Adevărul dur despre ceaiul la pliculeţ. Nu vei dori să îl mai bei!

Din comoditate sau raţiuni financiare, multă lume apelează la ceaiul ieftin din comerţ vândut la plic. Însă, ceaiul la pliculeţ nu conţine frunze de ceai, ci praf din resturi de ceai, aromatizat şi colorat obligatoriu cu zeci de substanţe chimice. Nu de altfel, dar această pulbere, lipsită de orice miros şi gust de ceai, nu ar mai fi cu priză la cumpărători!

separator
ceai1

Pare de necrezut, însă adevărul este acesta! Livrarea ceaiului la plicuri oferă producătorilor evazionişti mari oportunităţi de falsificare a produsului. Aceştia ne înşeală şi pun, în locul frunzelor autentice marunţite de Camellia sinensis (planta ceaiului), o pulbere zdrobită din resturi de ceai, acele deşeuri care rămân adesea nefolosite la uzinele producătoare de ceaiuri.

Collage2

În fabricile din India și China, aceste deșeuri nu sunt utilizate, fiind vândute apoi producătorilor de ceai, lipsiţi de scrupule, la preţuri de nimic, de 10 dolari pentru fiecare 10 kg de resturi de ceai, aşa încât preţul de cost al unui asemenea ambalaj de ceai ajunge să constituie în final doar câţiva bănuţi.

Collage6

În unele pliculeţe de ceai se găseşte nu doar praf, colb de ceai, dar şi resturi de iarbă, rumeguș etc. Este suficient să deschizi ambalajul şi să vezi cum întreaga cutie este impregnată de acest praf mărunt, cu miros intens de ,,ceai’’, ce a străpuns hârtia pliculeţelor. Or, un produs de ceai veritabil niciodată nu va arăta astfel!

Ceaiurile cu perioada de valabilitate expirată se reambalează în plicuri!

Ceaiurile cu frunze mari ce au termenul de valabilitate depăşit nu de puţine ori sunt supuse zdrobirii şi reambalate în plicuri pentru a fi expuse repetat la vânzare. Însă, ceaiul având termenul expirat îşi pierde proprietăţile sale antioxidante şi ar putea conţine aflatoxină – o substanţă chimică eliberată de către ciupercile microscopice, toxică pentru organismul uman. Chiar dacă ceaiul are o perioadă de valabilitate de 3 ani, nu se cunoaşte întotdeauna momentul recoltării acestuia. Data prezentată pe eticheta produsului indică doar momentul ambalării, nu şi faptul că frunzele de ceai ar fi putut să stea depozitate până la zece ani în încăperi umede, lipsite de aerisire.

ceai3

Preţul ridicat nu înseamnă că produsul este veritabil!

Un preţ mai înalt al produsului nu indică neapărat că ceaiul corespunde normelor potrivite pentru consum. Unii experţi susţin că ceaiul este proaspăt dacă la infuzare apare deasupra lichidului o cantitate mică de spumă. Dacă aceasta nu se formează, este posibil ca frunzele de ceai să fie recoltate în urmă cu mai mult de doi ani. Ceaiul cu termenul de valabilitate depăşit lasă, de asemenea, pe pereţii ceainicului o peliculă întunecată.

Ceaiul de calitate NU colorează apa instantaneu!

Se pare că pentru producătorii evazionişti este profitabil să cumpere pulbere din resturi de ceai, să o ,,îmbogăţească’’ cu substanţe colorante şi arome sintetice, ca mai apoi aceasta să poată fi vândută la pliculeţe  drept ceai de calitate superioară! Te-ai întrebat vreodată din ce motiv ceaiul la pliculeţ colorează atât de rapid apa? Pe eticheta produsului nu vei găsi menţionat niciodată că acesta conţine compuşi chimici coloranţi. Cum poţi descoperi dacă ceaiul conţine substanţe colorante? Este simplu – bagă pliculeţul de ceai în apă rece, dacă apa se colorează instantaneu ori la fundul cănii se adună noroi, atunci substanţa chimică colorantă şi-a făcut bine ,,lucrul’. Dacă în ceaiul veritabil infuzat se pune o bucată de lâmâie, acesta îşi schimbă rapid culoarea, în timp ce colorantul chimic nu suferă nicio modificare.

