Cum întăreşti imunitatea copilului? Dr. Komarovsky oferă sfaturi utile

De ce copiii suferă mai mult din cauza răcelilor decât adulți? Ce se întâmplă atunci când părinții creează condiții de viaţă „sterile” micuţilor? Care sunt de fapt semnele imunodeficienței la cei mici? De ce remediile destinate întăririi imunităţii din farmacii acţionează selectiv? Dr. Komarovsky răspunde la întrebări pe înţelesul tuturor.

separator

uuuuu

Astfel, aflăm de la renumitul doctor Komarovsky că părinţii nu ar trebui să îşi facă griji inutile atunci când după primul an de viaţă copiii suferă mai des din cauza răcelilor, întrucât acest lucru nu înseamnă neapărat că micuţul are sistemul imunitar slăbit şi că, de fapt, expunerea timpurie a copiilor la contactul cu germenii infecţioşi contribuie la maturizarea şi fortifierea statusului imun la cei mici.

Cum functionează imunitatea la copil?

În fiecare zi milioane de bacterii, virusuri, ciuperci și paraziți încearcă să pătrundă în organism, iar sistemul imunitar combate aceste microorganisme şi protejează organismul de invazia microbiană.

Sistem imunitar este clasificat în două tipuri. Imunitatea înnăscută, „nonspecifică”, este configurată în aşa fel încât să lupte contra tuturor tipurilor de agenți patogeni. Pe de altă parte, imunitatea dobândită, „specifică”, funcționează strict în cazul microorganismelor care au cauzat o anumită boală la un moment dat.

,Fătul se dezvoltă în uter într-un mediu steril, acesta primeşte toate substanțele nutritive și oxigenul prin placentă şi sângele filtrat de otrăvuri, toxine, bacterii şi virusuri’’, spune Dr. Komarovsky. În acelaşi timp, nou-născutul are capacitatea de a face faţă majorităţii agenților patogeni, prin anumite reacţii programate genetic.

Dar asta nu e tot!

,,Placenta permite trecerea anticorpilor de la mamă la făt, iar aceştia vor proteja copilul pe parcursul primelor 6-12 luni de viaţă. Acum ați înțeles de ce copii după primul an de viaţă se îmbolnăvesc mai des? Anticorpii de la mamă sunt neutralizaţi în organism, iar acum ei trebuie să învețe cum să dezvolte propria imunitate. În plus, pe parcursul primului an de viaţă copiii contactază mai puţin cu persoanele bolnave”.

De îndată ce copilul va merge la grădiniţă, e posibil să răcească mai des, însă acest lucru nu ar trebui să te panicheze!

,,În ţări precum SUA, Marea Britanie, Israel, Germania, Franța, este considerat că acele 6-12 episoade de răceală pe care le face copilul  într-un an sunt un fenomen absolut normal pentru copiii de grădiniţă. Pur și simplu, adulţii sunt conștienți de faptul cum se formează imunitatea la copii şi nu exagerează în acest sens’’, declară medicul.

Există dovezi că familiarizarea timpurie a copilului cu cele mai comune infecţii acţionează pozitiv asupra maturizării sistemului imunitar.

,,Explicaţi este foarte simplă! Stimularea continuă a sistemului imunitar contribuie de fapt la întărirea acestuia şi creşterea capacităţii de luptă. Oamenii de știință tind să creadă că, în absența oportunităţii de a lupta cu inamicii proveniţi din mediul extern, celulele sistemului imunitar îşi vor concentra activitatea asupra celulelor sănătoase ale corpului, dezvoltând boli autoimune, ori vor reacţiona prin răspunsuri exagerate la stimuli obişnuiţi, cauzând diverse tipuri de alergie”, accentuează specialistul.

Potrivit Dr. Komarovsky, studiile arată că adulții și copiii din clase sociale inferioare, suferă mai puţin de alergii şi maladii autoimune decât cei din famiile asigurate mai bine financiar.

