Muzica, voia bună, mâncarea tradiţională şi portul popular s-au întâlnit pe malul Nistrului, la Festivalul „IA Mania”

Muzica, voia bună, mâncarea tradiţională şi portul popular s-au întâlnit ieri pe malul Nistrului. Sute de oameni au îmbrăcat haine naţionale şi au mers în satul Holercani, unde a avut loc festivalul „IA Mania”, care a ajuns la cea de-a V-a ediție.

separator
1 20

Participanții s-au putut delecta din bucate tradiționale și vin moldovenesc, iar cei mai iscusiți maeștri în ale gătitului au, dar și în ale vinăritului au fost premiați. Premiul: ”Plăcinta Dubăsariului” a ajuns la gospodinele din satul Coșnița, premiul ” Sarmalele Dubăsariului” l-au luat gospodinele din Molovata Nouă, ” Pâinea Dubăsariului” a fost înmânat gospodinelor din satul Molovata, iar premiul ”Tăria Dubăsariului” a ajuns la primăria Dubăsari.

24 16 27

”Am luat premiul mare la sarmale pentru ca am adus o diversitate de sărmăluțe. Suntem în perioada postului și am adus sarmale de post cu frunze de viță de vie. La fel am adus și din varză, dar și chipăruși umpluți,” ne-a spus Angela Curcubet din Molovata Nouă.

26

Artizanii locali au adus la târg creații unice: de la ulcioare din lut și catrințe până la căciuli din blană de cârlan și accesorii handmade.

”Avem foarte multe ii, ne străduim să aducem în special hăinuțe naționale pentru copii, de la 3 la 13 ani. Avem o echipă de fete care lucrează cu noi și le lucrează manual. Avem și brâie, bentițe. Festivlul îmi pare extraordinar,am reușit să vindem câteva piese”, ne-a mărturisit Mariana Brac, reprezentanta atelierului de creație ”Altița”.

4 30

”Am venit cu instrumente populare, fluiere, nai, caval. Mi se pare că anul acesta festivlul e mai frumos. E foarte multă lume și e lume bună. Chiar acum am cântat și s-au apropiat niște tineri din Japonia și au început a dansa sub acompaniamentul meu”, ne-a declarat bucuros instrumentistul Grigore Sânchetru din Tribujeni.

2515

”Avem la stand o poveste de culori, de ornamente. Noi nu comercializăm vestimentație, noi propunem oamenilor tradiții, nu desene frumoase pe vestimentație. Cunoaștem toate simbolurile de pe articolele nostre,” ne-a spus Victor Arpintin.

23

În cadrul concursului de artă murală „Cai verzi pe pereți” de la festivalul IA Mania, artiștii plasticis-au întrecut la pictură. Petru Glavan, student la Academia de Arte Plastice, a imortalizat o ciobăniță cu părul blond care are în spate un berbec roșu și un lup albastru, pentru care a luat premiul mare. Locul II i-a revenit Ecaterinei Mardari, iar locul III lui Oleg Gușanu.

7 8 9
”Astăzi am venit cu un concept mai modern, un flăcău al neamului care a găsit o jucărie modernă, un yoyo. Jucându-se cu ea, el încearcă să strângă în ea ornamente din folclorul nostru. Am folosit culori simbolice, roșu, alb și negru, care ne reprezintă. De asemena am ales să adaug animale fantastice, flori și tot felul de elemente din faună și floră, spus Ecaterina Vorona, câștigătoarea locului trei la același concurs de anul trecut.

12

Sărbătoarea nu a trecut fără concursul tinerilor designeri ”MÂNDRIA”. În acest an, Piotr Alii cu colecția sa „Blăstăm basarabean” a reușit să atragă atenția juriului.

28
De asemenea, nu a lipsit radiționala trântă la cocoș, iepure și berbec.

19

Cei care au rămas până seara la eveniment, dar care s-au apropiat și pe parcurs au avut parte și de un concert în aer liber, în cadrul căruia au evoluat Pasha Parfeni, trupa Tharmis, trupa Via Dacă, Lia Taburcean și alții. De altfel, vizitatorii acestei ediții a Ia Mania au încins și o horă enormă, așa cum doar la moldoveni se face.

