Termeni și Condiții

Acest website, care poate fi accesat www.unica.md (denumit în continuare Unica.md.) este proprietatea “Unica Media Corp.” SRL.

Toate drepturile de copiere, reproducere şi distribuţie de orice fel, sunt rezervate “Unica Media Corp.” SRL, în conformitate cu legislaţia în vigoare a Republicii Moldova.

Dacă vă folosiţi de serviciile sau informaţiile oferite de website, aceasta va însemna acceptarea termenilor şi condiţiilor de mai jos.

În situaţia, în care nu sunteţi de acord cu termenii prezentului document, vă rugăm să părăsiţi Unica.md şi să nu mai accesaţi acest site. Orice acces pe Unica.md va fi considerat, de acum încolo, acceptarea termenilor şi condiţiilor documentului de mai jos.

Aceşti termeni şi condiţii se pot modifica periodic. Veţi fi notificat, ori de cate ori se produc modificări ale termenilor şi condiţiilor website-ului.

1. Protecţia propirietăţii intelectuale

Conţinutul şi design-ul Unica.md, precum şi orice alt material ce are legătură directă cu Unica.md. trimis de dvs prin email sau furnizat în orice altă modalitate, devin proprietatea Unica.md şi sunt protejate de legislaţia în vigoare a Republicii Moldova cu privire la drepturile de autor. De asemenea, textele postate de utilizatori la capitolele „Comentează” şi „Trimite o ştire”, devin proprietatea Unica.md. În cazul informaţiilor şi conţinutului postat de utilizatorii înregistraţi sau terţe părţi ori parteneri pe site-ul Unica.md, dreptul de autor şi responsabilitatea asupra acestora aparţin în totalitate celor care au publicat informaţia. În cazul conţinutului, preluat de la parteneri, în baza acordurilor încheiate, acestea sunt identificate prin menţionarea numelui partenerului lânga textul sau imaginea respectivă.

Puteţi folosi conţinutul Unica.md doar pentru necesităţile dvs. personale, iar acţiunile descrise sunt interzise, în lipsa obţinerii în prealabil a unei permisiuni scrise din partea Unica.md:

a. îndepărtarea însemnelor ce identifică dreptul de autor al Unica.md asupra conţinutului;

b. modificarea, publicarea, transmiterea, retransmiterea în orice mod, precum şi participarea la transferul, vânzarea, distribuţia unor materiale realizate prin reproducere, modificare sau afişarea conţinutului, în lipsa obţinerii în prealabil a unei permisiuni scrise din partea noastră;

c. reproducerea sau stocarea informaţiei, precum şi trimiterea acestora către alt website, server sau alt mijloc de stocare a informaţiei, dacă scopul acestei activităţi este unul comercial.

Este interzisă utilizarea conţinutului Unica.md în alte scopuri, decât cele permise expres de prezentul document sau de legislaţia în vigoare. Cererile de utilizare a conţinutului în alte scopuri, decât cele permise expres de prezentul document pot fi trimise pe adresa de email a redacţiei Unica.md

În condiţiile, în care consideraţi că un anumit conţinut, aflat pe site-ul Unica.md, încalcă drepturile dvs. de proprietate intelectuală, la viaţa privată, la publicitate sau alte drepturi, sunteţi rugat să trimiteţi un email la redactie Unica.md cu referire la drepturile încălcate, pentru a permite administratorilor să acţioneze în conformitate cu dispoziţiile legale.

Este interzisă utilizarea mărcii Unica, înregistrată de “Unica Media Corp.” SRL, fără un accord în scris al proprietarului.

2. Suspendarea accesului

Unica.md poate, fără orice altă notificare sau formalitate, şi fără ca acest lucru să necesite explicarea poziţiei sale, să suspende sau să blocheze accesul dvs. la conţinutul site-ului sau la o parte a acestuia.

3. Modificări aduse site-lui

Unica.md işi rezervă dreptul de a suspenda, modifica, adăuga sau şterge în orice moment porţiuni ale conţinutului său. De asemenea, Unica.md işi rezervă dreptul de a restricţiona accesul utilizatorilor la o parte sau la întregul conţinut.

4. Înregistrare, parole şi responsabilităţi

Accesul dvs. la serviciul de Newsletter sau unele facilităţi din site, necesită înregistrarea dvs. cu un nume de utilizator şi o parolă. Vă recomandăm să nu dezvăluiţi nimănui această parolă. Unica.md nu va cere niciodată parola conturilor dvs în mesaje prin poşta electronică sau telefon.

Din păcate, nici o transmisie de date prin intemediul internetului nu poate fi garantată 100%. În consecinţă, în ciuda eforturilor noastre de a vă proteja informaţia personală, Unica.md nu poate asigura sau garanta securitatea informaţiilor transmise de dvs. către noi, către şi de la serviciile noastre online. Vă avertizăm aşadar că, orice informaţie trimisă nouă, se va face pe propriul dvs. risc.

