Există alimente care sporesc beneficiile lor asupra sănătăţii atunci când sunt consumate împreună. Pentru a te bucura mai mult de proprietăţile folositoare ale acestora, îţi prezentăm câteva combinaţii sănătoase de alimente.
1. Spanacul şi năutul
Spanacul este încărcat în vitamina A, C, acid folic şi minerale, precum calciu, fier, magneziu, mangan. Magneziul reglează starea de spirit, te ajută să dormi mai bine, fortifică muşchii şi le îmbunătățește flexibilitatea. Năutul are vitamina B6 necesară pentru cei care fac sport. Se ştie că vitamina B6 este eficientă în combinaţie cu magneziul, căruia îi sporeşte asimilarea.
2. Ceaiul verde şi lămâia
Lămâia ajută corpul să folosească mai bine antioxidanţii, catehinele conţinute în ceaiul verde. Antioxidanţii previn deteriorarea celulelor, ridarea pielii, scad nivelul de grăsimi din sânge. Pentru a prepara un ceai verde perfect, nu infuza frunzele în apă clocotită. De asemenea, evită ceaiul în combinaţie cu lapte (va îngreuna absorbţia catehinelor).
3. Fasolea şi ardeiul gras roşu
Fierul non-hemic se găseşte în alimentele vegetale, cum ar fi cerealele integrale, fasolea, spanacul. Organismul absoarbe cu 33% mai puţin fier non-hemic decât fier hemic, din produsele de origine animală (carnea de vită, peștele, ouăle ş.a.). Cu toate acestea, absorbţia fierului non-hemic poate fi crescută cu până la 2-3 ori dacă se consumă în acelaşi timp alimente bogate în vitamina C. Ardeiul gras roşu este plin de vitamina C.
4. Carbohidraţii cu oţetul de mere
Este o combinaţie pentru cei care doresc să păstreze greutatea. Câţiva cercetători au reuşit să dovedească că oţetul face minuni într-o cură de slăbire, pentru că reduce asimilarea carbohidraţilor (glucozei) din alimente şi alungă pofta de mâncare. Pâinea, pastele, cartofii stropiţi cu un pic de oţet de mere vor furniza corpului mai puţine calorii.
5. Orezul brun cu mazărea verde
Proteinele din orezul brun vor face un bun tandem cu alţi aminoacizi esenţiali prezenţi în mazărea verde, precum lizina. Rezultatul – o combinaţie complexă de proteine.
6. Vinul roşu cu migdale
Vinul roşu, servit în cantităţi moderate, are efect anti-colesterol, ajută la prevenirea bolilor cardiovasculare. Pe de altă parte, migdalele sunt bogate în vitamina E, B, minerale esenţiale, precum calciu, magneziu, kaliu, grăsimi sănătoase. Combinaţia între antioxidantul resveratrol din vinul roşu şi vitamina E din migdale funcţionează în cumul, reduc vâscozitatea sângelui şi menţin vasele sanguine sănătoase.