,,Locuitorii din Africa aproape niciodată nu sunt suferă de alergii, la fel de bine ca și copiii din familiile cu venituri mici, chiar și din țările CSI, mai puțin vin la spital cu simptome de infecții respiratorii virale acute sau infecții intestinale’’.
,,În niciun caz nu te sfătui să-şi vinzi apartamentul şi să te muţi lângă un tomberon. La modul general, trebuie să concluzionăm că condiţiile ,,sterile’’ de la o vârstă fragedă sunt pline de consecințe, uneori foarte grave’’, spune medicul.

Dacă copilul suferă de răceli frecvente, acest lucru nu înseamnă în mod automat că are imunitatea slăbită!

Din păcate, există copiii care se nasc cu defecte imunitare, dar totul e mult mai complicat decât pare la prima vedere.

,,Defectele la nivelul sistemului imunitar nu se manifestă doar prin răceli fecvente. Există anumite criterii clinice care suspectează slăbirea statusului imunitar la copil, printre acestea se numără sinuzita severă, mai mult de două ori pe an; mai mult de 8 episoade de otită pe an; 2 sau mai multe episoade de pneumonie, rezistentă la tratament; abcese recurente ale pielii sau a organelor interne; necesitatea administrării de antibiotice pe cale intravenoasă etc’’.
,,Numai în cazul în care există semnele enumerate mai sus, se indică anumite investigaţii pentru a cerceta parametrii statusului imun, în scopul de a găsi defectul şi nivelul acestuia. Stările de imunodeficiență reale se manifestată în special prin infecții bacteriene frecvente, și nu virale! Însă aceste defecte se întâlnesc foarte rar, doar un caz la 30.000 de locuitori’’, spune Dr. Komarovsky.

E firesc copiii să se îmbolnăvească mai des de infecții virale, mai ales după ce încep să fecventeze grădinița, iar părinţii nu trebuie să se alerteze prea mult, întrucât astfel micuţii dobândesc mai multă imunitate şi capacitate de a lupta cu germenii pe tot parcursul vieţii!

Cât despre preparatele din farmacii destinate întăririi imunităţii, nu există dovezi clinice clare cu referire la eficienţa acestora în fiecare caz în parte.

,,Majoritatea acestor preparate promit efecte majore, însă multe dintre ele au fost studiate doar pe animale de laborator. Desigur, toată lumea visează să obțină de la medic sau farmacist „pilula de aur”, care să consolideze imunitatea copilului și lupta contra virusurilor o dată pentru totdeauna. În cel mai rău caz, aceste medicamente nu sunt periculoase, însă pot fi ineficiente. În multe ţări înalt dezvoltate, nu se pune accentul pe întrebuinţarea largă a acestor preparate, ci mai mult pe procedurile de călire a organismului şi creşterea imunităţii prin mijloace naturale, întrucât s-a constat că aceste medicamente nu reduc incidenţa bolilor respiratorii virale de sezon’’.
,,Contactul timpuriu al organismului copilului cu diverşi agenţi infecţioşi comuni conduce la maturizarea sistemului imunitar, ceea ce reduce riscul de boli alergice și autoimune. Condiții ,,sterile’’ pe care mulţi părinți încearcă să le creeze pentru copiii lor, nu numai că nu ajută, ci pot dăuna sănătății copilului’’, subliniază Dr. Komarovsky.

sursa

Femeie arestată pentru moartea fiului ei, uitat în mașină, în plină caniculă

O femeie din SUA a fost arestată în cursul acestei săptămâni, după ce a fost acuzată pentru moartea fiului ei adoptiv, în vârstă de cinci ani. Copilul a fost închis în mașină, în plină caniculă, timp de șapte ore, conform NBC News.

Potrivit Poliției din Omaha, statul Nebraska, femeia în vârstă de 40 de ani, pe nume, Juanita Pinon a fost pusă sub acuzare, după ce copilul a fost găsit în mașină, miercuri dupăamiază, în jurul orei 17:00.