Collage

Motivul pentru care producătorii adaugă arome şi bucăţi de fructe în ceai

Unii experţi susţin că ceaiul de ,,fructe”, ceaiul „de flori” sau ceaiul cu frunze mari, conţine adesea o cantitate uriaşă de arome sintetice artificiale prin care producătorul încearcă să camufleze, de fapt, lipsa gustului şi aromei naturale a resturilor, deşeurilor de ceai. Aromele chimice, ,,identic naturale’’, sunt foarte ieftine în comparaţie cu ceaiul natural de calitate şi au mirosul înţepător. Iar bucăţile de fructe uscate sunt adăugate în ceai tocmai pentru a justifica oarecum aromele intense şi ca acestea să poată fi menţionate în compoziţia de pe eticheta produsului.

Mai multe studii au stabilit că aromele chimice sintetice conţin substanţe toxice cancerigene, afectează funcţia ficatului, dereglează metabolismul, echilibrul hormonal, predispun către obezitate, erodează smalţul dentar etc. Ingerate cu regularitate, acestea cumulează în organism, cauzând prejudicii sănătăţii.

ceai 7

Substanţele chimice din ambalajul pliculeţelor!

Cele mai multe mărci de ceai sunt ambalate în hârtie de filtru, mai puţin de nylon. Aceasta este fabricată din celuloză și bumbac, însă, pentru a conferi celulozei stabilitate mecanică şi chimică, hârtia este impregnată cu rășini sintetice speciale dizolvate în alcool sau acetonă.

51b5793a74c5b65d43000385._w.540_s.fit_

După îmbibare, hârtia se introduce cu uşurinţă în apă, fără a-şi modifica textura la contactul cu lichidele.

Ce să mănânci dimineaţa ca să slăbești pe parcursul zilei

Dacă îți dorești să slăbești trebuie să ai mai grijă ce mănânci dimineața. Un mic dejun sănătos te poate ajuta să scapi de burtă, oferindu-ți o stare de bine. Astfel, dacă vrei să fii în formă dimineaţa trebuie să mănânci grăsimi sănătoase, proteine şi foarte puţini carbohidraţi, scrie unica.ro.

1. Nucile, alunele de pădure, migdalele sau caju sunt alegerea perfectă pentru un mic dejun ideal, mai ales dacă nu ai timp să îți gătești ceva, fiind pe fugă. Acesta conţin grăsimi sănătoase, care sunt foarte importante atunci când vrei să slăbeşti.

2. Și avocado este perfect pentru un mic dejun sănătos. Acesta este bogat în grăsimi sănătoase mononesaturate.

3. Ouăle conțin grăsimi bune, vitamine. şi proteine. În plus, se gătesc foarte repede. Poți adăuga câteva legume crude şi ai obţinut micul dejun ideal. Atenție însă, evită ouăle prăjite dimineața deoarece uleiul îngrașă. 

4. Lactatele sunt potrivite la micul dejun. Iaurtul, brânza sau o combinaţie de brânză şi smântână, îţi poate asigurai necesarul de calciu şi proteine pentru întreaga zi.

6. Seminţele sunt sățioase și sănătoase. Poţi să alegi seminţe de chia, de cânepă, de in sau de susan. Toate sunt bogate în grăsimi sănătoase, necesare pentru cei care vor să scape de burtă.

7. Și peștele face parte din categoria grăsimilor sănătoase. Alege un peşte gras, de exemplu macrou sau somon. Sunt bune şi conservele dacă le alegi pe cele în suc propriu sau în ulei de măsline.

8. Legumele te vor ajuta să te saturi cu puține calorii. Dimineața poți mânca roşii, castraveţi, ardei gras, dovlecei sau morcovi.

Alimentul adorat de majoritatea tinerilor, dar care distruge silueta. Conține o groază de calorii

Nutriționista Mihaela Bilic a declarat că culciurile și sucurile „zero zahăr” sunt foarte periculoase pentru sănătate și că au multe calorii. Deserturile de tipul „zero zahăr” au început să câștige tot mai mult teren și în România, dar medicul nutriționist Mihaela Bilic atrage atenția că acestea, de fapt, sunt periculoase pentru siluetă, potrivit Gândul.ro.

Mihaela Bilic atrage atenția că aceste produse nu ajută la slăbit, având exact același număr de calorii ca variantele cu zahăr.

