Șapte feluri simple de mâncare din năut

Oricare fel de mâncarea din năut este plin de proteine vegetale și fibre, esențiale pentru musculatură, detoxifierea organismului și un tranzit intestinal bun. Așa că, dacă ești fan – năut, vezi în acest articol câteva variante delicioase de salate sau alte preparate cu acest ingredient minune în compoziţie.

separator

Burgeri din năutDin năut poţi face un burger vegetal extraordinar de gustos. Nu va avea nimic în comun cu cei cumpăraţi gata pregătiţi. Tot ce trebuie să faci este să pui năutul fiert într-un bol mare şi să-l pasezi până devine piure. De aici, foar imaginaţia ta este limita. Poţi adăuga ceapă roşie tocată fin, morcovi daţi prin răzătoare, piure de cartofi dulci, usturoi pudră sau pisat mărunt, paprika, chimion, sos iute, sare, piper. Se amestecă toate până când se omogenizează. Pentru a nu se dezintegra când le coci, ţine-le la frigider pentru 30 de minute. După aceea, le poţi prăji în ulei sau le poţi găti într-o tigaie de teflon.

TacoSe pune năutul într-un vas şi se asezonează cu chimion, paprika, pudră de usturoi, sare şi ulei de măsline. Se dau la cuptor la 200 de grade Celsius timp de 20 de minute. Din când în când se mai agită tava ca să nu se ardă. Între timp se prepară crema de avocado, din două bucăţi puse la blender cu zeama de la o limetă, coriandru proaspăt şi un praf de sare. Tortilla se încălzesc puţin şi apoi se prepară taco. În fiecare tortilla se pune năut, pastă de avocado şi, dacă mai doreşti şi alte gusturi şi texturi, varză roşie, roşii cherry sau ceapă verde.

Salată de năut, roşii şi castraveţiAceastă salată poate fi perfectă şi pentru un prânz şi pentru o gustare. Într-un vas se pun roşiile tăiate mărunt, castraveţii tăiaţi cubuleţe. se adaugă apoi năutul, sarea, piperul şi o mână de pătrunjel tocat mărunt. Se asezonează cu zeamă de lămâie şi ulei de măsline.

Salată de năut, brânză feta şi varză kaleNăutul se poate coace pentru puţin timp, cât să devină mai crocant. Apoi, se amestecă cu ulei de măsline şi sare, tahini, suc de lămâie, usturoi pisat, miere. Se adaugă salata kale şi cubuleţe de brânză feta.

Tabouli cu năutSe toacă o legătură generoasă de pătrunjel, câteva frunze de mentă, ceapă verde, un castravete şi două roşii. Se pun într-un bol împreunp cu năutul, iar peste ele se stoarce zeama de la o lămâie. Deasupra se adaugă cuscus gătit şi sare. Se presară ulei de măsline. Dacă îţi este foarte foame se pot adăuga şi câteva bucăţi de pita.

Sandviş cu avocado şi năutAvocado şi năutul se pun într-un vas şi se pasează cu o furculiţă. Se încorporează verdeţuri proaspete: coriandru sau pătrunjel, apoi zeamă de lămâie, sare şi piper. Amestecul se întinde pe o felie de pâine şi se garniseşte cu felii de castraveţi, frunze de salată sau varză de Bruxelles.

Năut cu dressing de limetăPentru această reţetă nu trebuie decât să faci un sos rapid pe care să îl pui peste năutul fiert. Amestecă sucul de limetă, coriandru tocat mărunt, ceapă verde tocată, usturoi pisat, ulei de măsline, chimion, sare şi piper. Pune-le apoi într-un blender şi apoi toarnă-le peste năut. Dacă mai adugi şi nişte roşii şi ardei gras, deja ai o salată delicioasă.

Să ai poftă!

Cum să elimini kilogramele după mesele copioase de sărbători

Adesea mâncăm în exces în timpul sărbătorilor de iarnă, iar corpul nostru are nevoie de recuperare după mesele de Crăciun și Anul Nou. Iată câteva sfaturi pentru a-ți detoxifia organismul și pentru a topi kilogramele în plus, informează unica.md.