Autoturismul era într-o parcare din apropierea salonului de înfrumusețare la care lucra Pinon, a spus Chris Gordon, purtătorul de cuvânt al Poliției, pentru NBC News, conform AK-24.

Băiețelul a fost lăsat în mașină timp de aproximativ 7 ore, în timp ce mama lui vitregă era la muncă. Conform Poliției, minorul a fost dus de urgență la spital, dar nu a mai putut fi salvat. De asemenea, femeia a refuzat le spună agenților dacă a lăsat intenționat copilul în mașină sau dacă a fost o greșeală.

În urmă autopsiei se va află dacă băiețelul a murit din cauza expunerii la căldură sau din altă cauza, a mai spus Chris Gordon.

În Omaha, zilele trecute temperaturile au atins 89 de grade F (32 de grade Celsius). Dar „temperatura din interiorul mașinilor poate fi mult mai mare decât afară”, a spus Janette Fennell, fondatoare și președinte al organizației KidsAndCars.org.

Gândițiva la temperatura din interiorul unui vehicul precum o seră. Ai un vehicul, este multă sticlă în el și apoi, în funcție de unghiul în care te afli față de soare, se încălzește foarte repede”, a spus ea, adăugând deschiderea geamurilor deschise nu este suficientă pentru a răci o mașină.

„De fapt, am documentat decese în cazul în care temperaturile de afară au ajuns și până la de 60 de grade C,” a mai spus această.În 2024, cel puțin 10 copii au murit în SUA din cauza caniculei, după ce au fost uitați în mașini.

Dorești să deschizi o creșă de tip familial? Programul nostru îți oferă mentoratul și finanțarea de care ai nevoie – până la 50 000 MDL

Termen de aplicare extins: 24 iunie 2024, ora 23:59.

Ai visat vreodată să ai propriul mic univers de bucurie și zâmbete copilărești, un loc unde fiecare zi aduce o nouă aventură în învățarea și creșterea celor mici? Ei bine, visul tău poate deveni realitate. Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare (CPD) în parteneriat cu Street Child și UBS Optimus Foundation lansează Programul de Mentorat pentru Prestatorii de Servicii Alternative de Îngrijire a Copiilor de Tip Familial (creșe de tip familial).

Acest program ambițios este gândit să te ghideze pas cu pas în parcursul de la vis la realitate, începând cu informarea completă privind legislația în vigoare și până la lansarea propriu-zisă a creșei. Vei primi instruirea necesară pentru a naviga prin procesul de înregistrare, pentru a organiza și echipa corespunzător spațiul de îngrijire și pentru a te asigura că facilitățile oferite de tine sunt la standardele dorite.

Iar pentru că dorim să te susținem nu doar cu informații, programul nostru include și un suport financiar considerabil. Fiecare participant/ă selectat/ă va primi echipamente esențiale, de la paturi confortabile și scaune de masă, până la truse medicale, jucării educative și cărți, toate în valoare de până la 50 000 MDL pentru a deschide una dintre cele 19 creșe de tip familial pe care le vizăm.

Nu îți face griji pentru cheltuielile suplimentare – toate costurile legate de instruiri, deplasări și actele necesare pentru înregistrarea serviciului de îngrijire vor fi rambursate. Ceea ce cerem în schimb este timpul și dedicarea ta. Urmează 6 luni intensive în care împreună cu tine vom lucra la realizarea visului tău. Mai jos vezi etapele programului nostru de suport. 
Serviciile alternative de îngrijire de tip familial sunt concepute să fie acordate într-un cadru intim și personalizat, direct la domiciliul îngrijitorilor, limitate la un număr maxim de cinci copii. Acest aspect asigură o îngrijire focalizată și o atenție sporită pentru fiecare micuț, creând un mediu familial, sigur și stimulativ pentru dezvoltarea lor.

