Nu arunca plasticul! Câțiva tineri din Chișinău îl transformă în bijuterii, obiecte de decor sau mobilier

Într-o lume în care obiectele de plastic ne înconjoară la fiecare pas, câțiva tineri au inventat o metodă de reciclare pentru a salva mediul înconjurător și a reduce poluarea cu plastic.

separator
Astfel, la Muzeul Zemstvei din Chișinău, a fost inaugurat atelierul Tinerii pentru EcoPlastic. Tinerii reciclează plasticul de tip 2 (recipientele pentru lactate, pentru produse de curățenie, pentru produse cosmetice, ș.a. Acest plastic, de regulă, este opac) și de tip 5 (paharele de unică folosință, caserolele pentru mâncare). Aceste două tipuri pot fi reciclate în jur de 10 ori, deși de cele mai multe ori nu se depășește 3-4 reciclări. Asta, deoarece plasticul pierde din maleabilitate. Anume maleabilitatea, adică această capacitate de a putea fi ușor modelat, îl face chiar mai atractiv decât metalul sau lemnul.

„Noi avem un utilaj cu ajutorul căruia presăm plasticul la temperaturi foarte mari. Am început cu topirea căpăcelelor. Cerceii din imagini au apărut dintr-o greșeală. Nu am avut răbdare să se răcească termopresul, l-am deschis și suprafața plasticului s-a umplut de ramificări. Veronica, designerul nostru, a pus cerculețul la soare și a zis „wow, ce frumos a ieșit”. Prima greșeală a devenit și primul nostru design de cercei”, relatează Vladimir Ternavschi, autorul proiectului Tinerii pentru EcoPlastic.

Vladimir a fost în Germania în vara lui 2017, ca să facă stagiere la o brutărie. ,,Am văzut că nu numai sticla, lemnul și metalul se reciclează, dar chiar și pâinea uscată din care se face compost. În Germania te costă foarte scump evacuarea deșeurilor ce nu pot fi reciclate, de aceea se reduc la maxim. M-am gândit să aduc bunele practici la Chișinău. Am vorbit cu prietenii mei și ne-am zis să facem ceva cu plasticul, căci țara e plină de pungi din plastic. Cumva, după 2-3 zile de la discuția noastră, am găsit pe YouTube canalul unui baiat olandez care a făcut desene pentru utilaje de reciclare, ce pot fi construite în orice țară. M-am uitat la video și am zis: „Ei, într-o lună facem!” Exact așa am zis. Dar de fapt a durat 9 luni. Nu aveam experiență, niciodată nu am sudat, nu sunt inginer. Dar mi-a reușit, iar în curând facem 2 ani de activitate”, povestește Vladimir.Din plasticul de care nu aveți nevoie, tinerii pot face bijuterii, vaze pentru flori sau fructe, lămpi, suporturi pentru stilouri sau periuțele de dinți, pentru săpuniere, poșete și mobilier chiar.

,,Avem un punct de colectare la Muzeul Zemstvei, pe strada Șciusev, unde se găsește și atelierul Tinerilor pentru EcoPlastic. Puteți lăsa plasticul și la magazinul Shop Mesto de pe bulevardul Alecu Russo. Și la sediul EcoVisio, lângă USM”.

O dată pe lună Tinerii pentru EcoPlastic organizează o colectare în masă, în grădina publică Ștefan cel Mare sau la Guvern. Urmăriți-i pe Facebook și veți ști când e următorul eveniment. Tinerii roagă să aduceți recipientele curate, căci nu întotdeauna se apucă imediat de reciclarea lor. Mai întâi ele sunt separate după culori, apoi depozitate și atunci e foarte neplăcut să deschizi o butelie cu lapte, de exemplu, mucegăit.

Dacă vor avea suficient plastic, tinerii intenționează să îl transforme în parcări pentru biciclete, care să fie instalate lângă școli. Își doresc și mobilier stradal din plastic reciclat.

Citește mai mult pe apostrof.md

alte Articole interesante