5. Confidenţialitate

Unica.md respectă viaţa dvs. privată şi datele cu caracter personal, pe care le împărtăsiţi cu noi în momentul accesării acestui site. Aceaste texte au rolul de a vă pune la curent cu privire la ce tip de informaţie identificabilă, cum şi unde am putea-o folosi , cum înţelegem noi să protejăm ceea ce selectăm de la dvs., cine are acces la ea, şi cum pot fi corectate în timp inadvertenţele din informaţia preluată.

Scopul colectării datelor ne deschide noi posibilităţi, să informăm utilizatorii cu privire la noile ştiri apărute, despre participarea la concursuri ori la campanii promoţionale desfăşurate de Unica.md.

Confidenţialitatea şi protecţia informaţiilor primite de la dvs. sunt de o importanţă mare pentru noi. Unica.md nu oferă informaţia colectată unor terţe persoane, fără consimţământul dvs. expres şi prealabil.

Accesul dvs. la anumite servicii şi informaţii din site este protejat de o parolă.

În momentul, în care noi primim informaţiile transmise de dvs. vă garantăm că vom depune toate eforturile, pentru a asigura securitatea acestora în sistemele noastre, conform standardelor de securitate impuse de legislaţia eixstentă în Republica Moldova.

Unica.md nu va dezvălui nici un fel de informaţie identificabilă despre utilizatorii săi către terţe părţi, fără a primi mai întâi consimţământul expres al utilizatorilor în această privinţă.

În acelaşi timp însă, Unica.md poate dezvălui informaţii identificabile personal, atunci când legea prevede expres acest lucru, când este cerută de o autoritate competentă sau când este necesară pentru protejarea drepturilor şi intereselor Unica.md.

În concluzie, atunci când accesaţi site-ul Unica.md şi sunteţi rugat să ne dezvăluiţi informaţii despre dvs., o veţi face doar site-ului Unica.md, cu excepţia cazului când serviciul sau informaţia respectivă este oferită unui alt site sau serviciu, aflate în parteneriat.

De fiecare dată însă, când un astfel de serviciu este furnizat în parteneriat cu un alt site, veţi fi informat asupra acestui lucru. În ideea de a vă pune la dispoziţie servicii la standarde cât mai înalte, este necesară partajarea informaţiilor dvs. personale cu site-ul sau serviciul copartener. Dacă nu doriţi, ca aceste date ale dvs. să fie partajate, puteţi proceda în consecinţă, prin a nu permite transferul datelor prin neutilizarea acelui serviciu particular.

Dacă alegeti însă să acceptaţi partajarea datelor, trebuie să înţelegeţi că funizorii serviciului în parteneriat, pot avea practici separate de confidenţialitate şi de colectare a datelor. Unica.md nu are nici un fel de control şi nu poate garanta toate aspectele juridice, pe care le implică folosirea acestor practici independente de confidenţialitate.

6. Publicitatea şi conţinutul furnizat de alte părţi

Anumite părţi ale conţinutului publicat pe Unica.md pot să fie furnizate de terţe persoane cu care “Unica Media Corp.” srl are relaţii contractuale. De asemenea, în interiorul conţinutului Unica.md pot fi incluse secţiuni de publicitate, în care se vor afişa mesaje ale unor terţe persoane. Unica.md nu este responsabil în nici o măsură asupra conţinutului furnizat de terţe persoane, indiferent că acesta este publicitar sau nu. De asemenea, Unica.md nu este responsabilă de conţinutului paginilor externe, la care se face trimitere din interiorul său.

7. Legea care guvernează acordul

Drepturile şi obligaţiile părţilor, impuse de prezentul acord, precum şi toate efectele juridice, pe care le produce prezentul accord, vor fi interpretate şi guvernate de legile Republicii Moldova aflate în vigoare. Orice litigiu, care are ca obiect acest accord, va fi adus spre soluţionare în faţă instanţelor din Rebublica Moldova.

Vă mulţumim.

Veste bună pentru șoferi! Șoseaua Hîncești, care conectează Capitala cu sudul țării, va fi reabilitată

Una dintre cele mai importante artere rutiere, cu o lungime de 3,4 km și 8 benzi de circulație, care conectează Capitala cu sudul țării, va fi reabilitată. Este vorba despre soșeaua Hîncești, pe tronsonul cuprins între strada Sihastrului și intrarea în orașul Ialoveni. Miercuri, 20 noiembrie curent, a fost dat oficial startul lucrărilor, scrie realitatea.md.

Primarul Capitalei, Ion Ceban, a declarat că „acest proiect marchează o premieră pentru municipiul Chișinău, dar și la nivel național, utilizând tehnologii avansate de reparație a drumurilor din beton, cu scopul de a asigura durabilitatea și confortul pentru toți utilizatorii”.

„În anul 2023 și 2024, am efectuat expertiza internațională pentru a vedea cum putem interveni. Acest drum nu a fost reabilitat capital niciodată, iar suprafața carosabilului este degradată, afectând confortul de deplasare și depășind nivelul de zgomot admisibil. Experții au concluzionat că drumul poate fi reabilitat eficient, iar durata sa de viață poate fi extinsă în mediu cu 15 ani, dacă se aplică tehnici moderne adecvate”, a menționat Primarul General al Capitalei, Ion Ceban.