Pentru cei/cele interesați/te să contribuie la acest efort și să se alăture programului nostru, vă încurajăm să vă înregistrați utilizând linkul de înregistrare AICI (Ro) formularul în limba rusă AICI) și să începeți drumul către a deveni un prestator/prestatoare de servicii de îngrijire de excepție. Termen extins: 24 iunie

Dacă ai visat vreodată să contribui activ la comunitatea ta prin deschiderea unei creșe, aceasta este ocazia ta. Nu rata această oportunitate unică de a aduce schimbare și de a sprijini dezvoltarea sănătoasă a copiilor. Te așteptăm în program!

Pentru detalii, contactează-ne: cpd@progen.md

_____________________

Acest apel are loc în cadrul proiectului „Dezvoltarea serviciilor de educație timpurie pentru populația de refugiați ucraineni”, implementat de către #CPD, cu susținerea Street Child și UBS Optimus Foundation.

O mamă a descoperit mucegai în jucăria de dentiție a fiicei sale

Pe piață există celebrele inele pentru dentiție, care îi ajută pe micuți să mestece pentru a suporta mai ușor disconfortul și durerea gingivală.

De obicei, jucăriile de dentiție pentru copii sunt realizate din materiale nontoxice. Medicii stomatologi ne sfătuiesc să le evităm pe cele umplute cu lichid, fiindcă se pot sparge sau rupe, iar conținutul s-ar putea scurge în gura copilului, însă nici cele umplute cu aer nu sunt tocmai indicate.

Saliva bebelușului sau apa cu care spălăm o jucărie umplută cu aer poate pătrunde prin îmbinarea cauciucului, iar astfel în interior se pot dezvolta mucegai și bacterii. O mamă de peste granițe, de exemplu, a rămas șocată după ce a descoperit cât mucegai se afla în jucăria de dentiție, sub formă de girafă, a fiicei sale!

Într-un clip pe TikTok femeia a tăiat, din pură curiozitate, o jucărie de dentiție a fiicei sale cu foarfeca pentru a vedea ce se ascunde în interior. Ea spune că inițial, jucăria a aparținut fiicei sale mai mari, care nu a mai folosit-o de mai bine de un an, iar acum i-a dat-o copilului ei mai mic pentru a se juca cu ea, relatează qbebe.ro.

„A primit asta când era bebeluș și îi plăcea la nebunie, o ronțăia tot timpul. Nu a mai folosit-o de aproximativ un an, dar recent am găsit-o împachetată prin casă și i-am dat-o bebelușului meu să se joace cu ea. Dar el a primit deja în dar una nouă, așa că am decis să o deschidem pe cea veche și să vedem cât de scârboasă este pe interior”, spune mămica în timp ce taie cu foarfeca jucăria sub formă de girafă. Mare i-a fost mirarea când a văzut cât mucegai se strânsese în interior.

„Oh, Doamne. Nu se poate. Doamne, mi s-a făcut pielea de găină. Va trebui să arunc foarfeca asta. Priviți cât mucegai. E scârbos. Dacă așa arată o jucărie de dentiție în interior, imaginați-vă cum arată interiorul jucăriilor pentru băiță”, a continuat aceasta. 

Între timp, purtătorii de cuvânt ai companiei care produce jucăriile de dentiție respective, au declarat pentru tyla.com:

„Jucăriile de dentiție Sophie la Girafe sunt încă produse în mod tradițional în Franța, folosind procese care implică 14 operațiuni manuale și s-au respectat întotdeauna cele mai stricte reglementări. Siguranța copiilor și satisfacția părinților lor reprezintă prioritatea noastră principală, iar toate produsele noastre sunt testate în permanență și în conformitate cu standardele globale.

Jucăria de dentiție Sophie la Girafe este fabricată din cauciuc natural în proporție de 100%, astfel încât instrucțiunile de utilizare și de curățare trebuie respectate cu atenție. Așa cum este indicat pe ambalaj, recomandăm curățarea suprafeței cu o cârpă umedă. Nu trebuie scufundată în apă și nici clătită, deoarece se poate deteriora”.

Cum poţi preveni iritaţiile coapselor pe timpul verii
Articolul anterior
De ce să nu bei apa care a stat peste noapte în pahar
Articolul următor