Un bărbat din Hâncești a fost prins cu șase copaci din specia salcâm alb, pe care i-a tăiat într-o pădure din Cărpineni.
Bărbatul a fost prins ca urmare a unui apel telefonic efectuat la Î.S. ,,Hîncești-Silva”.
Prin acțiunea sa, făptășul a încălcat prevederile art. 40 al Legii nr. 1515 din 16.06.1993 privind protecția mediului înconjurător și art. 84 lit.) al Codului Silvic. Acțiunile persoanei în cauză se încadrează în prevederile art. 122 alin. 1 al Codului Contravențional al R Moldova, tăierea ilegală a arborilor, anunță Inspectoratul Pentru Protecția Mediului.
Bărbatul riscă o amendă de până la 2.500 de lei.
Kremlinul răspunde presiunilor lui Trump pentru progrese către pace în Ucraina: „Este imposibil să ne aşteptăm la rezultate imediate”
Kremlinul a declarat, duminică, faptul că discuţiile cu echipa preşedintelui american Donald Trump pe tema Ucrainei decurg „foarte bine”, însă este prea devreme pentru rezultate imediate, având în vedere deteriorarea profundă a relaţiilor bilaterale în timpul mandatului predecesorului său, Joe Biden, transmite Reuters, citată de News.ro.
Trump, care îşi doreşte să fie amintit drept un pacificator, a afirmat în repetate rânduri că vrea să pună capăt „băii de sânge” provocate de războiul din Ucraina, ajuns în al treilea an, un conflict pe care administraţia sa îl descrie acum ca fiind unul de tip proxy între SUA şi Rusia, poziţie similară cu cea susţinută de Moscova.
După ce emisarul său special, Steve Witkoff, a purtat discuţii cu preşedintele Vladimir Putin, Trump a declarat sâmbătă că tratativele pentru încheierea războiului „s-ar putea să meargă OK”, dar a avertizat: „Există un punct în care ori acţionezi, ori taci.”
„Totul merge foarte bine,” a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, pentru televiziunea de stat rusă, într-un interviu acordat jurnalistului Pavel Zarubin.
Întrebat despre divergenţele de viziune asupra stării relaţiilor ruso-americane, Peskov a spus că există contacte pe mai multe niveluri, inclusiv prin ministerul de externe, agenţiile de informaţii şi Kirill Dmitriev, emisarul lui Putin pentru investiţii.
„Dar, desigur, este imposibil să ne aşteptăm la rezultate imediate,” a subliniat el, invocând pagubele produse relaţiilor bilaterale în timpul administraţiei Biden.
Invazia Rusiei în Ucraina, în februarie 2022, a declanşat cea mai gravă confruntare dintre Moscova şi Occident de la criza rachetelor din Cuba din 1962 – moment considerat cel mai apropiat de un conflict nuclear intenţionat între cele două superputeri ale Războiului Rece.
Vineri, Steve Witkoff s-a întâlnit cu Vladimir Putin la Sankt Petersburg pentru a discuta despre un posibil acord de pace.
Putin a fost filmat de televiziunile de stat în timp ce îl saluta pe emisarul american, care a dus mâna la inimă în semn de respect.
Discuţiile ar fi durat peste patru ore, potrivit agenţiilor de presă ruse. Întrebat dacă o întâlnire între Putin şi Trump este din ce în ce mai aproape, Peskov a spus că cele două părţi „merg împreună pe acest drum cu răbdare”, dar că restabilirea relaţiilor necesită „multă muncă serioasă şi migăloasă”. Declaraţiile sale sugerează că o astfel de întâlnire „necesită mai multă muncă, mai mult timp”.
Liderii europeni şi Ucraina descriu invazia Rusiei ca pe o acaparare de teritoriu în stil imperial din partea lui Putin şi au cerut în mod repetat înfrângerea Rusiei pe câmpul de luptă.
Forţele ruse controlează în prezent aproape o cincime din teritoriul ucrainean. La rândul său, Putin prezintă războiul din Ucraina ca parte a unei confruntări mai ample cu un Occident în declin, care, susţine el, a umilit Rusia după căderea Zidului Berlinului în 1989, prin extinderea NATO şi pătrunderea în sfera de influenţă tradiţională a Moscovei – inclusiv în Ucraina.
Singurul animal din lume care are 3 vagine. Ce truc folosește pentru a-și perpetua specia
În fiecare zi descoperim lucruri uimitoare despre lumea animală, dar unele informații reușesc cu adevărat să ne lase fără cuvinte. De exemplu, știați că există un animal care are trei vagine? Și mai surprinzător este motivul evolutiv din spatele acestei particularități incredibile!
Ei bine, răspunsul este cangurul! Deși pare o creatură bizară mai ales din cauza modului în care se deplasează – prin sărituri –, realitatea este că interiorul corpului unei femele de cangur e chiar mai fascinant decât exteriorul, explică Live Science, preluat de clicke.ro
Femelele cangur nu au doar un sistem reproductiv neobișnuit, ci și unul incredibil de eficient. Ele au două vagine laterale pentru reproducere, iar un al treilea vagin central, folosit exclusiv pentru naștere. Acestea se conectează la două utere, fiecare capabil să găzduiască un embrion în dezvoltare.
Această „arhitectură” anatomică bizară este de fapt o adaptare evolutivă care le ajută să supraviețuiască în condițiile dure ale Australiei – un mediu imprevizibil, unde hrana poate deveni brusc insuficientă din cauza secetei.
Trucul incredibil al cangurilor pentru perpetuarea speciei
Această configurație permite un fenomen numit diapauză embrionară: femela poate avea trei pui în trei stadii diferite de dezvoltare – unul care suge dar nu mai e în marsupiu, unul în marsupiu, și un al treilea aflat „în așteptare”, sub formă de embrion fertilizat, dar neactiv.
