Uită de banalul piure de cartofi. Iată 6 reţete mai gustoase

Toamna, ai atâtea legume la îndemână încât poţi să faci piure nu doar din cartofi. Joacă-te cu culorile, testează reţete noi şi bucură-te de un preparat plin de vitamine!

separator

Piure de ţelină cu alune coapte

piure-de-telina-cu-alune-coapte_size5

Ingrediente: 1 lingura ulei de alune, 50g alune tocate şi prajite, piper, 110g unt taiat cubuleţe, sare, 150ml smântână grasă, 160ml lapte, 1.2kg cartofi tăiati cubulete, 1.2kg rădăcină ţelina curăţată si tăiată cubuleţe.

Metoda de preparare

Fierbe cubuleţele de ţelină şi cartofii în apă cu sare, timp de 25 de minute. Scurge-le şi pasează-le bine într-o oală.

Între timp, pune la fiert laptele şi smântâna. Când dau în clocot ia-le de pe foc. Pune legumele pasate pe foc mic şi amestecă constant timp de 2 minute, astfel încât să se evapore apa în exces. Adaugă untul şi încorporează-l. Ia oala de pe foc şi adaugă treptat amestecul fierbinte de lapte cu smântână.

Condimentează cu sare şi piper şi strecoară piureul fierbinte printr-o sită. Vei obţine un piure moale şi cremos. Presară înainte de servire 1 lingură de ulei de alune şi alunele tocate şi prăjite.

Piure de cartofi cu brânza de capră şi chives

piure-de-cartofi-cu-branza-de-capra-si-chives_size5

Un piure mult mai cremos decât cel clasic cu o aromâ plâcuta de chives.

Ingrediente: 1/4 linguriţă piper, 170g brânză de capră, 1 linguriţă sare, 2 linguri unt, 1.2 kg cartofi de copt curăţaţi şi tăiat cubulete, 240ml lapte, 3 linguri chives tocate

Metoda de preparare

Pune cartofii la fiert cu apă cât să îi acopere şi 1/2 linguriţă sare. Lasă-i să fiarbă la foc mic timp de 15 minute, până când se înmoaie, apoi scurge apa.

Pune înapoi oala pe foc mic, adaugă restul de sare şi untul. Zdrobeşte cartofii până când ajung la consistenţa si textura dorită, apoi adaugă brânza de capră fărămiţată şi piper.

Amestecă bine până când brânza se topeşte. Pune laptele şi găteşte totul pe foc mic până când amestecul se înfierbantă, având grijă să amesteci. Ia de pe foc şi amestecă în piure şi chives tocate.

Piure de cartofi şi fenicul cu lapte bătut

piure-de-cartofi-si-fenicul-cu-lapte-batut_size5

Ingrediente: 2 linguriţe sare, 200g spanac fiert, 240ml lapte bătut, 500g piure dovleac (din conservă), 1/2 bulb fenicul, 2 căţei usturoi tocaţi, 1/2 lingură ulei de măsline, 10 cartofi roşii (medii).

Metoda de preparare

Fierbe cartofii curăţaţi în apă cu puţină sare până când se înmoaie. Scurge-i şi pune-i într-un bol.

Între timp, căleşte bulbul de fenicul feliat subţire în uleiul încins, timp de 6-8 minute, până când se înmoaie. Adaugă usturoiul şi mai lasă un minut. Zdrobeşte carfofii cu o furculiţă si adaugă feniculul, piureul de dovleac, spancul, laptele bătut şi sare.

Piure cu morcovi, praz şi pătrunjel

piure-cu-morcovi-praz-si-patrunjel_size5

O garnitură colorată şi gustoasă. Morcovii sunt zdrobiţi şi nu pasaţi ca într-un piure, pentru a obţine o textură păstoasă.

Ingrediente: 1 fir praz (mediu) tocat mărunt, 3 linguri unt, 1.5kg morcovi curăţaţi şi tocaţi, 100g smântână, 5 linguri pătrunjel tocat mărunt, sare, piper.

Metoda de preparare

Fierbe morcovii în apă cu sare până când se înmoaie bine. Scurge-i şi lasă-i deoparte pentru câteva minute, până când aburul din ei usucă toată apa.

Topeşte untul într-o oală la foc mediu, adaugă prazul, asezonează cu sare şi piper şi lasă totul pe foc timp de 2 minute, până când prazul se înmoaie puţin. Opreşte focul.

Adaugă morcovii şi amestecă bine. Pune smântâna şi cu ajutorul unui zdrobitor de cartofi sau cu o fuculiţă pasează morcovii şi prazul. Încorporează şi pătrunjelul şi mai adaugă sare şi pier după gust.

