Cât de des ar trebui să ne tundem?

Așa-i, că este o întrebare destul de actuală pentru multe femei. Potrvit specialiștilor, firul de păr crește, în medie, cu 1,25 cm pe lună însă, pe măsură ce îmbătrânim, ritmul de creștere încetinește. Pentru a stabili momentele oportune pentru tunderea părului ar fi bine să știi care sunt etapele creșterii acestuia.

separator

Așadar, podoaba capilară are 3 cicluri de creștere: faza anagenă, faza catagenă și faza telogenă. În faza anagenă, părul crețte cu 1,25 cm pe lună, poate chiar mai rapid în lunile de vară. Această fază se desfășoară pe o perioadă de 3-5 ani. După ce se încheie etapa anagenă, începe ciclul catagen, care durează aproximativ zece zile, timp în care foliculii firelor de păr se micșorează și firul rămâne prins superficial de aceștia.Imediat dupa aceasta se intră în faza telogenă, care este caracterizată de repaus. În timpul acestui ciclu, firul de păr este eliberat de folicul și cade. Iar după căderea firului de par, foliculul rămâne inactiv timp de trei luni, iar apoi procesul este reluat. Fiecare fir de păr este independent și trece prin aceste trei cicluri de creștere în mod individual. În medie, este normal să pierdem în jur de 80 de fire de păr pe zi.

Când e recomandat sa ne tundem părul?

Se spune ca părul tuns mai des, crește mai repede însă specialiștii au demontat acest mit. Părul poate părea că nu crește atât de repede dacă nu este tuns întrucât se rupe la vârfuri și astfel se scurtează mai rapid decât cel care este tuns în mod regulat. Mai mult decât atât, părul se poate rupe și din cauza folosirii aparatelor de coafat cu aer cald precum uscătorul de păr sau peria rotativă.

Frecvența cu care trebuie să ne tundem depinde de mai mulți factori precum tunsoarea aleasă sau agresiunile la care ne supunem podoaba capilară.Spre exemplu, tunsorile scurte, necesită tunderi mai dese pentru că linia tunsorii să fie menținută. Asta înseamnă că o femeie cu părul scurt ar trebui să se tundă la fiecare 4-6 săptămâni.

În cazul tunsorilor de lungime medie sau chiar lungi, părul ar trebui să fie tuns o dată la 6-8 săptămâni pentru ca tunsoarea să fie menținută. În cazul în care se dorește lăsarea părului mai lung, tunsul poate fi amânat la zece săptamâni. Părul tratat chimic, adică decolorat, vopsit sau făcut permanent, este mai fragil și are tendința de a se degrada mai rapid, de aceea este indicat să îl tundem o dată la patru săptămâni, fără excepție, pentru a preveni tocirea și ruperea vârfurilor. Cu o îngrijire eficientă, vei avea mereu un păr frumos și cu aspect sănătos, în ciuda procedurilor la care îl supui.

alte Articole interesante