Tragedie! Doi copii minune ai alpinismului românesc au murit într-o avalanșă

Dor Geta Popescu, de 13 ani, multiplă recordmană mondială și europeană, și Erik Gulacsi, recordman european, se află printre victimele avalanșei din Munții Retezat. Cei doi făceau parte dintr-un grup de turiști care a fost surprins de o avalanșă în Munții Retezat, printre care se aflau și tații lor.

separator
phpThumb_generated_thumbnailjpeg

Copiii erau însoțiți de cinci adulți – trei dintre ei au fost răniți de avalanșă. Rănile supraviețuitorilor nu sunt însă foarte grave, spun echipajele de salvare.

Meteorologii anunțaseră încă de vineri că în masivul Retezat e risc maxim de avalanșă. A nins mult, iar vântul a bătut cu aproape 100 de kilometri pe oră.

Potrivit salvamontiștilor, cei doi adolescenți care au murit pe munte au fost loviți puternic de stânci în momentul declanșării avalanșei. Aceștia erau desprinși dintr-un grup mai mare de 50 de persoane.

Dor Geta Popescu era considerată alpinista fenomen a României. La doar 13 ani, reușise să intre deja în Cartea Recordurilor. A reușit în luna mai 2016 să doboare două recorduri mondiale de vârstă într-o singură lună, după ce a atins vârful Denali din Alaska și Pico de Orizaba din Mexic. Avea în palmares șase recorduri mondiale și unul european.

Dor Geta Popescu a obținut primul record când avea 10 ani, în august 2013, devenind cea mai tânără alpinistă din lume care a atins Vârful Ararat (5.137 de metri). Până atunci, recordul era de 12 ani și 6 luni și era stabilit de sora ei, în anul 2007. Un an mai târziu, în august 2014, Geta Popescu a reușit să cucerească Vârful Damavand (5.671 de metri) din Iran, cel mai înalt vulcan al Asiei.

În decembrie 2015, Dor Geta Popescu a reușit să devină cea mai tânără alpinistă din lume care a urcat pe Ojos del Salado (6.893de metri) la doar 12 ani depășind din nou recordul surorii ei din 2008. În luna februarie a anului 2016 a obținut un alt record mondial de vârstă, când a urcat pe Aconcagua (6.960 de metri), cel mai înalt vârf din America de Sus.

Erik Gulacsi, a doua victimă a avalanșei din Retezat, avea 12 ani și era și el un alpinist profesionist. Era coleg de club cu Dor Geta Popescu și practica alpinismul de la vârsta de opt ani.

A reușit să escaledeze cele mai înalte vârfuri din România. Erik a reușit să ajungă în august 2016 pe vârful Elbrus la 5.642 de metri altitudine, devenind cel mai tânăr băiat din Europa care a reușit acest lucru. În ianuarie 2017 a stabilit un nou record european de vârstă când a atins vârful Aconcagua, 6962 metri, la doar 12 ani.

sursa

Vești proaste pentru femeile din Rusia! Autoritățile le-au interzis lenjeria intimă din dantelă

Poate că ai mai auzit de legi ciudate, dar știai că femeile din Rusia, Belarus și Kazahstan nu au voie să poarte lenjerie intimă din dantelă? Asta pentru că autoritățile au interzis acest material în anul 2014. De ce au făcut-o? 

Oricât de elegantă, atrăgătoare și confortabilă ar fi lenjeria intimă din dantelă, reglementările acestor țări spun că nu poate fi folosită, iar motivele sunt legate de sănătatea cetățenilor, scrie „CNN‟ citat de clickpentrufemei.ro. 

În urmă cu 10 ani, autoritățile din Rusia, Belarus și Kazahstan au impus o regulă care impune comercializarea lenjeriei intime care conține cel puțin 6% bumbac. Orice lenjerie sub acest prag nu este disponibilă în magazine, iar atât producția, cât și importul său sunt oprite. Potrivit „Your Tango‟, această reglementare are scopul de a proteja cetățenii de pericolele pe care îmbrăcămintea sintentică le poate aduce asupra pielii. 

De ce este considerată lenjeria intimă din dantelă un pericol pentru sănătate? 

