Indiana: „Amintirile sunt fugare, ca haimanalele…”

Îmi amintesc

Cum printre scândurile sâsâiacului (o construcţie interesantă cu pereţii împletiţi din scânduri şi nuiele în care erau ţinuţi ştiuleţii de porumb) urmăream „jocul” razelelor de soare. Vara, această construcţie era liberă şi primitoare. Badea Tolea, fiul vecinilor noştri care mă botezaseră, avea nenorocul să-mi fie dădacă, atât cât ai mei erau la şcoală. Şi, ca să poată dormi la amiază, amenajase în sâsâiac o „grădiniţă” de sezon: pat, masă cu scaune şi o mulţime de cărţi, din care îmi citea zilnic câteva pagini. Cred că adormeam repede, mai ales dacă alegea „Trei muşchetari” şi îmi plăcea, când mă trezesc, să deschid ochii încet. Aveam un adevărat ritual: îi mijeam …aşa… ca să nu-i deschid deodată şi aşteptam să vină soarele. Venea…  cu raze subţiri ce îşi făceau loc prin toate crăpăturile şi creau un spectacol fantastic. Se încolăceau, se certau între ele şi aveam, când mijeam ochii, un adevărat show de lumini. Greu de descris, deşi le mai văd uneori în vis. Când îmi este dor. De tot… de toţi. De mine…

Îmi amintesc…

Cum a venit mama cu fratele meu acasă de la maternitate. Îmi amintesc locul unde l-a așezat. Îmi amintesc că am suferit. Îmi căzu tronul. Îmi amintesc şi am impresia că parcă adulmec anumite detalii, dar…. nu le mai văd. Poate vreodată, într-o zi, vor apărea şi acele momente pe care le simt, dar nu le mai pot povesti în detalii. Îmi amintesc că ai mei îşi ridicau casă. Şi moş Vanea care o clădea, mă trimitea la izvor. Aveam şi un ulcior din lut, cu două burluie, pe care îl umpleam, dar pentru că îl ţineam aplecat, mai curgea din el. Şi îmi mai amintesc că am vrut să îl pun peste un clit de cărămizi roşii din care urmau să zidească soba. Nu l-am pus bine. A căzut şi s-a spart. Aici iar am un deja-vu… ceva care m-a marcat tare. Nu ştiu de ce…

Îmi amintesc…

De o jucărie… Se numea caleidoscop. E ceva care s-a întipărit tare în inima mea de copil. Era ceva incredibil, dar cel mai important amănunt era că nu îmi puteam explica cum pot oglinzile celea să îmi creeze aşa imagini frumoase şi de ce când îl desfac, nu se mai întâmplă aşa minuni. Nu îmi amintesc să fi luat bătaie pentru că am stricat caleidoscopul, dar îmi amintesc că am luat bătaie când „am îmbrobodit” aşa de reuşit toţi bobocii, încât…

Sărmanii… măcar au scăpat de tigaie.

Îmi amintesc…

Cum mama îl trimitea pe tata la Bălţi să cumpere mandarine când răceam. Tata, numaidecât se ducea, şi când deschidea uşa… pătrundea mirosul mandarinelor în casă, apoi intra şi tata. O întreba pe mama în şoaptă: „Ce temperatură au?!”, apoi intra şi îmi punea o mandarină pe frunte mie şi una lui frate-meu. Şi era aşa de plăcut şi răcoare. Şi parcă nici nu mai simţeam febra. De asta îmi place (nu mă credeţi nebună) să răcesc. Nu ştiu de ce, dar la cuvântul ăsta mi-au apărut nişte lacrimi trădătoare… Parcă şi febră am, parcă nici nu mă simt prea bine, dar tata nu e alături să-mi lipească o mandarină, sau o copeică de o rublă pe frunte. Şi amintirea asta mă urmăreşte.

Îmi amintesc…

Cum se supărase mama odată pe mine; nu mai ştiu cu ce am supărat-o. Nu ne-am „împăcat” seara, înainte de somn, iar când m-am trezit, nu era. Se duse la mătuşa ei pentru câteva zile să o ajute la trebi… A fost o durere imensa în inima mea. Nu îmi găseam loc… Nu aveam acasă telefon ca să o sun, dar îi vorbeam în glas când nu era nimeni lângă mine. S-a întors înainte de ziua mea şi mi-a adus două cămăşi de noapte. Aveam multe, cusute de bunica, da astea erau din poveştile alea cu „Trei muşchetari”. Una – mai aspră, avea nişte buline negre. Cred că numai pe ea şi o ţin minte. Mi-a dat-o mama în prima noapte când s-a întors. Nici nu mi-a dat de înţeles că a fost supărată, da eu am suferit mult. Şi ador cămăşile aspre, noi… ele îmi amintesc de mama.