Piure copt din conopidă

piure-copt-din-conopida_size5

Înnobilează piureul clasic din cartofi cu gustul unei conopide proaspete. Vei adăuga astfel garniturii un plus de vitamina C şi magneziu, pe care conopida le are din plin. Pentru ca aromele de cartofi şi conopidă să se omogenizeze pune piureul la cuptor.

Ingrediente: piper alb, sare, 2 căţei usturoi, 1 lingură maioneză, 4 linguri unt, 2 linguri smântână, 1,5 kg conopidă.

Metoda de preparare

Spală conopida sub un jet de apă rece şi taie-o în bucheţele. Fierbe-o timp de 10 minute în apă clocotită până când se înmoaie bine. Scurge-o şi pune toate buchetele de conopidă fiartă într-un blender alături de celelalte ingrediente. Mixează până când devine un piure. Unge un vas de ceramică cu unt şi toarnă piureul de conopidă. Presară deasupra bucăţele mici de unt. Coace în cuptorul preincălzit la 180 grade C,  pentru 20 de minute până când capătă o crustă aurie.

Piure de cartofi cu usturoi şi rozmarin

piure-de-cartofi-cu-usturoi-si-rozmarin_size5

Ingrediente: 1 linguriţă rozmarin uscat, 1 ceapă medie tocată, 900g cartofi curăţaţi şi tăiaţi cubuleţe, sare, 2 căpăţâni usturoi, piper

Metoda de preparare

Încinge cuptorul al 180 grade C şi coace căpăţânile de usturoi, învelite în folie de aluminiu, timp de 1 oră. Lasă-le să se răcească 10 minute, taie-le un capac şi apoi stoarce-le pentru a scoate pulpa de usturoi copt. Fierbe cartofii şi ceapa în apă cu puţină sare, timp de 15 minute, până când cartofii se înmoaie. Scurge apa şi păstrează 60ml din ea. Pune usturoiul copt peste cartofii fierţi, adaugă lichidul păstrat, rozmarinul, sare şi piper. Pasează totul până când obţii consistenţa dorită.

Sursa

Ouăle care în maioneză pot da o toxiinfecție groaznică, mortală

Ouăle nu lipsesc de pe masa de Paşte. Fie că sunt vopsite sau folosite la maioneză, trebuie să se acorde o mare atenție, deoarece este bine să fie evitate anumite tipuri de ouă spune medicul Virgiliu Stroescu.

Suntem deja în Joia Mare, iar tradiţia spune că astăzi se vopsesc ouăle pentru Paşte. Sfatul medicului este cât se poate de clar, să consumați ouă de găină şi să evitaţi ouăle de rață sau de găscă.

Medicul Virgiliu Stroescu a explicat că aceste ouă pot fi contaminate cu anumite bacterii. Din acest motiv, spune medicul, ouăle de găină sunt mult mai sigure. Pericolul cel mare este atunci când sunt folosite la maioneză.

„Este interzis consumul de ouă de rață pentru că poate da o toxiinfecție groaznică, mortală. De aceea nu se face maioneză din ouă de rață sau de gâscă. Se pare că anatomia lor, pentru că sunt mai joase decât găinile, poate apărea o infecție mult mai gravă”, a spus medicul Virgiliu Stroescu.

Nu doar ouăle de rață și gâscă ne pot băga în spital

Medicul avertizează și spune nu este de joacă cu toxiinfecţiile alimentare. Toxiinfecțiile apar în masă, sunt puternice. Se poate muri din asta. Din două părți este lovit omul respectiv.

„Sunt două probleme cu toxiinfecțiile alimentare, respectiv toxina și infecția, care sunt separate. Infecția este prezența unor microbi și toxinele sunt secrețiile lor.

Prin urmare, din două părți este lovit omul respectiv. Se moare de la toxiinfecții! Și totdeauna toxiinfecțiile apar în masă, sunt puternice. Acum trebuie să vadă ce fel de germeni au fost acolo, pentru că sunt unii foarte periculoși, alții mai puțin periculoși.

Microbii fac toxine, iar apoi și microbii și toxinele atacă. Deci omul are o dublă lovitură, respectiv și toxine, dar și infecții”, a mai spus medicul.

Dacă vrei să abordezi un stil de viață sănătos, nu o face de capul TĂU! Solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să faci corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Online de Nutriție și Sport al Galinei Tomaț, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare profesionistă!

Alimentele pe care trebuie să le ocolim. Ne otrăvesc și duc la apariția cancerului

Cât de des ne gândim la alimentele pe care le consumăm și la efectele pe care le au asupra sănătății noastre? Un stil de viață sănătos nu se reduce doar la activitatea fizică, ci și la alegerile alimentare pe care le facem zilnic. Specialiștii avertizează că unele alimente comune pot fi toxice și pot favoriza apariția unor afecțiuni grave, inclusiv cancerul, scrie realitatea.net.

