Otravă pentru șoareci printre jucăriile copiilor la o grădiniță din Capitală

Printre materialele didactice şi jucăriile copiilor poţi găsi şi otravă pentru şoareci. Cel puţin asta susţin părinţii ai căror copii frecventează o grădiniță din Capitală şi care au expediat câteva fotografii drept confirmare pe adresa publicației Publika.md.

separator
otrava3_27091400

Este vorba despre grădinița-creșă nr. 16 din sectorul Buiucani al Captalei. Potrivit publika.md, Centrul de Sănătate Publică din Capitală s-a autosesizat în acest caz, dar nu a stabilit deocamdată dacă administraţia grădiniţei va fi sancţionată.

Fotografiile cu otrava de şoareci pusă printre jucării şi rechizite au fost surprinse de către mai mulţi părinţi într-o dimineaţa de luni când şi-au adus copiii la grădiniţă.otrava3_02210900otrava54_24285200

„Mi-a sunat un părinte şi a spus: – Uite ce am găsit noi. Eu eram foarte revoltată şi eram gata pusă pe roate să mă duc la procuratură cu pozele. Educatorii au început a plânge că nu vor să fie în puşcărie şi nu mai ştiu ce”, a declarat un părinte. 

Femeia spune că de mai multe ori a atenţionat managerii instituţiei despre mirosul înţepător al rozătoarelor şi a mucegaiului prezent în grupa copiilor.

„Miros foarte înţepător. Eu nu am văzut personal cum ei se plimbă guzganii şi şoarecii, dar am simţit miros. Eu sunt alergică şi când intram acolo mereu simţeam miros, simţeam miros şi de mucegai. Şi tot întrebam de ce în vestiar miroase a mucegai?”, a spus un părinte. 

Directorul instituţiei a recunoscut încălcarea comisă.

„Da este o greşeală că atunci trebuia mai întâi să se scoată toate materialele, pentru că de fapt după ce au fost în contact materialele celea, toate materialele didactice au fost nu doar scoase, dar chiar aruncate, lichidate”, a declarat directorul de la Creşa – Grădiniţa Nr. 16, Ana Bucşa. 

Imaginile au ajuns şi în vizorul Centrului de Sănătate Publică din Capitală care au verificat instituţia preşcolară. Pentru această încălcare specialiştii urmează să întocmească un proces verbal.

Potrivit medicului-șef al Centrului de Sănătate Publică Chişinău, Luminiţa Suveică, atunci ,,când se face deratizarea, când se face curăţenia, se iau toate obiectele şi se lasă camera curată, locul curat unde se face dezinfecţia, deratizarea”.

În acelaşi timp inspectorii au depistat şi alte încălcări, precum praful, păianjeni şi încăperi neaerisite.

Un alt moment a fost legat de cănile din sticlă din care beau ceai micuţii, dar şi lipsa fructelor şi a legumelor din meniul zilnic de câteva zile.

Grădiniţa-creşă numărul 16 este frecventată de 171 de copii.

Cerințe noi pentru posesorii de automobile cu volanul pe partea dreaptă

Posesorii vehiculelor cu volanul amplasat pe partea dreaptă vor respecta noi condiții tehnice pentru a circula pe drumurile publice din țară. Excepție vor face mașinile cu volanul pe dreapta aflate în trafic internațional. O hotărâre, în acest sens, a fost aprobată de Executiv.

Documentul prevede echiparea cu oglinzi speciale periscopice a automobilelor cu volanul pe dreapta, care să asigure o vizibilitate mai bună în partea stângă. De asemenea, vehiculele vor fi echipate cu convertori pentru faruri, care să redirecționeze lumina pentru circulația pe partea dreaptă a părții carosabile în sensul de mers, cu excepția vehiculelor care permit adaptarea manuală sau automată a modului de direcționare a farurilor.

