În manifestare sa „normală” este un sentiment care îţi creşte adrenalina, te face să lupţi ca să fii mai bun. Or, dacă nu există gelozie înseamnă că nu există dragoste, lipsa ei vorbeşte despre sentimentul de apatie (indiefrenţă ). Important este să ştii când să te opreşti, ca acest sentiment să nu devină o obsesie, iar un „duş rece” face bine relaţiei.
Aici nu mă refer la gelozia care generează „boală” – frică, anxietate, furie, depresie – monstrul care este alimentat din greşelile făcute de partener sau nu neapărat, poate fi fantoma închipuirii tale, care îţi macină sufletul şi îţi face viaţa un calvar. Un calvar trăit în doi. Pentru că ea generează conflicte şi distramă relaţii. Poţi depăşi această stare numai cu ajutorul unui specialist.
Mă refer la gelozia de timp „semafor” care te avertizează, te trezeşte să fii mai atentă în relaţia cu persoana dragă. Să fii mai bună, mai tandră şi poate UNICĂ pentru el.
Atunci când simţi că relaţia îţi este ameninţată – partenerul este mai puţin interesat de ceea ce faci tu, ce sentimente nutreşti etc., se distanţează de tine , iar tu începi să faci supoziţii care mai de care, pentru că gelozia are menirea să te concentreze doar pe negativ. Importantă este capacitatea ta de a depăşi aceste emoţii negative, iar primul pas este comunicarea cu partenerul.
Intrigant, dar unii psihanalişti consideră gelozia ca o reflecţie a unor valori cum ar fi: onestitatea, sinceritatea, dragostea, angajamentul. Acestea sunt principiile unei relaţii sănătoase, dacă le respecţi ai aceleaşi cerinţe faţă de partenerul tău. Nu poate o persoană care înşeală, să aibă cerinţa, spre exemplu, onestităţii faţă de partenerul său. Excepţii sunt numai atunci când persoana este privită ca şi proprietate, ca şi obiect personal, dar asta implică o altă discuţie.
Când eşti supărat acţionezi ostil şi de multe ori îţi pare rău post factum de acţiunile, faptele sau vorbele tale. Desigur ai posibilitatea de a alege între o cădere periculoasă de conflict continuu cu tine şi cel drag sau în acceptarea provocării de concurenţă. Trebuie să recunoşti că există femei mai frumoase, mai deştepte mai…, dar totodată trebuie să ştii că el a decis să fie lângă tine pentru că te consideră unică. Încearcă să-ţi analizezi gândurile şi sentimentele, scapă de gelozia fantezistă ca să nu-ţi omoare dragostea ta şi a lui.
Nu recurge la „acte de curaj”,
să-l părăseşti, ca să nu te părăsescă el. Trebuie să lupţi pentru dragostea ta. Incertitudinea face parte din viaţă, învaţă-te s-o accepţi, numeni nu poate fi sigur de comportamentul altei persoane, dar nu fi profet, ci acţionează conform faptelor reale. Pentru că de multe ori gândurile noastre nu coincid cu realitatea. Examinează atent ipotezele privitor la relaţia ta. Evită convingerile că o relaţia din trecut îţi ameninţă fericirea. Nu te bosumfla sau retrage, crezând că vei capta atenţia partenerului, repetarea acestor acţiuni, plictiseşte partenerul sau chiar îl îndepărtează mai mult de tine.
Uneori există frica despărţirii pentru că părinţii tăi au trăit un divorţ şi de multe ori vezi reluarea acestui fapt. Fiecare om îşi trăieşte destinul, nimic nu-i la fel.
Foloseşte-ţi abilităţile pentru a avea o relaţie de succes
Nu folosi comportamentul „gelos” pentru a spori dragostea partenerului. Începe cu gândirea pozitivă, lasă sarcasmul, critica, etichetarea, dispreţul şi acţionează cu: o masă romantică, o plimbare în doi, vorbeşte despre lucruri care vă interesează, aminteşte-ţi de puncetele forte ale tale care l-au atras. Sunt atât de multe idei şi fapte care te pot ajuta, nu renunţa la convingerea că o abordare inteligentă îţi poate salva relaţia, iar una spontană ghidată de gelozie crează un dezastru sentimental cu o finalitate nu tocmai dorită.
Text: Snejana Ţugui