E imposibil să nu greșeșți când vine vorba de relații. Dar adevărul este că unele dintre cele mai mari greșeli pe care le facem din iubire ne pot învăța multe. Mai mult, învățând despre greșelile pe care le-au făcut alții în relații ne pot ajută să nu le repetăm și noi. De această părere este Andreea Raicu. Vedeta a oferit câteva sfaturi din propria sa experiență, care, cu suguranță, îți vor fi de ajutor, fie că ești deja într-o relație amoroasă sau ești în căutarea ei.
,,M-am uitat cu atenție la propriile mele greșeli din relațiile pe care le-am avut până în prezent și am descoperit câteva teme generale. Cel mai mult regret faptul că m-am devotat oamenilor care nu meritau asta. O altă greșeală pe care am făcut-o a fost să mă mulțumesc cu relații care șchiopatău, în speranța că eu voi reuși să le fac să funcționeze cum trebuie.Am stat alături de oameni mai mult decât ar fi trebuit, fie pentru că mă simțeam obligată, fie pentru că simțeam că lucrurile ar trebui să meargă, deși era evident că lucrurile nu stau așa.
Ceea ce am înțeles din toate erorile mele emoționale de până acum este că ar trebui să-mi mențin standardele înalte, atât în ceea ce privește alegerea partenerului, cât și în ceea ce privește relația în sine. Nu trebuie să mă pierd pe mine doar de dragul de a face pe cineva fericit. Și nu trebuie să mă simt prost, pentru că sunt perfecționistă la acest capitol.
Dar gata cu introducerea. Iată care sunt, punctual, lecțiile pe care le-am învățat din relațiile de până acum. Poate te vor ajută să nu repeți și tu greșelile mele :)
Obișnuiam să cred că cu cât voi iubi mai mult un om, cu atât mai mult mă va iubi și el.
Credeam – în mod fals – că făcând multe lucruri pentru el și de dragul lui, la fel va face și el în ceea ce mă privește. Acest lucru nu face decât să creeze dezechilibre în cuplu și aceste dezechilibre vor deveni normă când te aștepți mai puțin și vor crea un precedent. Cu cât vei da și vei face mai mult, cu atât mai puțîn înclinat va fi partenerul tău să-ți răspundă cu aceeași moneda.
E important să-ți identifici și spui nevoile pe măsură ce apar…
… nu să presupui pur și simplu că ele vor fi „auzite” și rezolvate de partenerul tău la un moment dat. Știu, toți sperăm că partenerul ne cunoaște atât de bine că ajunge să „ghicească” ce avem nevoie, dar lucrurile nu stau deloc așa. Și mai important, nu-l învinovăți pentru că nu a făcut-o, pentru că e nedrept să primească el povara lipsei voastre de comunicare.
Poate cea mai importantă lecție pe care am învățat-o este că eu sunt singură „problema” pe care o pot controla.
Doar ce are legătură cu mine pot schimba și modifica. Obișnuiam să cred că pot „vindeca” o relație cu totul, că dacă mă străduiesc pot face ca lucrurile să fie cum îmi doresc. Dar nu pot. Pentru că într-o relație sunt doi, iar partea lui e responsabilitatea lui, nu treaba mea. Nu poți face pe nimeni să te iubească atât cât crezi tu că meriți să fii iubita. Trebuie să vină de la el.
Nu te întoarce la cineva doar pentru că-ți place ideea de a fi într-un cuplu.
E un motiv pentru care v-ați despărțit prima dată și acel motiv nu trebuie să dispară doar pentru că te simți singură. Trebuie să ai încredere în instinctul tău inițial și să onorezi decizia pe care ai făcut-o, nu să te lași convinsă să te întorci din motive care nu țin deloc de relație, ci mai degrabă de lipsurile tale personale, care sunt hiperbolizate atunci când eșți singură.
Doar pentru că ai 30 de ani nu înseamnă că trebuie să te grăbeșți să te căsătorești.
Dacă lași aceste presiuni exterioare ale societății să te acapareze, vei sfârși prin a te păcăli că e OK să accepți să fii cu un tip care nu te face fericită din toate punctele de vedere. Îți vei spune că trebuie să faci și tu niște compromisuri, că poate nu vei găși pe cineva mai bun și timpul trece. Mă bucur foarte tare că nu am luat o decizie care m-ar fi limitat și că am ales să aștept.
Iubirea nu e totul.
Cel puțin nu când vine vorba de o relație de lungă durata. Credeam că e suficient să iubeșți și să fii iubită că lucrurile să meargă perfect. Dar nu este așa. O relație are mult mai multe ingrediente care nu trebuie să lipsească. Da, iubirea este cel principal, dar nu singurul. Într-o relație trebuie să ai și maturitate și înțelepciune și empatie și respect. Iubirea e adesea flacăra ce trebuie ținută în viață cu ajutorul unor comportamente complementare.
Continuă să-ți construiești carieră, viață profesională și cea socială…
… și nu te lasă complet absorbită de relația în care eșți. Pentru că deși partenerul tău poate deveni totul pentru tine, te poate părăsi într-o clipită, fără nicio explicație. Trebuie să ai la ce să te întorci în viață. Dacă el a devenit tot universul tău (pentru că tu ai făcut că lucrurile să fie așa), golul pe care-l vei resimți dacă va pleca va fi unul aproape imposibil de umplut.
sursa: www.andreearaicu.ro