Cum funcționează acest mecanism?
Chiar dacă o femelă are deja un pui în marsupiu, ea poate rămâne din nou însărcinată. Dar în loc să înceapă imediat dezvoltarea noului embrion, corpul îl „pune pe pauză”, așteptând momentul potrivit – de exemplu, când celălalt pui părăsește marsupiul sau când condițiile de mediu se îmbunătățesc.
„Până găsește condiții optime sau când un pui iese din marsupiu, acel ovul fertilizat va sta acolo, așteptând”, explică Kelly Forrester, doctorandă la University of Alberta.
Este un sistem remarcabil de eficient, care asigură că femela cangur este mereu „pregătită” pentru o nouă generație, indiferent de provocările externe. Acest „truc biologic” este esențial într-un mediu unde moartea puilor din cauza lipsei de hrană este frecventă, iar supraviețuirea depinde de abilitatea de a produce rapid un alt pui.
De ce sunt puii atât de mici? Anatomia ascunde secretul
Un alt aspect interesant este dimensiunea extrem de mică a puilor la naștere – doar cât o boabă de fasole. De ce? Dintr-un motiv cât se poate de pragmatic: anatomia complexă a tractului reproducător și urinar.
„Cele două tracturi urinare ale unei femele de cangur trec prin spațiile dintre cele trei vagine. Dacă puii ar deveni mult mai mari, ar apărea o problemă din cauza acestei anatomii ciudate”, spune dr. Marcie Logsdon, de la Washington State University.
Astfel, natura a găsit o soluție elegantă: puii se nasc extrem de mici și își finalizează dezvoltarea în marsupiu, într-un mediu sigur și protejat, unde sunt hrăniți cu un lapte specializat care se schimbă pe măsură ce ei cresc.
Când alăptarea devine o luptă pentru supraviețuire
Lactația la canguri este atât de solicitantă, încât este considerată mai costisitoare energetic decât sarcina. În perioadele de secetă severă, când hrana este greu de găsit, femela nu mai poate produce suficient lapte, iar puiul poate muri.
Dar datorită sistemului lor de reproducere în mai multe „etape”, femela poate începe imediat dezvoltarea embrionului „pus pe pauză”, dând naștere unui alt pui – și continuând astfel ciclul vieții.
Cangurii sunt, fără îndoială, o capodoperă a evoluției – nu doar prin săriturile lor spectaculoase sau prin marsupiul lor adorabil, ci mai ales printr-un sistem reproductiv care sfidează logica, dar salvează vieți. Și totul începe cu… trei vagine.
Cel puțin 20 de morți la Sumî, după ce rușii au lansat o rachetă asupra orașului din nordul Ucrainei
Peste 20 de oameni au fost ucişi și cel puțin 80 răniți duminică de o rachetă lansată de forţele ruse asupra oraşului Sumî, în din nord-estul Ucrainei. Este al doilea bombardament cu un număr mare de victime civile după cel de la Krivoi Rog, unde au murit 19 oameni, dintre care nouă copii, Digi24
Cel puțin 21 de persoane ucise și alte 83 rănite, inclusiv 7 copii, este noul bilanț anunțat de ministrul ucrainean de interne, Ihor Klymenko, și serviciul de urgență de stat, într-o actualizare pe canalul lor Telegram. Bilanțul morților este conform „datelor preliminare”, spun ei, și că oamenii au fost răniți „în mijlocul străzii, în mașini, în transportul public, în case”.
„Ruşii au lovit oraşul Sumî cu rachete, omorând civili”, a scris Andrii Iermak, şeful de cabinet al preşedintelui Ucrainei, într-o postare pe platforma X, potrivit Agerpres.
Și președintele Volodimir Zelenski a reacționat într-un mesaj pe X: „Un atac oribil cu rachete balistice rusești asupra orașului Sumî. Rachetele rusești lovesc o stradă obișnuită a orașului, o viață obișnuită – clădiri rezidențiale, instituții de învățământ, mașini pe stradă… Și asta în ziua în care oamenii merg la biserică – Duminica Floriilor, sărbătoarea Intrării Domnului în Ierusalim”.
Imagini postate pe rețelele sociale arată trupuri întinse pe stradă, mașini distruse, clădiri avariate de explozie.
🚨🚨🚨 BREAKING: The moment a ballistic missile hit the center of Sumy
Steve Witkoff, emisarul special al preşedintelui american Donald Trump pentru Ucraina, a discutat vineri, la Sankt Petersburg, cu preşedintele rus Vladimir Putin în legătură cu perspectivele păcii în Ucraina.
Pe de altă parte, armata ucraineană a anunţat duminică dimineaţă că unităţile sale au interceptat şi distrus 43 din cele 55 de drone lansate în cursul nopţii de forţele ruse către zone din nordul, sudul şi centrul Ucrainei.
Rusia a lansat o agresiune ilegală, nejustificată şi neprovocată contra Ucrainei în februarie 2022 şi controlează în prezent circa 20% din teritoriul ucrainean.
Forţele ruse au avansat lent în estul Ucrainei, deşi în prezent conflictul este dominat de lovituri cu rachete şi drone.
Ministerul Apărării rus a declarat sâmbătă că Ucraina a efectuat cinci atacuri asupra infrastructurii energetice ruse în precedentele 24 de ore.
Ucraina şi Rusia au convenit luna trecută să nu-şi mai lovească infrastructura energetică, ulterior cele două părţi acuzându-se reciproc de încălcarea acestui moratoriu.