3 13 14 17 18 22

Ce dau de pomană moldovenii și câți bani au cheltuit în acest an pentru Paștele Blajinilor

De Paștele Blajinilor, moldovenii își pomenesc rudele răposate. Tradiționalele pomeni, care includ căni, farfurii şi prosoape, sunt completate cu dulciuri și colaci.

„Dulciuri punem, vesela ceva, nu tare bogate, modest. Știți, eu vreau să vă spun, mi-a venit fiul din Rusia și el împreună cu fiica, ei au cumpărat pentru că eu nu merg. Două mii undeva s-au dus”, spun oamenii, transmite tvn.md. 

Pentru pomenile pe care le dau de sufletul răposaților, moldovenii au cheltuit în jur de 3.000 de lei.

„Colac, dulciuri, veselă trebuie să fie obligatoriu și apă. Asta este după regula bisericească. Așa ne-au învățat părinții și așa noi facem, asta dăm de pomană, dar nu cine știe ce. Dacă sunt foarte multe pomeni, la mulți răposați, se ridică cheltuielile la 2.000 de lei”. 

„Eu mă stărui să cumpăr, de obicei, ceva cu ce se folosește omul. Eu întreb ce îi trebuie cui vreau să dau de pomană, să nu fie bani aruncați în vânt. Cu o mie nici nu te duci la piață. Aici trebuie minim 3.000-4.000, așa”.

„Ceva pentru bucătărie, un ștergar, veselă, albituri, cam așa”. 

Mai mult decât pomana, este importantă rugăciunea pentru cei adormiți.

„Venim în această zi însemnată pentru fiecare dintre noi, de la mic până la mare să le aducem un omagiu și să le facem slujba de pomenire, fie la biserică, fie în cimitire”, spune protoereul Simion, Parohul Bisericii „Sf. Simeon Stîlpnicul”, Briceni. 

Nemo, prima persoană non-binară care câștigă Eurovision. Despre ce este vorba în „The Code”, melodia câștigătoare

Eurovision 2024 a fost câștigat de Elveția și de melodia The Code, interpretată de Nemo, în vârstă de 24 de ani, care folosește pronumele ei. Nemo este prima persoană non-binară care câștigă concursul Eurovision. Ediția din acest an, la care România nu a participat, a stat sub semnul protestelor din oraşul gazdă Malmo, faţă de participarea Israelului, din cauza războiului din Gaza.

Elveția a câștigat Eurovision 2024, care s-a desfășurat sâmbătă, 11 mai, la Malmo Arena, din Suedia, ediție la care România nu a participat, din cauza constrângerilor financiare. Marele premiu al ediției cu numărul 68 a fost adjudecat de Nemo, care a obținut 591 de puncte, cu melodia „The Code”. Pe locul al doilea s-a clasat Croația, cu 547 de puncte, iar pe locul trei, Ucraina cu 453.

„Vreau să vă mulțumesc foarte mult, sper că acest concurs își va putea respecta promisiunea și va continua să susțină pacea și demnitatea pentru fiecare persoană din această lume”, a spus Nemo, după ce a primit trofeul Eurovision, care a fost înmânat de Loreen, câștigătoarea Eurovision 2023.

Clasamentul final Eurovision 2024

Câșigătorul Eurovision a spart trofeul pe scenă, dar a primit altul în schimb

Câștigătorul Eurovision a spart trofeul pe scenă, dar acesta a fost cel mai mic incident dintre toate cele care au avut loc la ediția cu numărul 68.

Nemo a primit trofeul oficial din sticlă al concursului, care are forma unui microfon clasic, cu detalii pictate. Artistul a spart premiul fragil la scurt timp după ce i-a fost înmânat, dar a primit unul nou pentru a-l înlocui, notează News.ro.

„Nu am spart doar codul, am spart şi trofeul”, a spus Nemo, râzând, la conferinţa de presă de după victorie, referindu-se la versurile melodiei cu care a câştigat competiţia.

Nemo, supărat la conferința de presă

După ce și-a spart trofeul, acesta i-a criticat pe organizatori, spunând că și concursul are nevoie de „câteva reparații”. El a acuzat Eurovision de dublu standard, după ce nu s-ar fi permis intrarea în arena din Malmo cu steagul comunității non-binare.

Nemo este una dintre cele două persoane non-binare care au participat la ediția din acest an a Eurovision, pe lângă Bambie Thug, care a reprezentat Irlanda.

