Florile de salcâm-bucuriile copilăriei! 4 rețete uimitoare pe care cu siguranță nu le-ai încercat

Simple şi fără condiţionări prefăcute erau bucuriile copilăriei! Cine n-a gustat la viața lui florile de salcâm, măcar în copilărie, a avut multe de pierdut. Pentru că e vremea lor și salcâmii anul acesta sunt doldoră de floare, am ales să nu vă mai prezint sterile clișee culinare ci, câteva rețete cu flori de salcâm de-a dreptul uimitoare.

separator

Briose vegetariene, cu flori de salcam

briose-florisalcam-finalok

Prima rețetă din ciorchinii de flori de salcâm pe care o puteți încerca am descoperit-o pe  mancamsanatos.ro. e vorba despre niște brioșe rapide și aromate, cu ingrediente vegetariene, asociate corect, spre deliciul celor ce le savurează.

INGREDIENTE (pentru 10 bucăți):

  • o cană făină dietetică, din măciniș integral de grâu
  • o cană de flori de salcâm
  • ½ cană apă minerală
  • ¼ ceșcuță de ulei de măsline extravirgin
  • ¼ cană zahăr brut
  • ½ linguriță bicarbonat de sodiu alimentar
  • coajă unei lămâi
  • 2 linguri suc de lămâie

MOD DE PREPARARE:

Florile de salcâm se desprind de pe ciorchini și se spală foarte bine, apoi se plasează într-un bol și li se adaugă făină, coajă de lămâie și bicarbonatul stins cu sucul de lămâie.briose-florisalcam1ok

În alt bol se asociază apa minerală cu uleiul și zahărul brut, apoi se amestecă puțin, pentru omogenizare.

briose-florisalcam2ok

Conținutul lichid se adaugă peste cel solid și se amestecă bine, obținând un aluat care se plasează în locașurile pentru brioșe, din forma tapetată cu ulei și făină.

briose-florisalcam3ok

Se coc în cuptorul încins în prealabil, apoi, după primele 3 minute se scade temperatura la moderat și se lasă până se pătrund. După răcire se pudrează cu zahăr brut, pentru iubitorii unui dulce mai accentuat, dar sunt suficient de aromate și mai sănătoase, simple.

briose-florisalcam-final1ok

Să aveți poftă!

Rulouri de vinete și omletă cu flori de salcâm

O altă combinație delicioasă, pe care am găsit-o pe whatdeliciousfood.wordpress.com, e asocierea florilor de salcâm cu vinete și omletă.

rul

INGREDIENTE:

  •  1 vânăta lungă
  • 4 ouă
  • 2 cepe
  • flori de salcâm
  • pătrunjel
  • parmezan
  • zeamă de lămâie
  • frunze de roiniță
  • sare, piper

MOD DE PREPARARE:

Vânăta se coace pe grătar, după ce a fost  tăiată fâșii subțiri.

Se amestecă zeama de lămâie cu frunzele mărunțite de roiniță, sare și piper și se toarnă peste vinetele coapte.

Se bat ouăle bine și se amestecă cu ceapa tăiată peștișori, florile de salcâm și parmezan, pătrunjelul, sare și piper.

ul1

Într-o tavă de cuptor, se pune hârtie de copt și se toarnă compoziția pentru omletă.

ul2

După ce s-a copt se taie fâșii egale ca dimensiune cu cele de vinete, peste care se suprapun și se rulează.

ul3

Se fixează cu scobitori.

ui

Poftă bună!

Salată cu flori de salcâm

salata-salcam-final1

Regina salatelor de primăvară, pentru locuitorii de la șes și de vară pentru cei de la munte, este salata din flori de salcâm. Combinația gusturilor încercată de mancamsanatos.ro este desăvârșită.

