1 decembrie 2018: programul manifestărilor dedicate celor 100 de ani de la Marea Unire. Iată ce se va întâmpla la Alba Iulia!

O paradă cu 1.000 de militari, transportoare blindate, tunuri, maşini de luptă, avioane și elicoptere, va avea loc de 1 Decembrie la Alba Iulia, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la înfăptuirea Marii Uniri și crearea statului modern România. Pe 1 decembrie 1918, Basarabia, Bucovina, Banatul și Transilvania, alături de Regatul României, au format România Mare.

separator
Localnicii și turiștii vor avea la dispoziție la masa populară, circa 40.000 de porții, iar seara vor avea loc concerte cu muzică populară și cântece patriotice.

În dimineața Zilei de 1 Decembrie, de la ora 7.00, va începere oficierea Serviciului Religios, la Catedrala Încoronării din Alba Iulia. De la ora 08.00 are loc Marșul Unirii. Zeci de mii de români din mai multe județe, Republica Moldova și diaspora sunt așteptați la un marș al Centenarului, organizat pentru unirea Republicii Moldova cu România. Traseul are șase kilometri, iar participanții la marș vor veni cu steaguri ale României de la 1918, însemne tricolore și vor intona cântece patriotice.

De la ora 10.30, în Sala Unirii din Alba Iulia, se va da citire „Rezoluţiunii Adunării Naţionale de la Alba lulia”. Sala Unirii reprezintă un simbol și templu al României Mari, în care delegații românilor transilvăneni au votat Unirea Transilvaniei cu România, clădirea fiind proaspăt reabilitată.La ora 10.45, în faţa Sălii Unirii va avea loc primirea Soliilor din Cetăţile de Scaun, iar cei prezenţi vor asculta mesaje emoţionante care vor aduce aminte de momentele petrecute la 1918.

De la ora 12.30 va avea loc sfințirea Monumentului Unității Naționale, o construcție de 20 de metri înălțime, din piatră, sub forma unor patru cruci și a două litere „U” întoarse. Monumentul și parcul în care se află sunt în construcție, dar primarul Mircea Hava a dat, miercuri, asigurări, că vor fi finalizate până la manifestările de 1 Decembrie.

La ceremonialul militar, de la ora 15.00, vor participa un număr de aproximativ 1.000 de militari și 200 de mijloace tehnice terestre. Cei prezenți vor putea admira TAB-uri, transportoare blindate, maşini de luptă, lansatoare de rachete, camioane militare, autospeciale de intervenție, avioane F 16, MIG-uri și elicoptere. Este așteptat și președintele Klaus Iohannis.

Vor fi mai multe categorii de mijloace aeriene, elicoptere și avioane, care vor zbura la joasă înălțime, iar astfel sunt strict interzise utilizarea dronelor. Pe 28 și 29 noiembrie la Alba Iulia se vor executa antrenamente generale.

Masa populară va fi formată din circa 40.000 de porții, număr record. Nu este, la ora transmiterii acestei știri, clar ceea ce vor găti bucătarii pentru turiști și localnici, însă în ultimele zile s-a vorbit de mămăligă cu brânză și sarmale.

Iată programul complet al manifestărilor de 1 Decembrie:

– ora 07.00  – Serviciul Religios / Catedrala Ortodoxă a Încoronării

– ora 08.00 – Marşul Unirii / Traseul Gara CFR – Bd. Ferdinand – Calea Moţilor – Parcul Unirii

– ora 10.00 – Te Deum / Catedrala Ortodoxă a Încoronării

– ora 10.30 – Citirea “Rezoluţiunii Adunării Naţionale de la Alba lulia” / Sala Unirii

– ora 10.45 – Primirea Soliilor din Cetăţile de Scaun / Sala Unirii

– ora 11.30 – Dezvelirea plăcilor omagiale / Sala Unirii

– ora 12.00 – Marea Adunare Naţională (parada portului popular şi reconstituire istorica) + Citirea “Rezoluţiunii Adunaării Naţionale de la Alba lulia” – Piaţa Tricolorului, Esplanada Catedralei Ortodoxe a Încoronării

– ora 12.30 – Sfinţire Monumentul Unirii / Monumentul Unirii

– ora 13.00 – Ceremonialul „Pământ românesc” / Sala Unirii

– ora 13.30 – Cântec de Mare Unire / Scena – Piaţa Cetăţii

– ora 15.00 – Inaugurare Podul Unirii şi Monumentului Marii Uniri / Parcul Unirii

– ora 15.30 – Ceremonie militară – defilarea trupelor şi tehnicii militare / Bulevardul 1 Decembrie 1918

– ora 16.30 – Marea Unire a Bucătarilor / Cazarma 415, Latura de Sud şi Latura de Nord

– ora 16.30 – Concerte „Cânt şi suflet românesc” / Scena – Piaţa Cetăţii

– ora 21.00 – LA MULŢI ANI ROMÂNIA! – spectacol de artificii / Cazarma 415

– ora 0.00 – Omagiu sunetului românesc, recital de nai şi orgă / Podul Unirii

2 decembrie 2018

– ora 11.00 – Spectacol pentru copii / Piaţa Cetăţii

– ora 12.30 – Spectacol reconstituire istorică “Intrarea Armatei Române Alba Iulia / Poarta l Poarta a ll-a, Poarta a lll-a, Esplanada Obeliscului, Monumei Marii Uniri

– ora 19.00 – Spectacol Concert / Scena – Piaţa Cetăţii

sursa

alte Articole interesante