Tania Cerga

Sentință în cazul unui escroc, cetățean al Libanului, care a pus la cale o schemă de cumpărare fictivă a bovinelor din Moldova

Un cetățean al Libanului a fost condamnat la 9 ani închisoare, cu obligarea achitării prejudiciului de peste 4.600.000 lei unui cetățean al Libiei pe care „l-ar fi ajutat” să cumpere bovine în Moldova, scrie newtv.md.

Potrivit sentinței pronunțate de Judecătoria Chișinău, sediul Centru, cumpărătorul înșelat urma să primească în Libia cele 4.000 de bovine transportate cu vaporul, pentru vânzarea ulterioară a cărnii. Acesta s-a hotărât să le cumpere, după ce în 2013 vânduse acasă un teren de pământ, iar câștigul intenționa să-l investească într-o afacere. În acest scop, după ce s-a informat, victima a sosit în Moldova ca să încheie tranzacția cu condamnatul, de 50 de ani, originar din Liban, dar care locuia în Chișinău.

În Moldova, victima a fost întâlnită de către condamnat, care se prezentase cu un nume fals ca reprezentant al companiei ce urma să organizeze vânzarea bovinelor. Acesta era însoțit de alte patru persoane, membri ai unui grup infracțional, condamnați la solicitarea procurorilor în 2015, prin sentința Judecătoriei Centru din Chișinău.

Dureri care apar în diferite părți ale corpului și pot indica un atac de cord

Un atac de cord, denumit medical infarct miocardic, apare atunci când fluxul de sânge către o parte a mușchiului inimii este blocat, ceea ce duce la o lipsă de oxigen și nutrienți în țesut, scrie doctorulzilei.ro.

Acest lucru poate provoca leziuni grave ale inimii și, în unele cazuri, poate pune viața în pericol. În timp ce durerea în piept este cel mai cunoscut simptom al unui atac de cord, este important să înțelegem că organismul poate semnala suferință prin diferite tipuri de durere și disconfort.

Recunoașterea acestor semne poate fi crucială pentru intervenția timpurie și șanse mai mari de supraviețuire.

1. Dureri toracice sau disconfort

Simptomul principal este descris adesea ca presiune, senzație de apăsare sau strângere în piept. Durerea poate dura câteva minute sau poate veni și pleacă.

  • Semne suplimentare: acestea pot fi însoțite de dificultăți de respirație sau amețeli.
  • Durere radiantă: durerea se poate extinde la umeri, brațe, maxilar, gât, spate sau stomac.

Este important de reținut faptul că durerea toracică combinată cu dificultăți de respirație sau amețeli nu trebuie ignorată niciodată.

2. Durerea superioară a corpului

Este bine să acordați atenție oricărui disconfort neobișnuit în partea superioară a corpului, mai ales dacă aveți dureri în piept în același timp.

  • Zone afectate frecvent: durerea poate radia la brate, umeri, gat, maxilar sau spate.
  • Partea stângă: Cel mai adesea se simte pe partea stângă a corpului, dar se poate întâmpla pe ambele părți.
  • Cum se simte: Se poate simți ca o durere surdă sau o durere ascuțită, înjunghiătoare.

3. Respirația scurtă

Respirația scurtă poate apărea înaintea durerii în piept sau a altor simptome.

  • Simptome: Dificultate la respirație chiar și în repaus sau în timpul activităților usoare.
  • Cauză: Inima se luptă să pompeze sângele în mod eficient, ceea ce afectează funcția pulmonară.

Dacă aveți dificultăți de respirație fără un motiv evident (cum ar fi activitatea fizică), căutați ajutor imediat.

4. Greață, vărsături sau indigestie

Dacă greața vine împreună cu alte semne de atac de cord (cum ar fi durerea în piept), este timpul să faceți un control. Greața este un simptom care poate fi confundat cu probleme de stomac, cum ar fi intoxicații alimentare sau indigestie.

  • Simptome: senzație de greață, vărsături sau indigestie în timpul sau înaintea unui atac de cord.
  • De ce se întâmplă: organismul reacționează la stresul cauzat de un atac de cord.

5. Amețeli

Amețelile împreună cu durerea în piept sau dificultăți de respirație sunt un semn grav. S-ar putea să vă simțiți slăbit sau să aveți probleme în a sta în picioare.

  • Simptome: senzație de leșin, amețeală sau ca și cum ați leșina.
  • Cauză: inima nu pompează suficient sânge în creier, ceea ce duce la o scădere a tensiunii arteriale.

Alte semne care indică un atac de cord

  • Transpirații reci: transpirație bruscă fără efort fizic.
  • Umflare: Umflarea gleznelor sau picioarelor poate fi un semn că inima se luptă.
  • Palpitații cardiace: bătăi neregulate ale inimii care pot apărea în timpul unui atac de cord.

Când să ceri ajutor

Dacă aveți oricare dintre aceste simptome, în special dureri în piept, dificultăți de respirație, amețeli sau dureri în partea superioară a corpului, solicitați imediat asistență medicală de urgență.

Simptomele atacului de cord pot varia, dar conștientizarea semnelor (cum ar fi durere în piept, durere în partea superioară a corpului, dificultăți de respirație, greață sau amețeli) vă poate ajuta să acționați rapid.

Dacă oricare dintre aceste simptome apare, mai ales împreună, nu așteptați și solicitați imediat asistență medicală. Acțiunea timpurie poate salva vieți.

Unii locuitori din stânga Nistrului riscă să rămână fără locurile de muncă din cauza crizei energetice

Unii cetăţeni din stânga Nistrului riscă să rămână fără locurile de muncă, dacă criza energetică va continua. Declaraţia aparaţine viceprim-ministrului pentru reintegrarea, Oleg Serebrian. Oficialul a precizat că în prezent doar unele întreprinderi îşi mai continuă activitatea pe timp de noaptea, însă, în cazul în care problema gazelor nu va fi soluţionată cât de curând, angajaţii mai multor fabrici şi uzine, care staţionează ar putea rămâne definitiv fără lucru, scrie newtv.md

„Unii dintre ei lucrează, înţelegem că o parte din întreprinderi, cele care produc pâine, produse lactate, produse alimentare, activează într-un regim nocturn, unele dintre ele, atunci când consumul de energie este mai scăzut în case. Alte întreprinderi mari funcţionează parţial doar în regim nocturn, s-au reprofilat, unele dintre ele produc chiar şi materiale, aparate electrice de încălzit, dar majoritatea dintre ei staţionează şi există riscul pentru aceşti oameni să îşi piardă şi lucrul, dacă va dura acest concediu tehnic prelungit, sigur că ne dorim ca acest lucru să dureze cât mai puţin”, a afirmat Serebrian.

Oficialul mai declară că nici „gazele umanitare” promise de Federaţia Rusă nu este clar cum ar putea rezolva problema:

„Iarăşi ajungem la interpretarea acestui gaz umanitar, dacă gaz umanitar se referă strict şi aşa ar fi logic la cetăţeni, consumul casnic, atunci întreprinderile vor continua să se afle în dificultate mai multă vreme”, a conchis Serebrian.