Detoxifiere – tot ai auzit de această necesitate a organismului, dar știi cum să o faci corect? Este foarte important să înțelegi acest proces și să conștientizezi cât de utilă este pentru sănătatea ta. E ca și cum ai face o curățenie generală în casă. Eliberezi organismul de toxinele acumulate obținând astfel longevitate, tinerețe și o viață fără probleme de sănătate.
Detoxifierea se face periodic la fiecare schimbare de sezon, iar zilele de post sunt o alegere bună (acum este momentul). Durează de la 7 – 20 zile. Și trebuie să consumi:
- 2 -3 l de apă pe zi – este o condiție obligatorie
- Fructe crude și uscate
- Cereale integrale
- Legume crude sau pregătite la aburi (în special legume verzi)
- Ulei de măsline extravirgin folosit în salate
- Ceai verde în loc de cafea
Ce nu trebuie să consumi:
- Alimente procesate, conservate, afumate
- Produse care conțin E-uri
- Carne și mezeluri
- Dulciuri (bomboane și patiserii)
- Alimente prăjite
- Pâine albă, spaghete – făinoase
- Băuturi alcoolice, carbogazoase, cafea chiar și apă de la robinet.
Sfaturi utile:
În primul rând, bea în fiecare dimineață și seara înainte de culcare câte un pahar de apă plată.
Bea ceai verde – spală toxinele și datorită antioxidantului catechina crește funcția hepatică.
Din multitudinea de fructe, alege-le pe cele care conțin multă apă, cum ar fi: lămâia, portocala, grapefruit-ul, kiwi etc. Acestea elimină toxinele și ajută la digestie cu ajutorul enzimelor. Sucul de lămâie sprijină ficatul în procesul de purificare. Poți bea în fiecare dimineață un pahar de apă călduță în care ai stors lămâie. Iar vitamina C pe care o conține ajută la detoxifiere și crește imunitatea.
Din gama de legume poți opta pentru cele verzi, sunt extrem de bogate în antioxidanți, elimină reziduurile și reglează tranzitul intestinal. La fel poți consuma usturoi – stimulează funcția ficatului și omoară bacteriile rele.
Cura de detoxifiere eliberează organismul de toxine, crește funcția ficatului și curăță intestinele de reziduuri.
Text: Snejana Țugui