Creştinii ortodocşi sărbătoresc lăsatul secului de carne. Începe Săptămâna albă

De luni, 8 martie, începe Săptămâna albă. Este o intrare treptată în Postul Mare. În această perioadă, vor fi doar două dezlegări la peşte, de Buna Vestire şi în Duminica Floriilor. Potrivit calendarului creștin ortodox, în anul 2021, Sfintele Paști va fi sărbătorit pe data de 2 mai.

separator

saptamana_albaSăptămâna albă, mai este cunoscută în popor ca fiind cea a nebunilor, pentru că acum „numai nebunii pornesc a se însura, numai proștii și urâții satelor abia acum dau zor ca să se căsătorească, pe când toți cei cuminți, câți au avut de gând să se însoare în decursul cârnilegilor, s-au însurat deja cu mult mai înainte” (Marian, 1898, citat de Ion Ghinoiu, 2002).

Zilele acestei săptămâni au și ele denumiri corespunzătoare. Prima zi este Lunea albă, cunoscută și ca Lunea burdufului, pentru că atunci se taie burduful de brânză.

În Marțea albă, e bine să se mănânce brânză. Nu se spală rufe și nu se face baie, fiindcă albește părul.

În Miercurea albă este dezlegare la lactate și pește. Nici în această zi nu e bine să te speli pe cap, ca să nu încărunțești de timpuriu.

În Joia nepomenită sau Joia necurată, femeile spală cămășile, ca să fie albe peste an, dar nu torc, ca să nu le fie în primejdie bărbații, duși cu treburi la pădure. Se mai numește și Joia furnicilor, pentru că femeile aduc ofrande acestor insecte. Se face o turtă din făină sau din mălai, care se unge cu unt sau cu brânză și se așază pe un mușuroi, pentru ca insectele să aibă ce mânca și să nu facă pagube în timpul verii.

Urmează prima din cele 12 vineri scumpe de peste an, care se marchează înaintea fiecărui praznic. Se țin cu post și rugăciune, mâncând numai seara, pentru binele casei și pentru curățirea sufletului. În unele sate, sunt ținute îndeosebi de tineret, pentru a avea noroc la căsnicie.

În Sâmbăta albă se fac plăcinte și se dau de pomană. Bărbații nu lucrează, fiind în primejdie de căzături, iar femeile nu cos și nu spală cămăși bărbătești. Se împart colăcei, colivă cu lumânări mici și plăcinte, pentru ca cei ce le dau de pomană să aibă ce mânca pe lumea cealaltă. Fetele aduc câte un ulcior de apă de la izvorul cel mai rece și dau de pomană ca să aibă izvor în cealaltă lume.

Se mai spune că în Săptămâna albă nu se toarce, ca să nu se facă peste an viermi în fructe. De asemenea, ca să nu-ți albească părul și să nu orbești, nu e bine să te speli pe față și pe cap, decât dacă pui în albie o bucățică de brânză. Săptămâna nebunilor se încheie cu duminica de lăsatul secului de brânză, ultima zi de petrecere înaintea postului Sfintelor Paști.

Sursa: agerpres.ro

Experți germani, colaborare cu ANSA privind aplicarea normelor UE. Au vizitat niște ferme din țara noastră

Un grup de experți germani a vizitat R. Moldova și s-a documentat în privința administrării focarelor de gripă aviară înalt patogenă și de pestă porcină africană.

Potrivit informațiilor oferite de Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), este vorba despre o misiune a experților din Saxonia de Jos (Republica Federală Germană).

Directorul general al ANSA, Radu Musteața, a apreciat conlucrarea pe care o are instituția cu proiectul german și deschiderea față de necesitățile specifice țării noastre, în special, pe segmentul implementării sistemului de biosecuritate, desfășurarea anchetei epidemiologice, efectuarea testelor de laborator, etc.

În același timp, Alexandru Manciu, director general adjunct al ANSA, a menționat importanța eficientizării proceselor de despăgubire a deținătorilor de animale afectați de focare și a prelucrării deșeurilor animaliere pe urma acestora. Experiența specialiștilor germani fiind extrem de valoroasă, în acest sens.

La rândul său, președintele Oficiului de Stat pentru Protecția Consumatorului și Siguranța Alimentelor din Saxonia de Jos (laves), prof. Eberhard Haunhorst, și-a arătat disponibilitatea de a susține eforturile ANSA în apropierea de standardele și cerințele Uniunii Europene, pe segmentul sistemului de control. Experții au făcut și un schimb de informații cu referire la sistemul german de estimare a costurilor pentru serviciile medicilor veterinari în abatoare.

Experții germani au vizitat o fermă avicolă, una de porcine și o gospodărie nonprofesională, pentru a înțelege funcționalitatea sistemului de control național și a veni cu recomandări în aplicarea eficientă a legislației europene.

De asemenea, autoritățile ne anunță că proiectul moldo-german continuă cu activități de instruire, suport informațional, vizite reciproce, consultanță, dar și alte activități comune.

