Dasha Chegarovskaya este o tânără fotografă din Chișinău, proiectele căreia sunt o adevărată artă. A absolvit Facultatea de Jurnalism, însă, a ales să facă fotografie. Astfel, în anul 2015 s-a înscris la Școala de Fotografie a lui Roman Rybaleov, iar la sfârșitul primului an de studii a început proiectul „365 shades of Dasha” în cadrul căruia, zilnic și-a făcut câte un autoporter. Potrivit Dashei, acesta a fost punctul decisiv în viața ei, deoarece până la sfârșitul proiectului și-a dat seama, că asta este ceea ce vrea să facă toată viața.
De aproape doi ani lucrează ca fotografă, iar anul trecut a început proiectul experimental „The Aliens”, care în acest an, a ocupat locul doi la concursul britanic de fotografie „PhotographyGrant” la categoria „Conceptual”. Astfel, m-am aventurat, să aflu mai multe detalii despre acest proiect, în care Dasha fotografiază fete suple, pe care le subțiază și mai mult cu ajutorul Photoshopului, pentru a le conferi o imagine extraterestră.
- Dasha C.Anul trecut, am decis să-mi dezvolt abilitățile de procesare a fotografiilor în Photoshop, stabilindu-mi un challenge de 30 de zile. Astfel, timp de o lună, în fiecare zi, am urmărit câte o lecție în retușarea fotografiilor și am încercat imediat, să le aplic în practică. Am luat 20 de portrete din albumele mai vechi și le-am prelucrat. Am vrut să fac ceva neobișnuit și ca rezultat al acestor experimente, s-au născut pozele „The Aliens”, după care a venit și conceptul. Iar, apoi am început să organizez, deja filmările pentru proiectul în sine.
- Dasha C.Acesta este un proiect de autocunoaștere interioară. Am vrut, să scot în evidență emoțiile, care ne determină să devenim sclavi al dragostei, dar și momentul când se începe autodistrugerea personală din interior. Astfel, fetele din poze, parcă le cer ajutor celor care le privesc. De asemenea, uneori, pe fundal folosesc cactusul, ca simbol care este acea sursă de durere, pe care o acceptă eroina, în ciuda sutelor de zgârieturi. În fotografii, fetele arată destul de istovite și slabe, ceea ce reprezintă principalele semne de epuizare mentală.
- Dasha C.Pentru mine, da!!!
- Dasha C.Orice creativitate provine din interior. Fiecare moment din viața noastră este o experiență care a trecut, dar totuși merită să fie abordată. Nu cred, că arta poate fi făcută „frumos” și „urât”, „bine” sau „rău”, dar, poate fi împărțită în „calitativ” sau „necalitativ”. Important este, să fim sinceri în tot ceea ce facem și doar așa, pot fi născute idei, mesaje sau poziții.
- Dasha C.Toate fetele au acceptat, niciuna nu mi-a reproșat nimic. Deseori, fac apel la fetele cu care am lucrat anterior și în care sunt sigură. Pot să spun, că de la început păreau un pic surprinse de modul în care au apărut în aceste fotografii, deoarece schița era una, iar rezultatul final altul.
- Dasha C. Depinde, desigur, de idee și de materialul sursă de care dispun. Pot spune, că au fost zile când am lucrat cinci ore pentru a prelucra unele fotografii. Dar am avut și situații, când m-am dedicat chiar și o săptămână, pentru că am fost în căutarea de noi modalități și idei de realizare a acestora.
- Dasha C.Oamenii de la noi nu sunt încă pregătiți, pentru astfel de proiecte. Desigur, sunt și persoane cărora le place, ceea ce fac. Primesc și laude și critici în același timp. Mai mult, decât atât, am avut și momente când mi s-a reproșat că acest proiect, este „o monstruozitate“, iar unii fotografi din țara noastră mi-au spus, că proiectul nu este unul de succes și nimeni nu are nevoie de așa artă. Pot spune, că deseori mă macină un astfel de sentiment, că fotografiile mele nu le trebuiesc nimănui, pentru că majoritatea, optează mai mult pentru fotografii, cum ar fi spre exemplu cele de nuntă. Însă, mă bucură faptul că peste hotare, atitudinea față de acest proiect este cu totul diferită. Reacțiile și laudele care au venit din alte țări, la seria „The Aliens” au fost într-adevăr de susținere și încurajare.
- Dasha C.Întotdeauna dezvoltăte și află ceva nou. În septembrie m-am înscris la școală de artă, unde învăț să pictez și să sculptez în lut. Acesta este un visul meu încă din copilărie, care acum a devenit realitate. Eu cred, că abilitatea de a desena este foarte importantă în activitatea unui fotograf. La acestă temă, mi-am amintit un film, pe care l-am văzut recent și cu care sunt pe deplin, de acord. Un om a venit la un milionar pentru ca acesta să-i dea un sfat, cum să investească 10.000 de dolari pentru a-i înmulți. Milonarul la sfătuit să investească banii în autodezvoltarea și educația sa. Și eu, sunt de acord cu această povață, de a investi în noi înșine. Dacă nu aveți bani – investiți în timp pentru a învăța. Acum, pe Internet există toate informațiile necesare, iar principalul lucru este, să nu vă leneveți.