“Fericirea e un lucru marunt,/ o aripa care vibreaza;/ fericirea e-un lucru mic,/ un pitic ce danseaza”.
Tapinarii – versuri
Ce înseamnă fericirea?
Poveștile încep cu “Dacă nu ar fi, nu s-ar povesti…”. Fericirea începe cu “Dacă nu ne-ar face viața atât de frumoasă, nu ne-am mai fi dorit-o atât de mult.”
De ce ne dorim “fericire”? Ce este ea și cum o putem experimenta?
În primul rând, fericirea este o noțiune extrem de personală. Fiecare experimentează și simte în felul său unic. Chiar dacă exprimăm aceleași cuvinte, în spatele lor pot fi senzații și impresii extrem de diferite.
Îtrebând mai multe persoane ce semnificație are pentru ei noțiunea de fericire, multe răspunsuri au fost: “liniște (interioară)”, “mulțumire”, “satisfacție”, “acceptare”.
În opinia mea, fericirea este de fapt tinderea și senzația de atingere a acelui lucru pe care ți-l dorești acum și aici.
Fericirea este ca un orgasm, la nivel spiritual: intensă, devastatoare, rapid trecătoare, ca o puternică reacție chimică exotermă, care de cele mai multe ori te lasă fără pic de energie, pentru ca ea însăși e devoratoare de energie.
Fericirea este acel ceva care te face să te simți că plutești, sau că îți taie respirația, senzația că lumea e a ta și că poți muta munții din loc. Este ceea ce precede atingerea idealului. Spun precede și nu atingerea idealului însuși, pentru că odată atins, psihicul uman intră într-o nouă spirală, își fixează alte țeluri, alte scopuri și uită de cele deja îndeplinite.
A atinge o limită propusă și a se cantona la acel nivel, oamenii numesc “plafonare”. Ei au în structura lor intimă imprimată năzuința către schimbare, dinamică, motorul, focul viu care nu îi lasă în pace.
Poate tocmai de aceea mulți oameni văd fericirea ca pe o “liniște”. E practic un țel atât de depărtat încât este numai bun de fixat ca țel final, suprem, acolo unde presupunem că vom găsi edenul promis de toți vizionarii și propovăduitorii “fericirii”.
Eu cred că de fapt fericirea este fiorul drumului spinos către “liman” și ceea ce culegi pe drum de la viață. Vrem liniște, dar dacă chiar am avea-o, oare nu ne-am plictisi?
Vrem bani, dar chiar dacă îi avem, vrem tot mai mulți, vrem mereu altceva și mereu mai mult. Spunem că fericirea e greu de atins, evident, atâta vreme cât fericirea este egală cu a avea ceea ce îți dorești, iar omul, de îndată ce are ce își dorește, vrea altceva.
Așa că, ori fericirea e imposibil de atins, ori e o stare continuă pe care o trăim toți, dar nu ne dăm seama de asta. De aceea, cauza a fost inversată cu efectul, iar definiția modernă a fericirii a devenit: “Fericirea nu este să ai ce îți dorești, ci să îți dorești ceea ce ai”. Într-un mod paradoxal, acest dicton ne învață să conștientizăm valoarea pe care o avem și să o prețuim pe termen nedefinit.
Iar în ceea ce privește acceptarea, am învățat cu timpul că pentru a fi fericit, trebuie să cauți în tine resursele și pilonii, nu în ceilalți. S-a spus că sursa nefericirii noastre sunt oamenii, la fel de bine ei pot să fie și sursa fericirii, dar asta este doar o ruletă, în fapt, cine este prieten cu sine însuși va fi mereu cu cineva – el însuși, pe când cine asociază noțiunea de fericire cu “ceilalți” are multe șanse să fie dezamăgit, părăsit, înșelat. Acceptarea și iubirea de sine este începutul înțelegerii cum funcționează acceptarea și iubirea de alții. Iar fericirea adusă de aceste înțelesuri este măsurabilă în zâmbete.
În final, ca pași procedurali pentru a atinge fericirea: întrucât fericirea este un lucru personal, învață să te cunoști și să te iubești mai întâi pe tine, apoi învață să te regăsești în alții, învață să faci conexiuni și relații funcționale și armonioase. Echilibrul este dificil de menținut, dar este măcar, dacă nu cheia fericirii, cheia evitării nefericirii. Lasă lucrurile să se întâmple așa cum sunt ele, ia-le așa cum sunt, acceptă-le și accepta-te pe tine însuți. Apoi vei primi prin legea acțiunii și reacțiunii o acceptare similară din partea celorlalți. Oferă iubire și vei primi iubire. Oferă calm și înțelegere și vei primi calm și înțelegere.
Fii liber și iubește și vei fi fericit. Vei simți cu siguranță “aripa care vibrează” și vei constata că vei fi fericit să fii chiar tu “piticul care dansează”.