Dasha Chegarovskaya – sparge toate stereotipurile și ridică arta fotografică la un alt nivel

Dasha Chegarovskaya este o tânără fotografă din Chișinău, proiectele căreia sunt o adevărată artă. A absolvit Facultatea de Jurnalism, însă, a ales să facă fotografie. Astfel, în anul 2015 s-a înscris la Școala de Fotografie a lui Roman Rybaleov, iar la sfârșitul primului an de studii a început proiectul „365 shades of Dasha” în cadrul căruia, zilnic și-a făcut câte un autoporter. Potrivit Dashei, acesta a fost punctul decisiv în viața ei, deoarece până la sfârșitul proiectului și-a dat seama, că asta este ceea ce vrea să facă toată viața.

separator

De aproape doi ani lucrează ca fotografă, iar anul trecut a început proiectul experimental „The Aliens”, care în acest an, a ocupat locul doi la concursul britanic de fotografie „PhotographyGrant” la categoria „Conceptual”. Astfel, m-am aventurat, să aflu mai multe detalii despre acest proiect, în care Dasha fotografiază fete suple, pe care le subțiază și mai mult cu ajutorul Photoshopului, pentru a le conferi o imagine extraterestră.

  • unicamd unica.mdCum ți-a venit ideea, să faci proiectul foto „The Aliens”?

  • Dasha C.Anul trecut, am decis să-mi dezvolt abilitățile de procesare a fotografiilor în Photoshop, stabilindu-mi un challenge de 30 de zile. Astfel, timp de o lună, în fiecare zi, am urmărit câte o lecție în retușarea fotografiilor și am încercat imediat, să le aplic în practică. Am luat 20 de portrete din albumele mai vechi și le-am prelucrat. Am vrut să fac ceva neobișnuit și ca rezultat al acestor experimente, s-au născut pozele „The Aliens”, după care a venit și conceptul. Iar, apoi am început să organizez, deja filmările pentru proiectul în sine.
  • unicamd unica.mdCare sunt emoțiile și trăirile pe care ai vrut, să le dezvălui celor din jur în aceste fotografii?

  • Dasha C.Acesta este un proiect de autocunoaștere interioară. Am vrut, să scot în evidență emoțiile, care ne determină să devenim sclavi al dragostei, dar și momentul când se începe autodistrugerea personală din interior. Astfel, fetele din poze, parcă le cer ajutor celor care le privesc. De asemenea, uneori, pe fundal folosesc cactusul, ca simbol care este acea sursă de durere, pe care o acceptă eroina, în ciuda sutelor de zgârieturi. În fotografii, fetele arată destul de istovite și slabe, ceea ce reprezintă principalele semne de epuizare mentală.

  • unicamd unica.mdAcesta este cel mai îndrăzneț proiect?
  • Dasha C.Pentru mine, da!!!
  • unicamd unica.mdCum crezi, este frumos să ne îmbrățișăm și să ne exteriorizăm visele din suflet?

  • Dasha C.Orice creativitate provine din interior. Fiecare moment din viața noastră este o experiență care a trecut, dar totuși merită să fie abordată. Nu cred, că arta poate fi făcută „frumos” și „urât”, „bine” sau „rău”, dar, poate fi împărțită în „calitativ” sau „necalitativ”. Important este, să fim sinceri în tot ceea ce facem și doar așa, pot fi născute idei, mesaje sau poziții.

  • unicamd unica.mdFetele cu care ai lucrat în aceste fotografii, au acceptat să apară într-un astfel mod?

  • Dasha C.Toate fetele au acceptat, niciuna nu mi-a reproșat nimic. Deseori, fac apel la fetele cu care am lucrat anterior și în care sunt sigură. Pot să spun, că de la început păreau un pic surprinse de modul în care au apărut în aceste fotografii, deoarece schița era una, iar rezultatul final altul.

  • unicamd unica.md Cât a durat să prelucrezi fiecare fotografie și să le faci atât de superbe?

