Franța e în doliu. Arde Catedrala Notre Dame din Paris! Turla și acoperișul s-au prăbușit

Un incendiu violent a izbucnit la catedrala Notre Dame din Paris, pe partea superioară, în zona celor două clopotniţe. Incendiul a izbucnit cu puțin timp înainte de ora 20:00, ora Moldovei. Catedrala construită în perioada 1163-1345 arde ca o torță, iar flăcările se extind. Turla și acoperișul s-au prăbușit în urma flăcărilor mistuitoare și mai multe obiecte de artă, de o valoare inestimabilă, au fost distruse de foc.

separator

Momentul în care se prăbușește turnul de 93 de metri.

https://youtu.be/iQrmJqt8mlM

Catedrala Notre Dame a fost evacuată, iar oamenii sunt sfătuiți să stea departe.  Catedrala Notre Dame arde cu flăcări puternice și mai multe echipaje de pompieri s-au deplasat la fața locului pentru a stinge incendiul care a cuprins monumentul istoric, unul dintre simbolurile Parisului și ale Franței.

Pompierii au dificultăți în a reuși să stingă incendiul de proporții, care a distrus o bună parte din clădire, plus obiecte de artă vechi de sute de ani, de o valoare inestimabilă. Parizienii s-au adunat în perimetrul de siguranță și mulți dintre ei au lacrimi în ochi, transmite realitatea.net.

Oficialitățile pariziene susţin că incendiul ar putea avea legătură cu lucrările de renovare a clădirii vechi de peste 700 de ani, renovare care are loc în această perioadă. Specialiștii afirmă că refacerea catedralei Notre Dame, mistuită de flăcări, va dura mulți ani. Vezi imagini în timp real!

Conform poliției franceze, nu sunt răniți și nici morți. Președintele francez Emmanuel Macron a scris pe Twitter:

„Notre-Dame de Paris este în flăcări. Emoția unei națiuni întregi. Gândurile se îndreaptă către toți catolicii și pentru toți francezii. Ca toți compatrioții noștri, sunt trist în seara asta să văd că această parte a noastră arde”.

Catedrala Notre-Dame din Paris este un monument al arhitecturii gotice timpurii din Franța, sediu al Arhiepiscopiei Parisului. Catedrala se află pe Île de la Cité, în centrul Parisului. Construcția a început în anul 1163, pe locul unui lăcaș de cult dedicat sfântului diacon Ștefan. Catedrala Notre-Dame este vizitată de circa 13 milioane de persoane anual, adică o medie zilnică de aproximativ 30.000 de oameni. În zilele cu afluența ridicată, adică de sărbători sau când sunt evenimente importante, se poate ajunge chiar și la 50.000 de oameni.

https://youtu.be/2V0TsWnDUmY

Au apărut primele imagini din interiorul Catedralei Notre-Dame. Altarul și crucea sunt întregi

Moldova va continua să cumpere energie electrică din România

Republica Moldova va continua să cumpere energie electrică de pe bursa română. Chișinăul nu va apela la planul inițial prin care să ofere gaz regiunii transnistrene în schimbul energiei electrice gratuite. Informația a fost confirmată de premierul Dorin Recean, transmite ipn.md.

Întrebat de ce nu s-a mers pe ideea inițială, Recean a menționat că Chișinăul a avut mai multe soluții, în final s-a mers pe cea care a convenit tuturor părților.

„Noi am făcut calculele necesare și am spus că pentru malul drept este judicios și economic mai avantajos să cumpărăm această energie direct din România, decât să trimitem gazul la Cuciurgan și ei să facă pentru noi energie electrică”, a menționat premierul Dorin Recean.

Cât despre eventuale reduci de tarif pentru locuitorii de pe malul drept, premierul a menționat că e nevoie de susținere financiară. „Noi vom continua cu Guvernul, dar și prietenii noștri din Uniunea Europeană, să aducem mai multe resurse financiare pentru a face acest obiectiv posibil”, a spus prim-ministrul.

Republica Moldova și Uniunea Europeană au ajuns la un acord final privind pachetul de ajutor care a fost anunțat la începutul acestei săptămâni. Banii, 64 de milioane de euro, vor veni în două tranșe. 30 de milioane de euro din prima tranșă vor fi folosiți pentru a cumpăra gaz și energie electrică pentru ambele maluri ale Nistrului. Respectiv, 20 de milioane de euro vor merge pentru achiziționarea gazelor naturale ca ajutor umanitar destinat regiunii transnistrene, iar 10 milioane pentru achiziționarea energiei electrice pentru necesitățile malului drept al Nistrului. Încă 34 de milioane de euro vor veni, în cea de-a doua tranșă, ca suport bugetar.