„Chiar dacă scrie «zero» zahăr, conțin multe calorii! Foarte mulți consumatori mănâncă relaxați dulciuri pe care scrie ZERO zahăr cu credința că au zero calorii. Fals, greșit, e o mare păcăleală!

Cine are răbdare și ochi buni ca să citească eticheta? Dacă am face asta, am observa cu stupoare că numărul de calorii este identic cu al produselor cu zahăr clasic! Eu nu m-am lăsat și iată ce am aflat: biscuiții au 430 cal/100g, ciocolata 480 cal, iar napolitanele 460, adică 100 cal/bucată …ceea ce este enorm pentru un produs care se vrea fără zahăr. Despre ingrediente nu mai vorbim, între 30 și 40% maltitol, ulei de palmier din plin și un gust dubios. Nu e de mirare că oamenii evită produsele cu îndulcitori!”, spune nutriționista.

Ce beneficii are ciocolata neagră, spre deosebire de cea cu lapte

Vești bune pentru iubitorii de ciocolată neagră. Acest desert, consumat în cantități mici, poate fi benefic pentru scăderea tensiunii arteriale și pentru diminuarea riscului apariției unei boli care afectează tot mai multe persoane, scrie digi-world.tv.

Ciocolata neagră ar putea avea beneficii în prevenirea dezvoltării diabetului de tip 2, arată un nou studiu publicat în Jurnalul britanic de medicină, citat de People. S-a constatat că participanții care au mâncat cinci sau mai multe porții de ciocolată neagră pe săptămână au avut un risc semnificativ mai scăzut de a dezvolta diabet de tip 2, cu 21% mai mic decât cei care consumau aceeași cantitate de ciocolată cu lapte. Mai mult, consumul de ciocolată cu lapte, dar nu şi de ciocolată neagră, a fost asociat cu creşterea excesivă în greutate pe termen lung: un factor care poate contribui la dezvoltarea bolii cronice.

„Am fost surprinşi de împărţirea clară între impactul ciocolatei negre şi al celei cu lapte asupra riscului de diabet şi asupra gestionării greutăţii pe termen lung”, a precizat lectorul univ. dr. Qi Sun, profesor în cadrul departamentelor de nutriţie şi epidemiologie de la Harvard.

Chiar dacă ciocolata neagră şi cea cu lapte au un nivel similar de calorii şi grăsimi saturate, se pare că polifenolii din ciocolata neagră ar putea compensa efectele grăsimilor saturate şi ale zahărului asupra creşterii în greutate şi a diabetului, spun cercetătorii.

„Pentru oricine iubeşte ciocolata, constatările sunt o reamintire a faptului că a face alegeri mici, cum ar fi alegerea ciocolatei negre în locul ciocolatei cu lapte, poate face o diferenţă pozitivă pentru sănătate”, a precizat cercetătorul Binkai Liu, care este autorul principal al studiului publicat în The BMJ.

Studiul a inclus date pe o perioadă mai lungă de 30 de ani, de la 192.000 de participanţi care nu aveau diabet când au început să-şi raporteze obiceiurile alimentare.

Nu este primul studiu în care ciocolata neagră este considerată de specialiști sănătoasă și benefică. Compușii din cacao sunt legați de o bună sănătatea a inimii, conform unei cercetări din 2015. Un studiu anterior, din 2005, a spus că acest tip de desert este o alegere excelentă pentru îmbunătățirea sensibilității la insulină și scăderea tensiunii arteriale la persoanele sănătoase.

Aceste beneficii pentru sănătate se datorează în mare parte flavonoidelor, compușii bioactivi găsiți în plante, care declanșează producția de oxid nitric, ce dilată vasele de sânge și astfel scade tensiunea arterială. 

În ciuda dovezilor tot mai numeroase privind beneficiile ciocolatei negre pentru sănătate, oamenii de știință care au realizat studiul recomandă interpretarea rezultatelor cu precauție. De asemenea, este important de reținut că doza e foarte importantă. Participanții la studiu au consumat până în 30 de grame de ciocolată neagră pe zi.

Cum a surprins-o Mariana Mihăilă pe mama sa!
Articolul anterior
5 sfaturi cu stil de la Domenico Dolce și Stefano Gabbana!
Articolul următor