De câțiva ani, ia românească a devenit sursă de inspirație pentru designerii cotați din întreaga lume. Mai nou, și chinezii au început să fabrice ii. Pentru că nu sunt cusute manual, mulți internauți sunt împotriva acestor ținute.
Fiind indignată de vestea pe care a aflat-o, Nata Albot a scris și un comentariu pe pagina sa de facebook.
„Gata, chinezii au descoperit ia. Iar odată cu ei și toți cei care vând și cumpără „ii” ieftine, brodate la mașină. Mai bine nicio ie în garderobă, decât un fake.”
Părerile sunt împărțite. Dacă unele tinere recunosc doar iile autentice, altele au declarat că nu văd o problemă în faptul că peste tot în lume se fabrică ii cusute la mașini.
„Aici tot se vând bluze din astea. La început eram bucuroasă, dar începe să-mi piară și mie.”, a scris Ana Mardare.
„Si de ce n-ar face-o daca Zara, Mango, Blanco si alte brand-uri ale Inditex-ului deja de citiva ani le scot in vinzare. Despre casele mari de moda si vedete in ie nici nu mai zic nimic. Vina e a noastra, tre sa facem campanie sa o transformam in Patrimoniu a Culturii noastre, si astfel sa ne protejam mesterii nostri populari!”, a spus Elena Nazarova.
„Era și de așteptat că vor prelua această producție. Am discutat despre eventualitatea implicării chinezilor în acest proces. N-o să ne ocolească pe noi, numai de aceea că ia este emblema noastră, când ei se implică în toate. Până aici încheiem o etapă a valorificării acestei moșteniri. Mai departe gâdim strategic domeniul, prioritățile – cine și ce face. Trecem la un alt nivel al continuității iei, unul mult mai elevat din punc de vedere calitativ. Continuăm s-o cunoaștem, s-o asimilăm ca tradiție, s-o promovăm. Suntem abia la inceputul unui parcurs istoric și, de noi depinde, rămîne ia tradiție sau se bălăcește în tertipurile modei.”, a adăugat Varvara Buzilă.
„In London, am gasit ie la H&M..poate ar fi mai bine sa nu o luam in nume de rau ca alte tari practica asa ceva, sa ne mindrim ca cultura noastra inspira si alte tarii.”, aceasta este părerea Valentinei Țurcan.
„Fiecare isi cumpara ie dupa resursele pe care le are. Este bine ca se reproduce ia romaneasca, ca exista multe varinate, inclusiv cele print. Important este ca ia revine in portul de zi cu zi, la sarbatori, fiecare fata, femeie isi doreste o ie si asta e de bine.”, a spus Cornelia Cozonac.
„Nu e adevarat! De ce sa promovam pseudo-ii, care nu reprezinta nici o valoare si nu poarta nici un sens? V-ati interesat vreodata ce insemnatate are fiecare semn din broderie? Stiti oare ca o ie autentica poarta in sine povestea multor generatii? Cat suflet se depune de iile brodate la masina engross? Decat asa chinezism, mai bine in tricou!”, s-a revoltat Lorina Rusu.
Tu ce părere ai? Ești gata să-ți cumperi o ie cusută la mașină de chinezi sau preferi o ie autentică, creată cu migală de designerii autohtoni?