Noile cerințe de echipare sau adaptare a farurilor pentru mașinile cu volanul pe dreapta vor permite evitarea cazurilor de orbire a șoferului auto care se deplasează în întâmpinare din sens opus. La fel, cerințele tehnice vor asigura șoferilor mărirea câmpului vizual pe partea stângă la efectuarea manevrelor de depășire a altor participanți la trafic.

Polițiștii vor fi la datorie de 9 Mai: Recomandări către cetățeni

În contextul mai multor evenimente care vor avea loc la 9 mai, în capitală, dar și în țară, Poliția va fi la datorie pentru asigurarea ordinii publice și supravegherea circulației rutiere.

Stimați cetățeni, pentru ca evenimentele să se desfășoare fără incidente, vă recomandăm:

respectați normele legale cu privire la ordinea și securitatea publică;

evitați să luați copiii în mulțime;

evitați consumul de alcool în locurile publice;

evitați orice situație de conflict, mesaje cu tentă politică și cele care instigă la agresiune, violență sau alt gen de acțiuni care pot pune în pericol atât siguranța dumneavoastră, cât și a altor cetățeni;

nu purtaţi arme, obiecte explozive, substanţe interzise sau alte obiecte care pot pune în pericol viaţa sau sănătatea oamenilor. Evitați purtarea genților voluminoase și a ghiozdanelor care pot crea suspiciuni.

evitați să luați la evenimente obiecte de valoare și aveți grijă de bunurile personale.

Pentru ca traficul rutier să se desfășoare fără impedimente:

evitați străzile pe care va fi restricționată circulația și optați pentru deplasarea pe străzile adiacente;

respectați cerințele legale ale polițiștilor;

nu parcați mașinile în locuri interzise și nu lăsați bunuri de valoare în interiorul acestora;

fiți maxim prudenți la trecerile pentru pietoni;

optați pentru transportul public;

nu urcați la volan daca ați consumat băuturi alcoolice.

Informați imediat Poliția dacă observați persoane sau acțiuni suspecte. Dacă sunteți martorii unei situații de perturbare a ordinii publice formați imediat numărul unic 112 sau anunțați cel mai apropiat polițist.

În premieră pentru Poliția Națională, 11 polițiste au fost instruite intensiv în domeniul tacticii de intervenție

În premieră pentru Poliția Națională, 11 polițiste au fost instruite intensiv în domeniul tacticii de intervenție.

Timp de șase săptămâni, 11 polițiste din subdiviziunile Poliției Naționale au fost instruite în domeniul pregătirii profesionale. Instruirile au fost structurate pe aspecte teoretice și practice. Polițistele au simulat luări de ostatici, procedee de imobilizare, încătușare, tactică polițienească și tehnici noi de gestionare și dezamorsare a situațiilor conflictuale.

Cursul s-a desfășurat sub coordonarea instructorilor suedezi, dar și a polițiștilor formatori în domeniul tacticii de intervenție ai Poliției Naționale, care efectuează instruiri și asigură pregătirea de intervenție profesională a polițiștilor, în special, pe segmentul stradal, ordine publică și investigații.

Diplomele au fost înmânate de șeful Poliției Naționale, Viorel Cernăuțeanu care a încurajat polițistele și a evidențiat că buna pregătire profesională influențează, în mod considerabil, calitatea intervenției polițienești.

Pregătirea continuă a polițiștilor se desfășoară constant și este pe agenda Inspectoratului General al Poliției pentru asigurarea unui serviciu de calitate pentru cetățeni.

Cursul de instruire face parte din Programul de asistență „Asigurarea autosuficienței și însușirii competențelor de poliție comunitară și a competențelor tactice de bază, pe lângă consolidarea capacității Inspectoratului General al Poliției al Republicii Moldova de a oferi șanse egale indiferent de sex” finanțat de Guvernul Regatului Suediei și implementat de comun cu Autoritatea de Poliție Suedeză.

Cine plătește la prima întâlnire? Reguli de aur
Articolul anterior
Revista Fashion Vip a premiat femeile celebre de la noi!
Articolul următor