Cât timp poți păstra alimentele?

Procedurilor moderne de conservare, permit ca majoritatea alimentelor să reziste mai mult timp în frigider. Pentru că nu putem ţine minte care este perioada în care putem consuma alimentele avem la dispoziţie ştanţa cu data de expirare. Totuşi, în multe cazuri aceasta este doar orientativă. Multe produse pot fi consumate şi după ce aceasta trece.

separator
Ouă – nu prea poţi să îţi dai seama dacă un ou mai este bun pentru consum decât după ce îl spargi. Totuşi, şansele sunt să fie comestibil o perioadă bună de timp după ce termenul de expirare a trecut. În general, ouăle pot fi mâncate până la 5 săptămâni după ce au fost cumpărate dacă au fost ţinute la rece în această perioadă. Mirosul este cel mai bun semn. Dacă aveţi ouă care au termenul de valabilitate expirat, spargeţi-le pe rând într-un vas şi mirosiţi-le. În cazul în care vi se pare suspect, nu vă rămâne decât să le aruncaţi la gunoi.

Laptele – în general, laptele mai este bun de consum încă o săptămână după data de expirare, dacă recipientul nu a fost deschis. Evident dacă are un miros ciudat, trebuie aruncat. Pentru a mări perioada de consum, laptele trebuie depozitat în frigidet, nu pe uşa acestuia unde este expus la fluctuaţii de temperatură.

Brânza – perioada de valabilitate în cazul brânzei depinde foarte mult de tipul acesteia. Aspectul este mult mai important decât orice dată înscrisă pe ambalaj. De cele mai multe ori, semnul clar că brânza nu mai este comestibilă o reprezintă apariţia mucegaiului. Chiar şi aşa, puteţi să curăţaţi partea cu mucegai şi să mâncaţi restul produsului. Nu este cazul sortimentelor care au această specificitate, cum este brie. Brâzeturile tari rezistă mai mult decât cele moi. Oricum, nu trebuie să vă lăsaţi influenţaţi de miros, pentru că, în timp, acesta se intensifică, nefiind un semn că produsul este stricat. În schimb, gustul metalic este.

Carnea crudă – în cazul cărnii crude trebuie să respectaţi întocmai termenul de valabilitate. Peştele, carnea de pui nu rezistă în frigider mai mult de două zile. Dacă nu aveţi de gând să gătiţi imediat ce aţi venit de la magazin este indicat să puneţi carnea la congelator, unde rezistă chiar şi câteva luni.

Mierea –  se spune că nu se strică niciodată, aşa încât data de expirare nu are o importanţă prea mare. Trebuie doar să închideţi borcanul de fiecare dată când folosiţi mierea şi să păstraţi borcanul într-un loc ferit de lumină şi umezeală. În acest fel o puteţi consuma oricând.

Sucurile – de fructe pot rezista mai mult decât puteţi crede. Din cauză că sunt acide nu sunt prea iubite de bacterii, ceea ce înseamnă că mai sunt bune o perioadă după trecerea perioadei de expirare. Sucurile de legume vor rezista mai puţin, de aceea este bine să le amestecaţi cu cele de fructe. De asemenea, zahărul funcţionează ca un conservant, ceea ce dă sucurilor o durată de viaţă mai mare.

Produsele conservate – legislaţia cere ca toate produsele alimentare să aibă înscrisă pe ambalaj o dată de expirare, însă în cazul celor conservate nu trebuie urmată. Roşiile conservate rezistă aproximativ 18 luni, dar carnea, de exemplu, poate fi consumată şi după ani buni. Dacă le ţineţi într-un loc răcoros şi uscat nu veţi avea nicio problemă.

Pastele – durata de viaţă a pastelor depinde foarte mult de modul în care sunt preparate. Cele uscate, ambalate în cutii de carton vor putea fi consumate şi după ce termenul de expirare a trecut. Pastele proaspete pot fi consumate după maximum 5 zile de la data preparării.