  • Dasha C. Depinde, desigur, de idee și de materialul sursă de care dispun. Pot spune, că au fost zile când am lucrat cinci ore pentru a prelucra unele fotografii. Dar am avut și situații, când m-am dedicat chiar și o săptămână, pentru că am fost în căutarea de noi modalități și idei de realizare a acestora.

  • unicamd unica.mdCum crezi, oamenii din țara noastră sunt pregătiți pentru astfel de fotografii, care ies din tipare? Ce reacții au aceștia de obicei?

  • Dasha C.Oamenii de la noi nu sunt încă pregătiți, pentru astfel de proiecte. Desigur, sunt și persoane cărora le place, ceea ce fac. Primesc și laude și critici în același timp. Mai mult, decât atât, am avut și momente când mi s-a reproșat că acest proiect, este „o monstruozitate“, iar unii fotografi din țara noastră mi-au spus, că proiectul nu este unul de succes și nimeni nu are nevoie de așa artă. Pot spune, că deseori mă macină un astfel de sentiment, că fotografiile mele nu le trebuiesc nimănui, pentru că majoritatea, optează mai mult pentru fotografii, cum ar fi spre exemplu cele de nuntă. Însă, mă bucură faptul că peste hotare, atitudinea față de acest proiect este cu totul diferită. Reacțiile și laudele care au venit din alte țări, la seria „The Aliens” au fost într-adevăr de susținere și încurajare.
  • unicamd unica.mdAm văzut, că fiecare album este insoțit de un citat motivational. De aceea vreau să te rog, să dezvălui cititorilor noștri, care este motto-ul vieții tale?  

  • Dasha C.Întotdeauna dezvoltăte și află ceva nou. În septembrie m-am înscris la școală de artă, unde învăț să pictez și să sculptez în lut. Acesta este un visul meu încă din copilărie, care acum a devenit realitate. Eu cred, că abilitatea de a desena este foarte importantă în activitatea unui fotograf. La acestă temă, mi-am amintit un film, pe care l-am văzut recent și cu care sunt pe deplin, de acord. Un om a venit la un milionar pentru ca acesta să-i dea un sfat, cum să investească 10.000 de dolari pentru a-i înmulți. Milonarul la sfătuit să investească banii în autodezvoltarea și educația sa. Și eu, sunt de acord cu această povață, de a investi în noi înșine. Dacă nu aveți bani – investiți în timp pentru a învăța. Acum, pe Internet există toate informațiile necesare, iar principalul lucru este, să nu vă leneveți.

 

Victoria Furtună a depus la procuratură un denunț pe problema premiilor acordate Maiei Sandu

Șefa partidului „Moldova Mare”, Victoria Furtună, afirmă că președinta Maia Sandu a acceptat premii contrar legii, în anii 2024-2025, și că acestea nu au fost indicate în declarația sa de avere și interese. Din acest motiv, Furtună a depus un denunț la Procuratura Generală, „pe faptul bănuielii rezonabile de săvârșire a unor infracțiuni grave de către președintele Republicii Moldova”, transmite IPN.

Într-o conferință de presă, Victoria Furtună a declarat că denunțul său nu este un act politic, ci unul de responsabilitate, civic și constituțional, iar tot ce a indicat în el se bazează pe probe relevante. Politiciana cere să fie intentat un proces penal, să fie formate, peste hotare, comisii rogatorii care să stabilească circumstanțele și motivele din care președintei „i-au fost acordate premii în sumă de 155 de mii de euro, pe când poporul moare de foame”.

Potrivit Victoriei Furtună, în perioada 2024-2025 Maia Sandu a ridicat premii de zeci de mii de euro: 30 de mii de euro în ianuarie 2024 – premiul „Timișoara pentru Valori Europene”, 25 de mii de euro în mai 2024 – premiul „Robert Blum pentru Democrație”, 100 de mii de euro în februarie 2025 – premiul „Reinhard Mohn”.

Furtună afirmă că acești bani nu au fost incluși de Sandu în declarația de venituri și interese și că, potrivit legii, nu trebuiau acceptați.