Crăciunul și Anul Nou sunt cele mai așteptate sărbători din an. Odată cu întâlnirile de familie, mesele îmbelșugate, petrecerile și nopțile lungi, avem tendința invariabil să ne răsfățăm cu delicii, gustări și băuturi spirtoase care aduc nu doar oboseală, mahmureală, ci și sentimentul de vinovăție. În corpul nostru se formează un dezechilibru și este nevoie ca în următoarea perioadă să avem mai multă grijă de el pentru a-l readuce la forma inițială. 

Un specialist în asistență medicală preventivă a oferit câteva sfaturi, într-un interviu pentru The Health Site, pentru a-ți detoxifia corpul după săbători. Kanchan Naikawadi consideră că este important să-i oferim corpului mai multă atenție imediat după mesele de Crăciun și petrecerile de Anul Nou. 

Crește aportul de lichide

Una dintre cele mai simple și eficiente metode de a-ți detoxifia corpul după petrecerile de Crăciun și Anul Nou este creșterea aportului de lichide, potrivit lui Kanchan Naikawadi. Aportul de lichide ajută la hidratarea organismului, la inițierea refacerii musculare și la eliminarea toxinelor. Ceaiul verde, sucul de Aloe Vera sau Amla, scorțișoară în apă fiartă, ceai de turmeric, apă fierbinte cu lămâie și miere sunt câteva băuturi pentru a-ți menține metabolismul pe drumul cel bun și sunt opțiuni grozave și super sănătoase,  deoarece oferă proprietăți de detoxifiere remarcabile.

Mâncare ușoară

Adesea mâncăm în exces în timpul sărbătorilor și petrecerilor. Mesele pline de alimente prăjite și grase, dulciurile și mâncărurile picante sunt aroma oricărei sărbători. Așa că, după petrecerea de Revelion, este foarte important să ai grijă de dieta ta. Adaugă alimente sănătoase, fructe proaspete și legume cu frunze verzi la mesele tale zilnice. Mănâncă mai multă salată cu seminte sănătoase precum chia sau in și renunță o perioadă la grăsimi.

Nu sări peste antrenamente

Încearcă să urmezi zilnic o rutină fixă ​​de antrenament. Asigură-te că faci mișcare cel puțin o oră pe zi pentru a-ți menține sănătatea fizică și psihică. Yoga și meditația sunt opțiuni grozave pentru a restabili nivelurile de energie și pentru a te ajuta să te simți sănătos. De asemenea, exercițiile fizice te vor ajuta să transpiri și să arzi caloriile suplimentare pe care le-ai consumat în această perioadă. O dată pe an este greu să reziști delicateselor petrecerii de Crăciun și Anul Nou, dar pentru a obține un Indice de Masă Corporală (IMC) sănătos, trebuie să urmezi principiile alimentației sănătoase pentru a reduce riscul de creștere nedorită în greutate.

Salamul și cognacul – cele mai calorice alimente, pe masa de Revelion!

Aşteptăm cu nerăbdare petrecerea de Revelion. Dar ce mâncăm ca să nu punctăm în kilograme? Vei rămâne surprinsă să afli care dintre  bucatele de pe masa de sărbători îngrașă cel mai mult.

separator

Christmas Turkey Dinner
Cel mai caloric şi nociv produs de pe masa de sărbători este salamul,  care are peste 400 kcal/100gr. Mai simplu spus, ai mâncat 100 gr. de salam, trebuie să faci o oră de sport ca să arzi aceste calorii.

mezeluri-1

Aperitivul din carne cu cele mai puţine calorii este șnițelul din piept de pui– 164 kcal/100gr.

Din categoria brânzeturi, cel mai caloric este caşcavalul – 283 kcal/100 gr., iar brânza sărată de vaci are 201 kcal/100 gr.

branzeturi

Nelipsită de pe masa de sărbători este şi scrumbia afumată, care ne oferă 211 kcal/100 gr.
47986880 - smoked kipper with tomato and parsley on a wooden board
Dacă te gândeşti să înlocuieşti pâinea albă cu pâinea neagră în speranța că e mai puțin calorică, atunci află că ai de câștigat doar 30 de kcalorii.

Paine albă are  274 kcal/100 gr.