Cu toate acestea, Nemo, câștigătorul finale Eurovision 2024, acuză organizatorii de dublu standard și subliniază că acestui concurs nu i-ar strica „câteva reparații”.

„Este de necrezut. A trebuit să strecor pe furiș (n.r. steagul), pentru că Eurovision a spus nu, dar am făcut-o oricum. Sper că și alții au făcut asta. Dar este clar un dublu standard. Am spart codul și trofeul, poate trofeul poate fi reparat, poate și Eurovision are nevoie de puține reparații”, a spus Nemo la conferința de presă.

Cine este Nemo, câștigătorul Eurovision 2024

Câștigătorul Eurovision 2024, elvețianul Nemo, este prima persoană non-binară care câștigă marele premiu al concursului muzical, scrie bbc.com.

Nemo Mettler s-a născut la Biel/Bienne în 1999, lansând primul album „Clownfisch” în 2015 și câștigând o serie de premii până la vârsta de 18 ani. Acum, la 24 de ani, Nemo a lansat patru albume de studio, dar a fost în mare parte necunoscut în afara Elveției până la concursul Eurovision din acest an.

În noiembrie 2023, Nemo a ieșit în evidență ca fiind non-binar într-un interviu acordat presei elvețiene, unde a declarat că preferă să fie numit „they”/„ei” în limba engleză și să folosească prenumele în loc de pronume în limba germană, notează stirileprotv.ro.

Nemo, câștigătorul Eurovision 2024. Foto: Profimedia

Despre ce este vorba în „The Code”, melodia câștigătoare la Eurovision 2024

Melodia câştigătoare a lui Nemo, „The Code”, a fost scrisă de Benjamin Alasu, Lasse Midtsian Nymann, Linda Dale şi Nemo Mettler, şi îmbină opera, rap, pop. Piesa vorbește despre călătoria către înțelegerea și acceptarea identității non-binare. Versurile se referă la drumul parcurs de Nemo, descoperind că nu se identifică nici ca bărbat, nici ca femeie.

Într-un comunicat de presă trimis de postul de televiziune elvețian SRF, și citat de TVR, Nemo a spus: „Este o onoare incredibilă să pot reprezenta Elveția la ESC. Platforma Eurovision oferă o oportunitate imensă de a construi punți între diferite culturi și generații. De aceea este foarte important pentru mine, ca persoană queer, să mă implic pentru întreaga comunitate LGBTQIA+.

“The Code” este despre călătoria pe care am început-o cu în momentul în care am realizat că nu sunt nici bărbat, nici femeie. Să mă găsesc pe mine însumi a fost un proces lung și adesea dificil pentru mine. Dar nimic nu mă face să mă simt mai bine decât libertatea pe care am câștigat-o realizând că sunt non-binar”.

40 de elevi, premiați în cadrul festivității de încheiere a Olimpiadei Republicane la Geografie

40 de elevi și eleve au fost premiați astăzi în cadrul festivității de încheiere a Olimpiadei Republicane la Geografie, desfășurată în perioada 09 – 11 mai, la Liceul Teoretic „N. Gogol” din Chișinău.

Învingătorii competiției sunt discipoli ai unor instituții de învățământ din raioanele/municipiile: Anenii Noi, Bălți, Căușeni, Chișinău, Fălești, Edineț, Hîncești, Ialoveni, Nisporeni, Ungheni și UTA Găgăuzia.

Lilia Ivanov, directoarea Agenției Naționale pentru Curriculum și Evaluare din cadrul Ministerului Educației și Cercetării, a felicitat elevii pentru performanța demonstrată în cadrul competiției.

Olimpiada Republicană la Geografie a fost organizată de Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare din cadrul Ministerului Educației şi Cercetării și se înscrie în lista celor 21 de olimpiade și concursuri republicane care au loc în perioada 16 februarie – 27 mai 2024.

✅La ediția din acest an a olimpiadei au participat 169 de elevi ai claselor IX-XII, delegați din toate raioanele și municipiile republicii. Lista premianților poate fi accesată aici.

Un grup de moldoveni care se aflau la odihnă în Zatoka au rămas fără mașini și acte
Articolul anterior
Un autocar cu moldoveni care se întorcea din Franța s-a răsturnat
Articolul următor