Ion Moraru: „Femeia este inima lăcaşului şi aici vorbim de caracter, stil, culoare!”

Profesor la specialitatea de “Urbanism şi Arhitectură” a Universităţii Tehnice din Moldova şi posesor al propriului birou de arhitectură, Ion Moraru are un portofoliu vast cu proiecte desfăşurate atât pentru clienţi din Chişinău, cât şi din alte localităţi ale ţării noastre. S-a născut în satul Rădoaia, raionul Sângerei şi încă de mic copil i-a plăcut să exploreze culorile universului. Iar cei mai buni prieteni i-au fost creionul, o coală de hârtie şi cărţile de matematică şi fizică.

separator

 

Având o experienţă de peste 11 ani atât ca profesor, cât şi ca practician i-am cerut câteva opinii despre urbanismul de azi şi profesia de arhitect în prezent:

  • unicamd unica.md Cum a apărut primul proiect? 
  • Ion M. Primul proiect de execuţie l-am elaborat încă fiind student. Atunci lucram la atelierul profesorului meu care este un arhitect emerit din Moldova. Ţin minte că a fost greu, dar datorită perseverenţei şi muncii zilnice am reuşit! 

 

  • unicamd unica.md De ce ai ales să urmezi această cale, să fii arhitect? 
  • Ion M. De mic îmi plăcea să desenezi şi fiind îndrumat de părinţii mei, am studiat la Facultatea de Arhitectură. Este un vis al meu încă din copilărie, care iată că a devenit realitate!

 

 

  • unicamd unica.md Care este stilul tău preferat în arhitectură? 
  • Ion M. După mine, toate stilurile au farmecul său, totul depinde de locul amplasării şi tema de proiect. 

  • unicamd unica.md Cum crezi designeul de interior trebuie să slujească arhitectura? 
  • Ion M. Dacă vorbim de design de interior arhitectural, atunci este nemijlocit legat. Altceva este pur decoraţiune. 

  • unicamd unica.md Cum vezi tu un design de interior destinat doar unei femei?
  • Ion M. Depinde de fiecare în parte, femeia este inima lăcaşului şi aici vorbim de caracter, stil, culoare! 

  • unicamd unica.md Cum te vezi tu, omul Ion Moraru? 
  • Ion M. Mai am mult de muncit asupra personalităţii, cât trăim atât învăţăm. Dar totuşi mă declar un om împlinit deoarece sunt fericit în sânul familiei mele! 

  • unicamd unica.md Cum consideri stilul unui arhitect poate fi recunoscut chiar şi fără să-i vadă numele?
  • Ion M. În lume sunt arhitecţi celebri, operele cărora sunt unice şi ca arhitectură îi reprezintă incontestabil!

  • unicamd unica.md Fiind profesor la facultate ai observat care au fost ideile cele mai neobişnuite ale viitorilor arhitecţi?
  • Ion M. La facultate, studenţii sunt cei mai creativi, deoarece ei nu sunt deranjaţi de nimeni şi sunt liberi să creeze fără careva limite.

 


  • unicamd unica.md Este uşor să fii arhitect în Republica Moldova? 
  • Ion M. Este greu pentru că de cele mai multe ori totul depinde de investiţii. Asta este realitatea, pentru mine este important ca proiectele mele să fie şi realizate, dar nu să rămână doar pe hârtie.  

  • unicamd unica.md Mai poate fi arhitectul de azi un artist sau preocupările tehnice şi compromisurile de exprimare îi limitează posibilitatea? 
  • Ion M.Artist este cel care crează proiectul. De obicei, însă eşti nevoit să te ocupi de toţi factorii în elaborarea unui proiect. De multe ori, posibilităţile sunt limitate din cauza unui buget restrâns.

  • unicamd unica.md Dacă ai avea puteri magice ce ai schimba în Chişinău? Cum ai transforma oraşul? 
  • Ion M.Clar că nu am puteri magice şi nu sunt magician (râde)! Dar aş transforma acest oraş minunat în unul modern, plin de stilistică şi culoare. Şi, totodată aş păstra clădirile care au o istorie.

  • unicamd unica.md Ce ne poţi spune despre planurile de viitor, ce va urma? 
  • Ion M. Sper la proiecte interesante şi vreau să pot oferi cât mai mult timp fiului şi soţiei mele! 

 

 

#DEZminte: Mituri despre Menopauză: “Începe întotdeauna la 50 de ani?”

În această ediție DEZminte, dezbatem 10 dintre cele mai răspândite mituri despre menopauză și le clarificăm împreună cu un invitat special,  Angela Stratulat, medic ginecolog. Vom discuta despre schimbările care au loc în corpul femeii, despre impactul menopauzei asupra sănătății și despre cum pot femeile să gestioneze mai ușor această etapă. Vom explora împreună adevărul din spatele miturilor și vom răspunde la întrebările publicului.

#StilIconic – Victoria Roșca în rolul Coco Chanel:”!”

Victoria Roșca, cunoscută sub numele de Zâmbărele, traversează o perioadă unică și plină de inspirație, atât în plan personal, cât și profesional. Acum, în așteptarea celui mai frumos rol al vieții – cel de mamă pentru a doua oară –, Victoria își continuă călătoria creativă și debutează în rolul iconicei Coco Chanel. Alegerea acestui personaj nu este întâmplătoare, ci simbolizează puterea transformării, curajul de a inova și eleganța atemporală, trăsături care rezonează perfect cu personalitatea și spiritul Victoriei.

Coco Chanel a revoluționat lumea modei, redefinind feminitatea și demonstrând că stilul este o expresie a libertății și a identității.

La fel, Victoria Roșca, cu umorul, energia și autenticitatea sa, a reușit să cucerească inimile publicului, devenind un simbol al creativității și al optimismului.

Transformarea sa în Coco Chanel este o celebrare a feminității în toate formele ei – fie că vorbim despre forța interioară, despre frumusețea subtilă sau despre capacitatea de a inspira.

*Partenerul general și locul de unde am găsit minunatele ținute:

Centrul Comercial UNIC

#mamasita: Slacfenco Anastasia alias mamadepisici – “Sarcina a fost groaznică!”

Sunt deja 3 luni din moment ce în casa invitatei noastre, Slacfenco Anastasia, a apărut un nou suflețel, “bombonica”, cum este dezmierdată de oamenii dragi. Și în acest episod de #mamasita, ultimul din acest an, aceasta ne povestește cum a fost sarcina și nașterea, dar și provocările prin care a trecut. Iar noi ne revenim în 2025 cu noi episoade superbe!

20 de lecții de viață oferite de Buddha, cel mai calm om de pe pământ
Articolul anterior
Mariah Carey a fost jefuită. Hoții i-au spart casa
Articolul următor