Opozantul rus Kara-Murza a răbufnit din închisoare: ,,Chiar dacă ne vor ucide pe toți, vor veni alții să ne ia locul”

„Chiar dacă ne vor ucide pe toți, vor veni alții să ne ia locul”, a afirmat opozantul rus Vladimir Kara-Murza, într-un mesaj scris pentru publicaţia Meduza, din penitenciarul unde execută pedeapsa, relatează Rador Radio România. În mesajul transmis, el s-a referit în mod special la ce va face el, după moartea lui Aleksei Navalnîi și la noile „alegeri” ale lui Vladimir Putin.

Potrivit Meduza, moartea lui Aleksei Navalnîi a șocat întreaga lume și ne-a făcut să ne gândim la soarta altor opozanți aflați în închisorile din Rusia. Unul dintre ei este politicianul, istoricul și publicistul Vladimir Kara-Murza, relatează stiripesurse.ro, conform Meduza.

De-a lungul carierei sale politice, Kara-Murza a supraviețuit la două otrăviri, iar, în 2023, a fost condamnat la 25 de ani de închisoare. În ciuda faptului că Vladimir Kara-Murza a fost diagnosticat cu polineuropatie a ambelor picioare (probabil o consecință a tentativelor de asasinat la adresa sa), bolnavii care suferă de această boală nu trebuie să stea în închisoare potrivit legislaţiei din Rusia, instanța l-a trimis în detenţie într-o colonie de maximă securitate.

Iar, pe la începutul anului 2024, condiţiile de detenţie ale politicianului au fost înăsprite, plasându-l, exact cum s-a procedat şi în cazul lui Aleksei Navalnîi, singur într-o celulă specială. Cu toate acestea, chiar dacă se află într-o izolare aproape completă, Vladimir Kara-Murza continuă să creadă că schimbările democratice în Rusia nu sunt doar posibile, ci cu certitudine acestea vor avea loc.

„O figură feminină”

Într-un mesaj adresat pentru publicaţia Meduza şi scris din colonia corecțională nr. 7 din Omsk, Kara-Murza a vorbit despre relația sa cu Navalnîi și a sugerat că schimbările democratice din Federația Rusă vor fi efectuate de ‘o figură feminină’.

‘Ne-am intersectat pentru prima dată cu Aleksei Navalnîi pe la începutul lui 2000 (Lioşa era în Partidul IABLoko, iar eu în Uniunea Forțelor Dreapte – cele două partide ale noastre democratice, dar întotdeauna concurente au fost numite ‘prieteni blestemaţi’), dar ne-am cunoscut cu adevărat și am început să cooperăm în iarna protestelor din 2011- 2012.

Apoi au urmat multe colaborări – activitatea din Consiliul de Coordonare al Opoziției și campania pentru alegerile primarului Moscovei, în 2013, (Aleksei a fost nominalizat drept candidat de către Partidul Libertății Populare) și diverse proiecte internaționale, inclusiv activitatea asupra sancțiunilor personale împotriva oficialilor corupți și a celor care încălcau drepturile omului din rândul celor mai înalți oficiali ruși. Şi în afara activităţilor politice, comunicam în mod frecvent. În fiecare an ne adresam felicitări de Paște. Aleksei era un credincios practicant, mergea la biserică, credința era extrem de importantă pentru el.

La un moment dat eram chiar vecini: Lioşa, după cum știți, locuia în cartierul Mariino, iar eu am locuit acolo, împreună cu soția mea, câțiva ani, literalmente eram peste drum. Când [din 2022 până în 2023] am fost plasat în centrul de arest preventiv Vodnik, televizorul era pornit în permenenţă în celula noastră – iar pe canalul propagandistului Soloviov anunţau la un moment dat că Vladimir Kara-Murza locuia în mod intenţional în cartierul Mariino, pentru a comunica mult mai uşor cu Navalnîi, ceea ce era genial.

Greșeala anilor ’90

Vara trecută, Aleksei, în timp ce era încarcerat în regiunea Vladimir, a început o discuție publică foarte importantă despre greșelile anilor ’90 și cum să nu le mai repetăm data viitoare atunci, când se va deschide o fereastră de oportunitate pentru o schimbare în Rusia. I-am răspuns din penitenciarul Vodnik (unde eram încarcerat) cu un text scris de mine. Nu a fost o dispută, ci mai degrabă o discuție – Aleksei s-a concentrat pe ceea ce s-a făcut greșit sub guvernarea din ultimii ani de conducere a lui Elțin, iar eu am scris atunci că principala greșeală a fost făcută mai devreme, când la începutul anilor ’90, noul guvern democratic a refuzat să deschidă arhivele şi să fie adoptată legea lustraţiei şi să fie condamnate crimele regimului sovietic. Sunt convins de faptul că rădăcinile a tot ceea ce se întâmplă astăzi se află tocmai în asta. Îi sunt foarte recunoscător lui Aleksei pentru faptul că a început această conversație publică, pentru că Rusia va avea cu certitudine o nouă șansă istorică și este foarte important să nu o rateze, așa cum a făcut-o în anii nouăzeci.

