O mamă cere ajutor. De aproape o lună nu-și găsește fiul dispărut

Dumitru Sandu a dispărut în urmă cu aproape o lună. Tânărul a plecat de acasă pe 29 ianuarie și nu s-a mai întors.

separator

Mama copilului cere ajutor:

„Vă rugăm din tot sufletul să ne ajutați să-l găsim……A plecat de acasă Marți 29 Ianuarie 2019 și nu s-a mai întors…în Orasul CHIȘINĂU…Poate îl cunoaște cineva… sau l-ați văzut undeva…. VA RUGĂM anunțați-ne….Orice detaliu contează….. SANDU DUMITRU are 1.90 înăltime…21 de ani …. Vă rugăm din tot sufletul ajutați-ne să-l găsim…..la momentul dispariției era îmbrăcat în scurta ca în poza de mai jos…..dispuneți de vreo informație sunați va rog la nr de contact 079700234….orice detaliu contează”, sccrie mama băiatului dispărut.

Ambasadorul moldovean la Moscova, convocat la Ministerul de Externe al Rusiei

Ministerul Afacerilor Externe al Federației Ruse anunță că l-a convocat pe ambasadorul Republicii Moldova pentru a-i fi înaintate două note de protest, scrie ipn.md.

În primul caz ar fi vorba de declarațiile unui partid politic, care acuză ambasadorul rus de „activități ilegale, care pun în pericol securitatea Republicii Moldova” și în context au cerut expulzarea imediată a lui Oleg Ozerov.

Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei a cerut părții moldovenești să respingă public aceste afirmații nefondate și i s-a comunicat necesitatea respectării obligațiilor prevăzute de Convenția de la Viena din 1961 privind relațiile diplomatice, care presupune prevenirea oricăror atacuri asupra persoanei, libertății și demnității agenților diplomatici acreditați.

O altă notă de protest se referă la „scurgerea în presa din Moldova a unei scrisori confidențiale de la Ambasada Rusiei la Chișinău privind livrarea de gaze, pe care ambasada a expediat-o către Ministerul de Externe de la Chișinău”.

„Partea rusă vede acest incident ca încă un pas neprietenos care subminează încrederea în diplomația moldovenească și pune sub semnul întrebării fiabilitatea interacțiunii cu Chișinăul pe canale diplomatice”, se mai arată în comunicatul MAE rus.

Premierul Republicii Moldova, Dorin Recean, a reacționat la notele de protest înaintate, menționând că Federația Rusă, în primul, trebuie să-și respecte angajamentele. „Să respecte cetățenii Republicii Moldova, să respecte independența și suveranitate Republicii Moldova și să-și i-a trupele acasă”, a declarat Dorin Recean.

Chișinăul va împrumut gaz regiunii transnistrene

Chișinăul a decis să acorde cu împrumut gaze naturale pentru regiunea transnistreană. Despre aceasta a anunțat premierul Dorin Recean, care a precizat că astăzi urmează să fie aprobat împrumutul de trei milioane de metri cubi de gaze pentru a menține presiunea în sistem, transmite IPN.

Potrivit premierului, soluția a fost coordonată cu Comisia Europeană, iar scopul ei este de a pune capăt imediat crizei umanitare din stânga Nistrului.

Dorin Recean a menționat că pachetul de sprijin al UE are trei componente, iar prima se referă la intervenția imediată.

„Și asta înseamnă că astăzi va fi aprobat un împrumut de trei milioane de metri cubi de gaze pentru stânga Nistrului, în așa fel încât să poată să fie menținută presiunea în sistemul de gaze naturale”, a declarat șeful executivului într-o conferință de presă.

Acest lucru ne va da un răgaz de până la 31 ianuarie 2025. „Comisia Europeană s-a angajat să fie parte a acestui pachet de grant, care urmează să fie oferit de către UE, în cazul în care cei din stânga Nistrului vor accepta. Dacă cei din stânga Nistrului nu vor accepta, atunci vor trebuie să recupereze aceste trei milioane de metri cubi de gaze sau să-l plătească”, a precizat Dorin Recean.

Cea de-a doua componentă a pachetului de sprijin din partea UE presupune intervenția de urgență pentru perioada 1-10 februarie. „În acest sens UE oferă un grant de 30 de milioane de euro pentru achiziționarea volumelor de gaze naturale pentru această perioadă pentru a produce energie electrică pentru malul drept la costurile anti-criză și să asigure și consumul pentru malul stâng al Nistrului de gaze naturale și producere de energie electrică”, a explicat premierul.

Cea de-a treia componentă conține un program complex de reziliență energetică pentru următorii doi ani. Este vorba despre investițiile necesare atât în producerea, cât și în distribuirea energiei electrice, dar și despre măsuri pentru reducerea tarifelor la energie electrică pentru toți cetățenii Republicii Moldova. Potrivit premierului, acest program complex urmează să fie definitivat în următoarele trei săptămâni.

„Soluția pe care o propunem astăzi împreună cu UE este încă o dovadă a prieteniei și a intenției reale de ajutor din partea Uniunii Europene și statelor membre… Soluția demonstrează încă o dată angajamentul UE pentru sprijinirea dezvoltării reale a bunăstării în Republica Moldova”, a mai spus șeful executivului.

Șocant! O învățătoare din Bălți riscă închisoare pentru maltratarea a doi copii din clasele primare

Procuratura municipiului Bălți a finalizat urmărirea penală și a expediat în instanța de judecată o cauză penală de învinuire a unei femei de 57 de ani din Bălți pentru tratament inuman și degradant, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Potrivit rechizitoiului, învinuita, exercitând funcția de învățător într-o instituție de învățământ primar din mun.Bălți, în competența căreia intră educarea și instruirea copiilor, în perioada de timp: septembrie 2023 –  februarie 2024, conștientizând că acțiunile sale emană un pericol social pronunțat și afectează starea fizică și psihică a copiilor, în timpul orelor de curs, a admis în raport cu doi elevi din clasa a 3-a un comportament deviant de la normele deontologice, manifestat prin aplicarea diferitor forme de violență fizică și exprimarea cu un limbaj licențios, cu un ton ridicat al vocii, acțiuni care au prezentat o sursă de stres traumatic major pentru ei, provocând dureri fizice și creând stări depresive și anxioase, acțiuni, ce reprezintă tratament inuman.

Fiind audiată în calitate de învinuită, femeia a declarat că esența învinuirii îi este clară însă nu se expune referitor la aceasta.                 

Faptele imputate acuzatei, potrivit Codului penal, se sancționează cu închisoare de la 3 la 8 ani cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 5 la 10 ani.

Învinuita beneficiază de prezumția de nevinovăție, potrivit legii.

Dragostea pură mamă-fiică! Ana Cernicova și Amelia, protagonistele unei ședințe foto emoționante
Articolul anterior
Irina Bivol, artista mereu tânără, împlinește astăzi 50 de ani!
Articolul următor