Este vorba de Silvia Răileanu în vârstă de 35 de ani, originară din municipiul Bălți. A absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universității din Timişoara, după care fără nicio experienţă în domeniul agriculturii, împreună cu soțul, au investit în construcția unei super-sere, scrie agro-business.ro.
Prin acest proiect femeia își propune realizarea unei sere pentru cultivarea celor mai ecologice roșii și ciuperci. Obiectivul a fost inaugurată în localitatea Biled, la aproximativ 30 de kilometri distanță de Timișoara, România.
„Sunt mamă a patru copii, de profesie sunt jurist, dar în ultimii ani m-am ocupat de administrarea unui restaurant pe care-l dețin în Timișoara. Prima dată, împreună cu soțul am dorit să facem un ștrand termal – aici a funcționat în trecut ștrandul de la Biled – și am cumpărat terenul știind că are un puț de apă termală. Dar între timp am fost în Olanda la o expoziție, am văzut foarte multe sere și m-am gândit că ar fi profitabil să facem și noi. Iar lucrul care m-a determinat să investim în seră este faptul că am patru copii și tot timpul am o problemă atunci când le dau legume să mănânce. Acceptau roşiile doar dacă erau gustoase. Atunci am zis: la noi nu sunt roşii și am înțeles că asta e nișa. La noi nu sunt, să încercăm să le facem aici. Roșiile care vin la noi sunt culese de foarte mult timp, stau două, trei săptămâni până ajung pe raft. Noi vrem să culegem roșiile azi și tot azi să ajungă pe mesele românilor. Am făcut un mic calcul şi am ajuns la concluzia că ar fi mai profitabil să fac şi eu o seră. Iată că am ajuns tineri fermieri şi începători în domeniu. Vrem să ne adresăm în special pieţei din Banat, să nu fim obligaţi să mergem cu produsele în altă parte. Doar în Timişoara se consumă mult mai multe roşii decât putem noi produce. Şi toate vin din import”, a povestit Silvia Răileanu.Întrebată de ce sera poartă denumirea de SUPER, proprietara explică acest nume prin faptul că se dorește „să facă roșii super, roșii cu gust de roșii”. Astfel, în seră în care se vor cultiva roşii crescute în sistem hidroponic, cea mai modernă tehnologie din domeniu agricol.
„Ne-am gândit să facem roşii „cocktail”, pentru că roşia mare din seră nu are un gust bun. În plus, trebuie să vinzi, să scoţi investiţia, trebuie să ai productivitate mare, pentru că şi cheltuielile sunt mari. Pentru început, am calculat să avem, în medie, o producţie de 1,3 tone de roşii pe zi. Răsadurile le vom aduce de la o firmă din Olanda. În seră se cresc roşii bune, nu se vând otrăvuri. Îngrăşământ trebuie să dai şi afară, şi aici. Noi dăm îngrăşământ controlat, totul după o reţetă sigură din Olanda. Pentru culegerea roșiilor va fi nevoie de 15 angajați. Din păcate, întreprinderea individuală nu poate avea decât opt angajaţi, aşa că vom avea şi zilieri. Apa geotermală nu o folosim încă la irigare. Cred că în maximum două luni ar trebui să ne iasă licenţa de folosire. În această toamnă am depus dosarul pentru concesionarea zăcământului, iar răsadurile nu le creștem aici, pentru că nu avem experiență, le aducem de la o firmă din Olanda”, a explicat Silvia Răileanu.
Totodată, toate plantele cultivate în această seră nu vor crește în pământ, ci va fi utilizat un substrat cu durată de viață și grad de oxigenare mare, din coajă de nucă de cocos.