Dacă mă întrebați despre dezacordurile politice dintre Aleksei și mine, în general, atunci, evident, că ele au existat; nu am fost de acord cu totul – cine este interesat poate găsi cu ușurință aceste discuții publice (de exemplu, în articolul ”Votul inteligent”- Smart Voting este o strategie de vot tactică propusă de echipa lui Aleksei Navalnîi cu scopul de a priva partidul de guvernământ Rusia Unită de voturi la alegerile regionale și federale)

Dar disputele noastre nu au devenit niciodată personale și au fost invariabil conduse cu respect faţă de opinia interlocutorului. Mi se pare că anume aceasta este ceea ce ar trebui să fie mult mai prezent în discursul politic rusesc.

Cel mai important lucru

Ei bine, am convenit asupra celui mai important lucru – că Rusia, în declaraţiile lui Aleksei (el a repetat adesea această frază), ar trebui să devină o ”țară europeană normală”. Acesta este vectorul principal.

Ultima dată când ne-am văzut în persoană a fost cu puțin timp înainte de otrăvirea lui Aleksei, când am discutat ceva în biroul lui de pe Leninskaia Sloboda. Ca de obicei, ne-am lăsat telefoanele și ne-am plimbat în centrul de afaceri – iar un bărbat singur şi trist, cu un rucsac gri, ne urmărea pe noi, pe care la un moment dat chiar l-am salutat.

Ultima dată când am comunicat (mai exact, printr-o legătură video) a fost vara [în anul 2023], când am fost martor în apărarea lui Aleksei în instanță – judecătorul nu a intervenit (procesul era cu acces închis), iar noi, în plus pe lângă mărturia oficială făcută, de asemenea, am avut timp să discutăm.

Potrivit corespondenței noastre, ultimul contact pe care l-am avut a fost în octombrie – Aleksei mi-a propus atunci reînvierea tradiției sovietice a unei greve a foamei organizată anual de Ziua Deținuților Politici din 30 octombrie și mi-a scris mie şi lui Ilia Iaşin, având această iniţiativă. Deci, în 1974, această tradiție a fost instituită de Kronid Liubarski și Aleksei Murjenko, iar în perioada noastră ea a fost reînviată la inițiativa lui Aleksei Navalnîi”.

Uniunea Europeană a donat echipamente în valoare de 1,3 milioane de euro pentru Serviciul Vamal al Republicii Moldova

Uniunea Europeană a donat echipamente în valoare de 1,3 milioane de euro pentru Serviciul Vamal al Republicii Moldova. 

Aceste echipamente și servicii IT vor spori consolidarea capacităților de gestionare a fluxului migrațional, digitalizarea și simplificarea procedurilor vamale, dezvoltarea profesională a funcționarilor vamali, contracararea traficului transfrontalier ilicit și securizarea frontierelor.

„Această donație a UE, în valoare de 1,3 milioane de euro, reflectă cooperarea de lungă durată dintre UE și Republica Moldova în sprijinul controlului comun cu Ucraina. Este, de asemenea, expresia solidarității UE față de Republica Moldova și față de serviciile vamale, în circumstanțe excepționale, pe care le operați din februarie 2022”, a declarat Jānis Mažeiks, ambasadorul UE la Chișinău.

La rândul său, directorul Serviciului Vamal, Igor Talmazan, a mulțumit Uniunii Europene pentru asistența acordată pentru modernizarea instituției.

Echipamentele și serviciile donate includ modernizarea sistemului informațional central al Serviciului Vamal al R. Moldova. De asemenea, au fost instalate camere de supraveghere video și software-ul aferent, pentru a asigura funcționalitatea televiziunii cu circuit închis și a recunoașterii automate a plăcuțelor de înmatriculare în noul sistem informațional Frontiera.

Totodată, cu sprijinul financiar al Uniunii Europene, Serviciul Vamal a fost dotat cu zece autoturisme pentru a asigura o reacție operativă și mobilă în situații de urgență. De asemenea, au fost furnizate camere de supraveghere, servere și echipamente IT, ecrane LED exterioare modulare pentru punctul de trecere a frontierei Sculeni, recent renovat.

Donația a fost oferită în cadrul a două proiecte finanțate de Uniunea Europeană: „EU-IOM Sprijinirea protecției, tranzitului, întoarcerii voluntare și informate și a reintegrării cetățenilor din Parteneriatul Estic și a resortisanților țărilor terțe afectați de conflictul din Ucraina” și „EU 4 Border Security”, ambele implementate de Organizația Internațională pentru Migrație (OIM) în Moldova.

Mesajul unei tinere de 18 ani care luptă cu cancerul: ,,Ajutați-mă! Vreau să trăiesc”
Articolul anterior
Bilanțul cazurilor de Covid-19 confirmate astăzi, 7 martie
Articolul următor