Cât și ce trebuie să bea copiii mici

Exista o gamă variată de băuturi pentru copii. De la lapte, sucuri, apă și până la ceaiuri, micuții se pot bucura de gustul și beneficiile fiecărei categorii. Însă știi cât anume are voie să bea dintr-o anumită categorie, care sunt sucurile permise sau ce plante sunt sigure pentru ceaiuri? Descoperă ghidul băuturilor recomandate pentru copilul tău!

separator

De câte lichide are nevoie copilul zilnic?

Cantitatea de lichide zilnic recomandată la copii depinde de vârstă, nivelul de activitate al micuțului și de temperatura de afară.

Se consideră că un copil cu vârsta cuprinsa între 12 și 36 de luni are nevoie de aproape 1.3 l de lichide pe zi. Aceasta cantitate este asigurată nu numai de apă, ci la totalul ei contribuie și laptele, mâncarea și alte tipuri de băuturi.

Tipuri de băuturi recomandate la copii

Lapte

Laptele este sursă primară de lichide la bebeluși. După naștere, bebelușii beau, înainte de orice alt lichid, lapte matern când se începe alăptarea. Pe măsură ce crește, copilul diversifică tipurile de lapte astfel:

  • lapte matern – este cel mai recomandat tip de lapte pentru bebeluși, încă de la naștere, cu conținut unic de substanțe nutritive și anticorpi;
  • lapte praf – se dă de la naștere (dacă nu se poate/vrea alăptarea) – este o sursa excelentă de biotină, calciu, fier, vitamine, proteine, magneziu etc.
  • lapte de vacă integral (abia după 1 an) – sursă excelentă de calciu, magneziu, fosfor, proteină, riboflavină, seleniu, vitamina A, B12, D;
  • lapte de capră (după 3 ani) – este o sursa foarte bună de calciu, magneziu, fosfor, proteine, riboflavina și vitamine.

bebe_bea_apa Apa

Copiii între 1-3 ani au nevoie de 230 – 570 ml de apă pe zi, pe lângă laptele pe care trebuie să îl consume zilnic.

Cea mai recomandată este apa plată pentru cei mici, dar se poate da și apa îmbunătățită sau fortifiată cu arome și vitamine, care să îi asigure și un conținut nutrițional.

Apa plată nu reprezintă o sursă de nutrienți, dar este principala sursă de hidratare și cea mai recomandată de medici.

bea sucSucuri

Când vine vorba de sucuri în alimentația copilului, este important să se știe că se recomandă sucuri naturale, din fructe și legume proaspete și nu de băuturi răcoritoare carbogazoase sau nu, din comerț. Sucul de fructe sau legume permite copilului să își ia porția zilnică din aceste alimente, dacă nu este un mare amator al consumului lor proaspăt.

Totuși, este indicat să limitezi porția zilnică la doar 120-170 ml de suc, deoarece conține multe calorii. Sunt recomandate și limonadele.

bea ceaCeaiuri

Pe cât de benefice pot fi pentru sănătatea celor mici, în aceeași măsură pot fi și toxice sau periculoase. Există multe ceaiuri din plante nepermise copiilor, din cauza gradului mare de toxicitate, iar medicii evită să facă recomandari de acest fel la copiii mici.

Ceaiurile considerate sigure și care ajută împotriva colicilor la bebeluși sunt cele de mușețel, chimen, mărar sau chimen dulce. Chiar și așa, tot este indicat să ai avizul medicului înainte de a-i da copilului vreun ceai din plante necunoscute.

Sursa

Patru bebeluși s-au născut la o maternitate din Chișinău, în Noaptea de Înviere

La spitalul ,,Gheorghe Paladi” din Chișinău, în Noaptea Învierii, s-au născut patru bebeluși. Părinții au fost binecuvântați cu cel mai așteptat și prețios cadou chiar în zi de Paște.

,,Primul născut în Noaptea Învierii este un băiețel care a venit pe lume la ora 00:20, acesta având greutatea la naștere de 4050 g. Toate nașterile au avut loc pe cale naturală și au decurs fără complicații. Bebelușii sunt perfect sănătoși, iar starea de sănătate a mamelor este stabilă”, se arată în comunicatul instituției medicale.

Și medicii s-au aflat la datorie în această noapte deosebită pentru creștini. Au muncit cu dăruire și în zi de sărbătoare, pentru ca mamele să își vadă visul împlinit.

sursa foto: Facebook

Fiul Cristinei Scarlevschi a fost condus pe ultimul drum. Tânăra mamă a publicat câteva imagini de la funeralii

Dansatoarea Cristina Scarlevschi și soțul ei și-au condus astăzi fiul pe ultimul drum. Micuțul Alex, în vârstă de un an și 4 luni, a pierdut lupta cu o boală gravă și rară.

Cristina a publicat câteva imagini de la înmormântare pe pagina sa de Instagram. Răpuși de durere, cei doi părinți au vegheat lângă sicriul bebelușului.

Cristina Scarlevschi a luptat pentru viața fiului ei, dar, din păcate, micuțul s-a stins în urmă cu trei zile. Tinerii părinți au rugat pe toți cei care vor fi alături de Alex să evite hainele negre și florile din plastic.

Trei noi creșe, inaugurate în Republica Moldova cu sprijinul Suediei

Trei grupe de creșă pentru copiii cu vârste între 1 și 3 ani au fost inaugurate în această lună în Sângerei, Râșcani și Glodeni cu sprijinul autorităților naționale și locale, Street Child și cu sprijinul financiar al Suediei, notează IPN.

Grupa creșă din cadrul grădiniței „Foișor”, orașul Râșcani, deschisă pentru copii cu vârsta cuprinsă între 1-2 ani, a fost renovată și echipată în parteneriat cu Street Child și sprijinul financiar al Suediei. Grupa creșă „Steluța” din orașul Glodeni a fost deschisă pentru copii cu vârsta cuprinsă între 2 și 3 ani. Aceasta a fost echipată de către UN Women în parteneriat cu Street Child și sprijinul financiar al Suediei.

„Este o bucurie să observ că în Republica Moldova se deschid și se renovează în ultima perioadă tot mai multe creșe. Acesta este rezultatul eforturilor Guvernului Republicii Moldova  și al partenerilor de dezvoltare. Mulțumim UN Women și Suediei pentru crearea unor condiții mai bune pentru copiii noștri și pentru oferirea unor posibilități mai mari părinților și mamelor de a se reintegra rapid în câmpul muncii”, a declarat deputata Marina Morozova, la inaugurarea grupei creșă din orașul Glodeni.

Grupa creșă din orașul Sângerei, destinată copiilor cu vârsta cuprinsă între 2 și 3 ani, a fost renovată și dotată cu sprijinul financiar al Suediei. Ambasadoarea Suediei la Chișinău, Katarina Fried, a menționat că prin investițiile în serviciile de îngrijire timpurie a copiilor, Suedia își propune să construiască un viitor mai prosper și o piață economică mai puternică în Republica Moldova.

Renovarea și echiparea creșelor din nordul R.. Moldova a implicat o investiție totală de 60 de mii de dolari din partea UN Women, acest lucru fiind posibil datorită sprijinului financiar al Suediei, care susține inițiativele de abilitare a femeilor și promovarea egalității de gen.

Cum te îmbolnăveşte încălţămintea cu talpă joasă
Articolul anterior
Alimentul recomandat celor care fac sport
Articolul următor