Balurile pompoase din Capitală depășesc suma de 15.000 de lei pentru un absolvent

Cu toate că salariul mediu lunar al unui moldovean este sub 5000 de lei, iar cheltuielile lunare se ridică la 2200 de lei, aceștia nu duc contul banilor atunci când este vorba despre copiii lor. Cetățenii Republicii Moldova, care au copii absolvenți, sunt gata să scoată din buzunare sume exorbitante doar pentru o seară de fudulie.

separator

maxresdefault


3500 de lei pentru matineul „Adio, grădiniță”

Pentru matineul „Adio, grădiniță”, Natalia spune că a cheltuit 3500 de lei.

„Hainele m-au costat 2000 de lei, 600 de lei – restaurantul, 250 de lei – florile, 500 de lei am dat pentru video și foto, 120 de lei – pentru aranjarea părului băiatului, 35 de lei pentru un cântec și mai sunt și alte cheltuieli”, calculează femeia.

O altă mămică din Chișinău spune că este dispusă să cheltuiască în jur de 1500 de lei.

„Nu e prea mult. Prețurile pentru rochiță, pantofi și deja se fac 1000 de lei. În clasele absolvente, vestimentația e și mai scumpă”, menționează Cristina.

O altă mamă care a sărbătorit acum trei ani ieşirea din grădiniță ne spune că a cheltuit vreo 400 de lei.

„Banii au mers pentru haine și distracția copiilor în grădiniță. Cei care au dorit au mers la un restaurant de lux și au sărbătorit, noi am refuzat să mergem la restaurant”, spune Alina.

Olga spune că la centrele de dezvoltare private sumele sunt mai mici decât la grădinițele de stat.

„Am cheltuit 350 de lei fără îmbrăcăminte, deoarece s-a cerut fustiță neagră și bluziţă albă. La o grădiniță de stat, 700 de lei fără banchet, pentru care mai trebuia de plătit încă 450 de lei. Simțiți diferența?”, remarcă femeia.

La grădinițele de la sate sumele sunt şi mai modeste, cel mult 100 de lei.

 „Câte 20 de lei pentru educatoare, 15 lei pentru baloane, 40 pentru dulciuri la copii și 25 de lei pentru
o carte de colorat, cadou copiilor. Flori am adus din grădina mea”, ne spune Marcela din raionul Nisporeni.

img_1682271_thumbs_600x440_2263881

Balurile de absolvire din Capitală, cele mai pompoase

De pe 17 iunie, s-a dat start balurilor de absolvire în toată republica. Unele fete sunt în căutare de rochii încă din iarnă, altele le iau în chirie de la saloanele specializate. Băieții vor îmbrăca și ei costume elegante, iar părinții îşi vor scutura buzunarele pentru a plăti mesele festive la restaurante de lux. Chiria unei rochii de seară pe site-urile de publicitate online începe de la 500 de lei și poate ajunge la 600 de euro.

„Mi-am comandat rochie din Italia acum vreo cinci luni, m-a costat 300 de euro, dar o dată în viață am bal de absolvire”, spune Andreea din Chișinău.

Un costum pentru tineri costă în piețele din Capitală cam 1000 de lei, iar în magazinele de firmă ajunge până la 7000 de lei.

La restaurante, un meniu de persoană variază de la 500 la 700 de lei.

„Noi chiar în această duminică avem un bal de absolvire, meniul este unul mai simplu, nu ca la nuntă, 700 de lei tacâmul”, ne spune administratorul unui restaurant de lux.
„Balul de absolvire al copilului ne costă în jur de 15.000 de lei, pentru îmbrăcăminte, coafură, masă, distracții, dar un asemenea eveniment merită toţi banii”, se confesează Elena din Chișinău.

Screenshot_27-752x440

Citește continuarea pe jc.md!

alte Articole interesante