INGREDIENTE:

  •  5 crengute cu flori de salcam
  • 2 manunchiuri de rosii cherry
  • o legatura mica de patrunjel
  • o legatura de leurda
  • sare, ulei (optional, dupa gust)

MOD DE PREPARARE:

salata-salcam1

Se aleg flori de salcâm mari, bine dezvolate, dulci. Roșiile cherry, de asemenea trebuie să fie bine coapte, iar pătrunjelul proaspăt.

Florile de salcâm se scutură de impurități, se trec prin jet puternic de apă în strecurătoare și se lasă la scurs. Roșiile cherry se taie în bucăți mai mari, se amestecă cu florile de salcâm rupte de pe rămurele, apoi se adaugă din abundență pătrunjelul și leurda, tocate.  Se poate îmbogăți cu puțin ulei și un praf de sare, dar este specială, fără aceste adausuri. Se consumă proaspătă, la temperatura camerei, se mesteca încet, pentru a savura pe-ndelete aroma fiecărui ingredient.

Pentru devoratorii de carne această salată completează bine meniul.

Mâncați cu poftă!

 

Gogoși cu flori de salcâm

O altă variantă simplă și rapidă de a prepara florile de salcâm am spicuit-o de pe www.papamond.ro .

gogosi-cu-flori-de-salcam-11

INGREDIENTE

  • 20-25 flori de salcâm
  • faină
  • 2 ouă
  • 1 cană cu lapte
  • 5-6 linguriţe de zahăr
  • 1 vârf cuţit sare
  • miere
  • ulei

1. Spălăm florile de salcâm şi le lăsăm să se scurgă apa şi să se zvânte. Dacă cumpăraţi florile de salcâm din piaţă, trebuie verificate să nu fie petrecute, pentru că se scutură foarte uşor.

gogosi-cu-flori-de-salcam-1

2. Preparăm un aluat asemeni celui de clătite dar mai gros. Amestecăm gălbenuşurile cu laptele şi omogenizăm. Punem zahărul şi amestecăm să se topească. Adăugăm treptat făina şi amestecăm până se formează aluatul. Adăugăm şi sarea. Suplimentar, dacă aveţi această preferinţă, se poate aroma cu coajă rasă de lămâie, cu zahăr vanilat sau cu scorţişoară.

gogosi-cu-flori-de-salcam-3

Pentru a face un aluat mai pufos am ales să separ gălbenuşurile de albuşuri. Am bătut albuşurile spumă şi apoi le-am încorporat în aluat.

gogosi-cu-flori-de-salcam-4

3. Încingem mai mult ulei într-o tigaie. Trecem florile prin aluat şi ne ajutăm de o lingură pentru a le îmbrăca bine cu aluat. Le ţinem puţin deasupra bolului cu aluat, pentru a se scurge aluatul în exces şi apoi le punem în tigaia încinsă.

gogosi-cu-flori-de-salcam-5

Focul trebuie ţinut potrivit pentru a nu risca să le prăjim excesiv. Le întoarcem şi le rumenim pe ambele părţi. Când sunt gata, scoatem gogoşile pe o farfurie pe care am pus în prealabil un şerveţel de hârtie să absoarbă uleiul în exces.

gogosi-cu-flori-de-salcam-7

4. După ce le-am rumenit pe toate, înlăturăm şerveţelul şi punem peste ele câteva linguriţe de miere. De asemenea, se pot pudra cu zahăr. Eu consider că sunt mult mai gustoase cu miere.

gogosi-cu-flori-de-salcam-10

Poftă mare!

 

Ce alimente ultraprocesate cresc cel mai mult riscul de moarte prematură. Concluziile unui studiu care a durat 30 de ani

Consumul de alimente ultraprocesate este asociat cu riscul de deces prematur, dar fiecare aliment are un impact diferit asupra sănătății, potrivit unui studiu care s-a desfășurat pe o perioadă de 30 de ani, scrie CNN.

Alimentele ultraprocesate sunt cele care conțin ingrediente ce „nu sunt niciodată sau foarte rar folosite în bucătărie sau tipuri de aditivi ale căror funcție este să facă produsul final gustos sau mai atrăgător”, potrivit Organizație Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO).

