Stimulentele sexuale sunt considerate acele substanțe care, prin acțiunea lor, cresc dorința sexuală, îmbunătățesc funcționarea organelor genitale, contribuie la obținerea unei erecții mai bune la bărbați și a orgasmului la femei.
În mod natural activitatea sexuală a oricărei persoane va fi afectată în timp: vârsta, greutatea corporală în exces, bolile cronice (hipertensiunea, diabetul, depresia, dezechilibrele hormonale), oboseala cronică, stresul etc., vor participa din plin la aceasta. Un alt factor important este zestrea genetică – fiecare individ moștenește o parte de la părinți, în cazul de față un apetit mai scăzut sau mai ridicat pentru sex. Stimulentele sexuale vin în ajutorul vieții sexuale, îmbunătățind-o. Substanțele despre care este vorba se regăsesc în mod natural în unele plante sau sunt produse în mod artificial în laboratoarele de cercetare. Stimulentele sexuale sunt recomandate în general persoanelor după vârsta de 40-45 de ani și mai rar celorlalte categorii de vârstă.
Este important să înțelegem că funcționarea organelor genitale (erecția și orgasmul) este strâns legată de circulația sângelui în organism și mai ales în zona genitală, pe de o parte, și de stimularea producerii unor substanțe în creier, pe de altă parte. Cea mai mare parte din substanțele de care discutăm au această acțiune, în sensul energizării organismului și a intensificării circulației sanguine. De aici rezultă și riscurile și efectele secundare asociate, respectiv nerecomandarea lor unor categorii de persoane. Stimulentele sexuale, prin efectul pe care îl au asupra organismului uman, pot fi considerate medicamente; astfel, ca orice medicamente au recomandări și contraindicații, drept care utilizarea lor trebuie făcută sub supravegherea sau la indicația specialiștilor (medici, sexologi etc.). În cazul tratamentelor îndelungate (3-6 luni) se recomandă pauze de circa 1-2 luni pentru ca organismul să nu se obișnuiască. Utilizarea stimulentelor sexuale implică riscuri crescute în perioadele cu temperaturi ridicate, drept care se recomandă încetarea utilizării lor în lunile de vară.
Substanțele în discuție se găsesc sub diferite forme, și lista încă este deschisă: pastile, tincturi, prafuri, unguente, sprayuri, injecții etc.
Din punct de vedere al originii substanței (naturale sau produse artificial) există o diferență majoră în modul în care acționează asupra organismului: stimulentele naturale, provenite din plante sau extracte naturale, au, ca orice produs natural, o cantitate relativ mică de substanță activă, ceea ce le recomandă pentru tratamente de lungă durată (cure de câteva luni). Chiar dacă unii producători recomandă înghițirea mai multor pastile pentru obținerea unui efect imediat, rezultatele sunt, de cele mai multe ori, nemulțumitoare. Stimulentele sexuale produse artificial conțin o cantitate mare de substanță activă, ceea ce le recomandă tocmai pentru obținerea unui efect imediat; și riscurile sunt însă, la fel de mari.
Riscurile asociate utilizării stimulentelor sexuale sunt legate de: sângerări/dificultăți de coagulare (risc mare la intervențiile chirurgicale), atacuri vasculare (coronariene sau cerebrale), amețeli, dureri de cap, creșterea tensiunii intracraniene/intraoculare, sensibilitate vizuală etc. Nu se recomandă utilizarea lor împreună cu cantități crescute de alcool (potențează sau anulează efectul).
Voi încerca o enumerare a celor mai importante (cunoscute) dintre aceste substanțe, pornind de la cele naturale și încheind cu produse artificiale.
Vitamina B3 (Niacina) – este o vitamină esențială pentru organismul uman, și poate fi găsită în multe tipuri de alimente. Organismul uman folosește Niacina în mai mult de 50 de reacții chimice. Are rolul de a dilata capilarele facilitând circulația mai abundentă a sângelui spre extremități. Niacina este componentul vital al coenzimelor care furnizează energie celulelor corpului uman. Această vitamină importantă este necesară și pentru sinteza hormonilor care răspund de excitarea sexuală. Se poate utiliza ca supliment (în general complex de vitamine, pentru a fi asimilată și reglată mai bine) sau din diferite surse naturale: carne, pește, ciuperci, cereale etc.
Vitamina E – protejează membranele celulelor corpului uman. Este cel mai puternic antioxidant, pătrunde în membrana celulelor neutralizând radicalii liberi. Nu este distrus de procesele de antioxidare (ca vitamina C) și funcționează în mod repetitiv. Vitamina E creează o barieră împotriva impurităților din aer și protejează celulele de efecte distrugătoare. Este un antioxidant care poate ajuta la prevenirea cancerului, a problemelor de inimă, a infarctului, reduce colesterolul și previne cheagurile de sânge. Vitamina E crește imunitatea și încetinește procesul de îmbătrânire.
… va continua…