Îmi amintesc…

Cum în ultima vară a fratelui meu îl învăţam să danseze. Iar el mă învăţa să spun: „Te iubesc!”. Şi-mi mai amintesc că îmi spunea.. „Sor-mea… tu ce, plăteşti dacă îmi spui cât mă iubeşti?!”. Glumeam şi îi răspundeam … „Da!”. Seara, când ne chema mama sub nuc la mâncare, dacă vedea că i se termină carnea, îmi zicea: „Mai odihneşte-te cât caut prin farfuria ta…”. Râdeam toţi patru în hohot şi mama îl lăsa să caute şi în farfuria ei. Apoi, a plecat pentru totdeauna. El a reuşit să îmi arate cât de bine dansează. Eu nu am reuşit să-i spun cât de mult îl iubesc.
Am învăţat… că trebuie să adorm după ce m-am împăcat cu toată lumea din casă, chiar şi cu motanii, ca nu cumva să plece cineva de acasă, fie şi pentru câteva zile. Am învăţat din amintirile mele să spun zilnic celor dragi: „Te iubesc” şi credeţi-mă, nu am pierdut deloc din greutatea acestui cuvânt. Am învăţat din amintirile mele să fiu îngăduitoare şi răbdătoare, şi … tăcută.

Amintirile au nevoie de linişte. De multă linişte. Ele urăsc gălăgia, mai ales pe cea interioară.
Astăzi, când nu-l mai am pe badea Tolea şi nici pe fratele meu, plâng… Îi plâng, apoi râd pentru că …
Îmi amintesc…. „Sor-mea… mai odihneşte-te cât caut eu prin farfuria ta…”.
Fă linişte înăuntrul tău şi spune-mi… Tu ce îţi aminteşti?!

Tu cât de mult ţii la amintirile tale?!

www.indianazlotea.md

 

Psiholog, despre cuplurile care divorțează, deși sunt compatibile: „Pe scurt, divorțează din cauza celorlalți”

Un subiect abordat des în societatea noastră este divorțul, adesea dureros și cu suflete nevinovate la mijloc, copii acolo unde este cazul. Dar câte dintre aceste despărțiri se produc pentru că dragostea chiar dispare? Nu te-ai gândit vreodată că doi oameni care se despart pot să se iubească în continuare? Sau că atracția și compatibilitatea dintre ei nu dispare, chiar dacă au decis să o ia pe drumuri separate?

Doctorul Cristian Andrei este unul dintre cei mai apreciați psihoterapeuți din România. Invitat în emisiunea „La Măruță”, specialistul a vorbit despre posibilitatea existenței unor sentimente ce rămân în urmă, în ciuda producerii unui divorț.

Ei bine, doctorul Cristian Andrei a avut ocazia să analizeze astfel de cazuri și să își dea seama care sunt factorii ce îi îndepărtează pe soții ce ajung să devină, în cele din urmă, foști soți. Iată explicația expertului:

„Pe scurt, divorțează din cauza celorlalți. În timp ce oamenii se iubesc, sunt în dragoste, cei din jur nu sunt în dragostea aceasta. De obicei, lumea nu prea e de acord cu dragostea ta. E o intimitate, nu simt ceilalți ce simți tu față de persoana cealaltă. Ei bine, acești detractori – exemplul clasic este soacra, sunt cei care spun „nu, nu cu ea/nu cu el, nu așa, nu acum, stai să vedem” – aceștia așteaptă acest moment, când există dificultatea între cei doi. Și ei funcționează ca niște catalizatori în despărțirea celor doi și le spun „Vezi? Vezi că o să îți ia asta, să nu te lași mai fraier decât celălalt”.”

Potrivit spuselor doctorului Cristian Andrei, sentimentele rămân, doar că ele ajung să ia altă formă. Practic, dragostea se transformă în ură și o relație ce a fost cândva frumoasă devine un război greu de gestionat sau de oprit.