Aceste ingrediente, care se găsesc în produse precum băuturile răcoritoare, chipsuri, supe ambalate, nuggets de pui și înghețate, pot include conservanți împotriva mucegaiului sau a bacteriilor, coloranți artificiali, emulgatori care opresc separarea și zahăr, sare și grăsimi adăugate sau modificate pentru a face mâncarea mai gustoasă.

Carnea procesată și alimentele și băuturile cu zahăr nu prezintă aceleași riscuri precum cerealele integrale ultraprocesate, spre exemplu.

Studiul a analizat date obținute de la peste 100.000 de specialiști din domeniul sănătății din SUA care nu au avut cancer, boli cardiovasculare sau diabet.

În perioada 1986-2018, participanții au oferit informații despre sănătatea și stilul lor de viață din doi în doi ani. La fiecare patru ani, ei au completat un chestionar detaliat despre alimentație.

Grupul care a consumat cea mai redusă cantitate de alimente ultraprocesate a mâncat în jur de 3 mese pe zi, în medie, în timp ce grupul aflat la polul opus a servit cam șapte mese pe zi, potrivit studiului publicat miercuri în revista The BMJ.

Riscul de deces a fost cu 4% mai mare pentru cei care au mâncat cel mai mult, inclusiv un risc cu 9% mai mare de moarte din cauza bolilor neurodegenerative.

„Cerealele, pâinea din cereale integrale, de exemplu, sunt considerate alimente ultraprocesate, dar conțin diferite substanțe nutritive benefice, precum fibre, vitamine și minerale”, a explicat Dr. Mingyang Song, cercetătorul de la Harvard care a condus acest studiu.

„Pe de altă parte, cred că oamenii ar trebui să încerce să evite sau să limiteze consumul anumitor alimente ultraprocesate, precum carnea procesată, răcoritoarele îndulcite cu zahăr și băuturile îndulcite artificial.”

Cercetătorii au descoperit și că cel mai important factor care contribuie la reducerea riscului de deces este calitatea alimentației generale a unei persoane.

„Dacă oamenii mențin o dietă general sănătoasă, nu cred că trebuie să se sperie sau să se alarmeze. Modelul alimentar general rămâne factorul predominant care determină consecințele asupra sănătății.”

O dietă sănătoasă este variată, cu cât mai multe fructe și legume de diferite culori și cereale integrale, potrivit Dr. Peter Wilde, cercetător al Quadram Institute Bioscience din Marea Britanie.

„Dacă te îngrijorează aditivii alimentari, atunci alege alimente care un un nivel scăzut de aditivi. Ai grijă, totuși, la conținutul nutrițional al alimentelor ultraprocesate pe care alegi să le consumi.”

„Lucrurile nu sunt alb-negru. Un anumit aliment nu este nici bun, nici rău, ci conține elemente de ambele feluri, iar echilibru dintre cele două poate să depindă de cantitatea pe care o mănânci”, a mai spus Wilde.

sursa: digi24.ro

Ceaiul care te ajută după mesele copioase de Paşte. Este foarte eficient

Există un ceai care te poate ajuta după mesele copiase de Paște. Acesta are o mulțime de beneficii pentru sănătate, dar puține persoane știu de el. Dacă ai probleme cu digestia sau te simți obosit, nutriționiștii îți recomandă să bei acest ceai.

Această băutură este o combinație între ceaiul verde și cel negru în ceea ce privește oxidarea frunzelor. El este originar din China si este un tip de ceai semifermentat. Ca şi ceaiul verde sau ceaiul negru, se obţine din planta Camellia sinensis, dar metoda de procesare este diferită.

Ceaiul verde este produs din frunze ceai proaspete, neoxidate (oxidarea reprezintă o serie de reacţii chimice care au loc ca urmare a expunerii la aer a frunzelor de ceai şi care influenţează gustul, culoare şi, într-o oarecare măsură, conţinutul nutriţional al ceaiului). Ceaiul negru, pe de altă parte, este produs din frunze complet oxidate.