Paine neagră are 242/100 gr.

paine

Şi cum o masă festivă fără salate nu există, iată câte kcal au salatele tradiţionale:
salate
Olivie – 150 kcal/100 gr.

Şuba  – 209 kcal /100 gr.

Salata de crabi cu cartofi – 262 kcal/100 gr.

Mese festive fără carne, la moldoveni nu există. De aceea, în loc de carne de porc (316 kcal/100gr.) consumă carne de găină (175 kcal/100 gr.) sau carne de vită (104 kcal/100 gr.)

Şi dacă e chef, atunci să fie chef! Cea mai calorică băutură este cognacul care are kcal 239/100 gr. urmat de votkă  (231 kcal/100 gr.).
78-silvestr-silvester-saint-sylvestre-silvester-szilveszter-2013-san-silvestro-oudejaarsavond-revelion-1053-1086-1074-1099-1081-1075-1086-1076-silvester

Deci o sută de grame de cognac este mai caloric decât o sută de grame de carne de pui!

Poţi bea vin roşu sec (75 kcal/100 gr.) sau vin spumant demisec (72 kcal/100 gr.)

Specialiştii în nutriţie ne recomandă să renunţăm la dulciuri,  dacă bem alcool. Pentru că ne vom îmbăta mult mai repede, deoarece zahărul transportă mai rapid alcoolul în sânge.

Ce desert alegem?

Desigur fructele, în special, ananasul care ajută la digestie.

100 de grame de:

Prune cu frişcă are 281 kcal

Tortul ”Cuşma lui Guguţă”  – 325 kcal

Ciocolata cu lapte – 395 kcal
fructe
În schimb mandarinele, portocalele, clementinele au  aproximativ 40 kcal/100 gr.

Nu consuma la masa de sărbători  banane, conţin 89 kca/100gr. şi se digeră mult mai greu în comparaţie cu alte fructe.

Îţi urăm poftă bună la mâncarea sănătoasă și puțin calorică!



Ce să mănânci dimineaţa ca să slăbești pe parcursul zilei

Dacă îți dorești să slăbești trebuie să ai mai grijă ce mănânci dimineața. Un mic dejun sănătos te poate ajuta să scapi de burtă, oferindu-ți o stare de bine. Astfel, dacă vrei să fii în formă dimineaţa trebuie să mănânci grăsimi sănătoase, proteine şi foarte puţini carbohidraţi, scrie unica.ro.

1. Nucile, alunele de pădure, migdalele sau caju sunt alegerea perfectă pentru un mic dejun ideal, mai ales dacă nu ai timp să îți gătești ceva, fiind pe fugă. Acesta conţin grăsimi sănătoase, care sunt foarte importante atunci când vrei să slăbeşti.

2. Și avocado este perfect pentru un mic dejun sănătos. Acesta este bogat în grăsimi sănătoase mononesaturate.

3. Ouăle conțin grăsimi bune, vitamine. şi proteine. În plus, se gătesc foarte repede. Poți adăuga câteva legume crude şi ai obţinut micul dejun ideal. Atenție însă, evită ouăle prăjite dimineața deoarece uleiul îngrașă. 

4. Lactatele sunt potrivite la micul dejun. Iaurtul, brânza sau o combinaţie de brânză şi smântână, îţi poate asigurai necesarul de calciu şi proteine pentru întreaga zi.

6. Seminţele sunt sățioase și sănătoase. Poţi să alegi seminţe de chia, de cânepă, de in sau de susan. Toate sunt bogate în grăsimi sănătoase, necesare pentru cei care vor să scape de burtă.

7. Și peștele face parte din categoria grăsimilor sănătoase. Alege un peşte gras, de exemplu macrou sau somon. Sunt bune şi conservele dacă le alegi pe cele în suc propriu sau în ulei de măsline.

8. Legumele te vor ajuta să te saturi cu puține calorii. Dimineața poți mânca roşii, castraveţi, ardei gras, dovlecei sau morcovi.

Keira Knightley, dezvăluiri sincere despre rolul de a fi mamă: ,,Mi se pare incredibil de greu, trebuie să recunosc asta”
Articolul anterior
Cât timp poți păstra alimentele?
Articolul următor