când începem să purtăm noile achiziții observăm că, de fapt, costul e mult mai mare.

separator
blugi1_41735100

Pe o australiancă de 35 de ani, unul din trendurile actuale ale modei a costat-o scump: patru zile petrecute pe patul de spital și probleme grave ale mușchilor și nervilor picioarelor. Totul, din cauza unei perechi de pantaloni strâmți cu croială de tip skinny jeans. Înainte să ajungă la spital, tânăra își petrecuse ziua ajutând o rudă să se mute, transmite semneletimpului.ro.

Activitatea aceasta a implicat numeroase aplecări pe vine, pentru a goli sertarele și rafturile. „Purta blugi skinny și își amintea că pantalonii deveniseră foarte strâmți și inconfortabili pe parcursul zilei. Mai târziu în acea seară, în timp ce se întorcea acasă, a observat că are dificultăți de ridicare a picioarele și amorțeli la nivelul acestora, din cauza cărora s-a împiedicat și a căzut. A stat mai multe ore întinsă pe jos, înainte de a fi găsită de cineva”, scriu medicii de la Spitalul Royal Adelaide în Journal of Neurology, Neurosurgery & Psychiatry.

Când a ajuns la spital, mușchii gambelor se umflaseră atât de mult încât medicii au fost nevoiți să taie pantalonii pentru a-i putea îndepărta. Atât supradimensionarea mușchilor, cât și pantalonii strâmți au creat presiune asupra vaselor de sânge și a nervilor. De asemenea, medicii au observat că pacienta prezenta o creștere a nivelului enzimei creatinkinază, care indică o suprasolicitare a mușchilor, dar și probleme la nivelul nervilor peronieri și tibiali.

„Pentru cele întâmplate, dăm vina pe o combinație de aplecări pe vine prelungite pe mai multe ore și blugii strâmți pe care îi purta. Dacă nu ar fi fost în stare să vină la spital, compresia ar fi fost exercitată mai mult timp și ar fi putut provoca leziuni nervoase pe termen lung”, a declarat dr. Thomas Kimber, care s-a ocupat de cazul tinerei, citat de CNN.

Moda care te bagă în spital

Piesele vestimentare strâmte sunt, în general, un pericol pentru corp și pot expune purtătorul la probleme de sănătate chiar periculoase. Blugii strâmți, cu talie înaltă, de exemplu, favorizează dezvoltarea meralgiei parestezice, avertizează dr. Malvinder S. Parmar de la Spitalul Districtual Timminis, într-un articol publicat în Canadian Medical Association Journal. Afecțiunea apare în urma compresiei nervilor senzoriali și se manifestă prin dureri, amorțeli și furnicături. Observația doctorului Parmar vine în urma consultării a trei tinere cu vârste cuprinse între 22 și 35 de ani și cu o formă ușoară de obezitate. Pacientele acuzau o senzație de arsură la nivelul lateralei taliei și furnicături în aceeași zonă, iar una dintre ele era îngrijorată că simptomele prevesteau scleroza multiplă. S-a dovedit însă că de vină erau pantalonii strâmți, cu talie joasă, pe care tinerele îi purtaseră pe o perioadă de 6-8 luni înainte de consult. De altfel, după ce au înlocuit această piesă vestimentară cu rochii vaporoase, în 4, până la 6 săptămâni, simptomele au dispărut.

Un alt trend periculos e reprezentat de lenjeriile de corp modelatoare, despre care experții afirmă că provoacă mai mult decât dureri, furnicături sau amorțeli la nivelul membrelor inferioare. Aceste articole vestimentare pot favoriza apariția cheagurilor de sânge prin afectarea circulației, iar persoanele predisupuse la varice pot dezvolta vene varicoase și congestie limfatică, avertizează dr. Karen Erickson pentru Huffington Post. Totodată, lenjeriile modelatoare agravează arsurile stomacale și refluxul gastric, pentru că presează colonul, intestinele și stomacul, punctează dr. John F. Kuemmerle, profesor de medicină internă și gastroenterologie la Virginia Commonwealth University. Și tractul digestiv și vezica urinară sunt compresate, iar procesul de respirație este îngreunat, adaugă dr. Erickson.

Pantofii cu toc, un accesoriu care le oferă multor femei un plus de încredere în sine, poate fi ușor considerat un element de tortură, judecând după efectele pe care le au asupra picioarelor, și nu numai. „Prima cauză de apariție a proeminențelor osului de la degetul mare de la picior este o pereche de pantofi strâmți, în special cei cu toc înalt și vârful ascuțit și îngust. În mod evident, forma ascuțită înghesuie degetele, iar în timp, piciorul tău va lua forma pantofului”, a declarat dr. Carol Frey, expert în chirurgie ortopedică, citat de WebMD.

Experții de la Universitatea finlandeză din Jyväskylä au observat că purtarea frecventă a pantofilor cu tocuri înalte deformează mersul. Efectele au fost constatate în urma analizei unui grup de femei care purtau tocuri de minim 5 centimetri, 40 de ore pe săptămână, timp de doi ani, comparativ cu un grup care purta același tip de pantofi pentru o perioadă mai scurtă, de 10 ore săptămânal.

„Purtatul pe termen lung al pantofilor cu toc înalt crește, de asemenea, riscul de rănire prin luxații”, adaugă autorii în Journal of Applied Physiology.

Chiar și portofelele pot presupune un anumit risc pentru sănătate. Bărbații sunt afectați de purtarea acestui accesoriu, și nu banii (sau lipsa lor) sunt de vină, ci faptul că adesea îl țin în buzunarul de la spate al pantalonilor.

„Din păcate, acesta e cel mai rău lucru pe care îl poți face pentru spatele tău. Durerea de spate și afecțiunile nervului sciatic sunt adesea cauzate de statul pe un portofel gros și greu care tulbură echilibrul din zona pelviană, declanșând dureri cronice de spate, șolduri și umeri”, subliniază dr. Gleiber.

sursa

Au ascuns-o până azi! Fata care i-a făcut mai bărbați pe cei din Akord
Articolul anterior
De ziua ei, Lilu a fost felicitată în emisie directă!
Articolul următor
Alte articole interesante