Potrivit reprezentanților municipalităților, printre lucrările de reabilitare planificate se numără:

  • reprofilarea suprafeței de rulare și remedierea degradărilor până la o adâncime medie de 2,5 cm;
  • înlocuirea integrală a dalelor de beton degradate;
  • reabilitarea rugozității prin metoda Grinding (pentru prima dată utilizată în Republica Moldova);
  • restabilirea și etanșarea rosturilor de dilatație termică cu materiale polisulfidice.

Edilul a declarat că pentru a reduce disconfortul participanților la trafic, lucrările vor fi organizate etapizat, pe segmente și benzi, astfel încât să fie afectată cât mai puțin circulația rutieră.

Conform contractului de execuție, lucrările urmează a fi realizate în termen de până la un an, iar valoarea proiectului este de 81,2 milioane de lei.

Aprobat: Fără telefoane mobile în timpul orelor! Autoritățile introduc și un profil general de studii în liceele cu o singură clasă

Guvernul a aprobat o serie de modificări la Codul Educației: Fără telefoane mobile în timpul orelor și introducerea unui profil general de studii în liceele cu o singură clasă, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

20 noiembrie 2024, Chișinău – Reglementarea utilizării telefoanelor mobile în timpul orelor, dar și introducerea unui nou profil de studiu pentru clasele liceale sunt câteva dintre modificările care urmează a fi făcute la Codul Educației. Cabinetul de miniștri a aprobat, astăzi, un proiect de lege în acest sens. 

Potrivit proiectului, elevii nu vor putea utiliza echipamente electronice de comunicație în timpul orelor, cu excepția folosirii acestora în scop educațional, în situații de urgență, cum ar fi starea de sănătate precară, dar și în cazul necesității monitorizării sănătății elevilor cu dizabilități. 

Prin această măsură, Ministerul Educației și Cercetării își propune să crească gradul de siguranță în mediul școlar, în contextul în care utilizarea excesivă a telefoanelor mobile poate provoca distragerea atenției elevilor. De asemenea, va fi redus fenomenul de hărțuire cibernetică.  

Condițiile și modul de utilizare a telefoanelor mobile, dar și a altor echipamente electronice vor fi prevăzute într-un Regulament aprobat de către Ministerul Educației și Cercetării. 

Totodată, se propune introducerea unui profil general de studiu, pe lângă cel real și umanist, pentru școlile cu o singură clasă liceală. Măsura este necesară pentru a avea o distribuție mai echilibrată a orelor între obiectele de profil, în așa fel încât, la absolvire, elevii să poată merge la facultăți cu diferite specialități.  

„Acesta este un exemplu foarte bun prin care noi ne ajustam politicile la solicitările pe care le identificăm atunci când mergem să discutăm cu oamenii în teritoriu”, a subliniat premierul Dorin Recean.

Potrivit Ministerului Educației și Cercetării, noile măsuri au fost propuse în urma consultărilor publice.

Compensații pentru transport sau închirierea spațiului locativ, acordate procurorilor și judecătorilor

Procurorii și judecătorii din R. Moldova vor beneficia de compensarea cheltuielilor de transport tur-retur sau pentru închirierea spațiului locativ, în cazul în care activează în alte localități decât cele în care își au domiciliul, scrie ziarulnational.md.



Decizia de a extinde garanțiile sociale oferite pentru circa 190 de judecători și procurori, care activează în alte localități decât cele în care locuiesc, a fost aprobată astăzi de Guvern.

Potrivit documentului, compensația va fi acordată în cazul în care distanța dintre localitatea unde persoana își desfășoară activitatea și localitatea în care își are domiciliul este mai mare de 20 de kilometri.

Totodată, în cazul închirierii spațiului locativ, va fi compensată suma indicată în contractul de locațiune, iar mărimea lunară a compensației nu va depăși 4 500 de lei.

Potrivit ministrei Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, în cazul în care persoana este eligibilă pentru ambele tipuri de compensație, aceasta va putea beneficia doar de una dintre ele. Formula de calcul va fi stabilită printr-o hotărâre de Guvern, care este în proces de elaborare.

„Avem judecători și procurori onești și îi îndemnăm să fie curajoși, ca să putem face ordine și să asigurăm respectarea legii. În același timp, cei care încalcă legea trebuie să fie pedepsiți corespunzător și cât mai rapid”, a spus premierul Dorin Recean.

Autoritățile susțin că aceste garanții vor stimula candidații la funcțiile de procurori și judecători să accepte numirea în funcție în afara Chișinăului, sporind, astfel, capacitățile instituționale ale instanțelor judecătorești și ale procuraturilor și îmbunătățirea calității actului de justiție.

Despre noi
Articolul anterior
Calculator calorii
Articolul următor