Maia Sandu anunțase anterior că premiile care i-au fost acordate vor merge pentru donații. Președinția a concretizat că premiul „Timișoara pentru Valori Europene” a fost donat organizației „Prietena Mea”, suma de 25 de mii de euro, care a însoțit Premiul „Robert Blum pentru Democrație 2024”, a fost donată pentru reparația bisericii „Sfânta Cuvioasa Parascheva” din satul Nișcani, Călărași, iar 100 de mii de euro, aferenți premiului Reinhard Mohn, au fost direcționați în proiecte la Risipeni, satul natal al președintei Maia Sandu.

Cum protejăm pomii fructiferi de înghețurile de primăvară

Înghețurile târzii de primăvară reprezintă un risc major pentru pomii fructiferi, afectând mugurii, florile și fructele în formare, cu impact direct asupra producției.Atât micii grădinari, cât și pomicultorii profesioniști trebuie să adopte metode eficiente pentru a reduce aceste riscuri.

Ulterior, din cauza afectării organelor generative de îngheț, unii pomi s-ar putea să nu mai rodească. Amintim că, fiecare specie în funcție de fenofaza în care se află organul generativ are rezistență diferită la îngheț:

Metode de protecție a pomilor de îngheț pentru grădinari, recomandate de agrobisnes.ro

1. Alegerea amplasamentului și gestionarea microclimatului

Plantarea pomilor pe terenuri ușor înălțate, unde aerul rece se lasă natural, reduce semnificativ riscul de îngheț. Evitați zonele joase sau depresiunile unde aerul rece poate stagna.

2. Folosirea materialelor de protecție.

Utilizați pături agrotextile, pânză de sac, folie microporoasă sau alte materiale respirabile pentru a acoperi pomii în nopțile cu risc de îngheț. Fixarea la sol este esențială pentru menținerea căldurii.

Nu se recomandă folosirea foliei de polietilenă deoarece aceasta favorizează creşterea umidităţii la nivelul coroanei, ceea ce cresc şansele de îngheţ.

De asemenea, folia trebuie aplicată doar pe timpul nopţii, în perioadele cu temperaturi scăzute, iar pomi descoperiţi pe timpul zilei, atunci când aerul se încălzeşte şi creşte riscul apariţiei condensului.

3. Udarea solului înainte de îngheț

Solul bine umezit în ziua premergătoare înghețului va reține mai bine căldura, degajând-o în timpul nopții și protejând astfel pomii.

ALTE METODE

Metodele fizice de protecţie a pomilor fructiferi contra îngheţului:

  • perdele de fum
  • producerea de curenţi de aer cald
  • ploaie artificială
  • acoperire cu folie

Metode „chimice” de protecţie a pomilor fructiferi contra îngheţului cuprind tratamente cu biostimulatori pentru creşterea rezistenţei de şocul termic.

Fumul – cea mai veche metodă de combatere a îngheţului

Incendierea unor resturi vegetale din livadă (crengi, frunze) sau baloţi de paie – rămâne una dintre cele mai comune metode de combatere a îngheţului în livezi şi vii.

În sistem clasic, de cele mai multe ori, pentru producerea fumului se utilizează baloţi de paie, plasaţi strategic între rânduri în plantaţie, pe direcţia curenţilor de aer, astfel încât fumul să realizeze o perdea de protecţie care să împiedice răcirea solului şi a pomilor.

Se recomandă folosirea de paie umede, rumeguş sau alte substanţe puternic fumigene, cu ardere lentă şi care să producă un fum persistent, „gros”/dens, uniform distribuit pe întreaga suprafaţă a livezii.

Uniunea Europeană îi propune lui Trump tarife „zero” la toate produsele industriale. „În caz contrar, vom răspunde prin contramăsuri”

Comisia Europeană a oferit Statelor Unite o înțelegere pentru eliminarea tarifelor la toate bunurile industriale, în cadrul negocierilor comerciale, potrivit Euronews și CNN.