Dantela este considerată a fi un pericol pentru sănătate, deoarece contribuie la acumularea de umiditate în zonele intime, la creșterea bacteriilor și dezvoltarea infecțiilor, ceea ce nu se întâmplă în cazul bumbacului, care este o țesătură „respirabilă‟: 

„Unele femei sunt norocoase și, când vine vorba despre lenjeria intimă, pot purta orice sau chiar nimic. Altele, însă, în special cele cu pielea sensibilă pot fi predispuse la infecții, inclusiv la vaginoză bacteriană‟, a spus Dr. Alyssa Dweck, medic ginecoloc, pentru „Huff Post‟. 

Când nu este bine să porți lenjerie intimă? 

Bumbacul este o țesătură potrivită pentru lenjeria intimă, dar dacă ai transpirat în urma antrenamentului fizic sau dacă, în general, transpiri mult, este bine să o schimbi imediat, spune specialistul. De asemenea, dacă lenjeria îți provoacă disconfort, cel mai bun lucru pe care îl poți face este să optezi pentru una mai respirabilă sau confortabilă ori să nu mai porți deloc. 

Vizită neanunţată la Kiev a secretarului de stat american

Secretarul de stat american, Antony Blinken a sosit de dimineaţă la Kiev într-o vizită-surpriză pentru a-i asigura pe ucraineni de sprijinul continuu al Statelor Unite, scrie realitatea.md.

Încurajările americane ajung într-un moment în care Ucraina este nevoită să facă faţă unei ofensive ruseşti spre Harkov, al doilea mare oraş al ţării, aflat în apropierea graniţei de nord-est cu Rusia.

Preşedintele Volodimir Zelenski spune că au fost semnalate acţiuni inamice şi în alte puncte ale frontierei de nord, dar a dat asigurări că forţele sale contra-atacă.

Preşedintele ucrainean care va discuta azi cu şeful diplomaţiei americane cere constant urgentarea livrărilor de armament occidental, după ce Washingtonul a aprobat cu întârziere pachetul de ajutor militar de 61 de miliarde de dolari. Potrivit unei oficialităţi americane misiunea secretarului de stat este de a examina modalităţile prin care asistenţa suplimentară i-ar ajuta pe ucraineni să preia iniţiativa pe câmpul de luptă.

12 morți și 60 de răniți în urma prăbușirii unui panou publicitar într-o furtună din India

Douăsprezece persoane au fost ucise și cel puțin 60 au fost rănite când un panou publicitar s-a prăbușit luni din cauza unei puternice furtuni la Mumbai, au anunțat autoritățile municipale din capitala financiară a Indiei situată în vestul țării, notează AFP.

Zeci de oameni s-au trezit prinși sub panoul care a căzut lângă o benzinărie din estul orașului.

Opt corpuri au fost scoase de sub dărâmături, a indicat Gaurav Chauhan, inspector al Forței naționale de răspuns la dezastre (NDRF), adăugând că încă patru rămășițe trebuie extrase din resturile metalice

„Le-am localizat, dar nu le putem extrage din cauza acestei benzinării, situația poate fi periculoasă”, a precizat inspectorul.

Anterior, autoritățile municipale raportaseră că 60 de persoane au fost salvate și internate în spital.

Panoul publicitar măsura 70 de metri pe 50 de metri, potrivit unui mesaj postat pe rețeaua socială X de poliția din Mumbai.

Luni, Mumbai a fost lovit de vijelii puternice însoțite de averse și furtuni de praf care au smuls copaci și au provocat scurte probleme în aprovizionarea cu electricitate și întreruperi ale traficului feroviar.

Potrivit presei, numeroase zboruri au fost suspendate pe aeroportul internațional Mumbai și cel puțin 15 avioane au fost rerutate.

Potrivit unui mesaj pe X postat de Devendra Fadnavis, numărul doi în guvernul statului Maharashtra, „a fost ordonată o anchetă la nivel înalt” cu privire la tragedie.

Keira Knightley revine în Piraţii din Caraibe după o absenţă de 10 ani!
Articolul anterior
Angela Gonța a postat o poză cu fiica ei, care a acumulat aproape 4000 de like-uri!
Articolul următor