Un bărbat din Chișinău îi îndeamnă pe deputați să doneze un salariu pentru fiica sa

Un bărbat din Capitală îi îndeamnă pe deputați să doneze un salariu pentru fiica sa care are nevoie de ajutor.

separator

Maria suferă de hidrocefalie decompensată, retard motor și psihoverbal grav. Familia are nevoie de suport financiar pentru îngrijire și tratamentul costisitor al fiicei sale.Tatăl, Alexandru Coșcodan spune: „ Din păcate Măriuța nu poate fi transportată și respectiv suntem capturați aici în țară. Îmi dau bine seama că peste hotarele țării dacă reușeam să plec aveam toate șansele la un trai mai decent pentru familia mea și evident o îngrijire și tratament calificativ pentru Maria. Dar asta e. Suntem nevoiți să ne descurcăm cum putem aici în țară”.

Ieri, pe pagina sa de Facebook, bărbatul a venit cu un îndemn către deputații din parlament să doneze un salariu pentru tratamentul fiicei sale. Pe lânga Maria, soții Coșcodan mai au încă doi copii minori. În anul 2006 aceștia au trecut printr-o nenorocire, băiețelul lor de doar o lună s-a stins din viață.

Toți oamenii cu inimă mare sunt îndemnați să doneze bani pentru tratamentul Mariei la datele bancare indicate mai jos sau să-l contacteze direct pe Alexandru Coșcodan la numărul de telefon 079455822.

sursa: www.jurnal.md

Compensațiile la energia electrică și termică, aprobate de Guvern. Moldovenii, îndemnați în continuare să economisească lumina

Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, a anunțat, miercuri, după ședința Guvernului, că a fost aprobată hotărârea cu privire la acordarea compensațiilor la energia electrică și la energia termincă în perioada lunilor de iarnă, scrie anticoruptie.md

sursa foto: anticoruptie.md

„Guvernul va compensa creșterea de tarif la electricitate pentru pentru un consum de 110 kWh lunar. Acest suport este oferit tuturor beneficiarilor de compensații. Cifra de 110 kWh a fost identificată conform datelor despre consumul mediu al gospodăriilor casnice din sezonul rece precedent, care arată că în 2023-2024, consumul mediu era de 138 kWh. Astfel, încurajăm cetățenii să economisească 20% din energia electrică pentru a ajunge la un consum de 110 kWh, ceea ce este realizabil, după cum arată experiența din 2022-2023”, a precizat ministrul Buzu, pe pagina sa de Facebook.

Totodată, Guvernul va compensa și creșterea tarifului la energia termică centralizată pentru gospodăriile casnice care beneficiază de compensație pentru această sursă de energie.

Ministrul Buzu a ținut să mulțumeasccă cetățenilor pentru „răbdare și înțelegere, pentru solidaritate și pentru faptul că economisesc energia”. „Împreună, cu grijă unii față de alții, vom trece cu bine de această iarnă”, a precizat oficialul în postarea sa pe Facebook.  

Republica Moldova va avea Consulat general la Padova

Cabinetul de miniștri a aprobat proiectul de hotărâre privind schimbarea clasei Consulatului Republicii Moldova din Padova, Italia, acesta devenind Consulat General, scrie omniapres.md.

Această inițiativă are drept scop optimizarea activității misiunii consulare și sporirea eficienței serviciilor prestate cetățenilor moldoveni din regiune. Prin această modificare, se urmărește îmbunătățirea capacității instituționale a Consulatului, astfel încât să răspundă mai bine necesităților diasporei și să asigure o reprezentare diplomatică adecvată.

Viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe, Mihai Popșoi, a subliniat importanța acestui demers în contextul consolidării relațiilor moldo-italiene și al angajamentului autorităților de a oferi servicii consulare de calitate pentru cetățenii Republicii Moldova stabiliți în Italia.

350 de tablete au fost distribuite pentru elevii din zonele afectate de criza energetică

Ministerul Educației și Cercetării (MEC) a distribuit 350 de tablete instituțiilor de învățământ din zona de securitate pentru a asigura accesul copiilor la studii în contextul crizei energetice. Această măsură vine ca răspuns la dificultățile cauzate de deficitul resurselor energetice și este implementată în conformitate cu Dispoziția nr. 4 din 16.02.2025 a Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Decizia a fost luată în cadrul ședinței săptămânale, organizate de minister cu directorii școlilor vizate, în cadrul cărora au fost analizate soluții alternative pentru menținerea accesului la educație. MEC a propus mai multe măsuri de adaptare a activităților școlare. Elevii care susțin examene vor continua orele în format fizic, iar, în funcție de situația fiecărei regiuni, acolo unde infrastructura permite, se va opta fie pentru învățământ online, fie pentru o vacanță temporară de o săptămână, cu recuperarea ulterioară a orelor.

Elevii vor utiliza tabletele pentru a se conecta online la lecții. Fiecare dispozitiv a fost livrat cu husă, sticlă de protecție și un acumulator extern USB (Powerbank). 

Din cei 2 334 de elevi care studiază online, aproximativ 90% se conectează la ore. Cei care nu au participat la lecțiile online au menționat lipsa dispozitivelor sau a condițiilor necesare (electricitate, internet sau suficiente dispozitive pentru familiile cu mai mulți copii). Suportul oferit de MEC vine să acopere o parte din aceste dificultăți, iar instituția, împreună cu partenerii de dezvoltare, continuă să identifice soluții pentru desfășurarea normală a procesului educațional.

În plus, începând de săptămâna aceasta, în majoritatea instituțiilor de învățământ vor fi instalate climatizatoare pentru a asigura confortul termic în sălile de clasă și, respectiv, prezența fizică la ore a elevilor din clasele primare, precum și a celor din clasele absolvente (a 9-a și a 12-a).

Ministerul Educației și Cercetării rămâne angajat în identificarea și implementarea unor soluții flexibile pentru asigurarea accesului neîntrerupt la educație pentru toți elevii din Republica Moldova.

Irina Rimes, premiată de revista Forbes România la categoria „30 sub 30”!
Articolul anterior
Procedura de slăbit care sculptează formele, reduce kilogramele în plus și celulita!
Articolul următor