Cosmetice periculoase în timpul sarcinii

În cursul săptămanii a treia sau a patra de sarcină gravidele au o reacţie violentă de respingere a unor mirosuri şi gusturi. Femeia nu-şi mai suportă nici măcar propriul parfuum, are o reacţie de dezgust faţă de gustul sau mirosul unor alimente. Fenomenul este efectul hormonilor de sarcină, dar poate fi interpretată şi ca o reacţie de apărare a organismului femeii gravide faţă de chimicale în general.

separator

1-cosmetice-1-4835

Cosmeticele conţin o serie de chimicale care pot aduce prejudicii fătului. Despre unele se ştie că au efecte secundare, despre altele doar se presupune.

Iata care sunt compuşi cu potenţial periculoşi care se gasesc în cosmetice.

Ftalaţii (Diethyl phthalate – DEP si Dibutyl phthalate – DBP), sunt substanţe în care se dizolvă alte ingrediente. Ftalaţii sunt cei care înmoaie cremele, cresc rezistenţa stratului de ojă aplicat şi au alte efecte, cum ar fi senzaţia de piele hidratată. Ftalaţii pătrund în corp şi în sânge după ce sunt aplicaţi pe piele. Conform raportului Royal College of Obstetricians and Gynaecologists, ftalaţii sunt consideraţi printre vinovaţii de dezvoltarea anormală a aparatului genital al fetuşilor de sex masculin şi cresc semnificativ riscul de diabet de tipul 2.

Parabenii sunt cei mai utilizaţi compuşi din cosmetice. Între 75 şi 90% din cosmetice conţin parabeni. Sunt adăugaţi în şampoane, geluri de duş, loţiuni de corp, creme. Potrivit unor studii din Statele Unite ale Americii, în ţesuturile recoltate din tumorile de cancer la sân s-au găsit parabenii din cosmetice. Rezultatele au fost contestate şi considerate ca neconcludente pentru că nu s-a stabilit o legătură certă, dar concluziile rămân. În timpul sarcinii nu s-a dovedit un efect negativ al acestora, dar cel mai bine este excluderea acestor substanţe din uz.

Sodium Laureth Sulfate (SLES) este o substanţă chimică ieftină, care există în săpun lichid, spumant de baie, şampon, pasta de dinţi, săpun de vase, detergent de rufe, substanţe de îndepărtat petele, aftershave, apa de gură, crema de plaje sau crema hidratantă. În anumite produse cosmetice, Sodium Laureth Sulfate poate fi contaminat cu un compus chimic considerat periculos: 1,4 dioxane.

gravida-shutterstock-resize

PEG (Polyethylene Glycol) este un compus provenit din industria petro-chimică, utilizat masiv în industria cosmetică. Polyethylene Glycol-ul are rolul de a ajuta alte ingrediente să pătrunda mai uşor în piele, de a stimula absorţia. Această funcţie a PEG este în special periculoasă atunci când produsul cosmetic conţine şi alte ingrediente dăunătoare, care pătrund astfel în piele mai uşor. PEG se comportă ca vehicul de transport pentru aceste ingrediente. Cu cât mai mic este numărul de după literele PEG, cu atât mai mult stimulează absorţia în piele şi implicit absorbţia substanţelor dăunătoare.

Notă: Conform raportului Royal College of Obstetricians and Gynaecologists este ideal ca în cursul sarcinii, dar şi în perioada de dinainte de concepţie viitoarea mamică să renunţe la ideea de a cumpăra mobilier nou, covoare, tigăi sau vehicule. Toate aceste produse emană, în primele luni după achiziţionare, vapori plini de chimicale periculoase.

Sursa

Patru bebeluși s-au născut la o maternitate din Chișinău, în Noaptea de Înviere

La spitalul ,,Gheorghe Paladi” din Chișinău, în Noaptea Învierii, s-au născut patru bebeluși. Părinții au fost binecuvântați cu cel mai așteptat și prețios cadou chiar în zi de Paște.

,,Primul născut în Noaptea Învierii este un băiețel care a venit pe lume la ora 00:20, acesta având greutatea la naștere de 4050 g. Toate nașterile au avut loc pe cale naturală și au decurs fără complicații. Bebelușii sunt perfect sănătoși, iar starea de sănătate a mamelor este stabilă”, se arată în comunicatul instituției medicale.

Și medicii s-au aflat la datorie în această noapte deosebită pentru creștini. Au muncit cu dăruire și în zi de sărbătoare, pentru ca mamele să își vadă visul împlinit.

sursa foto: Facebook

Fiul Cristinei Scarlevschi a fost condus pe ultimul drum. Tânăra mamă a publicat câteva imagini de la funeralii

Dansatoarea Cristina Scarlevschi și soțul ei și-au condus astăzi fiul pe ultimul drum. Micuțul Alex, în vârstă de un an și 4 luni, a pierdut lupta cu o boală gravă și rară.

Cristina a publicat câteva imagini de la înmormântare pe pagina sa de Instagram. Răpuși de durere, cei doi părinți au vegheat lângă sicriul bebelușului.

Cristina Scarlevschi a luptat pentru viața fiului ei, dar, din păcate, micuțul s-a stins în urmă cu trei zile. Tinerii părinți au rugat pe toți cei care vor fi alături de Alex să evite hainele negre și florile din plastic.

Trei noi creșe, inaugurate în Republica Moldova cu sprijinul Suediei

Trei grupe de creșă pentru copiii cu vârste între 1 și 3 ani au fost inaugurate în această lună în Sângerei, Râșcani și Glodeni cu sprijinul autorităților naționale și locale, Street Child și cu sprijinul financiar al Suediei, notează IPN.

Grupa creșă din cadrul grădiniței „Foișor”, orașul Râșcani, deschisă pentru copii cu vârsta cuprinsă între 1-2 ani, a fost renovată și echipată în parteneriat cu Street Child și sprijinul financiar al Suediei. Grupa creșă „Steluța” din orașul Glodeni a fost deschisă pentru copii cu vârsta cuprinsă între 2 și 3 ani. Aceasta a fost echipată de către UN Women în parteneriat cu Street Child și sprijinul financiar al Suediei.

„Este o bucurie să observ că în Republica Moldova se deschid și se renovează în ultima perioadă tot mai multe creșe. Acesta este rezultatul eforturilor Guvernului Republicii Moldova  și al partenerilor de dezvoltare. Mulțumim UN Women și Suediei pentru crearea unor condiții mai bune pentru copiii noștri și pentru oferirea unor posibilități mai mari părinților și mamelor de a se reintegra rapid în câmpul muncii”, a declarat deputata Marina Morozova, la inaugurarea grupei creșă din orașul Glodeni.

Grupa creșă din orașul Sângerei, destinată copiilor cu vârsta cuprinsă între 2 și 3 ani, a fost renovată și dotată cu sprijinul financiar al Suediei. Ambasadoarea Suediei la Chișinău, Katarina Fried, a menționat că prin investițiile în serviciile de îngrijire timpurie a copiilor, Suedia își propune să construiască un viitor mai prosper și o piață economică mai puternică în Republica Moldova.

Renovarea și echiparea creșelor din nordul R.. Moldova a implicat o investiție totală de 60 de mii de dolari din partea UN Women, acest lucru fiind posibil datorită sprijinului financiar al Suediei, care susține inițiativele de abilitare a femeilor și promovarea egalității de gen.

8 lucruri pe care trebuie să le eviţi dacă organizezi o nuntă!
Articolul anterior
El este secretul ”longevității”
Articolul următor