Ursula von der Leyen, președinta Comisiei, a subliniat intenția de a riposta la politicile lui Donald Trump în cazul eșuării discuțiilor, scrie libertatea.ro

Trump a anunțat un tarif general de 20% pentru importurile din Uniunea Europeană, care va intra în vigoare pe 9 aprilie. Oțelul, aluminiul și automobilele vor fi supuse unei rate separate de 25%. În total, peste 380 de miliarde de euro în produse fabricate în UE vor fi afectate.

Oferta „zero-pentru-zero” a Uniunii Europene pentru SUA

„Suntem gata să negociem cu SUA. Într-adevăr, am oferit tarife zero-pentru-zero pentru bunurile industriale, așa cum am făcut cu succes cu mulți alți parteneri comerciali”, a declarat președinta Comisiei luni după-amiază.

„Pentru că Europa este întotdeauna pregătită pentru o înțelegere bună. Deci o păstrăm pe masă. Dar suntem, de asemenea, pregătiți să răspundem prin contramăsuri și să ne apărăm interesele.”, a spus ea.

Îngrijorări privind impactul global al tarifelor lui Trump

Von der Leyen a descris tarifele ample ale lui Trump ca fiind un „punct major de cotitură pentru Statele Unite” care ar avea „costuri imense” pentru consumatorii și companiile americane și ar aduce o lovitură „masivă” economiei globale.

Pe lângă impactul imediat asupra fluxurilor comerciale UE-SUA, care pune în pericol miliarde, Comisia este, de asemenea, îngrijorată de potențialele ramificații pe care decizia lui Trump le va avea asupra comerțului internațional – în special asupra Asiei.

Monitorizarea schimbărilor în comerțul global

„Ne vom proteja, de asemenea, împotriva efectelor indirecte prin devierea comerțului. În acest scop, vom înființa o „Grupă de lucru pentru supravegherea importurilor’”, a spus ea.

„Analizăm care sunt importurile istorice pe care le avem și le-am avut și (dacă) există vreo creștere bruscă specifică a unui anumit produs sau într-un anumit sector asupra căruia trebuie să acționăm.”

Bruxelles-ul se teme că țările asiatice, ale căror economii depind de exporturi, vor fi excluse de pe piața americană și își vor redirecționa produsele către Europa ca alternativă.

China este o cauză deosebită de îngrijorare, deoarece se află deja sub intens control pentru inundarea Occidentului cu bunuri ieftine, puternic subvenționate.

Preşedintele american Donald Trump a recționat, luni, pe reţeaua sa Truth Social, susținând că Statele Unite vor câştiga miliarde de dolari din tarifele pe care le-a impus altor ţări și a acuzat „jefuitorul” China pentru că a ripostat la taxele vamale impuse de SUA, relatează CNN.

Peste 50 de țări au contactat Casa Albă pentru a iniția discuții comerciale, a declarat directorul Consiliului Economic Național al SUA, Kevin Hassett.

Bursa americană crește puternic, după ce UE a anunțat că este deschisă negocierilor

Bursele din Statele Unite au deschis sesiunea de tranzacționare de luni, 7 aprilie, în creștere puternică, după ce Uniunea Europeană a anunțat că este deschisă negocierilor și propune zero taxe pentru importurile americane.

La ora 17.18 ora Moldovei, indicele Dow 30 era pe plus cu 1,11%, indicele S&P 500 înregistra o creștere de 2,25%, iar indicele Nasdaq – unde se află principalele companii de tehnologie – consemna un plus de 3,21%.

Anterior, bursele americane erau așteptate să deschidă pe roșu, după ce președintele american Donald Trump a declarat în weekend că piețele financiare trebuie să își ia „medicamentele”, afirmație care arăta că nu este deschis la negocieri.

În același timp, Jamie Dimon – șeful JPMorgan, cea mai mare bancă americană – a avertizat că tarifele pot aduce mari probleme.

Miranda Kerr este însărcinată cu al doilea copil! Primele poze
Articolul anterior
Chișinăul, în straie de Sărbătoare! Cum a fost împodobit centrul orașului. Poze!
Articolul următor
Close menu