Pâinea – este un alt aliment al cărui aspect este un indiciu clar cu privire la starea de alterare. Cât timp nu vedeţi mucegai pe ea, poate fi consumată. În cazul în care o veţi ţine la frigider, va rezista mai mult, iar la congelator chiar şi câteva luni.

Iaurtul – termenul de valabilitate pentru iaurt este de obicei scurt. Totuşi, depinde foarte mult dacă aţi deschis sau nu ambalajul. Dacă nu a fost deschis poate fi consumat chiar şi la două săptămâni după ce a trecut termenul de expirare. În caz contrar aveţi la dispoziţie 5-7 zile pentru a-l mânca. Mucegaiul este un semn clar de alterare.

Îngheţata – în cazul îngheţatei, contează foarte mult dacă recipientul a fost sau nu deschis. De fiecare dată când produsul este expus la aer, apar bacterii. Dacă nu deschideţi cutia, puteţi consuma îngheţata chiar şi 4 luni.

Ai grijă de alimentația familiei tale!

Singurele alimente care îngraşă dacă le mănânci după vârsta de 30 de ani

Trecerea timpului este o problemă pentru toate femeile. Ştim că organismul nostru se modifică şi nu mai procesează tot ceea ce am vrea să mâncăm. Nu ne mai permite să avem acelaşi stil de viaţă ca acum 10 ani.

Din moment ce treci de vârsta de 30 de ani, începem să vedem lucrurile din altă perspectivă şi priorităţile ni se schimbă.

Singura soluţie este să-i dăm corpului ce are nevoie pentru a funcţiona în ritmul lui şi pentru a ne simţi în formă.

Batoane proteice

Deşi pe ambalaj scrie că aceste batoane îţi furnizează o cantitate mare de proteine şi îţi dau energie, în realitate, acest lucru nu se întâmplă. Este posibil să le fi consumat când erai mai tânără şi nu aveai timp să mănânci, dar, cu timpul, este important pentru organismul tău să-i dai mâncare adevărată.

O alternativă mai bună ar fi consumul de fructe, legume şi cereale integrale. În plus, aceste batoane conţin şi multe ingrediente nocive ca, de exemplu, glicerină, fructoză, sorbitol, dextroză care îţi pot da peste cap buna funcţionare a corpului tău.

Pâine albă şi covrigei

Nimic din ceea ce este preparat cu făină rafinată nu ar trebui să intre în meniul tău. Pâinea albă şi covrigeii conţin foarte mult zahăr şi glucoză, fapt care duce la stoparea producerii de colagen şi la apariţia ridurilor. O variantă mai potrivită este să consumi covrigei şi pâine din faină integrală pentru a-ţi ţine sub control atât kilogramele, cât şi nivelul de zahăr din sânge.

Carne procesată

Produsele din carne procesată, cum ar fi bacon, şuncă, salam şi cârnaţii pot fi cauze ale deteriorării pielii. Specialiştii spun că aceste produse întrerup producerea colagenului şi a elastinei, fapt care duce la pierderea elasticităţii pielii. O alternativă pentru tine, dacă îţi plac aceste alimente, este să consumi carne cât mai naturală, scrie realitatea.net.


Dacă vrei și TU să abordezi un stil de viață sănătos, nu o face de capul TĂU! Solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să faci corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Online de Nutriție și Sport al Galinei Tomaț, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare profesionistă!

O insectă „crocantă” revoluționează meniurile restaurantelor de lux. Noua salată servită clienților

Restaurantele de „lux” din mai multe state au început să le ofere clienților feluri de mâncare pe bază de insecte, considerate comestibile. Spre exemplu, un local frecventat de oamenii cu gusturi fine din New Orleans au avut parte de o altfel de salată: cu cicade(n.r. insecte care se mai numesc „greieri de copaci”), scrie evz.ro.

Cicadele(n.r. insecte care trăiesc sub pământ) au devenit „delicii alternative” în  Cartierul Francez precum Antoine’s și Brennan’s, Audubon Insectarium din New Orleans. Localul este cunoscut  pentru felurile de mâncare care conțin viermi(n.r. considerați comestibili)  prăjiți cu chili și greieri crocanți, cu sos de  caju, sunt piese de bază în meniu.

