Astăzi îți fac cunoștință cu o persoană specială. Nu cred că în fiecare zi ai ocazia să vorbești cu o femeie din Moldova, care la 39 de ani escaladează munții, face tururi cu bicicleta și ia lecții în ale schiatului. Medicul Diana Laur îți spune când și-a descoperit pasiunea pentru alpinism, care este cel mai înalt munte pe care s-a cățărat și când are de gând să cucerească Everestul!
- Diana Laur
Am 39 de ani, sunt medic de profesie, în jur de 7 ani am fost transfuziolog la Centrul Național de Transfuzie de sânge din Chișinău. Apoi, mi-am încercat puterile într-un alt business, în lumea farmaceutică. A fost foarte interesant să aducem și să dezvoltăm produse noi pe piața din Moldova, iar echipa noastră a obținut un rezultat bun.
În prezent, sunt director comercial la compania Sonnike SRL, care este un reprezentant al companiei europene AICORE. Mă ocup și de promovarea unui nou brand în Moldova – produsele Normarin.
Sunt divorțată de 10 ani, iar singura și iubita mea fiică, Anna, are 14 ani. Ea este mai mult prietena decât fiica mea, deseori îi cer sfatul, pentru că este mai înțeleaptă decât mulți adulți, iar sfaturile ei sunt foarte valoroase.
- Diana Laur
Munții mă atrăgeau de o perioadă mare de timp, dar circumstanțele nu au fost adecvate. În luna iunie a anului 2012, am mers pentru prima dată într-o companie mare de oameni în Crimeea și de atunci mi-am dat seama că nu mă mai pot opri.
M-a ademenit traseul pitoresc și, de asemenea, a fost foarte important că am avut alături o persoană apropiată, care m-a ghidat, mi-a oferit sprijinul și lecțiile necesare ca să simt cele mai tari senzații.
Cel mai mult m-au impresionat munții Eklizi-Burun (1527 m), cel mai înalt vârf al platoului Chatyr-Dah și Babugan-yayla (2061 m), cel mai înalt masiv din munții din Crimeea.
În Carpații din Ucraina, am urcat și pe munții Hoverla (2061 m), și pe munții Petros (2020 m), dar preferații mei rămân munții Gorgan.
În martie 2014, am absolvit Școala de Alpinism, care face parte din proiectul Exitpoint, astfel molipsindu-mă și mai mult de acest sport. Escaladatul în Suhardu Mic, Piatra Altarului, Lacul Roșu din România, îmi va rămâne pentru totdeauna în memorie.
Alpinismul este un sport uimitor, doar că în ultimii ani l-am practicat mai puțin.
- Diana Laur Mă consider un amator. În ciuda experienței existente, mai am multe de învățat.
- Diana Laur Probabil, îmi doream asta încă din copilărie, dar m-a ajutat să încerc și să-mi descopăr pasiunea o persoană apropiată. Foarte important este să te duci în munți cu persoana potrivită. Mai ales, când o faci pentru prima dată.
- Diana Laur Până a descoperi alpinismul, mergeam la cluburile de fitness, am făcut mișcare în jur de un an și jumătate la Unica Sport, am avut un instructor deosebit, Aurelia Roșca. 2014 a fost anul cățărărilor, după terminarea Școlii de Alpinism. De asemenea, merg cu bicicleta, alerg, mă perfecționez în materie de schi.
- Diana Laur Fiica mea arată un interes scăzut față de sporturile extreme, dar, cu toate acestea, încearcă câte puțin. În schimb, ea preferă călătoriile în stânci, face plimbări în jurul orașului cu bicicleta și a început să schieze.
- Diana Laur N-aș putea-o numi echipă, pentru că mai mult seamănă a familie. Da, suntem mulți oameni, iar cel mai plăcut în această „familie” este că întotdeauna suntem primiți prietenește, cu sprijin și înțelegere.
- Diana Laur Sunt oameni absolut diferiți după vârstă, profesie, temperament și felul în care văd viața. Dar pe toți ne unește spiritul de aventură, munții și dorința de a duce o viață activă, plină de impresii vii. Sunt oameni adevărați, sinceri și puternici.
- Diana Laur Munții Hoverla din Carpații Ucrainei – 2061 m. Mă pregătesc pentru înălțimi mai mari!
- Diana Laur “Era bicicletei“ a început în 2015. Prima plecare majoră a fost cea în care am parcurs 212 km în 2 zile. În următorii ani, am mers 376 km și, respectiv, 767 km, dar este foarte puțin. Pe parcursul acestor doi ani, am călătorit în Moldova, Ucraina și România. În timpul lunilor calde, merg cu bicicleta la locul de muncă. Desigur, vreau să ajung și mai departe – Bulgaria, Grecia. Mă antrenez!
- Diana Laur
Everestul este un munte complex și capricios. Pentru a-l cuceri, trebuie să fii pregătit fizic și mental. În plus, avem nevoie de o mulțime de investiții materiale și de permisiunea de a urca.
Orizontul meu nu este neapărat munți înalți și celebri. Principalul lucru este tot timpul să merg undeva și să descopăr ceva nou.