Într-un interviu recent, cunoscutul medic cardiolog, dr. Cezar, a discutat despre alimentele care ar trebui evitate din cauza impactului lor negativ asupra sănătății. Printre acestea se numără prăjelile și uleiurile din semințe, care, deși sunt consumate frecvent, pot crea inflamații în organism și pot favoriza apariția cancerului. Dr. Cezar subliniază importanța limitării consumului acestor alimente, chiar dacă nu este întotdeauna posibil să le evităm complet.

„Niciodată nu zic niciodată, dar să fie cât mai rar. Pe primul aș pune prăjelile, uleiurile din semințe, ulei de floarea soarelui prăjit, ceea ce foarte multă lume consumă. Trebuie consumat cât mai rar posibil, nu niciodată. Prăjeala e favorizantă pentru apariția cancerului, creează inflamație și deteriorează anumite structuri, anumite molecule și corpul folosește energie să repare ceea ce s-a stricat.”, a declarat dr. Cezar.

Pe locul do i în lista alimentelor de evitat se află zahărul, iar pe locul trei, făinoasele. Dr. Cezar explică că grâul modificat genetic din făină și cereale poate cauza inflamații în organism. Recomandarea sa este să alegem produse din grâu integral și să consumăm făinoasele cu moderație.

„Eu mănânc paste de patru ori pe lună să zicem, în medie, dar încerc să aleg paste dintr-un grâu integral mai scump, dar mâncând rar, nu e o problemă. Cea mai mare problemă a societății este lipsa de mișcare. Dacă ar face sport, atunci nu sunt neapărat atât de nocive aceste alimente.

Pe locul patru aș spune excesul de proteine de origine animală. Adică mâncăm prea multă carne, în raport cu munca fizică pe care am făcut-o. Nu trebuie consumată în fiecare zi, dar a renunța de tot la carne se poate asocia cu foarte multe carențe.(…)”, a completat specialistul.

Excesul de proteine de origine animală este un alt factor de risc pentru sănătatea noastră, potrivit medicului. Consumul excesiv de carne poate duce la diverse probleme de sănătate, mai ales în lipsa activității fizice adecvate.

Cât de periculoase sunt ouăle dacă sunt consumate în cantități mari

În plus față de aceste alimente, există și riscul de intoxicație alimentară asociat cu ouăle, mai ales atunci când sunt consumate crude sau insuficient gătite. Bacteriile precum Salmonella pot fi prezente în ouă și pot provoca boli grave. Pentru a minimiza riscul, se recomandă alegerea ouălor pasteurizate și gătirea lor corespunzătoare.

Este important să fim conștienți de alegerile noastre alimentare și să ne informăm corect pentru a menține sănătatea și bunăstarea noastră pe termen lung.

ANSA retrage din comerț peste 23 tone de banane cu un conținut depășit de pesticide

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) informează consumatorii că, în cadrul Programului Național de Monitorizare a conținutului de nitrați și a reziduurilor de pesticide în produsele alimentare de origine vegetală provenite din import pentru anul 2024, s-a depistat un lot de „BANANE”, cu depășirea limitei maxime admisibile al reziduului de pesticid Clorpirifos, țara de origine Ecuador.

Pentru a garanta consumatorilor produse alimentare sigure ANSA a dispus, în mod urgent, retragerea lotului nominalizat din unitățile de comerț.

Informații despre produs:

Denumirea produsului: BANANE

ImportatorS.R.L ”FRUCT EXPERT – PLUS”

Masa netă23 180 kg

Bananele neconforme au fost  comercializate în magazinele S.R.L. MOLDRETAIL GROUP (Linella și Fidesco) în perioada 29.04.2024 – 02.05.2024.

Persoanele care au achiziționat aceste produse sunt rugate să nu le consume și sunt în drept să le returneze unității de comerț de unde au fost procurate (în baza bonului fiscal).

În conformitate cu legislația în vigoare, operatorii din domeniul alimentar, deținători ai produselor alimentare neconforme, sunt obligați să le retragă de pe piață și să coopereze cu Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor privind acțiunile întreprinse, pentru evitarea sau reducerea riscurilor prezentate de un produs alimentar neconform pentru sănătatea umană.

Operatorii din domeniul alimentar, deținători de produse alimentare neconforme, care nu au luat măsuri de retragere a acestor produse de pe piață, sunt pasibili de răspundere juridică.

În cazul în care se depistează produse alimentare neconforme sau abateri de la prevederile legislației pentru protecția consumatorului, cetățenii sunt îndemnați să depună petiție la Agenție, la nr. de telefon: 0(22) 511-511;

Linia Verde: 0 800 800 33; Viber: 067675544

Femeia cu talia de 40 de cm! Cum a reuşit să arate aşa
Articolul anterior
Boala ce îi permite unei femei să-şi transforme corpul într-o operă de artă. Video
Articolul următor