„Și se ajunge bineînțeles la aceeași pasiune, pentru că dragostea nu se termină pe 26 mai sau pe 30 iunie când se pronunță divorțul. Ea continuă, dar din cauză că lumea din jur începe să demonteze această dragoste, ea se transformă tot într-o pasiune și anume, ura, conflictul. Este același sentiment, practic, aceeași intensitate, numai că este interpretată nociv. Și îi vezi pe ăștia doi cum își dau întâlnire la tribunal, la notar, ei s-ar duce cu floricele, s-ar mai pupa un pic, dar stai că suntem în divorț. Și judecătorii cu experiență știu, cei de la civil, da? Știu că nu se prezintă la termen sau vrea neapărat să-l aducă pe celălalt pentru nu știu ce partaje prelungite. Doar, doar s-or mai vedea ăștia doi că se iubesc.

Știi cum era la școală, dacă mai ții minte, băiatul X și cu fata Y se urau între ei, dar lumea din jur știa că ei se iubesc. Și așa este și la cazurile de divorț. Ei în continuare mai au ceva, cel puțin unul dintre ei mai tânjește după celălalt, dar lumea din jur nu și nu. Trebuie scandal, trebuie împărțeală, trebuie ură, trebuie răzbunare, defăimare și așa mai departe. Și sunt și niște copii pe undeva pe acolo, care nu înțeleg nimic. Cum s-a întors frumusețea pe fața cealaltă între părinții noștri? Că asta este problema, de fapt.”

Pentru că este medic neuropsihiatru pentru copii și adolescenți, a văzut multe cazuri în care copiii au fost cei mai afectați de aceste rupturi dureroase.

Fetiță blondă care a rupt un desen în care se află părinții ei care s-au despărțit

„Nu este ok să faci confuzia între problema de cuplu, cu sexualitatea, cu toate lucrurile alea, dacă nu-s pentru copii și să bagi copiii ca argument în așa ceva. Majoritatea bagă copiii la divorț ca parte de negociere, ca răzbunare: „Lasă că îți arăt eu ție, îți iau copiii”. Așa ceva trebuie să înceteze în această țară, de dragul copiilor. (…) Există divorț/despărțire în cuplu, dar nu trebuie să existe și față de copii. Nu trebuie să existe aceleași argumente și față de ei.”, a mai explicat psihologul în cadrul emisiunii, potrivit divahair.ro.

Specialistul a oferit mai multe exemple de posibile motive pentru care partenerii se pot îndepărta, deși se iubesc în continuare. Iată ce a zis:

„Geloziile de genul gelozia soacrei, fratelui sau a surorii, gelozia prietenilor, gelozia prietenilor de băieți – „Ce, mă, te însori? Păi și cu noi ai terminat-o? Ești sub papucul nevestei?” Și fără să își dea seama, acești bărbați, acești băieți subminează cuplul acestui om – „Hai, vino și duminica asta, hai că nu stai mult!” și îi dau lui senzația că trebuie să fie un bărbat adevărat, nu să facă ce zice nevasta.”

Ce înseamnă asta? Că există șanse mari ca unele căsnicii ajunse în pragul divorțilui să fie reparate dacă soții lasă orgoliul în spate și nu mai apleacă urechea la vorbele celor care fac tot posibilul pentru a-i îndepărta.

„Dacă între soții care spun că vor să divorțeze mai există și ură, înseamnă că, de fapt, mai există pasiune și că dacă ar fi sinceri unul cu altul, ar putea să se împace. Și trebuie să știți că ura dintre voi doi este, de fapt, a celor din jur. Pentru că sunt sentimente, dar sunt interpretate altfel din cauza celor din jur.”, a concluzionat doctorul Cristian Andrei.

Ce femei nu au voie să meargă la Înviere!