Alertă de gripă aviară în Criuleni

O lebădă găsită moartă pe malul râului Nistru, în apropierea orașului Criuleni, a fost confirmată pozitiv pentru gripă aviară. În acest context, autoritățile locale au stabilit măsuri şi restricţii pentru prevenirea răspândirii bolii, scrie newtv.md.

Primarul orașului Criuleni, Mihai Sclifos, a semnat o dispoziție, vineri 31 ianuarie 2025, prin care se interzice întreținerea păsărilor în libertate cu acces în afara curților și gospodăriilor personale.

De asemenea, autoritățile au restricționat circulația în apropierea râului Nistru și au interzis desfășurarea activităților de agrement sportive și pescuitului în această zonă. În plus, vânzarea sau capturarea animalelor sălbatice este temporar interzisă.

Două focare de pestă porcină la două ferme din nordul țării

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), informează despre identificarea a două cazuri de pestă porcină africană, înregistrate în două ferme comerciale de capacitate mica, localizate la nordul țării, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În data de 14.06.2024 și 16.06.2024, Centrul Republican de Diagnostic Veterinar (CRDV), prin încercările de laborator, a confirmat prezența virusului pestei porcine africane (PPA) în probele recoltate de la porcii domestici din două ferme comerciale de capacitate mica din s. Gîrbova r. Ocnița și s. Vărăncău r. Soroca. Imediat ce Subdiviziunile  teritoriale pentru siguranța alimentelor au fost notificate despre rezultatul testărilor de laborator, acestea au demarat acțiunile stabilite pentru combaterea și eradicarea focarului.

Au fost întrunite Comisiile pentru Situații Excepționale a raioanelor Ocnița și Soroca, care au aprobat un Plan de măsuri pentru combaterea și eradicarea acestor focare, conform prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 1368/2016 cu privire la aprobarea unor norme sanitar-veterinare, Hotărârii Guvernului nr. 1374/2016 pentru aprobarea Normei sanitar-veterinare, privind stabilirea măsurilor generale de combatere a unor boli la animale și măsurilor specifice referitoare la boala veziculoasă a porcului și ale Dispoziției Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova nr. 1 din 21.09.2018 cu privire la măsurile de profilaxie, combatere și eradicare a pestei porcine africane.

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor a demarat procedurile de notificare a structurilor abilitate  la nivel național și din cadrul Uniunii Europene, Organizația Mondială a Sănătății Animalelor, precum și alți parteneri externi, despre apariția focarelor de pestă porcină africană pe teritoriul Republicii Moldova.

Anchetele epidemiologice sunt în desfășurare și se realizează de către o echipă de inspectori ai Subdiviziunilor teritoriale pentru siguranța alimentelor vizate, în colaborare cu alte instituții competente ale statului. La fel, a fost restricționată mișcarea porcilor din exploatațiile non-profesionale către abatoare, puncte de sacrificare, târguri de animale pe teritoriul Republicii Moldova, precum și plasarea pe piață a produselor și subproduselor parvenite de la acestea, în conformitate cu prevederile Ordinului directorului general al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor nr. 233 din 13.07.2022.

Subdiviziunile teritoriale ale Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor conlucrează cu autoritățile publice locale, autoritățile abilitate pentru combaterea comercializării și transportării ilicite a porcilor din exploatațiile non-profesionale și a produselor obținute de la acestea.

Agenția este dispusă să acorde persoanelor, care au notificat despre depistarea unor cadavre de mistreți și locul amplasării acestora, recompense în mărime de 50 euro pentru fiecare cadavru notificat.

Agenția solicită proprietarilor de porcine să informeze urgent subdiviziunile sale teritoriale, medicii veterinari sau autoritățile publice locale, în cazul îmbolnăvirii și pieirii animalelor sau a depistării cadavrelor de mistreți. La fel, solicită proprietarilor de porci să nu utilizeze în hrana acestora cereale proaspăt recoltate, resturi culinare și să respecte cu strictețe cerințele minime de biosecuritate.

Tot în acest context, solicităm cetățenilor de a nu procura produse alimentare din locuri neautorizate, precum și de a nu procura produse alimentare din carne de porc din țările în care evoluează pesta porcina africană, în scopul aducerii acestora în Republica Moldova, deoarece acestea vor fi confiscate și distruse, din motivul riscului pe care îl reprezintă.

Medic psihiatru, despre copiii de azi: „Am plecat de la a nu avea voie să le dăm o palmă la fund și am ajuns la a nu avea voie să le zicem nimic”
Articolul anterior
Gest emoționant de solidaritate! Francezii îndurerați au început să cânte lângă Catedrala Notre-Dame și se roagă pentru simbolul Parisului
Articolul următor