În Croația, a fost construită o orgă de optzeci de metri, la care cântă marea și vântul!

Natura poate crea nu numai peisaje spectaculoase, ci și sunete minunate. Astfel că, în Croația a fost construită o orgă ingenioasă de 80 de metri, la care marea „cântă”, în adevăratul sens al cuvântului.

separator

„Instrumentul” folosește energia vântului și a apei din Marea Adriatică pentru a crea muzică aleatorie, dar foarte liniștitoare.

Un arhitect renumit din Croaţia a conceput şi realizat această orgă de mari dimensiuni, situată pe plaja Mării Adriatice, care transformă valurile acestei mări în muzică. Proiectul a fost posibil prin colaborarea mai multor experţi, de la ingineri, constructori, până la profesori de muzică.

Imaginaţi-vă o plimbare pe malul mării, pe nişte trepte albe, în bătaia brizei. În aceste trepte sunt săpate canale înguste care conectează 35 de ţevi care fac parte din orgă, fiecare acordată în aşa fel încât să atingă sunete melodioase variate. Fiecare orificiu are o formă unică, iar lungimea totală a scărilor este de circa 80 de metri.

Fâșia litorală din beton, aflată în orașul Zadar, a fost construită în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial și nu arăta foarte frumos. Însă acum este unul dintre cele mai preferate locuri turistice din Croația.

Natura s-a dezlănțuit! 12 oameni au murit loviți de fulger într-o singură localitate

Cel puțin 12 persoane au pierit în statul Bihar din estul Indiei, după ce au fost lovite de fulgere. În ultimele 24 de ore, acest stat indian a fost grav afectat de ploi torențiale și furtuni violente, care au cuprins șapte districte, scrie realitatea.md.

Conform comunicatului emis de biroul ministrului-șef din Bihar, „În ultimele 24 de ore, fulgerele au provocat moartea a trei persoane în Jamui și Kaimur, două în Rohtas și câte una în Saharsa, Saran, Bhojpur și Gopalganj.” 

Majoritatea victimelor se aflau pe câmpuri, încercând să se adăpostească sub copaci în timpul ploilor, conform declarațiilor autorităților citate de agenția Xinhua și preluate de Agerpres.

Ce a pățit un blogger român care a intrat în Rusia având și viză de Ucraina pe pașaport

Un blogger care a vizitat de curând Federația Rusă a povestit impresiile sale de călătorie pe un grup de Facebook dedicat vacanțelor pe cont propriu. La intrarea în Rusia, vameșii au realizat că a fost mai întâi în Ucraina, pentru că avea viza acestui stat pe pașaport, scrie adevarul.ro.

Un cunoscut blogger român, care postează pe Facebook de pe contul „Cu rucscul în spate”, a decis să își petreacă vacanța în Rusia. La intrarea în Rusia a avut parte de unele emoții. Cum pe pașaport îi apărea și o viză de Ucraina, ofițerii ruși l-au luat la întrebări, dar i-au permis să intre în țară.

Pe de altă parte, vizita sa în Rusia l-a transformat și în ținta celor care detestă mult această țară, în special după ce Putin a provocat un război sângeros, care nu poate fi justificat, în Ucraina vecină. Unii dintre cei care i-au citat postarea, pe un grup de Facebook dedicat vacanțelor pe cont propriu, nu au ținut cont de faptul că o vacanță petrecută într-o țară nu echivalează cu susținerea politicii externe promovate de Moscova și i-au reproșat pe un ton vehement faptul că a ales Rusia ca destinație.

„Zdrastvuite, salutări din Moscova! Recunosc, îmi doream de mult să ajung în Rusia. Și acum că am văzut cum este pe acolo îmi doresc să revin. În special pentru Transsiberian! Prima postare din seria Rusia vine cu chestiuni practice pe care ar trebui să le știi dacă vrei și tu să îți planifici o călătorie. Nu de alta, dar nu e tocmai cel mai ușor să te organizezi pentru țara asta!”, și-a început el postarea.

Cum a obținut viza

În continuare, el a scris cum se poate obține viza de Rusia și cum se ajunge în această țară.

Viză – De la sfârșitul anului trecut se poate opta pentru e-visa pentru Rusia, nefiind nevoie să mai mergi cu dosarul la ambasadă. Ia-ți vreo două ore pentru completarea aplicației pentru viză, procesul fiind asemănător cu cel pentru viza de America. Pe lângă bilete de avion și cazări o să mai ai nevoie și de o asigurare de călătorie valabilă în Rusia. Viza costă 50 euro (plătiți în AED) și este eliberată în câteva zile. Cu e-visa poți sta în Rusia cel mult 16 zile. Avion – Din cauza restricțiilor, nu se poate zbura către Rusia din nicio țară UE. Așa că ești obligat să zbori din Istanbul, Belgrad, Tbilisi, Dubai sau Yerevan. Sau din Minsk, dar nici aici nu poți zbura din EU. Cea mai convenabilă variantă pentru noi este prin Istanbul, cu Turkish Airlines, însă nu te aștepta la prețuri prea mici. Ba din contră! ”, a mai scris el.

Românul susține că rușii vor turiști străini, astfel că sunt deschiși pentru a-i atrage.

„Immigrations – Din ce am observat, Rusia își dorește din nou turiști europeni, așa că problemele la frontieră cred că sunt destul de rare. Dacă ai ștampile de Ucraina în pașaport, așteaptă-te însă la întrebări suplimentare. Noi am fost în Ucraina chiar în timpul războiului, așa că a trebuit să așteptăm un ofițer de frontieră care să ne întrebe ce am făcut pe acolo!