Potrivit sursei citate, unul dintre felurile de mâncare care conține cicade conține:  salată verde cu mere, migdale, afine  sos de muștar și de soia.

Felul de mâncare care conține insecte este, însă, popular și în Europa.

Uniunea Europeană  a aprobat în ianuarie 2023 mai multe produse derivate din insecte pentru consumul uman, precum și al patrulea tip de insectă ca fiind comestibilă(n.r. greieri)

Oficialii Uniunii Europene susțin că insectele vor fi o alternativă în criza alimentară care se prefigurează.

„Insectele vor juca un rol principal în abordarea numeroaselor probleme cu care ne confruntăm în prezent și ne vom confrunta și în viitor. Este vorba, printre altele, de creșterea costului proteinelor animale, insecuritatea alimentară, presiunile asupra mediului, creșterea populației și creșterea constantă a cererii de proteine în rândul claselor de mijloc. 

Insectele se găsesc în abundență peste tot în lume. Sunt bogate în proteine și reprezintă mai puțin de 1 % din amprenta de carbon a animalelor. Sunt alternativa alimentară ideală care facilitează trecerea la o alimentație sănătoasă și durabilă și contribuie în mod pozitiv nu numai la sănătatea noastră, ci și la cea a mediului și, prin urmare, a viitorului nostru”, motivează Comisia Europeană.


Dacă vrei și TU să abordezi un stil de viață sănătos, solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să faci corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Online de Nutriție și Sport al Galinei Tomaț, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare corectă!

Alertă OMS! Virusul gripei aviare, acum și în lapte

O declarație recentă a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a tras un semnal de alarmă exprimând  „o mare îngrijorare” cu privire la numărul tot mai mare de cazuri de gripă aviară la oameni, scrie doctorulzilei.ro.

De asemenea, organizația a anunțat vineri că virusul a fost găsit în laptele crud. Dr. Jeremy Farrar, om de știință șef la OMS, a remarcat că gripa aviară, numită și H5N1, a avut o rată de mortalitate „extrem de mare” în rândul celor care au fost infectați în întreaga lume.

OMS, semnal de alarmă: Virusul gripei aviare se găsește acum în lapte. „E o mare îngrijorare”

Nu a avut loc nicio transmitere de la om la om a bolii.

„Marea îngrijorare, desigur, este că  virusul acum evoluează și dezvoltă capacitatea de a infecta oamenii. Și apoi critic, capacitatea de a trece de la transmiterea de la om la om”, a avertizat Farrar.

OMS a avertizat în continuare că virusul a fost găsit în laptele crud.

Oficialii au spus că consumul de lapte pasteurizat este încă sigur. Dr. Wenqing Zhang, care conduce programul global de gripă al OMS, a spus că virusul a fost identificat într-o „concentrație foarte mare de virus în laptele crud” de la vacile infectate.

Cercetătorii încă încearcă să determine cât timp poate supraviețui virusul în lapte.

În general, nu este indicat niciodată consumul de lapte crud, deoarece poate transporta alți contaminanți, cum ar fi salmonella, listeria și E. coli. Zhang a reiterat, de asemenea, cazurile care au fost identificate în SUA și în Europa au fost relativ ușoare.

Acesta nu este primul avertisment privind o potențială pandemie de gripă aviară. La începutul acestei luni, oamenii de știință au tras un semnal de alarmă că o astfel de pandemie ar putea fi „de 100 de ori mai rea decât COVID”.

„Acest virus a fost în fruntea listei pandemice de mulți, mulți ani și probabil decenii”, a spus dr. Suresh Kuchipudi, cercetător al gripei aviare din Pittsburgh, potrivit Daily Mail. Singura speranță, au continuat oficialii, este că virusul va fi mai puțin mortal la oameni decât la păsări.

Șapte feluri simple de mâncare din năut
Articolul anterior
Explozie puternică la parterul unui bloc de locuit din Paris. Sunt cel puțin 20 de răniți și patru morți
Articolul următor