Ce se întâmplă în Săptămâna Luminată? Tradiții și obiceiuri

Săptămâna care urmează praznicului Învierii Domnului este numită Săptămâna Luminată. În trecut, Botezul era săvârșit în noaptea de Paști. Cei botezați erau numiți „luminați” și purtau haine albe în toată săptămâna de după Paști. De la purtarea hainelor albe, această săptămână a primit numele de Săptămâna Luminată.

separator

În această perioadă toate s-au umplut de lumina sfântă a Învierii Domnului. Preotul adresează chemarea „Veniți să primiți lumină!” tuturor, nu doar anumitor persoane. Pe toți îi cheamă să facă trecerea de la întunericul morții, la lumina vieții veșnice. Iar această trecere este exprimată prin aprinderea tuturor lumânărilor de la o singură lumânare.

În Săptămâna Luminată, în zilele de miercuri și vineri se oferă dezlegare la mâncărurile de dulce datorită Învierii Domnului, de aceea este ,,dezlegare la pește”.

De la Învierea Domnului și până la Rusalii, nu se fac metanii, ci doar închinăciuni. În Săptămâna Luminată nu se citește Psaltirea.

În această săptămână nu se fac parastase pentru cei trecuți la cele veșnice. Începând cu praznicul Intrării Domnului în Ierusalim, Biserica nu mai face slujbe speciale pentru cei adormiți. Aceste slujbe sunt reluate după Duminica Tomii.

Slujbele de înmormântare din Săptămâna Luminată sunt oficiate după o rânduială specială. Slujba înmormântării este înlocuită de slujba Învierii. Așadar și cântările acestei slujbe vorbesc de biruința Vieții asupra morții.

sursa: crestinortodox.ro

alte Articole interesante