Din comoditate sau raţiuni financiare, multă lume apelează la ceaiul ieftin din comerţ vândut la plic. Însă, ceaiul la pliculeţ nu conţine frunze de ceai, ci praf din resturi de ceai, aromatizat şi colorat obligatoriu cu zeci de substanţe chimice. Nu de altfel, dar această pulbere, lipsită de orice miros şi gust de ceai, nu ar mai fi cu priză la cumpărători!
Pare de necrezut, însă adevărul este acesta! Livrarea ceaiului la plicuri oferă producătorilor evazionişti mari oportunităţi de falsificare a produsului. Aceştia ne înşeală şi pun, în locul frunzelor autentice marunţite de Camellia sinensis (planta ceaiului), o pulbere zdrobită din resturi de ceai, acele deşeuri care rămân adesea nefolosite la uzinele producătoare de ceaiuri.
În fabricile din India și China, aceste deșeuri nu sunt utilizate, fiind vândute apoi producătorilor de ceai, lipsiţi de scrupule, la preţuri de nimic, de 10 dolari pentru fiecare 10 kg de resturi de ceai, aşa încât preţul de cost al unui asemenea ambalaj de ceai ajunge să constituie în final doar câţiva bănuţi.
În unele pliculeţe de ceai se găseşte nu doar praf, colb de ceai, dar şi resturi de iarbă, rumeguș etc. Este suficient să deschizi ambalajul şi să vezi cum întreaga cutie este impregnată de acest praf mărunt, cu miros intens de ,,ceai’’, ce a străpuns hârtia pliculeţelor. Or, un produs de ceai veritabil niciodată nu va arăta astfel!
Ceaiurile cu perioada de valabilitate expirată se reambalează în plicuri!
Ceaiurile cu frunze mari ce au termenul de valabilitate depăşit nu de puţine ori sunt supuse zdrobirii şi reambalate în plicuri pentru a fi expuse repetat la vânzare. Însă, ceaiul având termenul expirat îşi pierde proprietăţile sale antioxidante şi ar putea conţine aflatoxină – o substanţă chimică eliberată de către ciupercile microscopice, toxică pentru organismul uman. Chiar dacă ceaiul are o perioadă de valabilitate de 3 ani, nu se cunoaşte întotdeauna momentul recoltării acestuia. Data prezentată pe eticheta produsului indică doar momentul ambalării, nu şi faptul că frunzele de ceai ar fi putut să stea depozitate până la zece ani în încăperi umede, lipsite de aerisire.
Preţul ridicat nu înseamnă că produsul este veritabil!
Un preţ mai înalt al produsului nu indică neapărat că ceaiul corespunde normelor potrivite pentru consum. Unii experţi susţin că ceaiul este proaspăt dacă la infuzare apare deasupra lichidului o cantitate mică de spumă. Dacă aceasta nu se formează, este posibil ca frunzele de ceai să fie recoltate în urmă cu mai mult de doi ani. Ceaiul cu termenul de valabilitate depăşit lasă, de asemenea, pe pereţii ceainicului o peliculă întunecată.
Ceaiul de calitate NU colorează apa instantaneu!
Se pare că pentru producătorii evazionişti este profitabil să cumpere pulbere din resturi de ceai, să o ,,îmbogăţească’’ cu substanţe colorante şi arome sintetice, ca mai apoi aceasta să poată fi vândută la pliculeţe drept ceai de calitate superioară! Te-ai întrebat vreodată din ce motiv ceaiul la pliculeţ colorează atât de rapid apa? Pe eticheta produsului nu vei găsi menţionat niciodată că acesta conţine compuşi chimici coloranţi. Cum poţi descoperi dacă ceaiul conţine substanţe colorante? Este simplu – bagă pliculeţul de ceai în apă rece, dacă apa se colorează instantaneu ori la fundul cănii se adună noroi, atunci substanţa chimică colorantă şi-a făcut bine ,,lucrul’. Dacă în ceaiul veritabil infuzat se pune o bucată de lâmâie, acesta îşi schimbă rapid culoarea, în timp ce colorantul chimic nu suferă nicio modificare.
Motivul pentru care producătorii adaugă arome şi bucăţi de fructe în ceai
Unii experţi susţin că ceaiul de ,,fructe”, ceaiul „de flori” sau ceaiul cu frunze mari, conţine adesea o cantitate uriaşă de arome sintetice artificiale prin care producătorul încearcă să camufleze, de fapt, lipsa gustului şi aromei naturale a resturilor, deşeurilor de ceai. Aromele chimice, ,,identic naturale’’, sunt foarte ieftine în comparaţie cu ceaiul natural de calitate şi au mirosul înţepător. Iar bucăţile de fructe uscate sunt adăugate în ceai tocmai pentru a justifica oarecum aromele intense şi ca acestea să poată fi menţionate în compoziţia de pe eticheta produsului.
Mai multe studii au stabilit că aromele chimice sintetice conţin substanţe toxice cancerigene, afectează funcţia ficatului, dereglează metabolismul, echilibrul hormonal, predispun către obezitate, erodează smalţul dentar etc. Ingerate cu regularitate, acestea cumulează în organism, cauzând prejudicii sănătăţii.
Substanţele chimice din ambalajul pliculeţelor!
Cele mai multe mărci de ceai sunt ambalate în hârtie de filtru, mai puţin de nylon. Aceasta este fabricată din celuloză și bumbac, însă, pentru a conferi celulozei stabilitate mecanică şi chimică, hârtia este impregnată cu rășini sintetice speciale dizolvate în alcool sau acetonă.
După îmbibare, hârtia se introduce cu uşurinţă în apă, fără a-şi modifica textura la contactul cu lichidele.