Acest ceai semifermentat ajută la arderea grăsimilor și stimulează metabolismul. Antioxidanții și cofeina din el pot contribui la acest efect, dar ajută şi la gestionarea greutății. El te poate scăpa de bolile de inimă.

Consumul moderat din această băutură poate ajuta la reglarea nivelului de zahăr din sânge. Ceaiul te poate ajuta la stimularea secreției de enzime digestive și la reducerea disconfortului gastric.

Te ajută să te relaxezi și să dormi mai bine

Datorită conținutului său bogat de antioxidanți, ceaiul Oolong, căci așa se numește, sprijină sistemul imunitar. El protejează organismul împotriva bolilor și infecțiilor. Ceaiul Oolongul conține L-teanină, un aminoacid care poate promova relaxarea și reducerea stresului, fără a produce somnolență.

Compuşii antioxidanţi și fitonutrienții din Oolong au proprietăți antiinflamatorii, care ajută la reducerea inflamației și a durerilor asociate cu diverse afecțiuni. Este indicat să bei Oolong zilnic pentru a vedea rezultate, potrivit Dcnews.

Dacă vrei și TU să abordezi un stil de viață sănătos, nu o face de capul TĂU! Solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să faci corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Online de Nutriție și Sport al Galinei Tomaț, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare profesionistă!

Ouăle care în maioneză pot da o toxiinfecție groaznică, mortală

Ouăle nu lipsesc de pe masa de Paşte. Fie că sunt vopsite sau folosite la maioneză, trebuie să se acorde o mare atenție, deoarece este bine să fie evitate anumite tipuri de ouă spune medicul Virgiliu Stroescu.

Suntem deja în Joia Mare, iar tradiţia spune că astăzi se vopsesc ouăle pentru Paşte. Sfatul medicului este cât se poate de clar, să consumați ouă de găină şi să evitaţi ouăle de rață sau de găscă.

Medicul Virgiliu Stroescu a explicat că aceste ouă pot fi contaminate cu anumite bacterii. Din acest motiv, spune medicul, ouăle de găină sunt mult mai sigure. Pericolul cel mare este atunci când sunt folosite la maioneză.

„Este interzis consumul de ouă de rață pentru că poate da o toxiinfecție groaznică, mortală. De aceea nu se face maioneză din ouă de rață sau de gâscă. Se pare că anatomia lor, pentru că sunt mai joase decât găinile, poate apărea o infecție mult mai gravă”, a spus medicul Virgiliu Stroescu.

Nu doar ouăle de rață și gâscă ne pot băga în spital

Medicul avertizează și spune nu este de joacă cu toxiinfecţiile alimentare. Toxiinfecțiile apar în masă, sunt puternice. Se poate muri din asta. Din două părți este lovit omul respectiv.

„Sunt două probleme cu toxiinfecțiile alimentare, respectiv toxina și infecția, care sunt separate. Infecția este prezența unor microbi și toxinele sunt secrețiile lor.

Prin urmare, din două părți este lovit omul respectiv. Se moare de la toxiinfecții! Și totdeauna toxiinfecțiile apar în masă, sunt puternice. Acum trebuie să vadă ce fel de germeni au fost acolo, pentru că sunt unii foarte periculoși, alții mai puțin periculoși.

Microbii fac toxine, iar apoi și microbii și toxinele atacă. Deci omul are o dublă lovitură, respectiv și toxine, dar și infecții”, a mai spus medicul.

Dacă vrei să abordezi un stil de viață sănătos, nu o face de capul TĂU! Solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să faci corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Online de Nutriție și Sport al Galinei Tomaț, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare profesionistă!

În ce ținute au apărut vedetele pe covorul roșu de la Festivalul de film de la Cannes 2017
Articolul anterior
Un moldovean de 23 de ani și-a ucis mama cu un cuțit apoi s-a sinucis
Articolul următor