Au urmat detalii despre cazare și bani. El le-a reamintit internauților că în prezent cardurile bancare utilizate în România nu funcționează în Rusia, din cauza sancțiunilor.

„Cazare – Booking și alte platforme cunoscute nu funcționează în Rusia. Există însă platforme similare, care funcționează pe aceleași model. Am folosit Ostrovok și a fost în regulă. Plata cazării se poate face la fața locului. Bani – Cardurile Visa, Mastercard, Revolut, etc. nu funcționează sub nicio formă în Rusia. Așa că trebuie să te pregătești cu euro sau dolari, pe care îi schimbi în ruble după ce ajungi. Ia-ți bani în plus pentru că nu poți primii alții din țară, nici serviciile precum Western Union nu funcționează acolo. Conectivitate – Cartele SIM cu internet și minute pot fi cumparate de peste tot, inclusiv din aeroport. Sunt ieftine și funcționează bine. Atât doar că GPS-ul nu merge bine în Moscova, indiferent de aplicația folosită. Înțeleg că este bruiat în mod intenționat chiar de către ruși.”

În continuare, el a explicat că rețele sociale și site-urile occidentale nu pot fi accesate ușor din Rusia. „VPN – Facebook, Instagram, Twitter si alte site-uri occidentale nu pot fi accesate din Rusia decât cu VPN. Grijă mare însă, VPN-ul nu poate fi accesat cu sim card-ul cumpărat din Rusia în telefon. A mers însă fiind conectat la internet cu un e-sim care acoperea atât Rusia, cât și Turcia. Cum mi s-a părut Moscova? Grandioasă. Plină de viață. Extrem de curată și sigură. Cu o mâncare de nota 20. Un oraș pe care nu ai voie să îl ratezi. Sigur, poți aștepta un context ceva mai favorabil pentru o vizită. Sau nu! Cu mai multe detalii revin în postarea următoare! Dacă ai curiozități, te aștept cu un comentariu!”, și-a încheiat el postarea.

Rusia vrea să folosească o tactică din al Doilea Război Mondial pentru a contracara dronele ucrainene

Guvernul rus plănuiește să construiască o rețea de baloane pentru baraj, inspirată de primul și al doilea război mondial, denumită sistemul de protecție „Barrier”, pentru a respinge atacurile ucrainene cu drone cu rază lungă de acțiune care au avariat obiective de infrastructură energetică din Rusia, relatează The Telegraph, scrie adevarul.ro.

O firmă rusă din domeniul aeronauticii, First Airship, a anunțat că a început să testeze aceste baloane care vor fi amplasate în hangare și ridicate în aer pentru a forma o plasă de protecție.

Polina Albek, directorul general al First Airship, a anunțat că firma sa a primit primele comenzi pentru aceste baloane.

Fiecare balon se poate ridica la 300 de metri deasupra solului, transportând o încărcătură maximă de 30 kg, suficientă pentru a transporta o plasă ușoară.

Totodată, fiecare dintre ele va fi echipat cu radar, bruiaje electronice și camere video, care oferă imagini la 360 de grade și au o rază de vizibilitate de până circa 11 km.

„Aceste capacități permit o acoperire verticală substanțială, creând o barieră eficientă împotriva dronelor care zboară la joasă înălțime și amenință locațiile sensibile. Dronele nu pot vedea rețeaua de plasă, aceasta fiind prea subțire pentru ele”, a explicat Albek.

El a adăugat că balonul poate fi echipat cu o „armă cu vid” pentru a intercepta dronele, lansând asupra lor plasa invizibilă, „ultra ușoară și ultra puternică”.

Forțele ruse au folosit deja baloane aeriene în războiul din Ucraina.

Forțele aeriene ucrainene au anunțat anul trecut că armata rusă a folosit baloane cu aer cald reflectorizante deasupra Kievului pentru a deruta apărarea antiaeriană înainte de a lansa atacurile propriu-zise cu rachete și drone.

Baloanele de „baraj” au fost utilizate pe scară largă atât în Primul Război Mondial, cât și în cea de-a doua conflagrație globală.

Baloanele de baraj au fost folosite pentru prima dată în Primul Război Mondial, și au jucat un rol deosebit de important în apărarea Marii Britanii în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Potrivit Muzeului Imperial de Război din Londra , Marea Britanie avea 2.748 de baloane de baraj în uz până în septembrie 1941.

Ele au fost, de asemenea, cruciale în timpul debarcărilor din Ziua Z, la 6 iunie 1944, oferind protecție soldaților și navelor aliate.

Baloanele au obligat aeronavele germane să zboare la altitudini mai mari, făcându-le țintele mai dificil de lovit, pe ele mai vulnerabile la focul antiaerian.

Cablurile care ancorau baloanele la sol putea reprezenta, de asemenea, un risc serios pentru orice aeronavă care ar fi încercat să zboare prin ele.

Baloanele au oferit „un mijloc vital de apărare împotriva Luftwaffe-ului [german], deoarece cablurile lor metalice puteau deteriora grav sau distruge orice aeronavă care le atingea”, potrivit unui raport publicat de Royal Air Forces Association, citat de Business Insider.

Tatiana Spânu: De ce a ascuns nunta şi ziua oficializării relaţiei! Declaraţiile tinerilor însurăţei
Articolul anterior
Programul evenimentelor pentru copiii de 1 iunie
Articolul următor