Sfânta noastră Tradiţie, păstrată neschimbată de două mii de ani, spune că femeia este specială în perioada lunii când sângerează din organul născător de prunci. Clericii sfătuiesc femeile să se roage acasă și să nu intre în Biserică până în ziua a opta.

separator

femei_biserica_02_ee9401fa26-1024x768

Nici in curte nu poţi asculta Liturghia lipită de zidul Bisericii, pentru ca curtea oricărei Biserici este sfinţită de episcopul locului, conform cuviosului Ilarie, potrivit antenastars.ro.
De asemenea, în această perioadă femeia nu are voie: să se împărtăşească, să ia anafură, să bea apă sfinţită, să se împreuneze cu bărbatul. Iată cuvintele lui Dumnezeu, aşa cum apar ele la scriptură, în Levitic 15, versetele 19-28.
„Mulţi vor zice că asta e legea veche, dar Măicuţa Domnului a respectat-o, deşi era pururea curată fecioară! De aceea, tu ca femeie trebuie să urmezi acest exemplu, să nu vii la Biserică şi să nu te atingi de cele sfinte atunci când borhotul pântecelui se revarsă. Nerespectarea acestei rânduieli este mare păcat, pentru care vei da seamă”, scrie cuviosul Ilarie pe blogul personal.

sursa: antenastars.ro



„Degeaba ignorăm instinctul”. Cum ştii că eşti în relaţia nepotrivită. Sfaturile unui parapsiholog

Viața de cuplu nu este mereu roz, iar atunci când vine vorba despre aceasta, unele semne te pot ajuta să îţi dai seama că eşti în relaţia nepotrivită. Iată ce sfaturi are un parapsiholog.

„Sunt multe semne care ne arată că nu este locul nostru acolo. Noi vom vorbi despre patru moduri în care putem afla. De pildă, când unul din ei stă de vorbă la telefon şi celălalt se învârte în jurul lui şi vrea să discute.

Atunci când zâmbeşti din ce în ce mai rar. Pe faţa oamenilor se pune tristeţea, dispare sclipirea. Oamenii când sunt fericiţi, atunci când sunt iubiţi, le sclipesc ochii. Când începe să îţi dispară sclipirea din ochi şi nu mai zâmbeşti atât de mult cât zâmbeai, trebuie să îţi pui întrebarea dacă eşti lângă persoana potrivită. Dacă te face să zâmbeşti, dacă te face să râzi, dacă te face să te simţi iubit, dacă îţi dă atenţie. E valabil şi viceversa. Nu numai femeile au sclipici în ochi.

Te confrunţi în mod constant cu o stare de agitaţie. Atunci când îşi găseşte lucruri de făcut. Ar pierde timpul oriunde şi cu oricine, numai să nu ajungă acasă. E un semn. Când începe să facă chestia asta, e un semn. Şi femeile au chestia asta de a se simţi anxioase în prezenţa bărbatului. Când li se pune lor pata pe ceva, încep să devină nervoase şi anxioase.

Un alt lucru este legat de insomnii. Oriunde te-ai duce, chiar dacă dimineaţa te aşezi să bei cafeaua, ele se aşează pe marginea ceştii şi se uită în ochii tăi. Alea sunt gândurile tale.

Cea din urmă, dar nu ultima, este atunci când simţi că ceva nu este în regulă. Instinctul tău ştie de cele mai multe ori. Degeaba ignorăm instinctul. Este primul care sesizează toate schimbările, toate energiile, toată starea, simţim când minte, când nu minte, când e agitat partenerul, când ascunde ceva.

Dacă eşti într-o relaţie fericită, instinctul doarme. Pentru că nu simţi acea formă de alarmă. Instinctul nostru simte alarma. Senzorii noştri spun ceva. Dacă simţim chestiile astea trebuie să vorbim, să discutăm. Dacă eu am o suspiciune, dacă am o stare de agitaţie. Discută, nu lăsa lucrurile la interpretarea altora, pentru că pe ceilalţi nu îi interesează.

Acestea sunt lucrurile pe care le putem vedea înainte de a fi parteneri de viaţă. Tocmai atunci, la început, trebuie bătut fierul cât e cald, când e îndrăgostirea maximă. E bine că eşti orb, pentru că te înveţi cu unele lucruri pe care partenerul tău le face şi le iei ca atare.

Sunt multe cupluri în care, după zece ani, oamenii sunt perimaţi. Aşa că, văzut, plăcut, luat. E o loterie, dar noi simţim care este partenerul nostru, noi simţim care poate fi tatăl copiilor noştri. Şi bărbatul simte cine poate fi mama copilului lui. Asta se vede de la început”, a povestit Lidia Fecioru, bioenergoterapeut, în cadrul emisiunii Adevăruri ascunse, potrivit antena3.ro.

Femeile mai neliniștite de 2 ori ca bărbații!
Articolul anterior
Indiana: „Amintirile sunt fugare, ca haimanalele…”
Articolul următor