Ţinem minte din copilărie poveştile cu Feţi-Frumoşi şi Ilene Cosânzene, care finalizau cu “au trăit fericiţi până la adânci bătrâneţi“. Nu vreau să spun că atunci am fost induşi în eroare şi că aceasta e imposibil. Acum însă, încerc să înteleg lumea şi viaţa, aşa cum sunt ele în realitate.
Dacă ne uităm cu atenţie în jur, vedem multă durere , suferinţă, nefericire. Unii sunt fericiţi, pentru că au un acoperiş deasupra capului, o masă gustoasă, un pat cald, un zâmbet larg, alţii- pentru că au timp liber pentru hobby-uri sau nişte bani pentru o maşină, nu uităm de odihnă, sănatate. Chiar dacă au de toate, oamenii continua să spună că pentru a fi fericiţi, mai au nevoie de ceva… Rezultă că noi toţi trăim cu iluzia bucuriei şi putem spune că azi nu suntem fericiţi, dar mâine vom fi. Aş dori foarte mult să pot spune ca şi în aceea poveste “ Şi am trăit fericiţi până la adânci bătrâneţi“.
Ludmila Goma,
Conferențiar universitar,
USMF “N.Testemițanu”
Formula e simplă,pentru a fi fericiți, atât femeia, cat și bărbatul au nevoie de dragoste.
Toate cuplurile sunt bucuroase la început de relaţie. Fluxul vieţii îţi aduce şi probleme, şi certuri. Apar conflicte, nemulţumiri, violenţe emoţionale, chiar şi fizice.
Mulţi sunt gata să accepte o nouă stare de îndrăgostire, pentru a avea iluzia fericirii şi a se simţi din nou iubiţi. Dar pentru cât timp? Se spune că de la dragoste până la ură uneori e doar un singur pas.
Cum se poate întâmpla? E suficient să afli că el te înşeală. Şi atunci totul se rupe.
Conflictul interior se poate întinde și pe mai mulţi ani. Sunt ani în care aduni amărâciune şi dezamăgire.
Te neglijează, nu te susţine prin nimic, nu te ajută în casă, îşi vede doar de ale lui şi, când nu mai suporţi toate astea, te apucă furia, care se poate transforma în ură. Apar certurile banale, vorbe spuse la mânie sau pur şi simplu fară o anume conotaţie. Acestea dor, creează acea stare ciudata, cand momentan urăşti persoana, chiar dacă scuzele de rigoare vin ulterior…
Te întrebi când ai greşit: de la bun început sau pe parcurs? Din păcate, nu poţi da vina doar pe tine; pentru că într-o relaţie sunt doi: tu şi el. Şi amândoi aveţi parte de vină.
Poţi să te plângi de soartă la nesfârşit, dar poţi să foloseşti dreptul, pe care îl ai – dreptul la alegere….
Vreau să fiu fericită azi şi am ales dragostea.
Un prim pas ar fi să încerci să fii ceva mai conştientă, în raport cu ceea ce ţi se întâmplă. Învaţă să spui, când te doare şi nu numai să spui, dar să fii şi auzită. Cel de lângă tine, care te iubeşte în felul lui, nu poate simţi ce simţi tu. Spune-i! Atenţionează-l atunci când te răneşte, când te lasă prea mult singura, când nu te ajută, când nu îl mai simţi lăngă tine. Mărturiseşte-ţi frustrările liniștit, convingător şi gasiţi împreună o soluţie, înainte să ajungi la ură.
Un al doilea pas ar fi să te informezi, să analizezi comportamentul şi să încerci să manifeşti dragostea în limbajul, pe care îl înţelege partenerul şi atunci când starea emoţională a lui va fi plină de dragoste şi starea ta emoţională se va schimba.
Un al treilea pas – e nevoie să priveşti înapoi şi să-ţi aminteşti, nu doar cum era celălalt, când te-ai îndrăgostit de el, ci cum erai tu. Să regăseşti acea persoană de altădată- asta e important.
Ce înseamnă o relaţie fericită?
Să poţi întreţine dragostea mereu aprinsă.
Vreau o viaţă frumoasă, demnă, pentru mine şi pentru toate femeile, care ma înconjoară .
Suntem născuţi din dragoste şi trăim pentru dragoste.