Cred cu tărie că, dacă nu înveţi să citești printre rânduri, multe dintre declaraţiile de dragoste ale jum
ătăţii rămân nedescoperite și nevalorificate. La fel se întâmplă şi dacă nu vrem să acceptăm faptul că fiecare are felul său de a dărui iubirea, nu cum vrea sau cum se așteaptă cel de lângă el!Ludmila Goma,
Conferențiar universitar,
USMF “N.Testemițanu”
Așa că, pentru a evita să ne facem crize de nervi pe seama faptului că nu ni se arată dragostea, pentru a scăpa de nesiguranța că iubirea nu ne este împărtăşită, pentru a nu mai pune bărbatul de lângă noi în încurcătură când îi spunem să ne facă să ne simţim iubite……haideți să îi studiem, să le învăţăm limbajul şi să descifrăm singure ceea ce ne transmit inimile lor!
În acelaşi timp vreau să mă adresez bărbaţilor, dar mi-aș dori să nu fiu înțeleasă greșit. Eu nu neg romantismul. Mulţi bărbaţi sunt total inconştienţi de nevoia femeii de o dragoste „romantică“, pentru că societatea priveşte de multe ori femeia ca prestatoare de servicii. Căsnicia este o afacere bună atâta timp cât include în ea mesele, grija de casă, îndeplinirea “obligațiunilor” sexuale, toate satisfăcute la momentul oportun. Un asemenea comportament distruge femeia, pentru că ea se ofileşte de dorul de a fi o persoană deosebită pentru soţul ei, de a fi preţuită, respectată, apreciată şi iubită.
Femeile au o mare capacitate de a iubi. Dragostea unei femei poate scoate tot ce este mai bun dintr-un bărbat. Lumea are nevoie de atingerea blândă, iubitoare şi plină de afecţiune a femeii, iar dragostea din ea aşteaptă omul potrivit pentru a-şi manifesta aceaste calități. Dar femeile au şi o mare nevoie să fie iubite, iar dragostea faţă de ele să fie manifestată în mod constant. Datorită capacităţii ei de afecţiune, exprimările zilnice ale dragostei sunt vitale pentru existenţa unei femei. Dacă un bărbat se simte prins în cursa unei căsnicii plictisitoare, obositoare, el ar putea privi doar spre sine. Însă este și altă variantă, dacă el ar putea să-şi exprime în mod constant şi afectuos dragostea în diferite moduri, mulţi bărbaţi ar dobândi o căsnicie mult mai fericită.
Întrebând mai multe femei care sunt dovezile de dragoste de care acestea vor ca partenerii lor să dea dovadă zilnic am primit următoarele răspunsuri:
“Ne dorim ca partenerul să ne „surprindă” cu cine atent aranjate, petale de trandafiri în dormitor etc.”
“Poate că este frumos să-mi spuna în fiecare zi că mă iubește, dar oare asta înseamnă dragoste adevărată? Sincer, prefer să-mi spună o dată pe an că mă iubește și să-mi fie alături atunci când am nevoie de el cu adevărat.”
O altă doamnă spune că s-ar plictisi ca partenerul ei să îi spună în fiecare zi că o iubește. „Nu aș mai simți nicio noutate, niciun fior. Nu mă încălzesc cu nimic două cuvinte repetate inconștient, dacă faptele acestei persoane spun contrariul. Iar după ciocolata nu mă dau în vânt, așa că dacă mă iubește, ar trebui să rețină acest aspect. În schimb, dacă reușește să mă surprindă cu un buchet de flori sau orice lucru simplu în zile obișnuite și fără un motiv anume, atunci efectul va fi cel scontat„.
“Ador să mă trezesc cu un ‘Te iubesc!’ șoptit la ureche sau un mic ‘pupic’ prin sms (fără excese, însă), plus micile surprize ‘dulci’, care îmi arată cât de bine mă cunoaște și care mă fac să uit de cearta care a avut loc cu puțin timp înainte.”, este o altă parere.
Pentru unii contează cuvintele frumoase, altora le place să li se ofere cadouri, există persoane care se simt iubite dacă le acordăm mai mult din timpul nostru sau dacă îi surprindem cu prăjitura preferată.
Dovezile de iubire se văd în gesturile mărunte pe care ni le facem unul altuia zilnic. Oricui îi place să descopere că cel de alături îi cunoaște preferințele, îi intuiește dorințele înainte de a le mărturisi… o dovadă mai mare de iubire nu poate fi decât aceea să îți dorești să cunoști cât mai bine persoana iubită.
Într-o relație, trebuie să găsim un echilibru, să știm cum să balansăm sentimentele pe care le simțim față de cel de lângă noi și modurile în care să le evidențiem în ochii lui. O relație nu poate funcționa pe principiul „Ma iubești? Dovedește-mi acest lucru!” sau „Degeaba spui că ma iubești, daca nu îmi arăți asta!”
Dăruirea dragostei implică mai mult decât exprimarea verbală. Ea trebuie evidențiată în căi tangibile care sunt identificabile și recunoscute de ambele părți.
„Dragostea nu înseamnă să visezi la omul iubit. Dragostea înseamnă să știi, de exemplu, că îi plac morcovii și nu-i place fasolea. „
Andre Roussin